ΔΙΑΦΟΡΑ

Διάφορα άρθρα , που αφορούν σε βιβλία και περιοδικά, είναι το περιεχόμενο αυτής της κατηγορίας μας.

Ο λόγος που δημιουργήθηκε, είναι γιατί υπάρχουν άρθρα που δεν εντάσσονται στην θεματολογία της σελίδας.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————

ΑΡΘΡΟ 1000! – Ο ανυπότακτος (Rogue Trooper) – στα άδυτα του σακιδίου. 19/4/2012

Συντάκτης Velle(Βασίλης Μαρκουίζος)

Στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει την ανεξάρτητη αποστολή του, ο ανυπότακτος μπλέκει σε άλλη μια μάχη, μόνο που αυτή τη φορά μια εχθρική ριπή πετυχαίνει το σακίδιό του ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται εγκαταστημένο το τσιπ του νεκρού συντρόφου του Bagman(για περισσότερες πληροφορίες βλέπε προηγούμενο άρθρο

Το αποτέλεσμα είναι να ‘’τρελαθεί’’ το κύκλωμα και ξαφνικά να αρχίσει να τραγουδάει ένα παιδικό νανούρισμα και να σκορπίζει τον πολεμικό εξοπλισμό του πάνω στη μολυσμένη Νέα Γη.

Μεγάλο πρόβλημα για τον ανυπότακτο που στην ενέδρα έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα πρόβλημα, ίσως το μεγαλύτερο απ’ όλα, ευκαιρία όμως για εμάς να δούμε με τι μέσα είναι εφοδιασμένοι οι γεννετικά τροποποιημένοι πεζικάριοι για έναν τέτοιον μελλοντικό πόλεμο.

Κυάλια: Στην πορεία του κόμικς φαίνεται να είναι και νυχτερινής οράσεως.

Βλήματα Λαζούκα: Κάτι σαν τα βλήματα μπαζούκα ή διατρητικά βλήματα αρμάτων. Σε μερικές στιγμές αποδεικνύονται η μόνη λύση.

Πυρομαχικά: Ίδιοι γεμιστήρες με των συνηθισμένων πολυβόλων Βορείων-Νοτίων. Αν το πολυβόλο του ανυπότακτου έπαιρνε διαφορετικούς κάλυκες από το μέσο όρο θα ήταν πρόβλημα ο ανεφοδιασμός .

Κάπα για καμουφλάζ: Με αυτήν την παραλλαγή συνήθως εκτελεί τα πιο ανορθόδοξα σχέδια.

Λέηζερ μαχαίρι/σμίλη: Καλού κακού παρέχεται κάτι πιο κοφτερό από ένα απλό μαχαίρι. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να χρειαστεί κόψιμο…

Σφαίρες πλάσματος: Η διασπορά της καταστροφής και των θραυσμάτων είναι πιο εστιασμένη σε σχέση με του βλήματος Λαζούκα.

Ψηφιακός χάρτης: Η GPS αν προτιματε (το 1983 περίπου που κυκλοφόρησε η 2000AD το κόμικ, σίγουρα θα φάνταζε εξαιρετικά εξωτικό ένα τέτοιο εργαλείο).

Γάμμα χειροβομβίδες: Κλασσικές χειροβομβίδες απ’ όσο έχουμε καταλάβει.

Βιβλίο μισθοδοσίας: Τα χρήματα ακόμα και σε αυτόν τον πόλεμο είναι χρήσιμα. Κάποια στιγμή οι συνδιαλλαγές με ληστές, λαφυραγωγούς και διεφθαρμένους είναι αναπόφευκτη (αν και δεν μας διευκρινίζεται πόσο μεγάλος είναι ο μισθός…)

Μηχάνημα αναγνώρισης ταυτότητας: Χρήσιμο και πρακτικό μέσα στο τεράστιο πλανητικό πεδίο της μάχης. Άραγε ο βαθμοφόρος που πλησιάζει φιλικά είναι όντως της πλευράς μας; Για να δούμε τα επίσημα στοιχεία…

Μπαλώματα στολής: Ο πολεμιστής δεν πρέπει να καταλήξει ρακένδυτος (θραύσματα από βολές και εκρήξεις και το σύρσιμο πάνω στη γη είναι μάλλον η αιτία του φαινομένου και σε αυτόν τον πόλεμο). Βέβαια ο ανυπότακτος τα χρειάζεται πιο πολύ για καλλωπισμό (ενώ ο απλός πολεμιστής με ένα σκίσμο στη στολή καταλήγει αμέσως νεκρός).

Λέηζερ πυρσός: Σε ρόλο κλασσικής φωτοβολίδας ή και πυρσού για κάποια ώρα (η χημική ομίχλη στη Νέα Γη είναι τόσο πυκνή που μόνο το λέηζερ καταφέρνει να ξεχωρίζει στην ατμόσφαιρα).

G rations: Η αντικατασκοπεία δεν έχει εντοπίσει ακόμα τη χρησιμότητά τους…

Χημικό κιτ: Ένα κλασσικό φαρμακείο πολέμου που περιέχει συν τοις άλλοις αντίδοτα και ορούς για τις πιο απλές χημικές δηλητηριάσεις.

Τρυπάνι: Παρέα με το λέηζερ μαχαίρι/σμίλη πρέπει να κάνει τεχνικά θαύματα.

Χημικοί κάλυκες: Κλασσικοί κάλυκες που απελευθερώνουν και χημικό νέφος στο σημείο πρόσκρουσης. Ιδιαίτερα ενοχλητικό και επικίνδυνο για τους απλούς στρατιώτες.

Γουόκι Τόκι: Το 1983 πρέπει να έδειχνε ιδιαίτερα εντυπωσιακό το κινητό τηλέφωνο. Εμείς υποθέτουμε ότι έχει τέτοιο μέγεθος και κατασκευή για να είναι ανθεκτικό (ένα smartphone στον πόλεμο πόσο θα κρατούσε άραγε; Καλύτερα να μην το μάθουμε ποτέ).

Χειροβομβίδα ατμού: Ο ατμός καθαρίζει προς στιγμή τη γύρω από το σημείο πρόσκρουσης ατμόσφαιρα. Όταν ένας κοινός πολεμιστής ξεμένει από οξυγόνο μπορεί να κερδίσει μερικές ακόμα ανάσες από τον καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα (αν φτάσει βέβαια σε εκείνο το σημείο συνήθως είναι ξοφλημένος). Ο ανυπότακτος όμως το χρησιμοποιεί για τα πιο απίθανα τεχνάσματα παραπλάνησης του εχθρού.

Κασσετόφωνο με οθόνη: Παρόλο που μοιάζει με κασετόφωνο, απ’ ότι θα δούμε παρακάτω μάλλον παραπέμπει σε blue ray με ανθεκτικό περίβλημα.

Αεροζόλ: Σπρέι ατμού. Μερικές φορές χρειάζεται ένα πιο διακριτικό σύννεφο ατμού. Ποιος ξέρει και τι άλλες χρήσεις έχει σκεφτεί ο ανυπότακτος γι’ αυτό το κομμάτι οπλισμού…

Κιτ απομόλυνσης (πυρηνικής): Μεταφράζοντας το κείμενο. Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα και των πυρηνικών όπλων. Άγνωστο το πώς μπορείς να θεραπευτείς από την ήπια ραδιενέργεια, αλλά στο μέλλον θα έχουν βρει κάποια μέθοδο.

Οδηγός για τον πόλεμο στη Νέα Γη: Τεχνικές, πληροφορίες και ό,τι χρειάζεται για έναν τέτοιο πόλεμο (υποπτευόμαστε ότι ξεκινάει λέγοντας: ΄΄σκότωσε και καλή τύχη΄΄…)

Κιτ επιβίωσης για τη μολυσμένη θάλασσα: Αν χρειαστεί να κολυμπήσουμε μέσα σε μια τόσο μολυσμένη θάλασσα (καλύτερα να παίξουμε ρωσική ρουλέτα!) το κιτ παρέχει στολή και σύνεργα κατάδυσης/θαλάσσιας δολιοφθοράς. Βέβαια ο ανυπότακτος απλά βουτάει και φέρνει την καταστροφή, αλλά υποθέτουμε ότι τα σύνεργα θαλάσσιας δολιοφθοράς όλο και κάπου θα χρειάζονται.

Γενικώς βλέπουμε ότι ο εξοπλισμός ενός πεζικάριου δεν διαφέρει και τόσο από τον σημερινό. Μάλιστα κάποια σύνεργα δείχνουν ξεπερασμένα ή σε παραλλαγή έχουν ήδη εμφανιστεί στην εποχή μας (τους δίνουμε το ελαφρυντικό που δείχνουν τόσο ογκώδη γιατί πρέπει να είναι ανθεκτικα στη μάχη).

Άραγε οι δημιουργοί του κόμικ να είχαν υποψιαστεί το μέλλον δίσκου και εικόνας;

Το κασσετόφωνο με οθόνη θυμίζει αμέσως συσκευές με τις παλιές κασσέτες η τις δισκέτες 3,25 ιντσών. Επίσης μας παραπέμπει και σε φορητό υπολογιστή.

Πάντως οι δισκέτες, cd, dvd ή ό,τι παίρνει είναι αυτού του στυλ:

Για να περνάει κάπως και η ώρα στην πολεμική ανάπαυλα υποπτευόμαστε.

Άσχετα όμως απ’ όλα αυτά υπάρχει κι ένα τελευταίο εφόδιο που στην προκειμένη ενέδρα σώζει τον ανυπότακτο: Όταν ξαφνικά ο Bagman συνέρχεται κάπως και συνειδητοποιεί την κατάσταση απελευθερώνει μικρό-νάρκες σε μεγάλη ακτίνα (και απ’ ότι φαίνεται με μεγάλη ταχύτητα). Παρότι είναι κάπως ανορθόδοξη η χρήση τα αποτελέσματα είναι ισοπεδωτικά (μάλλον μέσα στα σύννεφα ομίχλης και χημικών, οπτικά δεν εντοπίζονται εύκολα ούτε στον αέρα κατά τη ρίψη, ούτε και στο έδαφος μετά τη διασπορά).

Και η αποστολή του ανυπότακτου συνεχίζεται.

—————————————————————————————————————————————————————–

Rogue Trooper
Η επιστημονική φαντασία στα πολεμικά (του Velle). 27/1/2012

Νέα Γη.
Κάποτε ένας υγιής πλανήτης με ιδανικές συνθήκες συντήρησης και ανάπτυξης ζωής. Ένας πλανήτης που η ανθρωπότητα θα μπορούσε να κατοικήσει ανά πάσα στιγμή και να εξασφαλίσει τη βεβαιότητα της επιβίωσής της άσχετα από την παλιά Γη.
Όμως δε συμβαίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Το ανθρώπινο είδος, χωρισμένο σε Βόρειους και Νότιους, αποφασίζει να λύσει τις όποιες διαφορές του εκεί και πολύ σύντομα αυτός ο παρθένος παράδεισος μετατρέπεται σε ένα εφιαλτικό πεδίο μάχης με αέρα απόλυτα τοξικό από τα χημικά/βιολογικά όπλα, και νερό μολυσμένο σε σημείο που μερικές φορές λιώνει τις στολές των στρατιωτών.
Οι δύο αντίπαλες διοικήσεις στέλνουν διαρκώς στρατό, εφόδια και ολοένα φονικότερα όπλα μέσα από μαύρες τρύπες του γαλαξία μας και η μάχη παραμένει λυσσαλέα, απάνθρωπη και αμφίρροπη για καιρό.

Ο θάνατος είναι πολύ εύκολος σε εκείνα τα μέρη και οι απώλειες κι απ΄τις δύο πλευρές τεράστιες. Ακόμα και τυχαία γεγονότα, όπως λίγο να χαλάσει ο εξαερισμός στο κράνος της μονωμένης στολής ή λίγο αυτή να σκιστεί κάπου, μπορούν να επιφέρουν βασανιστικό θάνατο.

Με αφορμή ίσως τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια, που αποκαλύπτει εύκολα πόσο ευάλωτη είναι η ανθρώπινη ζωή στις τόσο αντίξοες συνθήκες που επικρατούν πια στη Νέα Γη, η διοίκηση των Νοτίων φαίνεται να έχει απαιτήσει να αλλάξουν τα δεδομένα της αναμέτρησης και να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό όπλο που θα επιτρέψει να αποκτηθεί πλεονέκτημα πάνω στο ίδιο το φονικό το περιβάλλον του πλανήτη και κατ’ επέκταση στις πολεμικές ισορροπίες.
Η ιδέα που προτείνουν οι επιστήμονες είναι ιδιοφυής, ωστόσο απαιτεί χρόνο για την υλοποίηση.
Η διοίκηση αποφασίζει να τον διαθέσει και στο είκοστο έτος του μάταιου πολέμου το ριζοσπαστικό όπλο είναι πια έτοιμο και πλήρως αναπτυγμένο: Μία γενιά πεζικάριων-επίτευγμα της γενετικής (Genetic Infantry men ή GI’s στην στρατιωτική τους αργκό).

Μπορούν να αναπνέουν το θανατηφόρο αέρα και να πίνουν το τοξικό νερό. Είναι απρόσβλητοι σε κάθε γνωστό ιό και πιθανή μετάλλαξή του. Το μπλε δέρμα τους είναι τόσο σκληρό που είναι πολύ δύσκολο να τρυπηθεί. Τα αντανακλαστικά τους, όπως και η μυική τους δύναμη,  είναι κατά πολύ ανώτερα από τα ανθρώπινα και η μακρόχρονη στρατιωτική εκπαίδευση τούς έχει μεταμορφώσει σε σχεδόν υπεράνθρωπες πολεμικές μηχανές.

Είναι τόσο σημαντικό το νέο ‘’εργαλείο’’ των Νοτίων που στον εγκέφαλo των πεζικάριων οι γενετιστές έχουν εγκατεστημένο ένα τσιπ πρωτεϊνών που καταγράφει την χαρτογράφηση των εγκεφαλικών νευρώνων, τις ικανότητες, τις εμπειρίες και την προσωπικότητα τους. Αν ένας GI πεθάνει, μπορεί κάποιος σε εξήντα δευτερόλεπτα να ‘’αποσύρει’’ το τσιπ και να το τοποθετήσει σε ηλεκτρονική θυρίδα αποθήκευσης, όπου η προσωπικότητα του νεκρού παραμένει ενεργή και μάλιστα διατηρεί την ικανότητα σκέψης, ομιλίας, συναίσθησης, αισθητηριακής αντίληψης του περιβάλλοντος, ακόμα και περαιτέρω ωρίμανσης μέσα από νέες εμπειρίες.


Από εκεί και μετά απλώς απαιτείται ένα νέο σώμα (κάτι που λίγο πριν να έρθει η ώρα της ενηλικίωσης των πρώτων πεζικάριων, οι Νότιοι φαίνεται να έχουν επιτύχει με μια μέθοδο επιτάχυνσης ανάπτυξης σωμάτων οποιαδήποτε στιγμή τα χρειαστούν).
Οι Νότιοι επίσης, μαζί με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, φροντίζουν να δώσουν στην επίλεκτη πολεμική μονάδα τους και τον πιο προηγμένο εξοπλισμό που διαθέτουν, στον οποίο υπάρχουν και ενσωματωμένες θυρίδες αποθήκευσης τσιπς, ώστε ο ζωντανός πεζικάριος να ‘’συλλέγει’’ στη μάχη τους πεσόντες συμπολεμιστές του.


Με αυτές λοιπόν τις προδιαγραφές οι Νότιοι θεωρούν ότι οι εχθροί θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στο κοντινό μέλλον από το πρωτοποριακό ζωντανό όπλο τους…
Οι Gi’s όμως, με το που προσεδαφίζονται στο Κουάρτζ για την πρώτη τους επιχείρηση, πέφτουν σε ενέδρα εξαιτίας της προδοσίας ενός Νοτίου Στρατηγού και εξολοθρεύονται όλοι εκτός από έναν, ο οποίος γλυτώνει και μάλιστα σώζει τα τσιπάκια από τρεις φίλους του τα οποία εγκαθιστά αμέσως στις θυρίδες του εξοπλισμού του.


Μετά όμως από την απομάκρυνση από το πεδίο μάχης, ο γαλάζιος πολεμιστής δεν γυρίζει στη στρατιωτική διοίκηση, τη Milli-Com, αλλά ανεξαρτητοποιείται.


