Παρουσίαση Εξωφύλλων: Captain Marvel (DC – 1941) – Μέρος 1ο

CAPTAIN MARVEL 12 CAPTAIN MARVEL 16

 Μια από τις πρώτες υπερηρωικές φιγούρες, που έσκισαν τους χάρτινους ουρανούς στις Αμερικάνικες εκδόσεις κόμικς, ήταν ο Captain Marvel. Δημιουργία των C. C. Beck (σκίτσα) και Bill Parker (σενάρια), έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Φεβρουάριο του 1940 στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού Whiz Comics (Fawcett Comics). Η DC εξαγόρασε την Fawcett, και έτσι ο Captain Marvel πέρασε στο δικό της εικονογραφημένο δυναμικό. Από το 1941, ο Captain Marvel αποκτάει το δικό του περιοδικό και κάνει, στην πρώτη του αυτή αυτόνομη έκδοση, 150 τεύχη. Χαρακτηριστικό του ήρωα η μαγική λέξη Shazam, που του δίνει τεράστια δύναμη και τον μεταμορφώνει σε κλασικό υπερήρωα, με την ανάλογη μπέρτα και το ασορτί κουστούμι.

CAPTAIN MARVEL 5 CAPTAIN MARVEL 6

Όπως θα δείτε και από τα εξώφυλλα, που θα παραθέσουμε σε αυτό το αφιέρωμα, ο ρόλος του είναι καθαρά υπέρ της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, ένας ιπτάμενος Ρομπέν των Δασών, που δεν θα διστάσει να τα βάλει ακόμη και με τις Ναζιστικές ορδές. Να πούμε ότι υπήρξε ένας φαύλος κύκλος δικαστικών διενέξεων και μηνύσεων, μεταξύ Fawcett Comics – DC και Marvel Comics, με αποτέλεσμα από το 1953 και μετά ο ήρωας να μετονομαστεί σε Shazam, καθώς η Marvel είχε ήδη δημιουργήσει έναν ήρωα με το ίδιο όνομα (Captain Marvel). Μάλιστα, η έκδοση του περιοδικού του διεκόπη κάποια στιγμή, για να επιστρέψει το 1972 σε ένα περιοδικό με τίτλο “Marvel Family”. Οι ομοιότητες του χαρακτήρα με αυτόν του Superman είναι παραπάνω από εμφανείς, τουλάχιστον οπτικά. Η μόνη διαφοροποίηση έχει να κάνει με το γράμμα S, που στον Captain Marvel γίνεται ένας κεραυνός, και στο χρώμα του κουστουμιού, που από μπλε στην πρώτη περίπτωση, γίνεται κόκκινο στην δεύτερη. Το Comics Trades θα σας παρουσιάσει τα πρώτα 60 εξώφυλλα της έκδοσης του 1941 από την DC, σε σειρές των έξι κάθε Σάββατο.

Πηγή εξωφύλλων:
http://www.comics.org/series/249/covers/

Όλα τα εξώφυλλα μπορείτε να τα βρίσκετε συγκεντρωμένα εδώ.

Για το Comics Trades 2013–2014

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 30 Αυγούστου 2014, in Comics Covers, CT Exclusive, DC Comics, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εκδόσεις Εξωτερικού, Εξώφυλλα Κόμικς, Εξώφυλλα: Captain Marvel and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Ώστε ο Κάπταιν Μάρβελ είναι αυτός που έκανε τους Γαλάτες να τα φτιάξουν με τους Ρωμαίους, και γι’ αυτό υπάρχουν μόνο μερικές δεκάδες περιπέτειες με τον Αστερίξ. Να του στείλουμε τον Οβελίξ, να τον αρχίσει στις μπούφλες;

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.