ΒΡΕΘΗΚΑΝ!

Στην κατηγορία αυτή θα καταχωρίζουμε όσες απαντήσεις βρίσκουμε στα ερωτήματα, που θα συγκεντρώνονται στις αναζητήσεις μέσω Comics Trades.

———————————————————————————————————————————————————————–

Απάντηση στην ερώτηση του συντάκτη corto

Παλιός κι αυτός ο κόμικς – γρίφος, που κρατάει από τα τέλη της δεκαετίας του`60. Τότε(1969), που οι εκδόσεις Νέος Παρνασσός προχωρούσαν στην κυκλοφορία ενός περιοδικού(αρχικά σε μορφή τόμου), το οποίο αρκετοί από εσάς ίσως να γνωρίζουν σαν ΡΟΚ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη εν Ελλάδι εμφάνιση του Ιταλού σταρ Tex Willer, δια χειρός Aurelio Galleppini και σενάρια Gian luigi Bonelli. Σε κάθε τεύχος ΡΟΚ υπήρχε και ένας ακόμη ήρωας, οι ιστορίες του οποίου δημοσιεύονταν σε συνέχειες, σε 5-8 σελίδες την κάθε φορά (μήνα). Ονομάζονταν «Ασημόκαρδος» και η ιστορία, που δημοσιεύτηκε, ήταν ο «Καμινίτο Κίντ».

Το σκίτσο του χαρακτήρα ήταν φανερά από την Ιταλική σχολή, αλλά επειδή εκείνα τα χρόνια οι Αργεντίνοι είχαν αρχίσει να δουλεύουν στην βιομηχανία κόμικς των γειτόνων μας, ήταν δύσκολο πολύ να εντοπιστεί ο δημιουργός του. Μια επιπρόσθετη δυσκολία έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εικόνας στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε και να βρίσκουμε εύκολα απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα. Κάτι σαν βάση δεδομένων, δηλαδή. Έτσι, ο Κρίτωνας, που ανέλαβε την ταυτοποίηση του καρέ που του έστειλα, είχε πολύ δύσκολο έργο.

Παρ` όλα αυτά όμως, βρήκε την λύση, και σας την παρουσιάζουμε σ` αυτό το άρθρο. Ο δημιουργός του δικού μας «Ασημόκαρδου» ήταν ο Ιταλός Loredano Ugolini. Είχε ξεκινήσει το`48, σχεδιάζοντας τζάκετ για νεαρούς, στην εταιρεία Salani. Δέκα χρόνια μετά, ο επίσης σχεδιαστής Erio Nicolo, του πρότεινε να δοκιμάσει την τύχη του και στα κόμικς. Έτσι, για λογαριασμό της εκδοτικής Albi, θα δημιουργήσει τον χαρακτήρα γουέστερν “Rocky Rider”, που έγινε από τους πλέον δημοφιλείς στους αναγνώστες της εποχής. Ακολούθησε ο “Billy Bis”, που εμφανίζονταν στο  Intrépido και αργότερα στο Billy Bis Super. Τα σενάρια ήταν του Antonio Mancuso, ο οποίος τον βοήθησε και στον ιδιωτικό ντετέκτιβ  “Cristal”, που δημοσιεύονταν στο περιοδικό Monello. Ανάμεσα στις δημιουργίες του Ugolini συγκαταλέγονται και οι “Tony Gagliardo” (σενάριο Mancuso), “Rox” (σενάριο Raffaelle d’Argenzio), αλλά και φυσικά ο «Ασημόκαρδος» ή «Coeur d’ Argent». Ένας χαρακτήρας τού οποίου οι περιπέτειες δεν μπήκαν σε ξεχωριστό περιοδικό, αλλά στο Γαλλικό Robin des Bois, το οποίο μας έχει απασχολήσει και παλιότερα, αφού εκεί βρήκαμε δημοσιευμένους κι άλλους ήρωες από τα δικά μας κόμικς. Μάλιστα, στο 59ο τεύχος του, ο συντάκτης μας εντόπισε μια ιστορία του «Ασημόκαρδου».

Η λίστα των ιστοριών του, που δημοσιεύτηκαν στο Γαλλικό περιοδικό, αλλά και η βινιέτα τής ταυτοποίησης, βρίσκονται στον πιο κάτω σύνδεσμο.

http://www.comicbd.fr/Ple-COEUR-D-Argent,Robin-des-Bois.html

Αν σας φαίνεται περίεργο, πώς τα σκίτσα και ο χαρακτήρας τού δημιουργού έφτασαν στην Γαλλία, να σας θυμίσω ότι μέχρι και το`65 περίπου, πολλοί συμπατριώτες του και συνάδελφοι αναζητούσαν πρόσθετα εισοδήματα είτε στον Γαλλικό κολοσσό Imperia είτε στην Αγγλική IPC (Fleetway).

———————————————————————————————————————————————————————–

Απάντηση στην ερώτηση του συντάκτη Kriton

Μια γραμματοσειρά που μοιάζει πάρα πολύ μ’ αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στο Μίκυ Μάους είναι η Poster CF, σχεδιασμένη από τον Δημήτρη Αρβανίτη (Cannibal). Διατίθεται από την Ελληνική Ψηφιακή Τυποθήκη προς  € 35.

Στον παραπάνω σύνδεσμο για τη γραμματοσειρά, μπορείτε να δώσετε δικό σας κείμενο, για να δείτε πώς εμφανίζεται.

Απάντηση από: Kriton.
Εγώ ρωτώ και απαντώ σε όλους μου τους λόγους, κι είναι τελείως περιττό ν’ αρχίσω διαλόγους…

———————————————————————————————————————————————————————–

Απάντηση στην ερώτηση του συντάκτη corto

(Σχετικά με τα κόμικς από τα «καλύτερα κόμικς»)

Η ιστορία με τον καθηγητή Εύρηκα είναι από το Adventure Comics 325 της DC, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο τού 1964. Ο καθηγητής Εύρηκα είναι δημιουργία τού Αμερικανού σχεδιαστή Henry Boltinoff, η υπογραφή τού οποίου υπάρχει σε πολλά από τα πρώτα καρέ τών ιστοριών τού καθηγητή. Εδώ θα βρείτε έναν πλήρη κατάλογο τών ιστοριών με τον καθηγητή Εύρηκα, απ’ όπου και έγινε η αναγνώριση της συγκεκριμένης ιστορίας.

Ο Βικ, από τη σειρά τα κολπάκια τού Βικ, είναι ο Varsity Vic, άλλη μια δημιουργία τού Henry Boltinoff για τα κόμικς της DC. Εδώ είναι ο κατάλογος με τις ιστορίες του.

Ο Μικρό Μικρό είναι ο Shorty. Πάλι DC και πάλι Henry Boltinoff. Εδώ είναι ο κατάλογος με τις ιστορίες του. Η συγκεκριμένη ιστορία είναι από το Adventure Comics 180.

Ο Τρίσκυ δεν είναι άλλος από τον Tricksy the World’s Greatest Stunt Man. Πάλι DC και πάλι Henry Boltinoff. Εδώ είναι ο κατάλογος με τις ιστορίες του.

Τόσος Boltinoff, να και μια σελίδα αφιερωμένη στους χαρακτήρες του!

Απάντηση από: Kriton.

———————————————————————————————————————————————————————–

Απάντηση στην ερώτηση του johnnychatz

(Σχετικά με τον «ατρόμητο»)

Πρόκειται για συμπληρωματικό χαρακτήρα, που αρχικά έμπαινε στον Κάπταιν Αμέρικα και μετέπειτα στους Εκδικητές.

Απάντηση από: Corto.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.