Πολύ σύντομα Βόρειοι και Νότιοι στρατιώτες βαφτίζουν αυτόν τον εξωτικό λιποτάκτη Rogue Trooper.
Ο Rogue κινείται από τότε στις στρατιωτικές ζώνες της Nu-Earth προσπαθώντας να συλλέξει πληροφορίες για τον προδότη (υπεύθυνο της Σφαγής του Κουάρτζ) και να πάρει εκδίκηση. Ταυτόχρονα βοηθάει τους Νότιους στις μάχες τους, αλλά και όποιον άλλον αξίζει βοήθεια σύμφωνα με τον κώδικα τιμής του.

Μαζί του παρέα και οι τρεις ‘’ψηφιακοί’’ πλέον  φίλοι του: Ο Bagman στη θυρίδα του στρατιωτικού σακιδίου, ο Helm ,στη θυρίδα του κράνους, και ο Gunnar στη θυρίδα του πολυβόλου.
Οι ικανότητες του Rogue, μαζί με την απόλυτη τεχνική υποστήριξη των φίλων του που διαχειρίζονται την υψηλή τεχνολογία του οπλισμού, γεννούν έναν θρύλο καθώς κι έναν σημαντικό παράγοντα ώστε να γείρει τελικά η πολεμική πλάστιγα υπέρ των Νοτίων.


Αυτά περίπου μας παρουσιάζουν στην πρώτη περίοδο του Rogue Trooper ( που φιλοξενείται από το Βρεττανικό περιοδικό 2000AD) ο σεναριογράφος Gerry Finlay Day, ο σκιτσογράφος Dave Gibbons, ο υπεύθυνος για το lettering Bill Nuttall, αλλά και οι ανα διαστήματα ‘’αντικαταστάτες’’ τους στους τρεις αυτούς τομείς του κόμικ και συγκεκριμένα:
Στο σενάριο: ο Rogan (τεύχος 384),
Στην εικονογράφηση: ο Mike Dorey, Colin Wilson, Brett Ewins, Cam Kennedy, E. Bradbury, Boluda, T. Corring, Steve Dilon,
Και στο Lettering: ο Dave Gibbons, Bill Nuttall, Tony Jacob, Pete Knight, S.Potter, T.Frame.

Μερικά εξώφυλλα της πρώτης περιόδου (τεύχος 228 της 5ης Σεπτεμβρίου 1981 μέχρι το τεύχος 388 της 22ας  Οκτωβρίου 1984):

Το τραγούδι του GI:

(Φανταστείτε το μελοποιημένο από οποιοδήποτε συγκρότημα ή καλλιτέχνη της αρεσκείας σας).

Ο Rogue γίνεται γνωστός στην Ελλάδα μέσα από τις σελίδες του Αγοριού στις αρχές του ‘90 με το όνομα ‘’ο Ανυπότακτος’’:
(Αν υπάρχει καμία φωτογραφία με τεύχος της εποχής εκείνης, όπου είναι μέσα και ο Ανυπότακτος, καλή θα είναι. Δυστυχώς δεν βρίσκω στο internet).

Το 2006 ο Ανυπότακτος εμφανίζεται και σαν παιχνίδι στο Xbox με τίτλο -τι άλλο- Rogue Trooper:


Το trailer προώθησης εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=K6WdphAGBVg

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26/10/2011

Συντάκτης corto

Όπως σας ενημερώσαμε σχετικά χθες, αρχίζει από σήμερα η δημοσίευση μιας σειράς άρθρων με θέμα τον δεύτερο παγκόσμιο και την Ελληνική συμμετοχή. Άρθρα για τα οποία δούλεψαν αρκετοί φίλοι, δίνοντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο μια διαφορετική εικόνα, των αναμνήσεων που ξυπνούν σε μια τέτοια επέτειο. Ο κινηματογράφος, οι συλλογές, τα παιγνίδια, τα κόμικς φυσικά, οι γελοιογραφίες και πολλά ακόμη, είναι μερικά απ` όσα θα βρείτε σε αυτό το αφιέρωμα, που θα διαρκέσει 3 ημέρες. Μαζί τους και σκέψεις κάποιων από εμάς, έτσι όπως γεννιόνται στο νου με εικόνες σαν αυτές που θα ακολουθήσουν πιο κάτω. Σκοπός όλων αυτών, ήταν να κρατήσουμε ζωντανό ένα αθάνατο πνεύμα, μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας, αλλά και για να αποτίσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που θυσίασαν τις ζωές τους, για να μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι… Αρκετά με αυτό το παρατεταμένο οικονομικό απόσπασμα, που μας εκτελεί. Κάτι πρέπει αν μείνει όρθιο τελικά αγαπητοί μου, σε τούτο το χαμό. Κάτι που να μας θυμίζει αυτά που έχει κάνει τούτος ο λαός, όταν δεν ήταν χρεωμένος και δεν αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή… Τότε που οι δανειστές ήταν υπόλογοι…

—————————————————————————————————————————————————————————————————————

—————————————————————————————————————————————————————————————————————

Το ευχάριστο λάθος! 23/12/2011

Συντάκτης Velle

Ένα και μοναδικό λάθος στην μηχανή αναζήτησης και μπορείς να βρεθείς σε απρόβλεπτες καταστάσεις…

Γιατί, κοιτάζοντας να δω κάτι από το κόμικ ΄΄Storm΄΄, βρήκα και εικόνες του ΄΄Storm Trooper΄΄ από το ΄΄Star Wars΄΄.

Και, θέλοντας να δω και καμιά εικόνα του ΄΄Storm Trooper΄΄ από κανέναν σύγχρονο γραφίστα (να δούμε τι κάνει και η τεχνολογία με την πάροδο του καιρού), έγραψα κατά λάθος στην αναζήτηση ΄΄Strom Trooper΄΄ και με έβγαλε –μεταξύ άλλων- στις εξής εικόνες:

Παρόλο που δεν πρόκειται για κάτι σπουδαίο, για αρκετούς αυτό το ξάφνιασμα  μπορεί να είναι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο.

Για κάποιους άλλους λάτρεις ίσως να μην αρκεί μόνο το ξάφνιασμα, οπότε έχω να τους πω το εξής:

Στο E-Bay βάλτε ΄΄StormTrooper PEZ΄΄ και θα δείτε…

Καλά Χριστούγεννα.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————

A ROCK `N` ROLL CHRISTMAS CIRCUS! 21/12/2011

Συντάκτης corto

Η συνεισφορά της ροκ στην Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Comics Trades, έρχεται σήμερα με κάτι από το 1966! Ένα από τα πιο περίεργα κονσέρτα στην ιστορία της ροκ μουσικής, μερικά από τα κορυφαία συγκροτήματα της Βρετανίας στην δεκαετία του`60, μπιζάρ ατμόσφαιρα, κλόουν και Χριστούγεννα! Αν αναρωτιέστε πως γίνεται όλα αυτά να συνδιάζονται, τότε δεν έχετε ακούσει για το Rock ` n` Roll Circus, την θεότρελη ιδέα των Rolling Stones από το Μάρτη του`68!

Ένα σχέδιο του Jagger, για μια διαφορετική όψη του Χριστουγεννιάτικου σόου του BBC, που ναι μεν πήρε το πράσινο φως να φιλμαριστεί, αλλά όχι και να προβληθεί! Τους λόγους δεν είμαι σε θέση να τους γνωρίζω, όμως πιστέψτε με ότι κι εσείς αν είσασταν σε κάποια διευθυντική θέση του καναλιού εκείνη την εποχή, θα νιώθατε κάπως άβολα για την τελική σας απόφαση! Βλέπετε, ένα τηλεοπτικό Χριστουγεννιάτικο σόου, συνήθως έχει γυρλάντες για διακόσμηση και όχι εξέδρες τσίρκου! Ηχητικά, όλα όσα διαδραματίστηκαν στα 66 λεπτά διάρκειας των γυρισμάτων, ήταν απλά μοναδικά! Βάλτε σε ένα δωμάτιο τους Rolling Stones, Who, John Lennon, Jethro Tull, Toni Iommi, Fleetwood Mac(θα τους βρείτε στα credits σαν Dirty Mac!), αλλά και Taj Mahal, κι έπειτα καθίστε να ακούσετε το αποτέλεσμα!

Για την ιστορία, το Rock` N` Roll Circus έλαβε χώρα στα στούντιο της Intertel(V.T.R. Services) , στο Wycombe Road του Wembley, με σκηνοθετική επιμέλεια από τον Michael Lindsay-Hogg, Η παραγωγή ήταν των Robin Klein, Mick Gochanour, μοντάζ από τους Ruth Foster και Robin Klein, ενώ στην επιλογή των πλάνων είχαμε την κάμερα του Anthony B. Richmond. Ήταν 25 Μαρτίου του `68, όταν έγιναν όλα αυτά. Να σας πω ότι το υλικό μπορείτε να το βρείτε και στο άλμπουμ “Beggars Banquet”, των Rolling Stones(της ίδιας χρονιάς).

Το cd με το περιεχόμενο των γυρισμάτων, κυκλοφόρησε σε παγκόσμια πρώτη(και στη χώρα μας), σε ένα εξαιρετικό digipack, το 1996. Περιέχει τις παρακάτω συνθέσεις.

  1. David Dalton’s written historic introduction (0:33)
  2. «Entry of the Gladiators» (Julius Fučík) – Orchester /
    The Rolling Stones Rock and Roll Circus Parade /
    Mick Jagger‘s introduction of Rock and Roll Circus (2:10)
  3. Mick Jagger‘s introduction of Jethro Tull /
    «Song for Jeffrey» (Ian Anderson) – Jethro Tull (3:43)
  4. Keith Richards‘s introduction of The Who /
    «A Quick One While He’s Away (Pete Townshend) – The Who (7:40)
  5. «Over the Waves» (Juventino Rosas) – Orchester (1:20)
  6. «Ain’t That a Lot of Love» (Willia Dean Parker, Homer Banks) – Taj Mahal (3:52)
  7. Charlie Watts‘ introduction of Marianne Faithfull /
    «Something Better» (Barry Mann, Gerry Goffin) – Marianne Faithfull (2:37)
  8. Keith Richards’s introduction of Danny Camara /
    «Fire Eater and Luna (Donyale Luna)»(1:28)
  9. Mick Jagger and John Lennon’s introduction of The Dirty Mac (1:05)
  10. «Yer Blues» (John Lennon, Paul McCartney) – The Dirty Mac (4:26)
  11. «Whole Lotta Yoko» (Yoko Ono) – Yoko Ono, Ivry Gitlis, The Dirty Mac (5:03)
  12. John Lennon‘s introduction of The Rolling Stones/
    «Jumping Jack Flash» (Mick Jagger, Keith Richards) – The Rolling Stones (3:38)
  13. «Parachute Woman» (Jagger, Richards) – The Rolling Stones (2:57)
  14. «No Expectations» (Jagger, Richards) – The Rolling Stones (4:07)
  15. «You Can’t Always Get What You Want» (Jagger, Richards) – The Rolling Stones (4:27)
  16. «Sympathy for the Devil» (Jagger, Richards) – The Rolling Stones (8:52)
  17. «Salt of the Earth» (Jagger, Richards) – The Rolling Stones (4:56)
  18. Credits, to the sound of «Salt of the Earth» (2:45)

Αν πάρετε το dvd, θα έχετε επιπλέον και τα παρακάτω.

 

Πάμε τώρα σε ήχο και εικόνα!

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΚΟΜΙΚΣ – ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ «ΖΑΓΚΟΡ» 20/12/2011

Συντάκτης corto

Αν και κυκλοφόρησε στα περίπτερα τον Γενάρη του 1973(στην Αθήνα και σε κάποιες ακόμη πόλεις, εμφανίστηκε στις 23 του Δεκέμβρη), ο μηνιαίος ή μεγάλος Μπλέκ εκείνου του μήνα, είχε μια έκπληξη για τους φίλους του Ζαγκόρ! Περιείχε μια ιστορία που πήγαινε ασορτί με το κλίμα των ημερών. Οι αναγνώστες λοιπόν του περιοδικού, διάβαζαν εκείνες τις γιορτές μια αυτοτελή ιστορία του «πνεύματος με το τσεκούρι», που είχε δράση, χιούμορ, αλλά και Χριστουγεννιάτικο κλίμα!

Τίτλος της, «Χριστουγεννιάτικες Σφαίρες», γραμμένη από τον πρόσφατα εκλιπόντα Sergio Bonelli και σχεδιασμένη από τον Franco Donatelli.  Ο τίτλος της πρώτης κυκλοφορίας της στην Ιταλία, ήταν Natale Calibro 45 και ήταν στο τεύχος υπ` αριθμό 54, της μηνιαίας έκδοσης του περιοδικού. Ήταν Δεκέμβριος του 1969(επανακυκλοφόρησε από την σειρά Tutto Zagor, τον Ιούλιο του 1990, αλλά και οι δύο αυτές εκδόσεις είναι εξαντλημένες πλέον), όταν ο κ. Bonelli σκέφτηκε να δώσει στους αναγνώστες ένα εορταστικού χαρακτήρα τεύχος, δίχως όμως να ξεφύγει από το ύφος των ιστοριών του ήρωα.

Έτσι, ο Ζαγκόρ και ο Τσίκο, παραμονές Χριστουγέννων φτάνουν στην Lonely Town(Μοναχική Πόλη), όπου θα αντιμετωπίσουν μια συμμορία Άη Βασίληδων! Τέσσερεις απατεώνες, που επωφελούνται από την ετήσια γιορτή που διοργανώνει ο τραπεζίτης της πόλης, για να ευχαριστήσει τους κατοίκους, με σκοπό να ξαφρίσουν το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας! Παίρνουν την θέση των τραγουδιστών που προσέλαβε ο τραπεζίτης και … γνωρίζουν τον Ζαγκόρ από την ανάποδη! Η ιστορία είναι απολαυστική.

Έχει γερές δόσεις χιούμορ και έξυπνες ατάκες, ενώ για φινάλε ο μεγάλος Ιταλός σεναριογράφος, μας έχει εικόνες που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε διαφορετικού τύπου κόμικς(ειδικά τα δύο τελευταία καρέ). Γενικά, το κλίμα είναι εξαρχής εορταστικό και το σενάριο περιέχει στοιχεία ακόμη και παιδικότητας. Η πόλη που περιμένει τον εορτασμό των Χριστουγέννων, με μια σκιά στα βλέμματα των κατοίκων, αφού δεν πέφτει χιόνι.

Για την ιστορία, να προσθέσω μερικά στοιχεία σχετικά με το τεύχος που προηγήθηκε του 54, στην Ιταλική πάντα έκδοση, αλλά και αυτού που το ακολούθησε. Το τεύχος 53(La Dea Nera), έχουμε μια δυνατή περιπέτεια με εξωτικά στοιχεία της Ανατολής. Ο ντετέκτιβ Μπάτ Μπάτερτον μπλέκει τους δύο φίλους σε μια επικίνδυνη αποστολή, που έχει άρωμα Ινδίας και θρησκευτικών αιρέσεων, την οποία δυστυχώς δεν διαβάσαμε μεταφρασμένη στην Ελλάδα. Η δε ιστορία που ακολούθησε, μετά το Χριστουγεννιάτικο διάλλειμα του τεύχους 54, ήταν αυτή που διαβάσαμε και από τον κ. Παπαχρυσάνθου(τεύχος 4 – «Τραγική Αυγή». Είναι αυτό στο οποίο ολοκληρώνεται η ιστορία με τον βρικόλακα.), στα τομάκια που κυκλοφόρησε. Πρόκειται για την αφήγηση της ιστορίας του Ζαγκόρ. Η γέννηση του θρύλου αν προτιμάτε, που μας πάει πίσω στον χρόνο, για να δούμε άγνωστες πτυχές του ήρωα, από το χαμό των γονιών του, μέχρι το ξεκίνημα του σαν προστάτης της ειρήνης στο Ντάρκγουντ. Από την ιστορία αυτή του μηνιαίου Μπλέκ με Χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα, του Γενάρη του 1973, απομονώσαμε μερικές όμορφες εικόνες, που μπορείτε να δείτε ανάμεσα στο κείμενο.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ – ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤΙΣΝΕΥ 19/12/2011

Συντάκτης corto

Τεράστιο το υλικό και άπειρες, πανέμορφες ιστορίες, που κυριολεκτικά δεν ξέρεις ποιες να διαλέξεις! «Μίκυ Μάους», «Μεγάλο Μίκυ», «Σούπερ Μίκυ», «Κλασσικά Ντίσνευ», «ΚΟΜΙΞ» και ένα πλήθος εορταστικών εικόνων, γεμάτων λάμψη από το αστέρι του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και χρώμα από τα στολίδια, τις γιρλάντες και τις μπάλες!

