ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Ξεκινάμε σήμερα  ένα νέο είδος διαγωνισμού, όπου δεν θα χρειάζεται να έχετε τεράστια συλλογή, εξειδικευμένες γνώσεις, μνήμη ελέφαντα ή να ψάχνετε ώρες ατέλειωτες στο διαδίκτυο για πληροφορίες.

Αντί να σας δίνουμε ένα καρέ και να ζητάμε να το αναγνωρίσετε, θα σας δίνουμε ένα καρέ, απ’ όπου θα έχουμε διαγράψει τους διαλόγους και θα ζητάμε να τους συμπληρώσετε, αυτοσχεδιάζοντας, χωρίς να χρειάζεται να μαντέψετε τι έλεγε το πρωτότυπο.

Για παράδειγμα, το καρέ θα μπορούσε να είναι το ακόλουθο:

Ο αρχικός διάλογος, τον οποίο διευκρινίζουμε ότι δεν ζητάμε, ήταν:

— Θα σου πω να σε αφήσει, αν συμφωνήσεις!
— Γκμχ! Εντάξει! Θα σου δώσω δέκα εκατομμύρια!

Αυτό που θα ζητάμε, θα είναι κάποιος εναλλακτικός, ευφάνταστος διάλογος, όπως, π.χ.,

— Επιμένεις να μη θέλεις να πληρώσεις το χαράτσι;
— Θα πληρώσω! Θα πληρώσω!

Νικητής θα είναι αυτός που θα προτείνει τον καλύτερο διάλογο, κατά τη γνώμη τού κοινού, και το βραβείο θα είναι να δει την πρότασή του συμπληρωμένη στο εν λόγω καρέ. Κάπως έτσι δηλαδή:

(Τι θα πει ότι θέλετε και πιο χειροπιαστό βραβείο; Δεν σας φτάνει η δόξα, όπως θα έλεγε και ο θείος Σκρουτζ; Τέλος πάντων, αυτό θα το ρυθμίσουμε στους εκάστοτε διαγωνισμούς.)

Ας βάλουμε τώρα και μερικούς κανόνες:

Τη συμμετοχή σας μπορείτε να την υποβάλετε είτε με mail είτε με σχόλιο στη σελίδα τού εκάστοτε διαγωνισμού. Δεν υπάρχει κάτι να το πάρει το ποτάμι, οπότε δεν πειράζει να δει ο κόσμος την ιδέα σας στα σχόλια. Από την άλλη, βέβαια, μπορεί να δώσετε ιδέες για κάτι καλύτερο σε κάποιους άλλους!

Ό,τι γράφετε, φροντίστε να είναι κόσμιο. Μην χρησιμοποιείτε χυδαίες ή υβριστικές εκφράσεις και μην καταφέρεστε εναντίον συγκεκριμένων ατόμων.

Υποβάλετε μια γραμμή για κάθε συννεφάκι στο καρέ. Μην υποβάλετε περισσότερες γραμμές απ’ όσα υπάρχουν συννεφάκια. Αν δεν είναι προφανές ποιος λέει τι, διευκρινίστε το. (Πιο πολλή πλάκα θα είχε, π.χ., αν ο Ρόμπαξ απειλούσε το Σκρουτζ, στο παραπάνω καρέ, αλλά, αν δεν το διευκρινίσετε, δεν θα πάει ποτέ εκεί ο νους μας!)

Προσπαθήστε οι διάλογοί σας να χωράνε στα συννεφάκια. Θα καταβάλουμε προσπάθεια να τους κάνουμε να χωρέσουν, μικραίνοντας τα γράμματα ή, εν εσχάτη ανάγκη, μεγαλώνοντας τα συννεφάκια, αλλά, όπως θα έλεγε ο Γκαστόνε, αυτό μοιάζει πολύ με δουλειά, οπότε θέλουμε να το αποφύγουμε! Αφήστε που, αν το παρακάνετε, ο διάλογός σας δεν θα χωράει με τίποτε. Σίγουρα θα ήταν πολύ αστείο να απήγγειλε ο Σκρουτζ όλη την Ιλιάδα σε ένα καρέ, αλλά καλύτερα να βρείτε κάτι πιο σύντομο!

Από την άλλη, μη θεωρήσετε ότι πρέπει να γεμίσετε τελείως τα συννεφάκια. Δεν θα μας χάλαγε καθόλου, π.χ., αν το μόνο που είχε να πει ο Ρόμπαξ ήταν ένα επιφώνημα!

Ποιος κερδίζει

Κερδίζει αυτός που θα επινοήσει τον πιο έξυπνο διάλογο, σύμφωνα με ψηφοφορία, διάρκειας μιας εβδομάδας. Αν οι συμμετοχές είναι λίγες, η ψηφοφορία θα τις περιλαμβάνει όλες. Αν είναι πολλές, η… αρμοδία επιτροπή τού Comicstrades θα επιλέγει τις καλύτερες, κατά τη γνώμη της, συμμετοχές και θα υποβάλλει μόνο αυτές για ψηφοφορία.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, τη δόξα τη μοιράζονται όλοι οι ισοψηφίσαντες. Τυχόν βραβείο, αν δεν τα βρουν μεταξύ τους οι νικητές (συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο φαντάζεστε), πηγαίνει σε όποιον υπέβαλε πρώτος τη συμμετοχή του.

Σε περίπτωση που δύο ή περισσότερες συμμετοχές είναι παρόμοιες, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν αυτή που θα υποβληθεί πρώτη. Συμμετοχές από μέλη τής… αρμοδίας επιτροπής θα θεωρείται ότι υποβλήθηκαν κατά τη λήξη τού διαγωνισμού.

Ποιος χάνει (ή, τουλάχιστον, δεν κερδίζει)

Όποιος υποβάλει διαλόγους ίδιους ή παρόμοιους με τους αρχικούς. Για το λόγο αυτό, οι αρχικοί διάλογοι θα δημοσιεύονται μαζί με το καρέ, όπως στο παράδειγμα παραπάνω. Είπαμε, δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις!

Όποιος είναι ο μοναδικός συμμετέχων! Μην εκφυλιστεί ο διαγωνισμός σε «για να δούμε τι θα σκαρφιστεί ο τάδε αυτή την εβδομάδα». Αν έχουμε μόνο μία συμμετοχή, ο διαγωνισμός θα ακυρώνεται, να μάθει αυτός ο κύριος τάδε να κάνει τον έξυπνο!

Όλους μας τους διαγωνισμούς αυτού του τύπου θα τους βρείτε συγκεντρωμένους εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.