Παντού κυριαρχεί η ατμόσφαιρα και η απόχρωση του Ντίσνευ, με τις φιγούρες των πρωταγωνιστών, να κάθονται στο τέλος όλοι μαζί και να χαμογελούν! Όλα αυτά τα χρόνια, σε όλες τις εκδόσεις του Ντίσνευ στην χώρα μας, είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε πολλές τέτοιες ιστορίες.

Επιλέξαμε ορισμένες, με προσωπικά κυρίως κριτήρια είναι αλήθεια, όμως άκρως αντιπροσωπευτικές και μπορείτε να τις δείτε στις εικόνες του άρθρου, μαζί με γιορτινά εξώφυλλα του «Μίκυ Μάους». Βλέπετε, Χριστούγεννα χωρίς Ντίσνευ, δείχνουν σαν να λείπει κάτι! Μια μπάλα διαφορετική απ` τις άλλες, ίσως! Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί ανάμεσα μας, που να μην έπιασαν στα χέρια τους με λαχτάρα, ένα Χριστουγεννιάτικο τεύχος Μίκυ Μάους, κάποτε παιδιά!

————————————————————————————————————————————————————————————————————–

IT`S A WONDERFUL LIFE(1946) – ΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ! 20/12/2011

Συντάκτης corto

Όσο κι αν ψάξει κανείς, ανάμεσα στις εκατοντάδες(ίσως και περισσότερες), ταινίες με θέμα τα Χριστούγεννα, είναι αδύνατον να μείνει ασυγκίνητος, από την θαυμάσια αυτή ματιά του Φράνκ Κάπρα(Frank Capra), που ήδη μετράει από την πρώτη της μέρα προβολής μέχρι σήμερα, 65 χρόνια! Και σίγουρα είναι ακόμη πιο δύσκολο, να μην την συναντήσει στις σχετικές λίστες, που κατά καιρούς δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες και περιοδικά. Προσωπικά δεν θα επιχειρήσω να της δώσω αρίθμηση και να την τοποθετήσω σε κάποια θέση, ούτε και να την αξιολογήσω σαν πολιτιστική κληρονομιά, αφού αυτές τις εξετάσεις τις έχει δώσει επί μακρόν. Άλλωστε, όταν αναλύεις καμιά φορά, χάνεις το ίδιο το νόημα! Κι αυτό είναι που ΔΕΝ θέλω να χαθεί! Γι` αυτό και η παρουσίαση αυτής της ταινίας, έχει απλά να κάνει με μια πρόταση ουσιαστικά, που μπορεί να έρχεται από πολλά χρόνια πίσω, όμως το πνεύμα της είναι τόσο δυνατό, που δύσκολα την προσπερνάει κανείς, θεωρώντας την ενδεχομένως και «παλιομοδίτικη». Οι αξίες, δεν έχουν παλαιότητα και το “It`s a Wonderful Life”, ανήκει σε αυτές!Είναι ότι πιο αισιόδοξο και συγχρόνως διδακτικό, πέρασε ποτέ μπροστά από τις κινηματογραφικές κάμερες, αναπαριστώντας το κλίμα αυτών των άγιων ημερών. Αυτή είναι η δική μου η άποψη. Η δική σας ίσως να διαφέρει, κι αυτό είναι το λογικό, αλλά και το επιθυμητό σε αυτό το άρθρο. Να ακουστούν και οι δικές σας δηλαδή απόψεις. Να μοιραστούμε συναισθήματα και να φέρουμε στο νου εικόνες, τυλιγμένες στην κινηματογραφική ταινία, κι όχι μόνον.

Είναι 20 Δεκεμβρίου του 1946, στην χιονισμένη Νέα Υόρκη. Ο κόσμος συρρέει και κάνει ουρές μπροστά από τα ταμεία, σε δεκάδες αίθουσες. Ο λόγος έχει να κάνει με μια νέα ταινία του Φράνκ Κάπρα, αγαπημένου σκηνοθέτη των Αμερικανών εκείνα τα χρόνια και «χρυσού παιδιού» του Χόλλυγουντ(πατέρας της Λάιζα Μινέλι). Ο σκηνοθέτης με την Ιταλική καταγωγή, που ότι φιλμάριζε γίνονταν χρυσά αγαλματάκια και γέμιζαν τις προθήκες τις δικές του, αλλά και των στούντιο που τον εμπιστεύονταν, είχε μια επίκαιρη ματιά να δώσει αυτή τη φορά. Μια αλλιώτικη από τις προηγούμενες, αλλά με τον γνωστό του, μοναδικό τρόπο να την αφηγηθεί. Αυτόν που τον καθιέρωσε και του έδωσε μια θέση ανάμεσα σε συνάδελφους του όπως οι Όρσον Ουέλς, Τζών Φόρντ, Τζών Χιούστον, Μπίλλυ Γουάιλντερ και πολλοί ακόμη, στην σελίδα με τους κορυφαίους σκηνοθέτες όλων των εποχών, σε όλα τα βιβλία που ανέλαβαν ποτέ να καταγράψουν την ιστορία της έβδομης τέχνης. Η απλότητα και το χιούμορ που σαν αναρριχητικά φυτά, σκαρφαλώνουν τα φύλλα τους στις σκηνές των ταινιών του Κάπρα, είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία του έργου του. Ανθρωπιά, ζεστασιά, μηνύματα, αισιοδοξία, αυθορμητισμός, αγάπη, έννοιες και αξίες διαχρονικές. Σταθερές και ακλόνητες στο πέρασμα του χρόνου, όπως οι αιωνόβιες σεγκόγιες. Με αυτά στο δισάκι του, πορεύτηκε και μεγαλούργησε και σήμερα μπορούμε να λέμε με σιγουριά, ότι ο κόσμος του σινεμά θα ήταν πολύ φτωχότερος, δίχως τη φιγούρα του Κάπρα πίσω από τη σκηνοθετική καρέκλα.

Το “It`s a Wonderful Life”, είναι βασισμένο στο βιβλίο «TheGreatestGift«, του Αμερικανού συγγραφέα PhilipVanDorenStern, από το 1943. Στην μεταφορά του ώστε να γίνει σενάριο και από εκεί ταινία, συνεργάστηκαν οι Frances Goodrich, Albert Hackett, Jo Swerling, αλλά και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο οποίος έκανε και την παραγωγή των 3.800.000 εκατομμυρίων δολαρίων. Ίσως την πιο πολυδάπανη που επιχείρησε ποτέ ο ίδιος! Ο Κάπρα πίστεψε στο υλικό του βιβλίου και στην δύναμη του και δικαιώθηκε. Ανέθεσε την μουσική υπόκρουση, σε μια τεράστια μορφή. Στον Dimitri Tiomkin, που θέλει πολύ δουλειά για να βγει ένα άρτιο αφιέρωμα στην ζωή και το έργο του, πιστέψτε με! Όμως θα την κάνουμε κι αυτή την διαδρομή, κάποια στιγμή και σας το υπόσχομαι αυτό. Ο Tiomkin, επιτρέψτε μου την έκφραση, δίνει ρέστα κυριολεκτικά! Τα πλάνα του φιλμ θα ήταν αδύνατον να γεννήσουν τόσο όμορφα συναισθήματα και να ξυπνήσουν ρίγες συγκίνησης, δίχως τις νότες του! Δεν ακολουθεί τα πλάνα, ούτε τα συνοδεύει. Αναπνέει με τις μελωδίες του πάνω τους! Καταπληκτικό μοντάζ από τον William Hornbeck και έξοχη φωτογραφία από τον Joseph Walker(συνεργάτη επί σειρά ετών του Κάπρα, με συμμετοχές μεταξύ άλλων και στα Mr. Deeds Goes to Town (1936), You Can’t Take It with You (1938), Mr. Smith Goes to Washington (1939). Η ταινία ξεκινάει με την γνώριμη μακέτα της RKO Radio Pictures, είναι ασπρόμαυρα υπέροχη και έχει διάρκεια 130 λεπτών. Στην διάρκεια τους θα μελαγχολήσετε, θα προβληματιστείτε, θα βουρκώσετε, θα γελάσετε με την ψυχή σας, θα νιώσετε ξανά παιδιά!

Ένας νεαρός αριστούχος του Γυμνασίου, σε μια μικρή κωμόπολη της Βόρειας Αμερικής, βλέπει τα μαλλιά του να γκριζάρουν, αφήνοντας τα πιο δημιουργικά του χρόνια πίσω, για χάρη των ανθρώπων που αγαπάει. Θυσιάζεται για κείνους και μένει στο παρασκήνιο μιας ολόκληρης ζωής, για να τους αφήσει να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν μακριά. Μέσα από την δική τους επιτυχία, έρχεται η δική του ευτυχία. Άτυχος και αιχμάλωτος της καλοσύνης του. Μοιραία και τραγική φιγούρα. Δέσμιος των επιλογών του. Μπορείτε να προσθέσετε κι εσείς πολλές εκφράσεις, ανάλογα με αυτήν που σας αντιπροσωπεύει. Σε ένα νομίζω όμως, ότι θα συμφωνήσουμε όλοι. Στην δύναμη της θέλησης του και την ακεραιότητα του χαρακτήρα, που σαν στάμπα σφραγίζει κάθε κίνηση στο χιόνι! Ο James Stewart, είναι μοναδικός! Ξεδιπλώνει κάθε πτυχή του υποκριτικού του ταλέντου, με το νωχελικό εκείνο βάδισμα και το ατσαλάκωτο του ύφος. Καταρρέει, πετάει φοβερά αστείες ατάκες, γκρεμίζεται και ορθώνει ξανά το ανάστημα του άπειρες φορές, είναι αξιοπρεπής και έντιμος, δεν προδίδει ποτέ τις αρχές του, είναι άνθρωπος με όλη την σημασία της λέξης, σαν κι εμάς όλους και ζει έντονα κάθε του στιγμή! Είναι τρωτός. Κάνει λάθη, βιάζεται, αμφισβητεί ακόμη και τα θαύματα, αλλά χάρη σε ένα τέτοιο, κερδίζει την μεγαλύτερη του μάχη επί σκηνής και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Σε κερδίζει στη στιγμή. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος πρωταγωνιστής, γι` αυτό ίσως δεν επιχειρήθηκε ως σήμερα να γυριστεί νέα βερσιόν της ταινίας! Ιδανική και η Donna Reed στο ρόλο της συζύγου του. Όλο το καστ είναι εξαιρετικό. Να αναφέρουμε ορισμένους. Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Ward Bond, Gloria Grahame(η συνήθως μοιραία γυναίκα των φιλμ νουάρ!), Todd Karns, Lillian Randolph, Frank Albertson, William Edmunds και Bobby Anderson. Υπάρχουν κι άλλοι και δεν θα θέλαμε να τους αδικήσουμε στο ελάχιστο. Ακολουθώντας το παρακάτω link, μπορείτε να βρείτε το πλήρες καστ και πολλά ακόμη σημαντικά στοιχεία για την ταινία.

http://en.wikipedia.org/wiki/It%27s_a_Wonderful_Life

Το It`s a Wonderful Life, με το μήνυμα που κρατάει σφιχτά στα πλάνα του, αλλά και τους συμβολισμούς του, είναι ένα αξεπέραστο και πάντα λαμπερό κινηματογραφικό διαμάντι! Όσες φορές και να το δεις δεν σε κουράζει, ούτε και παίζει ρόλο η ηλικία αυτού που θα επενδύσει σε δύο από τις ώρες της ζωής του, για να το δει! Η ταινία του Κάπρα, θαρρείς ότι είναι κάτι σαν ίσκιος και ακολουθεί τα βήματα σου! Γυρίζεις και …δεν είναι κανείς πίσω! Ή μήπως είναι και δεν τον βλέπεις;… Σαν επιρροή του συγγραφέα, που πιστά καταγράφει ο σκηνοθέτης, είναι η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς. Στην ουσία, μια διασκευή της παρακολουθούμε, αλλά πολύ γοητευτική. Πήρε πέντε Όσκαρ(καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στον Κάπρα, πρώτου ανδρικού ρόλου στον Στιούαρτ, καλύτερου μοντάζ στον William Hornbeck και καλύτερης ηχοληψίας, για την δουλειά του John Aalberg), αλλά και κανένα να μην κέρδιζε, έχει μια θέση στην καρδιά μας και τον τρόπο να μας κάνει να ξεχνάμε τον χρόνο για λίγο, τόσο όσο χρειάζεται για να πεταχτούμε μέχρι το Bedford Falls, μια χιονισμένη παραμονή Χριστουγέννων, του 1946!

ΥΓ

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισα γράφοντας τούτες τις γραμμές, ήταν να επιλεχθούν αντιπροσωπευτικές εικόνες για να τις συνοδέψουν! Ποια να διαλέξεις και ποια όχι, από ένα τέτοιο αριστούργημα; Ελπίζω ότι αυτές που τελικά μπήκαν στο άρθρο, να σας βρήκαν σύμφωνους.

Αποσπασματικά βίντεο από την ταινία.


—————————————————————————————————————————————————————————————————————

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ «ΜΠΛΕΚ» 22/12/2011

Συντάκτης corto

Δύο εορταστικά τεύχη του «Μπλέκ», από την Νέα Περίοδο, όπως ονομάστηκε, έκδοσης, μας δίνουν υλικό για το παρακάτω κείμενο. Το πρώτο από αυτά, είναι το τεύχος με το οποίο ξεκίνησε αυτή η περίοδος και κυκλοφόρησε την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 1979. Δραχμές 10(όσες κόστιζε κάποτε το Μεγάλο Μπλέκ…), αλλά και πολλές εσωτερικές αλλαγές στις ιστορίες που φιλοξενούσε, περίμεναν τους αναγνώστες. Από την περίοδο των 7 δραχμών, είχε ήδη λανσαριστεί ένα μακρόστενο σχήμα(τύπου – Αγόρι). Στο πρώτο αυτό τεύχος, μιας νέας εποχής για το περιοδικό, τα πράγματα άλλαζαν κατά πολύ, κάτι που είχαμε όλοι την ευκαιρία να το δούμε, καθώς από την προηγούμενη ύλη του επιβίωσε μόνον ο κεντρικός πρωταγωνιστής(Μπλέκ). Μόργκαν, Το παιδί – Πάνθηρας, Σούπερ Μπόυ(που αν θυμάστε οι παλιότεροι, είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην χώρα μας στο βραχύβιο «Κιτ Κατ»), Οι Αθάνατοι, UFO και το τηλεοπτικό «Ο Άνθρωπος από την Ατλαντίδα», ήταν μεταξύ άλλων τα φρέσκα πρόσωπα.

Ο κύριος λόγος που του δίνει μια θέση σε αυτό το κείμενο, έχει να κάνει με το εξώφυλλο και την χαρτοκοπτική που φιλοξενούσε. Στις σελίδες 2 και 67, μια φάτνη ήταν η προσφορά της έκδοσης στους νεαρούς αναγνώστες, με την χορηγία της κόλας Youpi…

Ο δεύτερος εκπρόσωπος του «Μπλέκ», όσον αφορά στα εορταστικά τεύχη, μας έρχεται από τις 19 Δεκέμβρη του 1984. Μια νέα δεκαετία έχει μπει στη ζωή μας, με μεγάλες αλλαγές όχι μόνο στα εικονογραφημένα, αλλά παντού. Σε κάθε επίπεδο. Το ιστορικό περιοδικό του κ. Ανεμοδουρά, έχει περάσει σε μια νέα μορφή, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το περιεχόμενο, αλλά και το στήσιμο του. Κρατώντας στα χέρια το τεύχος 261, μπορεί κανείς να το διαπιστώσει πολύ εύκολα. Οι πρώτες κονσόλες ηλεκτρονικών παιγνιδιών(Atari), είναι πια γεγονός και μια καινούργια πραγματικότητα για τους νέους αυτής της δεκαετίας και φυσικά η διαφημιστική της καταχώρηση δεν ξαφνιάζει. Αυτή που ξαφνιάζει και μάλιστα αρκετά(πιστεύω να ήταν και η μοναδική φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στον «Μπλέκ». Διορθώστε με αν κάνω λάθος.), είναι του «Μίκυ Μάους»!

Συγκεκριμένα, διαφημίζεται το ημερολόγιο του περιοδικού, που κυκλοφόρησε ξεχωριστά στα περίπτερα, με θέμα τις «Μεγάλες Εφευρέσεις». Ένα άλλο νέο παιγνίδι, που θα κατακλύσει σαν μανία και την Ελληνική αγορά, για τουλάχιστον μια πενταετία, είναι το Subbuteo(για το οποίο θα αναφερθούμε επίσης σε ξεχωριστό άρθρο), το οποίο βρίσκουμε με καταχώρηση του στο τεύχος αυτό του «Μπλέκ». Οι σαφώς περισσότερες σελίδες, από τα εβδομαδιαία τεύχη του «Μπλέκ» εκείνης της χρονιάς, οφείλονται στο ένθετο βιβλιαράκι «Άλμπουμ Ποδοσφαίρου 1984 – `85», που σε αρκετά σημεία πώλησης, οι «πονηροί» σκέφτηκαν να το αποκολλήσουν από το περιοδικό και να το πουλήσουν ξεχωριστά! Θα μιλήσουμε σε μια νέα σειρά άρθρων που σας ετοιμάζουμε, για τα ένθετα(και φυσικά αυτό το άλμπουμ), που συμπεριέλαβε στην ύλη του ο «Μπλέκ» εκείνης της περιόδου.

Το τεύχος αυτό βρίσκεται στο σημερινό άρθρο, για την μακέτα του εξωφύλλου του, καθώς δεν είχε στις εσωτερικές του σελίδες κάτι σχετικό με τις μέρες των Χριστουγέννων. Όμως η εικόνα του μιλάει από μόνη της και απομυθοποιεί μια εντελώς διαφορετική εποχή… Τέλος, σας έχουμε και το εξώφυλλο του τεύχους 262, με μια εξίσου όμορφη μακέτα.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Ημέρα μνήμης 17/11/2011

Συντάκτης corto

Με δύο σελίδες αφιερωμένες στις μέρες του Πολυτεχνείου, από το τεύχος 308 του Μπλέκ και μια απλή φράση, συνεισφέρουμε στην σημερινή ημέρα μνήμης.

Είναι καλύτερα να θυμόμαστε, παρά να λυπόμαστε….

————————————————————————————————————————————————————————————————————

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 1ο ΜΕΡΟΣ 26/10/2011

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Όπως κάθε φορά έτσι και φέτος, είπαμε να σας δώσουμε λίγα στοιχεία(και εικόνες φυσικά), από την Ελληνική συμμετοχή στις εικονογραφημένες πολεμικές περιπέτειες, που αφορούν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Όλες οι εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο αυτό, είναι από πολεμικά κόμικς και δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Δράσις, Κράνος, Περιπέτεια(εκδόσεων Γκρέκα), Δίκαιος. Υπήρχαν πολύ περισσότερες ιστορίες, με έντονο το Ελληνικό στοιχείο στα σενάρια και τις εικονογραφήσεις, ένα τεράστιο υλικό για την ακρίβεια, που βέβαια δεν γίνονταν να χωρέσει σε ένα τέτοιο άρθρο, ούτε και να εξαντληθεί. Συνεπώς, … αναμείνατε για περισσότερα προσεχώς.

Οι ιστορίες που εμπεριέχουν και την δική μας συμμετοχή στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, διαδραματίστηκαν σε όλη σχεδόν την επικράτεια της χώρας. Από τον ορεινό Τύρναβο, μέχρι την Ήπειρο και την Κρήτη, που ομολογουμένως είχε την μερίδα του λέοντος στα σενάρια αυτά! Υπήρξαν και περιπτώσεις που πραγματικά μας ξάφνιασαν με την επιλογή των δημιουργών, όπως η ιστορία που εξελίσσεται στους …Παξούς, ένα μικρό νησί πολύ κοντά στην Κέρκυρα! Ειλικρινά σας λέω, αν σας αναρτούσα σαν κουίζ, ένα χαρακτηριστικό καρέ από αυτήν την ιστορία, που να αναφέρει το όνομα του νησιού και να δείχνει το μικρό λιμανάκι(σίγουρα ο σχεδιαστής επισκέφτηκε τους Παξούς, κάτι που φαίνεται στην εικονογράφηση!), ζητώντας σας να βρείτε το τεύχος, ή την ιστορία, δεν επρόκειτο να βρεθεί εύκολα σωστή απάντηση!

Οι μορφές των Ελλήνων μαχητών της ελευθερίας, με τα γένια στα πρόσωπα, τις τραχιές συχνά εκφράσεις και την παροιμιώδη γενναιότητα και αυτοθυσία, κυριάρχησαν στις εικονογραφήσεις των πιο πάνω ιστοριών. Είναι σκληροί και αντάρτες, αγαπούν την πατρίδα και πολεμούν γι` αυτήν, συνεργάζονται με τις συμμαχικές δυνάμεις και πολλές φορές χάνουν τις ζωές τους για τον αγώνα ενάντια στον κατακτητή, βοηθώντας τους Αμερικανούς ή τους Βρετανούς. Δεν νομίζω να απέχουν όλα αυτά από την πραγματικότητα. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων ήταν σωστή, λοιπόν. Υπήρξαν όμως και μερικά …παρατράγουδα. Ήταν οι στιγμές που έμπαινε η προδοσία(μαζί με την δολοπλοκία, την ίντριγκα και το χρήμα που δελέαζε ενίοτε τους προδότες), στα σενάρια και αυτή εκπροσωπούνταν από κάποιον συμπατριώτη μας, εξ` αιτίας του οποίου κινδύνευαν οι ζωές των πρωταγωνιστών και ο ίδιος ο αγώνας. Ήταν τόσο συχνή δε η παρουσία της προδοσίας αυτής, που ενδεχομένως να προβλημάτισε τους πιτσιρικάδες της δεκαετίας του`70, που διάβαζαν αυτά τα τεύχη. «Λες να είχαμε τόσους πολλούς προδότες ανάμεσα μας;…»

Τα ονόματα ήταν αυτά που ακόμη και σήμερα κυριαρχούν στις βαφτίσεις μας(Νίκος, Ανδρέας, ο Κρητικός Σήφης, κ. α.), αλλά τα επώνυμα ήταν κάπως …περίεργα και μάλλον έδειχναν σαν προτίμηση την κατάληξη – ίου! Αλεξίου, Αντωνίου, Ευσταθίου, Προκοπίου(κάποιοι πρέπει να ήταν μάλλον από την Κύπρο!), ενώ που και που πετάγεται και ένας Μαυρίδης! Δεν πρέπει να το έψαξαν καλά οι σεναριογράφοι το θέμα. Αλλά δεν θα μείνουμε εκεί εμείς, γιατί θα χαθεί η ουσία. Και η ουσία είναι τα συστατικά που ανέφερα πριν, με κορυφαίο όλων τον ηρωισμό. Να πούμε και για τους δημιουργούς αυτών των ιστοριών, που προέρχονταν από την Αργεντινή, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αγγλία και οι οποίοι αποτύπωσαν άλλοτε λιτά(ίσως και λιγάκι μίνιμαλ καμιά φορά…) και άλλοτε με ρεαλιστικό τρόπο, όλες αυτές τις μικρές και μεγάλες μάχες επί Ελληνικών εδαφών. Πιο συχνός συνεργάτης της Βρετανικής Fleetway, που κυκλοφόρησε αυτά τα περιοδικά, ήταν ο Ισπανός σχεδιαστής Victor Mora, που έβγαζε το ψωμί του για πολλά χρόνια σκιτσάροντας πολεμικά ανδραγαθήματα.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει από ένα τέτοιο αφιέρωμα και η παρουσία των ίδιων των τευχών! Γι` αυτό υπάρχει αγαπητοί μου φίλοι και το Time Bandits, όπου θα σας προσφέρει ολόκληρα τεύχη με πολεμικές ιστορίες και συγκεκριμένα από την Δράση των εκδόσεων Γκρέκα. Πρόκειται για σπάνια τεύχη της πρώτης χρονιάς κυκλοφορίας του περιοδικού(1969), τα οποία θα μπορέστε να τα διαβάσετε on line(όπως όλα όσα σας προσφέρουμε στο Time Bandits), σε απευθείας σύνδεση με την ηλεκτρονική μας βιβλιοθήκη και το τμήμα πολεμικών κόμικς, που πιστέψτε με, έχει πολύ περισσότερα τεύχη(απ` αυτά που θα αναρτηθούν), τα οποία σταδιακά θα σας δίνουμε την δυνατότητα να διαβάζετε.

Τέλος, όπως θα διαπιστώσατε και από τον τίτλο, θα υπάρξουν κι άλλα τμήματα σε αυτό το αφιέρωμα! Όλα τους θα μας δώσουν μια διαφορετική διάσταση των γεγονότων, από διαφορετική οπτική το καθένα. Δεν θα περιοριστούμε στην εμπλοκή των κόμικς στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές, στις οποίες θα αναφερθούμε. Μείνετε συντονισμένοι, λοιπόν…

————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 2ο ΜΕΡΟΣ 26/10/2011

ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΤΗΣ «ΜΕΛΟ» – ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Συντάκτες corto & koiosxristos

Μια ακόμη πολύ όμορφη σειρά από την εταιρεία ΜΕΛΟ, που έδωσε τροφή στην φαντασία πολλών από εμάς, ήταν αυτή με θέμα τον Β` παγκόσμιο πόλεμο, πάντα σε χαρτάκια, αλλά δίχως άλμπουμ αυτή τη φορά να τα συνοδεύει. Τα χαρτάκια τα έστελνες συμπληρωμένα στην διεύθυνση που ανέγραφε στην πίσω όψη κάθε κάρτας και έπαιρνες μέρος σε μια κλήρωσε με διάφορα δώρα. Οι κάρτες ήταν συνολικά 300(περισσότερες από κάθε άλλη συλλογή που μας πρόσφερε ποτέ η εταιρεία), κι είχαν δύο ιδιαιτερότητες. Την μια, την αναφέραμε ήδη. Δεν είχαν συνοδευτικό άλμπουμ, για να τις κολλήσουν στα κενά πλαίσια οι πιτσιρικάδες.

Η δεύτερη, έχει να κάνει με τις εικόνες των καρτών, όπου ήταν κάποια από τα εξώφυλλα των πολεμικών κόμικς που διαβάζαμε! Συγκεκριμένα, αυτά των Τάνκς και Κράνος κυρίως, αλλά μερικά Δράσις, Πόλεμος, Έφοδος και Μάχη. Δεν γνωρίζω αν αυτή η επιλογή της εταιρείας ήταν κατόπιν συνεννόησης με τους εκδότες των περιοδικών αυτών, ή αν απλά το βρήκε σαν υλικό και το τύπωσε σε κάρτες. Το πιο πιθανό ίσως να είναι το δεύτερο, αν και επίσημη πληροφόρηση είναι δύσκολο να υπάρξει, ώστε να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη.

Σας παραθέτω χαρακτηριστικά την κάρτα 104, όπως και το εξώφυλλο του τεύχους 525 του Τάνκς, για να διαπιστώσετε ότι είναι η ίδια εικόνα! Επίσης και μια πίσω όψη των καρτών αυτών, που εικονίζονται οι οδηγίες για τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Αναφερόμαστε χρονικά, για να σας ταξιδέψουμε στα νιάτα σας τώρα, στα 1973 ή `74, αν με προδίδει η μνήμη μου και είναι μια από τις τελευταίες συλλογές της ΜΕΛΟ(μαζί με αυτήν με τους ηθοποιούς – τραγουδιστές που έβγαλε το 1976). Ήμουν σίγουρα στο Δημοτικό και αυτό το θυμάμαι καλά, όχι όμως και την τάξη!

Ένα από τα αξιοπερίεργα στην περίπτωση αυτής της συλλογής από χαρτάκια(all time classic αγαπημένη συνήθεια όλων μας), ήταν και κάποιες από τις κάρτες που είχαν ένα σχετικά …άσχετο θέμα! Υπήρχαν βλέπετε και σκηνές από γουέστερν, που δεν ταίριαζαν στο συνολικό θέμα, αλλά τα συγχωρούμε αυτά, ειδικά όταν έρχονται από μια εταιρεία όπως η ΜΕΛΟ, που πραγματικά μας έδωσαν πολλά και όλα τους ήταν ανεκτίμητα. Με έναν παλιό τρόπο, μια ιδέα που θα μπορούσαμε να είχαμε υλοποιήσει κι εμείς, ή κάποιος να μας είχε ακούσει όταν συζητούσαμε στις παρέες και να από τις κουβέντες μας να έβγαλε αυτή την σειρά συλλογών. Σαν να άκουσε αυτά που σκεφτόμασταν και θέλαμε. Τώρα πόσο πολύ μακριά είναι όλα αυτά από το σήμερα, όλοι έχετε την εικόνα και μέσα από τις κάρτες που παρουσιάζουμε σήμερα, θα έχετε πλέον και την απόσταση…

Να ευχαριστήσω θερμά τους φίλους Γιάννη και Χρήστο, για την πολύτιμη συμβολή τους στην παρουσίαση του θέματος, που πραγματοποιήθηκε χάρη στις εικόνες που έστειλαν.

———————————————————————————————————————————————————————————————————–

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 3ο ΜΕΡΟΣ 26/10/2011

«Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΕΛΟ» – ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ`40

Συντάκτης corto

Ακόμη κάτι από την ΜΕΛΟ, που έρχεται να συνεισφέρει στο αφιέρωμα που επιχειρούμε φέτος, με μερικές σελίδες από το θρυλικό της άλμπουμ «Η Πινακοθήκη της ΜΕΛΟ». Ένα άλμπουμ που αγαπήσαμε όλοι οι πιτσιρικάδες της γενιάς εκείνης. Οι περισσότεροι δεν το συμπληρώσαμε, αλλά αυτό λίγη έως καθόλου σημασία δεν έχει. Τα «δύσκολα» χαρτάκια, το μόνο μειονέκτημα εκείνων των άλμπουμ, ήταν αυτό που μας εμπόδισε, όπως και το λιγοστό χαρτζιλίκι.

Όμως, μέσα από αυτές τις ημιτελείς μας προσπάθειες, μάθαμε πολλά και κανένα τους δεν ήταν περιττό, ούτε τυπωμένο σε σχολικό βιβλίο. Στην «Πινακοθήκη», υπήρχαν σελίδες που καλούμασταν να συμπληρώσουμε, ώστε να δούμε την εικόνα πίσω από τα κενά πλαίσια(δεν ήταν ζωγραφισμένες ώστε να φαίνονται). Αυτές οι σελίδες ήταν χωρισμένες σε 12 μέρη, πράγμα που σήμαινε ότι χρειάζονταν οι ανάλογες κάρτες. Χωρίς αυτές, απλά άφηνες τη φαντασία σου να αντικαταστήσει τα κενά, ή περίμενες να τις δεις συμπληρωμένες στο άλμπουμ κάποιου φίλου… Άλλα χρόνια, πιο υπομονετικά και ομαδικά.

Τέσσερεις ήταν συνολικά οι σελίδες εκείνου του άλμπουμ, αφιερωμένες στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τα «Πολεμικά πλοία», «Τα τάνκς στον πόλεμο», «Η μάχη της Κρήτης»(μακράν η πιο δημοφιλής σελίδα!) και «Η απόβαση στην Νορμανδία». Σας παραθέτω όλες τις παραπάνω σελίδες συμπληρωμένες, μαζί και συνοδευτικά – επεξηγηματικά κείμενα των ασπρόμαυρων σελίδων. Γιατί τότε, δεν μάζευες απλά άχρηστα κομμάτια χαρτί, που έλεγαν και οι μεγάλοι, αλλά συγχρόνως μάθαινες παίζοντας, ή έπαιζες μαθαίνοντας. Για έκπληξη εδώ σας έχουμε κάτι πραγματικά σπάνιο!

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από την εγκυκλοπαίδεια Ήλιος(1945), με την αναφορά στην Γερμανική επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης! Το αρχειακού αυτού χαρακτήρα απόσπασμα, είναι μια ακόμη ευγενική προσφορά του Χρήστου, τον οποίο ευχαριστώ θερμά, για την όλη του συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε με σκοπό να ανασύρουμε μνήμες.

————————————————————————————————————————————————————————————————————

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 4ο ΜΕΡΟΣ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ & Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 26/10/2011

Συντάκτης corto

Θα μπορούσαμε να σας αναρτήσουμε εδώ εκατοντάδες εξώφυλλα κόμικς, από πολλές χώρες. Όμως δεν θα είχε το ίδιο ειδικό βάρος, την ίδια αμεσότητα, με τις Ελληνικές εκδόσεις και μάλιστα κάποια που αφορούν σε ιστορίες που διαδραματίστηκαν στην χώρα μας. Δράσις, Μάχη, Περιπέτεια, όλα των εκδόσεων ΤΕΟ – Γκρέκα, του κ. Πάγκαλου.

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  «ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ» 27/10/2011

Συντάκτης Velle

Συντάκτης Velle

Μισώ τον πόλεμο και τον λατρεύω.

Όταν ήμουν παιδί έπεσε στα χέρια μου ένα απ’ αυτά τα παλιά ασπρόμαυρα  πολεμικά περιοδικά. Μικρό σε μέγεθος, διαφορετικό από τα συνηθισμένα, το ξεφύλισσα με περιέργεια πιστεύοντας ότι απλά όπως το έπιασα έτσι θα το ξαναφήσω στη θέση του.

Αν και μονόχρωμο (μειονέκτημα ουσιαστικά για ένα παιδί) η ευφυΐα του σκιτσογράφου παγίδευσε αμέσως την προσοχή μου με τη ρεαλιστικότητα και την αυστηρότητα μορφών-απεικονίσεων σε σημείο που νόμιζα ότι έβλεπα τον πόλεμο μπροστά μου ή ότι κοίταζα κάποια ταινία.

Και πάντοτε σε όλες τις ιστορίες υπήρχε ένα συμπαγές ηθικό σενάριο κατά το οποίο το κακό στο τέλος τιμωρούταν και το σωστό θριάμβευε (ή τουλάχιστον έπεφτε ηρωικά ξέροντας πως κι αυτή τη φορά είχε κάνει το καθήκον του χωρίς να λυγίσει).

Σίγουρα οι δημιουργοί των πολεμικών αξιοποίησαν εμπειρίες στρατιωτών του Β’ Παγκοσμίου (και βέβαια δικές τους), παράγοντας σχεδόν καθημερινά μικρά αριστουργήματα (ή τουλάχιστον καλές περιπέτειες που θα μπορούσαν να σταθούν αξιοπρεπώς ως σενάριο καθημερινής σειράς στην τηλεόραση).

Και κάπου εκεί μέσα, στο μαύρο μελάνι των δημιουργών, τις αναμνήσεις και εμπνεύσεις των κειμενογράφων, το μικρό μέγεθος του περιοδικού (για χαμηλότερο κόστος), να ξεπετάγονται οι Έλληνες:

Αυτούς, που οι συγγραφείς και οι σκιτσογράφοι τους είχαν για αντάρτες. Σκληροτράχηλους ντόπιους που δεν σηκώναν ζυγό στο κεφάλι. Που διακατέχονταν από αυτήν την ακαθόριστη και ακατανόητη λέξη για όλον τον κόσμο, το φιλότιμο, και τον υπερβολικό κώδικα τιμής που μπορεί να τους έριχνε ακόμα και στο θάνατο για το τίποτα.

Που για τους ελευθερωτές συμμάχους θα τα έδιναν όλα.

Και ήταν έτοιμοι να τα αρπάξουν κι όλα…

 

Στο σήμερα όλες οι ηγεσίες παγκοσμίως παραδέχονται ότι ζούμε έναν παγκόσμιο πόλεμο σαν και τότε με μορφή όμως (κι ευτυχώς) καθαρά οικονομική.

Και η Ελλάδα –κατά περίεργο τρόπο– βρίσκεται πειραματόζωο στο μάτι του κυκλώνα. Κάποιοι Ευρωπαίοι ΄΄σύμμαχοι΄΄  και αρκετά ΜΜΕ μάς παρουσιάζουν  σαν τζαναμπέτηδες, αδίστακτους και αδέκαρους μπατίρηδες που θέλουν να τα αρπάξουν όλα και δεν πειθαρχούν σε τίποτα.

Οι Έλληνες όμως, οι απλοί οπλίτες (και, αναγραμματίζοντας, πολίτες), βρισκόμαστε μέσα στα χαρακώματα και αντιμετωπίζουμε με πενιχρά εφόδια αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων από έναν ακαθόριστο εχθρό. Η μία μάλιστα πιο εξουθενωτική από την προηγούμενη.

Ίσως το πείσμα μας, να εξαγοράζει πραγματικά χρόνο στις ηγεσίες για να αντιμετωπίσουν την ΄΄κρίση΄΄ για την οποία ωστόσο ευθύνονται αποκλειστικά, ίσως και όχι.

Το Ελληνικό χρέος, πάντως, δεν είναι τίποτα απέναντι στα χρέη άλλων κρατών κι όμως οι Έλληνες πληρώνουν το τίμημα στο χιλιαπλάσιο. Είμαστε η κερκόπορτα –λένε– για την οικονομική πτώση της Ευρωπαϊκής ιδέας.

Τεθωρακισμένα συμφέροντα και κερδοσκοπία απέναντι σε εκατομμύρια προτεταμένα στήθη;

Αν ναι, τότε –ελπίζω– απέναντι και σε ένα συλλογικό ΄΄Όχι΄΄.

Μετά από δεκαπέντε χρόνια έπεσε -πριν από μήνες- στα χέρια μου το 2ο πολεμικό περιοδικό που διαβάζω στη ζωή μου και μένω άναυδος γιατί διαπιστώνω κάτι που θυμόμουνα παιδί, αλλά με το χρόνια το ξέχασα:

Το κακό πάντα έχανε.

Το καλό πάντα νικούσε.

Μόνος ή με παρέα ο ήρωας έπαιρνε πάντα το δρόμο του καθήκοντος και του συλλογικού καλού ελπίζοντας για ελευθερία και ζωή.

Κάτι που δεν συνέβαινε αυτόματα, γιατί έτσι υπαγορεύει η λογική των comics, (όχι τουλάχιστον όπως υπέθετα τόσα χρόνια χωρίς να διαβάσω κάποιο άλλο τεύχος πολεμικών),

αλλά το μοτίβο λειτουργούσε γιατί ο ήρωας και οι γύρω του

πάλευε/αν.

Αντιδρούσε/αν.

Έλεγε/αν ΄΄Όχι΄΄ με το όποιο κόστος.

Τις τελευταίες μέρες που μου ζήτησε ο Γιώργος τις σκέψεις μου για το νόημα της σημερινής 28ης αυτό κυριαρχεί στο μυαλό μου.

Ταυτόχρονα οι εξελίξεις του οικονομικού πολέμου μαίνονται ραγδαίες και βάναυσες. Το νέο κύμα επίθεσης θα χτυπήσει πιο σφοδρό από ποτέ και εμείς το περιμένουμε ελπίζοντας να το καθηλώσουμε και να κερδίσουμε λίγο ακόμα χρόνο για εμάς (και ίσως όλη την Ευρώπη αν κι αυτό δεν είναι ένα καλοδουλεμένο παραμύθι).

Μέσα στα χαρακώματα κοιτάζω τους αδελφούς και τις αδελφές γύρω μου. Τα χείλη τους είναι σφιγμένα. Τα μάτια τους καθηλωμένα στον ορίζοντα που μαυρίζει.

Τα εφόδια λιγοστεύουν.

Το ΄΄Όχι΄΄ ίσως να είναι το μόνο που θα μας κρατήσει. Λέξη που παλιότερα ακουγόταν σαν παρωχημένο κλισέ μίας μακρινής εποχής, τώρα αποδεικνύεται πιο αληθινό από ποτέ σε ένα νέο επίπεδο.

Μορφές και ήρωες από την ιστορία (ακόμα και από τα Πολεμικά περιοδικά) μού έρχονται στο μυαλό υπό την πρίσμα μιας νέας αναλογίας.

Μισώ τον πόλεμο και τον λατρεύω…

———————————————————————————————————————————————————————————————————

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 5ο ΜΕΡΟΣ ΤΑ ΚΑΡΤΟΥΝ & Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ 27/10/2011

Συντάκτης Diva99

Συντάκτης Diva99

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου η προπαγάνδα ενάντια στον
Χίτλερ στην Αγγλία και την Αμερική «έδινε κι έπαιρνε». Ακόμη και στο Χόλυγουντ
ήταν εμφανής αυτή η τάση. Σε αυτό το γενικό πνεύμα ακόμη και η Disney επιστρατεύει
τον αξιαγάπητο Ντόναλντ ενάντια στο Ναζισμό.
Η ταινία   “Der Fuehrer’s Face,” που γυρίζεται το 1942 είναι μία αντιναζιστική προπαγάνδα
και τελικά κέρδισε  Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων.
Η σκηνοθεσία είναι του Jack Kinney και βγήκε στις αίθουσες την πρωτοχρονιά του 1943.

Μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ υποχρεώνετε να δουλεύει 48άωρες βάρδιες στο εργοστάσιο και να χαιρετάει Ναζιστικά

κάθε φορά που εμφανίζετε το πορτρέτο του Χίτλερ. Να σημειώσουμε πως ο Ναζιστικός χαιρετισμός που υιοθέτησε

ο Χίτλερ έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Από κει πήγε στους Ρωμαίους (θυμηθείτε ταινίες με θέμα την αρχαία Ρώμη και

πως χαιρετούσαν τον Καίσαρα)

Ο εξαναγκασμός του Ντόναλντ απ’ τις κοφτερές λόγχες που τον οδηγούν στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου

υπονοεί ξεκάθαρα την έλλειψη ελευθερίας της θέλησης, ένα από τα κύρια επιχειρήματα του Αμερικάνικου τρόπου ζωής.

Τελικά ο εφιάλτης τελειώνει και ό Ντόναλντ ξυπνάει ντυμένος με αμερικάνικη πιζάμα και «πανηγυρίζει» αγκαλιά με το άγαλμα της ελευθερίας γιατί

όλο αυτό το σενάριο ήταν απλούστατα ένα κακό όνειρο.

Και φυσικά, ιδού το επίμαχο βίντεο.

———————————————————————————————————————————————————————————————————

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 6ο ΜΕΡΟΣ ΕΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! 27/10/2011

Συντάκτες corto & nickar

Μια άλλη ματιά, είναι αυτή εδώ, που θα δείτε πιο κάτω και όσοι γοητευτείτε από τα εξώφυλλα, μπορείτε να αποκτήσετε και τους δίσκους, χωρίς να χρειαστεί να τους αναζητάτε δεξιά και αριστερά. Φρόντισε γι` αυτό η Anazitisi Records!

www.anazitisirecords.com

Ο Νίκος, φίλος και συνεργάτης, δίνει με τις παρακάτω εικόνες το δικό στίγμα στο αφιέρωμα μας(και τον ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή του στην προσπάθεια μας), με μια σειρά σπάνιων λιγότερο έως πολύ, δίσκων της ροκ μουσικής. Απ` ότι μπορείτε να διακρίνετε, το εξώφυλλο που έχει την τιμητική του είναι μια διάσημη φωτογραφία, που είναι γνωστή σε όλους σας και απεικονίζει μια στιγμή της Αμερικάνικης ιστορίας. Είναι η τοποθέτηση της σημαίας στην κορυφή ενός λόφου από μια ομάδα στρατιωτών, που συμβολίζει την κυριαρχία της χώρας τους σε αυτή την γωνία της γης και επιτεύχθηκε έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις με τους Ιάπωνες στα νησιά του Ειρηνικού. Στην μάχη εκείνη, έχει αναφερθεί και ο κινηματογράφος και μάλιστα πολλές φορές. Σας θυμίζω τα Sands of Iwo Jima, με τον Τζών Γουαίην και Flags of our fathers, με την γλυκόπικρη σκηνοθετική ματιά ενός μεγάλου δημιουργού. Του Κλίντ Ήστγουντ. Μουσικά τώρα, τρία συγκροτήματα εμπνεύστηκαν από αυτήν φωτογραφία και σας παραθέτουμε τα εξώφυλλα των δίσκων τους. Είναι οι ELECTRIC FLAG, με το The band kept playing, οι URIAH HEEP με το Conquest και οι SAVATAGE με το Fight for the rock, όπου μάλλον τροποποίησαν την φωτογραφία αρκετά…

Πολύ ωραίο και το εξώφυλλο του peace in our time των WARM DUST, όπως και τα Army Life των πανκ ρόκερς EXPLOITED(όπου όπως βλέπετε είναι απευθείας μεταφορά από Βρετανικά πολεμικά κόμικς η εικόνα!), War των GRAVESTONE, Aces High των IRON MAIDEN(επτάιντσο με τον Eddie απολαυστικό σε ρόλο πιλότου!), αλλά και Secret Treaties των BLUE OYSTER CULT, Bomber των MOTORHEAD(α, βρε Lemmy!), και το μακάβριο Stand up and be counted, των STRAY. Δείτε τα όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, στις πιο κάτω εικόνες, που επιμελήθηκε το «αφεντικό» της Anazitisi Records, ο φίλτατος Νίκος! Ερωτήσεις, απορίες, κοστολογήσεις, σπανιότητες και τα υπόλοιπα στοιχεία, κατόπιν επικοινωνίας μαζί του!

——————————————————————————————————————————————————————————————————–

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 7ο ΜΕΡΟΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ – ΑΦΙΣΕΣ – ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ 27/1-/2011

Συντάκτης corto 

Ακόμη μια διαφορετική πινελιά, που συνεισφέρει κι αυτή στον καμβά που επιχειρούμε να σας φέρουμε σαν συνολική εικόνα, σε αυτό το αφιέρωμα. Είναι τα πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και περιοδικά, οι αφίσες και οι γελοιογραφίες και γενικότερα αυτό που θα μπορούσε να αποκαλέσει κανείς σαν τον πόλεμο στο χαρτί! Έτσι όπως τυπώθηκε πάνω του με μελάνι, ή μολύβι. Όλα όσα θα δείτε, είναι εικόνες που μπορούν να βρεθούν σε τέσσερεις κυρίως ιστοσελίδες. Είναι τα παρακάτω.

www.politis-ast.gr

http://www.polemikos-typos.gr/samples.php

http://www.elia.org

http://pheidias.antibaro.gr/1940/photos.htm#documents2

Επισκεφθείτε τα και θα αντλήσετε πολύ χρήσιμες πληροφορίες και εικόνες. Σας άχουμε ακόμη ένα link. Εδώ πραγματικά θα διαπιστώσετε που μπορεί να οδηγήσει το μεράκι και η ατομική πρωτοβουλία, μέσα από τα ελεύθερα βήματα έκφρασης και λόγου(blogs), στις μέρες μας. Μια εξαιρετική σελίδα, όπου καταγράφεται η καρτούν και η κόμικς άποψη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, με αναφορές σε εκδόσεις του εξωτερικού, αλλά και ένα εκπληκτικό υλικό από τις γελοιογραφίες των Ελλήνων δημιουργών, έτσι όπως δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της εποχής!

http://war-of-cartoons.blogspot.com/2010/10/h-1940-41-b.html

Στον «Μικρό Ήρωα» μας, τον Γιώργο Θαλάσση, υπάρχει ήδη ένα παλαιότερο άρθρο, οπότε δεν θα προσθέσουμε κάτι επιπλέον, εκτός από μια παρότρυνση, προς όλους όσους θα ήθελαν να μάθουν μερικά ακόμη στοιχεία, ενός ήρωα που άφησε εποχή και συμβολίζει το πνεύμα ενός περήφανου λαού και την τεράστια ψυχική του δύναμη. Είναι το παρακάτω link.

http://www.mikros-iros.gr

———————————————————————————————————————————————————————————————————–

 ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ 27/10/2011

Συντάκτης pompianos

Oi συνοδευτικές φωτογραφίες, είναι από το προσωπικό αρχείο του συντάκτη μας koiosxristos

Πριν σας παραθέσω το παρακάτω κείμενο, να αναφέρω πως με μεγάλη μου χαρά βρήκα το παρακάτω υλικό στην ηλεκτρονική μου αλληλογραφία πριν λίγο, για δύο λόγους. Ο ένας είναι για αυτά που αναφέρονται και που έχουν μεγάλη σημασία. Ο δεύτερος, έχει να κάνει με τον συντάκτη και ένα από τα καλύτερα παιδιά που γνώρισα μέσα από την ηλεκτρονική μου ενασχόληση στο διιαδίκτυο, με τα κόμικς και τις μνήμες που ξυπνούν σε μια γενιά(τουλάχιστον). Ένας φίλος πραγματικός, που αν κια μέσα στην δίνη της καθημερινότητας μας χανόμαστε, αυτό δεν σημαίνει ότι παύουν να υφίστανται τα αισθήματα που νοιώθουμε ο ένας για τον άλλο. μανώλη, καλώς σε βρήκαμε ξανά βρε μπαγάσα! Μας έλλειψες!

Πρώτον πολεμικόν ανακοινωθέν

    Πρωί 28ης Οκτωβρίου 1940. Συγκλονιστική η δωρική λιτότητα του κειμένου.

    «Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από της 05:30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους.»

Διάγγελμα Πρωθυπουργού

    Συνήθως τα διαγγέλματα έχουν σκοπό να ενημερώσουν και να εμψυχώσουν το λαό. Ο λαός μας, την χαραυγή της 28ης Οκτωβρίου 1940, δεν χρειάζεται ενημέρωση. Ξέρει ότι η Ιστορία -η Παγκόσμια Ιστορία- τον καλεί να θυσιαστεί. Δεν χρειάζεται ενθάρρυνση. Τα στρατευμένα παιδιά του σπεύδουν, «με το χαμόγελο στα χείλη», να συναντήσουν τον εχθρό.
Ο Ι. Μεταξάς τόνιζε:

    «Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.

Ιωάννης Μεταξάς«

Διάγγελμα Βασιλέως

    «Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως σας ανήγγειλε προ ολίγου υπό ποίους όρους ηναγκάσθημεν να κατέλθωμεν εις πόλεμον κατά της Ιταλίας, επιβουλευθείσης την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.
Κατά την μεγάλην αυτήν στιγμήν είμαι βέβαιος ότι κάθε Έλλην και κάθε Ελληνίς θα εκτελέσωσι το καθήκον των και θα φανώμεν αντάξιοι της ενδόξου ημών Ιστορίας.
Με πίστην εις τον Θεόν και εις τα πεπρωμένα της φυλής, το Έθνος σύσσωμον και πειθαρχούν ως εις άνθρωπος, θα αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών μέχρι της τελικής Νίκης.

Γεώργιος Β’«

Διάγγελμα Αρχιεπισκόπου

    Διάγγελμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Χρύσανθος ο από Τραπεζούντος. Ηρωική μορφή της Εκκλησίας μας. «Προτιμώ ιπτάμενος ως αετός να πέσω, ή έρπων να ζήσω». (Από την ενθρονιστήρια ομιλία του, όταν έγινε μητροπολίτης Τραπεζούντος.) Θα αρνηθεί να ορκίσει την πρώτη κατοχική κυβέρνηση (Τσολάκογλου) και θα συμπεριφερθεί με παγερή υπερηφάνεια και αγέρωχο ύφος στον Γερμανό στρατηγό Στούμμε, που θα τον επισκεφθεί για να προσπαθήσει να τον μεταπείσει.
«…όπλα τα ιερά…». Ο Χρύσανθος αισθανόταν την γοητεία που ασκεί, στις ψυχές των καλλιεργημένων ανθρώπων, η ελληνική αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι τον συγκινούσαν οι ελληνοκεντρικές ιδέες του Ίωνος Δραγούμη και του Περικλή Γιαννόπουλου. Έτσι, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει μια φράση που φέρνει, αυτομάτως, στην σκέψη τον «ειδωλολατρικόν» όρκον των Αθηναίων εφήβων: » Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά, ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην..»
«Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις…» (Ψαλμός ιθ’, στίχος 8.)

    «Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά
Η Α.Μ. ο Βασιλεύς και ο Πρόεδρος της Εθνικής ημών Κυβερνήσεως καλούν ημάς πάντας ίνα αποδυθώμεν εις Άγιον υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αμυντικόν αγώνα.
Η Εκκλησία ευλογεί τα όπλα τα ιερά και πέποιθεν ότι τα τέκνα της Πατρίδος ευπειθή εις το κέλευσμα Αυτής και του Θεού, θα σπεύσουν εν μία ψυχή και καρδία να αγωνισθούν υπέρ βωμών και εστιών και της Ελευθερίας και τιμής, και θα συνεχίσουν ούτω την απ’ αιώνων πολλών αδιάκοπον σειράν των τιμίων και ενδόξων αγώνων και θα προτιμήσουν τον ωραίον θάνατον από την άσχημον ζωήν της δουλείας. Και μη φοβούμεθα από των αποκτεινόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι, ας φοβούμεθα δε μάλλον τον δυνάμενον και ψυχήν και σώμα απολέσαι.
Επιρρίψωμεν επί Κύριον την μέριμναν ημών και Αυτός θα είναι βοηθός και αντιλήπτωρ εν τη αμύνη κατά της αδίκου επιθέσεως των εχθρών. Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου του Θεού και εν τη γενναιότητι και ανδρείς ημών μεγαλυνθησόμεθα.
Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και πατρός είη μετά πάντων ημών.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθος»

Διαταγή Αρχιστρατήγου

    Διαταγή Αρχιστρατήγου Αλ. Παπάγου προς τους διοικητάς των Μεγάλων Μονάδων. «Η λακωνική συντομία της πρώτης αυτής διαταγής από είκοσι μία λέξεις μαρτυρεί την άριστη, επιτελική προπαρασκευή των πολεμικών σχεδίων της χώρας.» (ΓΕΣ/ Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού: «Επίτομη Ιστορία Πολέμου 1940-41», σελ. 42.)

    «Από έκτης πρωινής σήμερον περιερχόμεθα εις εμπόλεμον κατάστασιν προς Ιταλίαν. Άμυνα Εθνικού εδάφους διεξαχθή βάσει διαταγών ας έχετε. Εφαρμόσατε σχέδιον επιστρατεύσεως. Παπάγος.»

Ημερησία Διαταγή Αλ. Παπάγου

    «Αναλαμβάνων την αρχηγίαν του Στρατού καλώ τους αξιωματικούς και οπλίτας του Ελληνικού Στρατού εις την εκτέλεσιν του υψίστου προς την Πατρίδα καθήκοντος με την μεγαλυτέραν αυταπάρνησιν και σταθερότητα. Ουδείς πρέπει να υστερήση. Η υπόθεσις του αγώνος τον οποίον μας επέβαλεν ο αχαλίνωτος Ιμπεριαλισμός μιας Μεγάλης Δυνάμεως, η οποία ουδέν είχε ποτέ να φοβηθή από ημάς, είναι η δικαιοτέρα υπόθεσις την οποίαν είναι δυνατόν να υπερασπισθή ένας Στρατός. Πρόκειται περί αγώνος υπάρξεως. Θα πολεμήσωμεν με πείσμα, με αδάμαστον εγκαρτέρησιν, με αμείωτον μέχρι τελευταίας πνοής ενεργητικότητα.
Έχω ακράδαντον την πεποίθησιν ότι ο Ελληνικός Στρατός θα γράψει νέας λαμπράς σελίδας εις την ένδοξον ιστορίαν του Έθνους.
Μην αμφιβάλλετε ότι τελικώς θα επικρατήσωμεν, με την βοήθειαν και την ευλογίαν του Θεού και τας ευχάς του Έθνους. Έλληνες αξιωματικοί και οπλίται φανήτε ήρωες.»

Τα μετόπισθεν στον αγώνα:
Η διαμαρτυρία των Ελλήνων διανοουμένων

    «Είναι δύο εβδομάδες τώρα, που ένα τελεσίγραφο μοναδικό στα διπλωματικά χρονικά των Αθηνών για το περιεχόμενον, την ώρα και τον τρόπο που το παρουσίασεν η Ιταλία κάλεσε την Ελλάδα να της παραδώση τα εδάφη της, να αρνηθή την ελευθερία της και να κατασπιλώση την τιμή της.
Οι Έλληνες δώσαμε στην ιταμή αυτή αξίωσι της φασιστικής βίας, την απάντησι που επέβαλαν τριών χιλιάδων ετών [σημ. Φ.Μ.: και πλέον] παραδόσεις, χαραγμένες βαθειά στην ψυχή μας, αλλά και γραμμένες στην τελευταία γωνιά της ιερής γης με το αίμα των μεγαλυτέρων ηρώων της ανθρωπίνης ιστορίας. Και αυτή τη στιγμή κοντά στο ρεύμα του Θυάμιδος και στις χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου και των Μακεδονικών βουνών πολεμούμε, τις περισσότερες φορές με τη λόγχη, αποφασισμένοι να νικήσουμε ή να αποθάνουμε μέχρις ενός.
Σ’ αυτό τον άνισο σκληρότατο αλλά πεισματώδη αγώνα, που κάνει τον λυσσασμένο επιδρομέα να ξεσπάζη κατά των γυναικών, των γερόντων και των παιδιών, να καίη, να σκοτώνη, να ακρωτηριάζη, να διαμελίζη τους πληθυσμούς στις ανοχύρωτες και άμαχες πόλεις μας και στα ειρηνικά χωριά μας, έχουμε το αίσθημα ότι δεν υπερασπιζόμαστε δική μας μόνον υπόθεσι: Ότι αγωνιζόμεθα για την σωτηρία όλων εκείνων των Υψηλών αξιών που αποτελούν τον πνευματικό και ηθικό πολιτισμό, την πολύτιμη παρακαταθήκη που κληροδότησαν στην ανθρωπότητα οι δοξασμένοι πρόγονοι και που σήμερα βλέπουμε να απειλούνται από το κύμα της βαρβαρότητος και της βίας. Ακριβώς αυτό το αίσθημα εμπνέει το θάρρος σε μας τους Έλληνες διανοουμένους, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, ν’ απευθυνθούμε στους αδελφούς μας όλου του Κόσμου για να ζητήσουμε όχι την υλική αλλά την ηθική βοήθειά τους. Ζητούμε την εισφορά των ψυχών, την επανάστασι των συνειδήσεων, το κήρυγμα, την άμεση επίδρασι, παντού όπου είναι δυνατόν, την άγρυπνη παρακολούθησι και την ενέργεια για ένα καινούργιο πνευματικό Μαραθώνα που θα απαλλάξη τα δυναστευόμενα Έθνη από τη φοβέρα της πιο μαύρης σκλαβιάς που γνώρισε ως τώρα ο κόσμος.

Κωστής Παλαμάς, Σπύρος Μελάς, Άγγελος Σικελιανός, Γεώργιος Δροσίνης, Σωτήρης Σκίπης, Δημήτριος Μητρόπουλος, Κ. Δημητριάδης, Νικόλαος Βέης, Κ. Παρθένης, Ιωάννης Γρυπάρης, Γιάννης Βλαχογίαννης, Στρατής Μυριβήλης, Κώστας Ουράνης, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς, Αρίστος Καμπάνης.

Εφημερίδα «Νέα Ελλάς», 10 Νοεμβρίου 1940

———————————————————————————————————————————————————————————————————

 ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 8ο ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ & Ο ΠΟΛΕΜΟΣ 28/10/2011

Συντάκτες corto & Velle

Η καθαρά σατυρική εκδοχή, έτσι όπως την εμπνεύστηκαν από τα ευτράπελα που προέκυπταν σε καθημερινή βάση, οι δικοί μας γελοιογράφοι, είναι αδύνατον αν απουσιάσει από αυτό το αφιέρωμα! Έχω την αίσθηση ότι θα ήταν ημιτελής η όλη παρουσίαση. Έτσι λοιπόν και με την συμβολή του Βασίλη(Velle), που σάρωσε σελίδες ολόκληρες από το απόλυτο λεύκωμα όλων αυτών, σας παρουσιάζουμε χαρακτηριστικές στιγμές ευφάνταστων δημιουργιών, από τους Τερζόπουλο, Βλασόπουλο, Καστανάκη, Μπέζο και Πολενάκη. Τεράστιες μορφές όλοι τους, της Ελληνικής γελοιογραφίας του μεσοπολέμου.

Αν και δεν έχει απόλυτα θέση εδώ, σε ένα τέτοιο αφιέρωμα, θελήσαμε να σας θυμίσουμε και αυτόν απ` τον οποίο ξεκίνησαν όλα στην Ελληνική γελοιογραφία. Χωρούν πολλές φράσεις εδώ. Επιτομή, κορυφαίος, χαρισματικός, πρωτοπόρος. Πέρα από όλα αυτά όμως, ήταν ο πατέρας μιας μορφής τέχνης που αποτυπώνει τα βήματα της ανθρωπότητας, με χιούμορ και αμεσότητα. Ο μεγάλος λοιπόν Παπατρέχας, συμπληρώνει το τμήμα αυτό με τις γελοιογραφίες και τον πόλεμο, σε δικές του στιγμές από το Πολεμικό Ημερολόγιο του 1913 και τους Βαλκανικούς Πολέμους. Ένα σπάνιο οικογενειακό κειμήλιο πραγματικά, που με μεγάλη μου χαρά μοιράζομαι σελίδες του μαζί σας.

———————————————————————————————————————————————————————————————————

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 9ο ΜΕΡΟΣ Ο «ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ» ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ 28/10/2011

Συντάκτης corto

Τι ακριβώς ήταν ο Γιώργος Θαλάσσης, νομίζω ότι όλοι λίγο έως πολύ, γνωρίζετε. Υπάρχει ένα παλαιότερο μας άρθρο(που μπορείτε να δείτε πιο κάτω στην σελίδα, ή κλικάροντας στο εξής link, http://wp.me/pKxow-1Kz), με το οποίο αναφερθήκαμε εν συντομία σε ότι συμβόλισε και συμβολίζει. Εκεί θα βρείτε μεταξύ άλλων αρκετά από τα εξώφυλλα που τον έκαναν θρύλο. Σ` αυτή την σημερινή προσθήκη, θα αφήσουμε πάλι την εικόνα να μιλήσει. Αυτή την φορά είναι η σειρά των εσωτερικών εικονογραφήσεων, αυτή που θα ξεπηδήσει από τις κιτρινισμένες εκείνες σελίδες, έτσι όπως τις σχεδίασε ο σπουδαίος Βύρωνας Απτόσογλου.

——————————————————————————————————————————————————————————————————

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 10ο ΜΕΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ`40 28/10/2011

Συντάκτης corto

Κι αυτό απαραίτητο είναι, για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα όλων, με την συμμετοχή του Ελληνικού κινηματογράφου στον πόλεμο του`40. Υπάρχει περσινό σχετικό άρθρο(τρίτο στην προτίμηση σας με 4.500 αναγνώσεις, από όλη την θεματολογία της σελίδας!) , με πολλά στοιχεία, από το οποίο μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για εκείνες τις παραγωγές. Θα το βρείτε στο πιο κάτω link.

http://wp.me/pKxow-1Lb

Υπάρχει και αντίστοιχο αφιέρωμα μας στις ξένες παραγωγές, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ σε 6 συνολικά τμήματα. Κλικάρετε το πιο κάτω link και ξεκινάτε με το δεύτερο από αυτά(τρίτο δημοφιλέστερο στις προτιμήσεις σας, με 9000 αναγνώσεις!). Τα υπόλοιπα τα βρίσκετε προσθέτοντας τον τίτλο του άρθρου στην «αναζήτηση» της σελίδας, ή κλικάροντας τον απλά(σας δίνει όλα τα σχετικά με αυτό τον τίτλο άρθρα, για να επιλέξετε πιο επιθυμείτε).

http://wp.me/pKxow-1Bn

Εμείς θα συμπληρώσουμε εικόνα σήμερα, με τρείς ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ Ελληνικές ταινίες!

«ΟΧΙ»

«ΑΕΡΑ – ΑΕΡΑ – ΑΕΡΑ»

«ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ»

υπάρχει ακόμη και το πρώτο μέρος της

«ΧΑΡΑΥΓΗΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ»

Κλικάρετε και βλέπετε!

Και μερικά trailer ξένων παραγωγών

—————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 11ο ΜΕΡΟΣ

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ & ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ 28/10/2011

Συντάκτης corto

Μέσα σε όλα όσα κατά καιρούς περιέχονται σαν ένθετα των περιοδικών και των εφημερίδων, είναι και δύο κασετίνες μεdvd που έχουν άμεση σχέση με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αφού καταγράφουν πολύ σημαντικές στιγμές του και εξιστορούν τα τεκταινόμενα. Το Αγγλικό τηλεοπτικό κανάλι BBC, έχει αναλάβει την παραγωγή και των δύο και είναι πραγματικά απαραίτητα για κάθε ταινιοθήκη! Το πρώτο σετ αυτό, τεσσάρων dvd, είναι μια προσφορά της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ και κυκλοφόρησαν πριν 5 χρόνια, ένθετα με την εφημερίδα. Τα dvd συνοδεύονταν από μια πολύ όμορφη θήκη και τιτλοφορούνται ως εξής.

Ναζί: Η Ιστορία προειδοποιεί – Προετοιμασία για τον Πόλεμο

Δουνκέρκη: Η Μάχη του Ατλαντικού – Ο Πόλεμος του Αιώνα. Όταν ο Χίτλερ πολέμησε τον Στάλιν

Τρόμος στην Ανατολή: Πεδία μάχης – Ώρα μηδέν 6/6/1944

Βερολίνο ώρα μηδέν – Άουσβιτς: Οι Ναζί και η «τελική Λύση»

Στο δεύτερο σετ, υπάρχουν δύο κασετίνες και συνολικά 8 dvd και κυκλοφόρησε σαν ένθετο με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Εδώ ξεδιπλώνονται πολύ περισσότερα θέματα και καταγράφονται ιστορικά τα γεγονότα σε σαφώς μεγαλύτερο βάθος. Ο γενικός τίτλος των 8 αυτών dvd, ήταν «Στιγμές». Η πρώτη κασετίνα περιγράφει και εξιστορεί τεκμηριωμένα, τα παρακάτω γεγονότα.

Σαμποτάζ και ανορθόδοξος πόλεμος

Όλη η αλήθεια για τα Ες – Ες

SAS: Οι καταδρομείς που έγραψαν ιστορία

Οι ποντικοί της ερήμου

Στο δε δεύτερο σετ, υπάρχουν και τα παρακάτω.

Οι ιπτάμενοι θρύλοι της RAF

Κομάντος και αλεξιπτωτιστές

Ο «Θεϊκός άνεμος» των Καμικάζι

Οι ναυμαχίες που άλλαξαν την ιστορία

Μπορείτε να αναζητήσετε τα παραπάνω σετ, κατόπιν επικοινωνίας με τις εφημερίδες που τα κυκλοφόρησαν, αν και εφ` όσων διαθέτουν ακόμη στοκ τους. Πάντως, είναι παραπάνω από αξιόλογα και θα μάθετε πολλές λεπτομέρειες για σημαντικές παραμέτρους του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Α; δούμε όμως και μερικά αποσπασματικά βίντεο, από αυτά που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Εμείς σας παραθέτουμε τα links για το πρώτο μέρος πάντα και εσείς κλικάρετε και βρίσκετε και τα υπόλοιπα τμήματα.

Ξένα ντοκιμαντέρ

Ελληνικά ντοκιμαντέρ

—————————————————————————————————————————————————————————————————

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 12ο ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 28/10/2011

Συντάκτης corto

Με ελάχιστες γνώσεις ιστορίας και δίχως να έχουμε τις μνήμες και τις εικόνες, όλων όσων έγιναν στα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου, παρά μονάχα με το παιγνίδι στο νου, οι σημερινοί 40 – 45 χρονών, τότε με κοντά παντελονάκια στις αλάνες, αναζητούσαμε τα κατάλληλα σημεία για να στήσουμε τους στρατούς μας. Για να κρύψουμε καλά από τα μάτια των αντιπάλων μας, τα μικρά εκείνα ομοιώματα στρατιωτών και να ξεκινήσουμε τις δικές μας τακτικές μάχης. Πολύχρωμα, μονόχρωμα, πλαστικά και μεταλλικά, διαφόρων μεγεθών και εθνικοτήτων, γίνονταν στα χέρια μας ένας ζωντανός στρατός της φαντασίας, με ιαχές και κραυγές πόνου, κρότους πολυβόλων και εκρήξεις οβίδων.

Οι μικροί καθημερινοί πόλεμοι, μας χώριζαν προσωρινά σε στρατόπεδα, μας μάθαιναν τεχνικές και συμμαχίες και αποτελούσαν ένα μεγάλο κίνητρο για να αψηφήσουμε ακόμη και τις καιρικές συνθήκες. Άλλωστε έτσι ήταν και πιο ρεαλιστικά όλα. Πραγματικές συνθήκες ενέδρας, ή μετωπικών συγκρούσεων. Νομίζω ότι όλα αυτά παίρνουν πιο εύκολα σχήμα στα μάτια σας, βλέποντας τις συνοδευτικές εικόνες και σίγουρα σας ξυπνούν αναμνήσεις…

————————————————————————————————————————————————————————————————————

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – «ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» 28/10/2011

Συντάκτης rvmanos

Συντάκτης rvmanos

Η ελληνική τηλεόραση τίμησε το έπος του 40, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70, και με τα ελληνικά σίριαλ με σχετική θεματική. Ασφαλώς η σειρά του Νίκου Φώσκολου, ο « Άγνωστος πόλεμος» ξεχώρισε από όλες τις υπόλοιπες και η θεαματικότητά της θεωρείται ως και σήμερα αξεπέραστη. Τις ημέρες προβολής, τα σπίτια που διέθεταν τότε τηλεοράσεις, γινόταν πόλος σύναξης συγγενών και φίλων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, δεδομένου ότι υπήρχε τα χρόνια εκείνο πρόβλημα με τη λήψη του σήματος της ΥΕΝΕΔ στην ελληνική επαρχία.

Η σειρά προβλήθηκε από το κανάλι της ΥΕΝΕΔ από τις 12 Οκτωβρίου 1971 ως τις 26 Φεβρουαρίου 1974 σε 5 διαφορετικούς κύκλους επεισοδίων. Πολλοί γνωστοί σήμερα ηθοποιοί πρωταγωνίστησαν σε αυτές τις 5 ιστορίες, όμως, χωρίς αμφιβολία, αυτοί που έμειναν στη μνήμη των τηλεθεατών περισσότερο από όλους ήταν οι 3 πρωταγωνιστές των τριών πρώτων ιστοριών, ο Άγγελος Αντωνόπουλος στο ρόλο του συνταγματάρχη Διαγόρα Βαρτάνη, η Γκέλυ Μαυροπούλου στο ρόλο της αδελφής του Χριστίνας Ψάχου και ο Κώστας Καραγιώργης στο ρόλο του συζύγου της Χριστίνας Έκτορα Ψάχου.

Ο Φώσκολος επεξεργάστηκε τα σενάρια παλαιοτέρων κινηματογραφικών επιτυχιών του για να βασίσει σε αυτά την πλοκή κυρίως των 3 πρώτων ιστοριών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε εδώ τις ταινίες «Κοντσερτο για πολυβολα» με την Τζένη Καρέζη, «Η Λεωφορος της προδοσιας» με τον Γιώργο Φούντα και «Ο δρόμος των ηρώων» με τον Κ. Καρρά. Κατά την περίοδο προβολής της σειράς ο Φώσκολος έγραψε το σενάριο και για την ταινία «Ερωτας και προδοσια» με τη Τζένη Ρουσσέα, που ήταν ουσιαστικά η κινηματογραφική εκδοχή της πρώτης ιστορίας του «Αγνώστου πολέμου».

Ο πρώτος κύκλος επεισοδίων της σειράς με τον τίτλο «Καταδικασμένη σε θάνατο» διαδραματιζόταν  λίγο πριν από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και περιστρεφόταν γύρω από το πρόσωπο της Χριστίνας, αδελφής του Βαρτάνη, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί παρέδιδε τα απόρρητα έγγραφα του αδελφού της στην ιταλική αντικατασκοπία που την εκβίαζε με τη ζωή του γιού της τον οποίο κρατούσαν οι Ιταλοί όμηρο. Στο δεύτερο κύκλο με τίτλο «Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα», και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Αλβανία, η υπόθεση έχει ως πρωταγωνιστικό πρόσωπο τον Έκτορα, σύζυγο της Χριστίνας, καθώς ο Βαρτάνης καλείται να λύσει ένα απίστευτο αίνιγμα μετά την εμφάνιση ενός σωσία του γαμπρού του και ο οποίος ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο αληθινός Έκτωρ Ψάχος. Στην Τρίτη ιστορία με τίτλο «Διαταγή αυτοκτονίας», και ενώ αναμένεται η γερμανική επίθεση στην Ελλάδα, ο κορυφαίος ήρωας της σειράς, ο Διαγόρας Βαρτάνης, συγκεντρώνει αποκλειστικά επάνω του όλο το ενδιαφέρον καθώς δέχεται τη διαταγή από το στρατηγό θείο της αρραβωνιαστικιάς του να αποκαλύψει το γερμανικό δίκτυο κατασκοπείας. Το αντίτιμο οδυνηρό: Ο Βαρτάνης πρέπει να θυσιάσει, πρόσκαιρα τουλάχιστον, την καριέρα του για να παραπλανήσει τους Γερμανούς. Στην τέταρτη ιστορία, με τίτλο «Φλεγομένη έρημος», το σκηνικό μεταφέρεται στην Αφρική μετά τη γερμανική εισβολή, όμως ο Άγγελος Αντωνόπουλος έχει αποχωρήσει από τη σειρά για να επανέλθει στην τελευταία ιστορία με τίτλο «Στην κόλαση δεν υπάρχουν σύνορα».

Οι 2 πρώτες ιστορίες της σειράς ξαναγυρίστηκαν από την αρχή σε βιντεοταινίες στη δεκαετία του 80, ενώ το σενάριο όλων των ιστοριών δημοσιευόταν σε συνέχειες στο περιοδικό ΡΟΜΑΝΤΣΟ από το 1972 ως το 1974. Δυστυχώς η αμέλεια των υπευθύνων της τηλεόρασης προκάλεσε την καταστροφή όλης της σειράς και μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν ανευρέθηκε κανένα από τα 226 επεισόδια.

————————————————————————————————————————————————————————————————————

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ 30/9/2011

Συντάκτης faskco

Ώστε λοιπόν σας αρέσουν οι περιπέτειες…

Μα και βέβαια! Σε ποιόν δεν αρέσει να ζει(πραγματικά ή νοερά), ασυνήθιστες καταστάσεις, ιδίως σε μέρη εξωτικά, μακρινά και ονειρεμένα.

Λοιπόν, έχετε συνειδητοποιήσει ότι μπορείτε όλοι να ζήσετε κάποιες περιπέτειες; Εντάξει, λίγο δύσκολο να διασχίσετε την έρημο Σονόρα, στο Βόρειο Μεξικό, με τον φόβο να σας την πέσουν τίποτα μπαντίδος, ή να σας κατηγορήσουν για τέτοιους οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί(ώστε να τους δωροδοκήσετε), στα πολυάριθμα σημεία ελέγχου. Ακόμα και αν δεν είστε αδίστακτοι τυχοδιώκτες, τέτοιες εμπειρίες μπορεί να σας τύχουν μια φορά στη ζωή σας.

Μπορείτε όμως κάλλιστα να ζήσετε και την απλή, καθημερινή ζωή σας, με τον πιο περιπετειώδη τρόπο. Όρεξη για περιπέτεια να` χετε, λίγες γνώσεις, λίγη τόλμη και βέβαια να κάτσετε να σκεφτείτε τι θα σας ενδιέφερε να κάνετε, που να ταξιδέψετε, τι να δείτε. Ακόμη και στην πόλη σας , ή τριγύρω απ` αυτήν. Πως θα σας φαίνονταν π.χ. να ασχοληθείτε με την εξερεύνηση σπηλαίων(σπηλαιολογία), ή να προσπαθήσετε να εντοπίσετε και να επισκεφθείτε ένα σύνολο τοποθεσιών, με κάποιο κοινό χαρακτηριστικό; Για παράδειγμα, τις Καθολικές εκκλησίες της Αθήνας(είναι καμιά δεκαριά, από την κλασσική βασιλική του Αγ. Διονυσίου στο κέντρο, έως Γοτθικές, (πχ Νέο Ηράκλειο), έως σχεδόν παράγκα στον Ελαιώνα, που στεγάζει το γυναικείο Μοναστικό Τάγμα, στο οποίο ανήκε η γνωστή Μητέρα Τερέζα).

Αλλά η πιο εύκολη και ανέξοδη περιπέτεια, είναι αυτή που ζούμε νοερά, διαβάζοντας ένα σχετικό βιβλίο ή περιοδικό(κείμενο ή κόμικς).

Ιδίως παλαιότερα, τέτοια βιβλία και περιοδικά κυκλοφορούσαν άφθονα, γιατί απλούστατα τότε δεν υπήρχε η τηλεόραση, για να παρουσιάζει αυτές τις εικόνες.

Αυτά τα βιβλία και περιοδικά περιπέτειας, προτείνω να γνωρίσουμε λοιπόν, αρχίζοντας σταδιακά, με την παρουσίαση σημαντικών συγγραφέων που έγραψαν τέτοιες ιστορίες.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

  1. Η σύλληψη και η υλοποίηση αυτής της ιδέας, ανήκει στον συντάκτη faskco, που δεν είναι βέβαια ο Γιώργος Κοσκινάς.
  2. Τα παραπάνω περιγραφέντα παραδείγματα περιπέτειας, αποτελούν πραγματικές εμπειρίες του συντάκτη.
  3. Η επιλογή των συγγραφέων είναι βέβαια ενδεικτική. Κάποιοι είναι πολύ σημαντικοί και γνωστοί(στην Ελλάδα λιγότερο βέβαια), ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Σίγουρα μπορεί να βρεθούν και άλλοι, με εξίσου σημαντικό(ή και περισσότερο), ενδιαφέρον έργο

————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΗΔΑΛΙΟ ΠΡΕΣ 13/10/2011

Συντάκτης corto

Αυτά που θα διαβάσετε πιο κάτω δεν είναι προϊόν έρευνας, ούτε περιέχει κάποια πληροφορία λιγότερο ή περισσότερη σημαντική, από αυτές που έχετε συνηθίσει να διαβάζετε σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρόκειται για κάτι που είναι δεμένο άρρηκτα με τα παιδικά – εφηβικά μου χρόνια και συνοδεύεται από πολλές μνήμες. Μικρός, όταν ανακάλυψα τον Γάλλο κλώνο του Ταρζάν, μέσα από την έκδοση του κ. Δραγούνη σε μικρό σχήμα, θυμάμαι την προτελευταία σελίδα της έκδοσης, που όπως και στην περίπτωση των Κράνος – Τάνκς, είχε μια τετράδα τευχών, τα οποία αποτελούσαν μέρος των εικονογραφημένων του οίκου και με αυτόν τον τρόπο διαφήμιζε τις δραστηριότητες της Πηδάλιο Πρες. Ήταν ένα τεύχος Κράνος, ένα Τάνκς, ένα Ταρζάν μηνιαίο και ένα μικρού σχήματος εβδομαδιαίο.

Αυτό το τελευταίο, είχα καταφέρει αν βρω μεταχειρισμένο στα 14 μου και φυσικά το αγόρασα, αλλά δεν ήταν γραφτό να μείνει για πολύ στο ράφι με τα υπόλοιπα… Νομίζω ότι για την πληγωμένη αυτή ιστορία, σας έχω μιλήσει πολλές φορές, που στην ουσία ήταν ένα είδος τιμωρίας των γονιών μας και που όλοι έχετε να αφηγηθείτε παρόμοιες περιπτώσεις. Αργότερα λοιπόν, όταν άρχισα να επενδύω γενικότερα σαν έννοια της λέξης, στα κόμικς, αντικρίζοντας την καταχώρηση εκείνη της Πηδάλιο Πρες, έβαλα σαν στόχο να μπορέσω να βρω κάποια στιγμή τα τέσσερα εκείνα εικονογραφημένα που διαφήμιζε. Τα χρόνια πέρασαν, οι προτεραιότητες άλλαξαν και προσαρμόστηκαν στις εκάστοτε συνθήκες, μέχρι που πριν λίγες μέρες έπιασα στα χέρια μου το τεύχος 105 του Ταρζάν, ένα από εκείνα τα τέσσερα τεύχη κόμικς για τα οποία σας έλεγα πριν. Με τον ίδιο πάνω – κάτω τρόπο, έφθασα και στο πρώτο τεύχος του Τάνκς, που επίσης εικονίζονταν σ εκείνη την καταχώρηση.

Να σας πω εδώ, ότι δεν ήταν η μοναδική καταχώρηση αυτή της Πηδάλιο Πρες, με διαφημιζόμενα τεύχη της εταιρείας, που πέρασε από την προτελευταία σελίδα κάποιων εικονογραφημένων. Υπήρξε ακόμη μια, η οποία μάλιστα χρονικά προηγήθηκε και για την οποία θα μιλήσουμε προσεχώς. Μέχρι να βρεθούν και τα άλλα δύο τεύχη της καταχώρησης στην οποία αναφέρομαι σήμερα, σας την παραθέτω, μαζί με τα εξώφυλλα των τευχών 1 του Τάνκς και 105 του Ταρζάν.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΜΑ ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΧΑΝ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ «ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ»; 8/7/2011

Συντάκτης corto

Ήταν παλιά, άβολα για να τα κουβαλήσεις, δεν χωρούσαν σε κρυψώνες, πολλά καρέ – πολλά κείμενα, σχεδόν κουραστικά για τα μάτια των πιτσιρικάδων. Κι όμως, ήταν κάτι παραπάνω από γοητευτικά, σαν το κερασάκι στην κόμικς – τούρτα μας και φρόντιζαν οι συνθήκες να τα πιάνουμε στα χέρια όταν ήταν κάποια γιορτή! Ήταν έπαθλα, πολύτιμα και μοναδικά, δεμένα με κάποιες πολύ δυνατές στιγμές. Τι είχαν όμως; Τι τα έκανε τόσο διαφορετικά από όλα τα άλλα κόμικς; Τώρα που πέρασαν τα χρόνια, ξεφυλλίζοντας μερικά από όσα διασώθηκαν βρίσκω λόγους πολλούς, κανέναν από τους οποίους δεν είχα σκεφτεί τότε. Ίσως γιατί «τότε» δεν σκεφτόσουν όταν διάβαζες κόμικς και ειδικά Λούκυ Λούκ»…

Πέρα από την μυρωδιά, την ξεχωριστή αυτή των εκδόσεων Στρατίκη(κάθε έκδοση έχει και την δική της), υπήρχαν οι καουμπόικες ιστορίες που συνεχίζονταν στις  2-3  πρώτες σελίδες και στις αντίστοιχες τελευταίες. Έβγαζαν μια νοοτροπία που έδενε με αυτή των καουμπόικων αναγνωσμάτων του εκδότη, ενώ δεν θα μπορούσε να την πει κανείς παράταιρη ή άκυρη σαν ιδέα. Έπειτα ήταν κι εκείνη η υπέροχη σειρά αυτοτελών ιστοριών, με τον γενικό τίτλο «Διακοπές στο Φαρ Ουέστ», που μας έστελνε νοερά να συναντήσουμε τους ήρωες και τα τοπία των ιστοριών που διαβάζαμε… Κι αυτή είχε θέση και απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη στα μάτια μας, όταν ο «Λούκυ» καθιερώθηκε πια και τον ζητούσαμε με το μικρό του. Συνήθως διάβαζα πρώτα τα διηγήματα αυτά, και μετά την χορταστική ιστορία του καουμπόη με το ομιλών και ορθώς σκεπτόμενο άλογο! Προσπαθούσα μάλιστα να μην πέφτει το μάτι μου στην τελευταία σελίδα, για να μην δω το τέλος! Έβαζα το χέρι στη μέση των ματιών και έκλεινα το ένα απ` αυτά! Παιδιάστικα πράγματα… Τι τα θέλετε… Έρχονται στο νου όταν πλησιάζει στα μισά του δρόμου του ο καθένας…

Μετά ήταν το οπισθόφυλλο, που διαφήμιζε τόσα υπέροχα περιοδικά! «Αμαζόνιος», «Μικρός Σερίφης», «Κένταλ», «Άσσοι του Φαρ Ουέστ», «Μικρός Καουμπόι»  και εκείνο το  τομάκι που προστέθηκε αργότερα, που είχε προφανώς αυτοτελείς ιστορίες γουέστερν. Θυμάμαι τον τίτλο του «Ανοιχτοί Λογαριασμοί» και το εξώφυλλο με τα δύο χέρια στις χειροπέδες… Ήταν μια μαγεία όλα αυτά από μόνα τους. Σ` αυτά τα οπισθόφυλλα έβλεπες τι θα μπορούσες υπό συνθήκες, να αποκτήσεις, ή απλά τι θα ήταν υπέροχο κάποτε να διάβαζες… Τόσα πολλά κόμικς – τόσος λίγος χρόνος – ακόμη πιο μικρό χαρτζιλίκι! Μερικές λέξεις – μια πραγματικότητα, για τόσους σημερινούς σαραντάρηδες και βάλε… Συνεπώς, οι περισσότεροι μέναμε στα …οπισθόφυλλα εκείνα, με τις διαφημιστικές καταχωρήσεις σε λοξή μορφή και κάναμε σχέδια για το πώς θα τα συναντήσουμε κάποτε… Για πολλά χρόνια, όχι στα παιδικά, αλλά αρκετά αργότερα, θυμάμαι ότι είχα βάλει στόχο να βρω όλες εκείνες τις καταχωρήσεις σε πραγματικά, χειροπιαστά τεύχη! Τα κατάφερα, αλλά δεν ήταν εύκολο. Ούτε είχε το ίδιο νόημα, όταν τα κοίταξα μαζί στο ίδιο χέρι…

Κάτι άλλο, ξεχωριστό, που σήμερα δεν υπάρχει πια στις μυρωδιές τις φρέσκιες, από ανακυκλωμένο χαρτί, είναι και το τσιγάρο του «Λούκυ»! έχει αντικατασταθεί από ένα στάχυ, στα πλαίσια μιας γενικής αντί – καπνιστικής στάσης, που έχει επηρεάσει ακόμη και τους ήρωες των κόμικς. Του πήγαινε καλύτερα το τσιγάρο στο στόμα όμως. Τον έφερνε πιο κοντά στην εικόνα ενός καουμπόι, αυτού που είχαμε φανταστεί διαβάζοντας τον. Έπειτα, χωρίς το τσιγάρο έφευγαν και τα καρέ όπου έστριβε τον καπνό, βγάζοντας τον από την σακούλα του, πάντα με το ένα χέρι! Μπορεί να ήταν όλα αυτά αρνητικά σαν πρότυπα, αλλά ήταν αλληλένδετα με το στόρι και τους κωμικούς χαρακτήρες. Τους έδινε μια πιο προσιτή υπόσταση, κοντά στους καουμπόηδες των ασπρόμαυρων ταινιών και σήριαλ, που βλέπαμε εκείνα τα χρόνια στην τηλεόραση και υα θερινά σινεμά. Οι σελίδες χοντρές, γρέτζες στην αφή, χωρίς τη λάμψη της τεχνικής επεξεργασίας, χωρίς τα δάχτυλα να γλιστράνε στο ιλουστρασιόν χαρτί…

Είχαν πολλά τελικά εκείνα τα «Λούκυ Λούκ». Ίσως περισσότερα από όσα περιμέναμε απ` αυτά, ακόμη και από όσα ζητούσαμε στις σκέψεις μας. Ήταν μια ολοκληρωμένη πρόταση, που έδινε χρώμα επιτέλους στην χάρτινη μας ζωή! Χρώμα και φαντασία! Χιούμορ και λαχτάρα! Να μην τελειώσουν οι σελίδες… Δε ξέρω για σας, αλλά πάει πολύ καιρός από τότε που κάποια έκδοση κόμικς των ημερών μας, έπιασα τον εαυτό μου να ζητάω το ίδιο…

Κι επειδή πολλοί από εσάς, ίσως να νοσταλγήσατε κάτι από εκείνα τα παραλειπόμενα των εσωτερικών σελίδων του «Λούκυ Λούκ» εκείνης της γενιάς, είπα να σας δώσω την ευκαιρία να θυμηθείτε μερικά από τα συναισθήματα που σας ξυπνούσαν όλα αυτά, μέσα από ένα αρχείο 28 σελίδων, που μπορείτε να κατεβάσετε κλικάροντας το παρακάτω link.

http://www.mediafire.com/?4pia24buyokhhlv

ΥΓ

Δώστε λιγάκι προσοχή στον τρόπο που απαντώνται τα γράμματα των αναγνωστών, αλλά και στο πως μέσα από λίγες σελίδες, καταφέρνουν να ολοκληρώνονται οι ιστορίες με τον καλύτερο τρόπο, δίχως να σου δίνουν την εντύπωση ότι κάτι λείπει, κάτι δεν μπήκε στο κείμενο…

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

MORE COMICS VIDEOS! 20/5/2011

Συντάκτης gkosk

Είχατε δει ποτέ Τζώννυ Λόγκαν σε καρτούν; Όχι; Τι πάει να πει όχι; Κι εμείς γιατί είμαστε εδώ δηλαδή; Βέβαια είναι Ιταλιάνικο, αλλά τι να κάνουμε; Έστω κι έτσι είναι κάτι μοναδικό για μας που απλά τον διαβάζαμε το`76! Μαζί του σας έχουμε τον οδοστρωτήρα Άλαν Φόρντ, λιγάκι Φάντομ, αλλά και την «Μπαλάντα της Αλμυρής Θάλασσας» με τον Κόρτο Μαλτέζε! Όλα αυτά, ακριβώς κάτω από το κείμενο που μόλις διαβάσατε!

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ COMICS TRADES – ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΚΟΜΙΚΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Ήταν μια ευκαιρία για να γνωριστούμε μεταξύ μας, παλιοί και νέοι φίλοι των κόμικς, σ` αυτό το νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο που μας έφερε σε μια απ` τις στροφές του μαζί. Ήταν μια ευκαιρία για να μιλήσουμε για τα εικονογραφημένα, αυτά που μας ενώνουν μαζί τους, για τις στιγμές που μας χάριζαν και μας χαρίζουν και τόσα πολλά ακόμη. Έτσι, βρεθήκαμε στον πλέον φιλόξενο και κατάλληλο χώρο για κάτι τέτοιο, στην Λέσχη Φίλων Κόμικς(Αγίας Ειρήνης 5). Πανέμορφη ατμόσφαιρα, γεμάτη βιβλιοθήκες με κόμικς – θησαυρούς και πάνω απ` όλα τα εξαιρετικά φιλόξενα παιδιά του Greek Comics, που μας έκαναν κυριολεκτικά να νοιώσουμε σπίτι μας! Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη μας. Να` στε όλοι καλά! Σας ευχαριστούμε πολύ! Το έχουμε πει κατ` επανάληψη, αλλά θα το πούμε για μια ακόμη φορά. Τα κόμικς μας ενώνουν και δεν μας χωρίζουν και η απόδειξη όλων αυτών ήρθε στα μάτια μας την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα! Στο μέλλον θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα ξαναπούμε κι άλλες φορές(με κάποιους από εσάς θα ειδωθούμε πιο σύντομα – το Πάσχα), είτε στην Αθήνα είτε σε συναντήσεις σε άλλες πόλεις. Αυτή ήταν η αρχή! Στις πιο κάτω ενδεικτικές φωτογραφίες, θα δείτε κάποιους από εμάς σε χαρακτηριστικές …πόζες!

————————————————————————————————————————————————-

Eduardo Barreto R.I.P. 19/12/2011

Συντάκτης corto

Ο απίστευτα θλιβερός απολογισμός, συνεχίστηκε με ακόμη μια απώλεια για την ένατη τέχνη. Στις 15 του μήνα(μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, έφυγαν από την ζωή 3 μεγάλοι δημιουργοί), απεβίωσε και ο Eduardo Barreto.

Γνωστός και καταξιωμένος δημιουργός, που δούλεψε για την DC Comics και άφησε σημαντικό έργο πίσω του. Μεταξύ άλλων, σχεδίασε και για τα περιοδικά TheNewTeenTitans, AtariForce, TheShadowStrikes, DCComicsPresents, και Superman, έκανε τα graphic novels Speeding Bullets (1993), Under a Yellow Sun (1994), and Lex Luthor, the Unauthorized Biography (1989), ενώ στις υπόλοιπες του συνεργασίες δημιούργησε ήρωες όπως η Elvira, Mistress of the Dark(γνωστή και από το pc game, μια φιγούρα κατά κάποιον τρόπο ανταγωνιστική της Vampirella), για την Claypool Comics, ή ο The Long Haul για την Oni Press.

Είχε στο ενεργητικό και μια συνεργασία με την Marvel Comics, Marvel Knights. Ο Barreto έφυγε μόλις στα 57 του χρόνια.

————————————————————————————————————————————————-

΄΄Οι λαθρεπιβάτες΄΄18/12/2011

του Velle (Βασίλης Μαρκουίζος)

Τι δύσκολο που είναι να δημιουργείς…

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα comic…

Πρέπει να φτιάξεις ένα ολόκληρο σύμπαν. Πρέπει να οδηγήσεις τον αναγνώστη σε μέρη, καταστάσεις, χαρακτήρες που έχεις αποφασίσει μόνο εσύ. Να τον κάνεις να αγωνιά να μάθει περισσότερα για όλα αυτά. Να θέλει να δει κι άλλα …

Ποιοι να είναι οι παράγοντες που κάνουν αυτά τα λίγα και καθοριστικότατα συστατικά να λειτουργούν; Ταλέντο; Τέχνη; Τεχνική; Τύχη; Έμπνευση; Πείσμα; Τρέλα;

Άραγε πόσα αφηρημένα και συγκεκριμένα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίσεις ενσυνείδητα και μη στην πορεία; Πώς θα φωνάξεις τον αναγνώστη και θα του πεις ότι υπάρχεις για να σου δώσει μια ευκαιρία;

Και μια ευκαιρία για τι ακριβώς;

Το έργο είναι δύσκολο λοιπόν.

Άνθρωποι όμως σαν τον Jerry Robinson, Jean Tabary, Joe Simon, που μας άφησαν μάλιστα πρόσφατα, τόλμησαν να αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο όλα αυτά τα ερωτήματα και να δημιουργήσουν.

Σίγουρα είχαν καταλάβει κι εκείνοι τη δυσκολία του εγχειρήματός τους, αλλα ακόμα περισσότερο –πιστεύω- ότι είχαν συνειδητοποιήσει τα εξής:

Ότι το σύμπαν στήνεται από μέσα τους προς τα έξω.

Ότι τα δημιουργήματά τους θα πρέπει να είναι εισητήριο σε ένα ταξίδι με τρένο την ψυχή των αναγνωστών.

Κι εκείνοι μηχανοδηγοί που κατευθύνουν τη φαντασία  πάνω στο δικό τους δίκτυο από ράγες, σε συναρπαστικές περιοχές του κόσμου που έχουν δομήσει με υλικό τη δική τους ψυχή.

Απλές διαπιστώσεις, βέβαια, αλλά πανδύσκολες στην υλοποίηση.

Γι’ αυτό και εξίσου απλά οι προαναφερθέντες δημιουργοί είναι θρυλικοί.

Τι παραπάνω να κάνεις παρά το να τους ευχαριστήσεις για τους χαρακτήρες των comics που κατέστησαν  λαθρεπιβάτες στο τρένο της ζωής μας.

—————————————————————————————————————————————————

΄΄Το κάλεσμα΄΄ 15/12/2011

Υπό Velle

Στο γήπεδο του Τένις συνέβη κάτι ασυνήθιστο.

Ο Bob Kane, ο δημιουργός του Batman, έπαιζε με ένταση εναντίον του αντιπάλου του, όταν ξαφνικά πρόσεξε έναν νεαρό να καταφτάνει στο διπλανό γήπεδο για να παίξει το δικό του ματς.

Δεν άργησε να τελειώσει τον αγώνα (ή να τον σταματήσει) και να τον πλησιάσει. Υπήρχε κάτι σε αυτόν τον νεαρό που τον καλούσε…

Αναμφίβολα δεν θα είναι πάνω από δεκαεφτά, πρέπει να υπέθεσε βαδίζοντας βιαστικά.

Σίγουρα έδειχνε σαν έναν συνηθισμένο έφηβο της εποχής σε παράστημα και στυλ, παρόλα αυτά ο Bob Kane δεν σταμάτησε την πορεία του γιατί το σημάδι  επάνω στο αγόρι τον καλούσε επιτακτικά.

«Εσύ τα σχεδίασες αυτά;», φανταζόμαστε τον Kane να ρωτάει τον δεκαεπτάχρονο με το όνομα Jerry Robinson.

Ο Jerry γυρίζει το κεφάλι προς τον Bob και τον κοιτάζει παραξενεμένος. Στη συνέχεια, συνειδητοποιώντας το νόημα της ερώτησης, χαμογελάει και κοιτάζει πάνω στο μπουφάν που ακόμα φοράει.

«Ναι!», τον φανταζόμαστε να απαντάει με ενθουσιασμό για τα καρτούν που έχει σχεδιάσει επάνω στο ρούχο του.

Ο Bob κοιτάζει τον νεαρό Jerry και το γεμάτο ενθουσιασμό βλέμμα του, το οποίο είναι ακόμα καρφωμένο πάνω στο τζάκετ (φανταζόμαστε).

Μόλις έχει ανακαλύψει έναν (συν)αδελφό του.

Αποφασίζει να του δώσει την ευκαιρία και να του το προτείνει.

Γιατί όχι; Θα τολμούσαμε να πούμε ότι σκέφτεται τώρα ο Bob.

Από εκεί και μετά όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία και θρύλος.

————————————————————————————————————————————————————–