ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ(WAR COMICS)

ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ – ΚΟΙΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ – 2. 15/5/2011

Συντάκτης corto

 

Όσο πιο βαθιά προχωράει αυτή η σύγκριση εξωφύλλων και εκδοτικών εταιρειών, από τη χώρα μας και το εξωτερικό, τόσο πιο βαθιά μπαίνει κανείς σ` αυτό τον πολεμικό λαβύρινθο! Κυριολεκτικός χαμός αγαπητοί μου! Τελικά δεν πήραμε εξώφυλλα και ιστορίες μόνον από την Αγγλική Fleetway, ούτε η Δράσις και η Μάχη έφερναν αποκλειστικά και μόνο τα τεύχη του Commando, ούτε τα Κράνος, Τάνκς, Πόλεμος, Έφοδος αυτά του War Picture Library. Όλα δημοσίευαν ότι τους γυάλιζε σαν εξώφυλλο, ασχέτως τίτλου! Ότι και να σας πω είναι λίγο, ειδικά όταν μπορείτε να δείτε και μόνοι σας, από τις εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο.

 

Για παράδειγμα, στο παιγνίδι μπήκε και η Περιπέτεια του κ. Πάγκαλου, που δημοσίευσε τεύχη του War(για συντομία), ένα περιοδικό που είχε πολύ πλούσιο ρεπερτόριο ιστοριών. Από κατασκοπικά και γουέστερν, μέχρι θρίλερ! Τα περισσότερα από αυτά, ήταν από μια σειρά τευχών των σπάνιων στην Αγγλία Super Library Fantastic Series,Super Library Stupendous Series και Super Library Secret Agent Series, όλα του 1967. Βρήκαμε το εξώφυλλο του τεύχους 7, που είναι το δικό μας εξώφυλλο του τόμου 3 της περιπέτειας. Όλα τα υπόλοιπα, δείτε ακολουθώντας το πιο κάτω link.

http://www.comicvine.com/fleetway-super-library-secret-agent-series/49-29876/

Στην Μάχη τα πράγματα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρα, αφού εδώ είχαμε τις ιστορίες και τα εξώφυλλα του Super Comics Library της Fleetway, τουλάχιστον μέχρι που τέλειωσαν οι ιστορίες με τον λοχία Άιρονσάιντ. Μετά, …ήρθε το Commando για να ασκήσει επιρροή στην Ελληνική έκδοση αυτή. Κι εδώ σας έχουμε παραδείγματα με εικόνα.

 

Στη Δράση τώρα των τευχών της σειράς 500 – 700, εντοπίζουμε την παρουσία εξωφύλλων(και προφανώς ιστοριών), από το Νορβηγικό Kamp, κυρίως αυτών που είχαν θέμα τις αερομαχίες. Δείτε χαρακτηριστικά εξώφυλλα και από αυτά πιο κάτω.

Πάμε και στον Πόλεμο του κ. Δραγούνη. Τα τρία εξώφυλλα που ακολουθούν, δείχνουν War Picture Library, όπως πάντα σε όλες τις περιπτώσεις πολεμικών κόμικς στη χώρα μας, χωρίς καμία απολύτως σειρά δημοσίευσης, σε σχέση με την αρχική Αγγλική! Είπαμε. Ήταν η εποχή που ότι γυάλιζε ήταν …χρυσός!

Αυτά για σήμερα. Το μίνι αυτό πορτρέτο εξωφύλλων και εκδόσεων, έχει πάρα πολύ δρόμο ακόμη!

———————————————————————————————————————————————————————-

ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ – ΚΟΙΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ 13/5/2011

Συντάκτης corto

Ιστορία με αγρίους είναι αυτή εδώ! Για να βγάλει κανείς άκρη και να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να καθίσει και να συγκρίνει όλα τα εξώφυλλα των Ελληνικών εκδόσεων κόμικς, με αυτά των Αγγλικών, αλλά και να βρει ποιός δημοσίευσε πρώτος τι, αφού είναι σχεδόν σίγουρο πλέον ότι η Fleetway δούλευε και με τον κ. Δραγούνη και με τον κ. Πάγκαλο ταυτόχρονα χρονικά! Η κατάσταση είναι τρελοκομείο! Μάλιστα κάποια στιγμή η κατάσταση προφανώς ενόχλησε τον κ. Δραγούνη, που έβγαλε και μια ανακοίνωση στο ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΜΙΚΣ(1972), την οποία και σας παραθέτω πιο κάτω και έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Υπήρχαν ιστορίες που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά και των  δύο εκδοτικών, άλλες που είχαν ίδια εξώφυλλα και διαφορετικές ιστορίες,  ενώ υπάρχουν και οι πιο …extreme περιπτώσεις, για δυνατή φαρμακευτική αγωγή! Τι έγινε εκεί; Για να σας δώσω μερικά παραδείγματα. Πχ λοιπόν, δύο διαφορετικά τεύχη του ίδιου περιοδικού του ίδιου εκδότη  – ίδιο εξώφυλλο, δύο διαφορετικοί τίτλοι περιοδικών του ίδιου εκδότη – ίδιο εξώφυλλο, δύο διαφορετικοί τίτλοι περιοδικών άλλων εκδοτών – ίδιο εξώφυλλο και σταματάω εδώ γιατί ήδη με έπιασε πονοκέφαλος! Το μπέρδεμα που έγινε με τα πολεμικά κόμικς στη χώρα μας, τα εξώφυλλα και τις ιστορίες τους, δεν έχει παρόμοιο παράδειγμα σε όλο τον πλανήτη! Για να μην τα πολυλέμε, πάμε σε μερικά εξώφυλλα – συγκρίσεις, σε αντιπαραβολή με αυτά των πρωτότυπων της Αγγλικής έκδοσης. Σίγουρα θα απορήσετε με την περίπτωση του δεύτερου τεύχους της Δράσις, όπου κυκλοφόρησε και στο Κράνος. Χρονικά προηγήθηκε κατά 2 και βάλε χρόνια, η έκδοση του κ. Πάγκαλου. Κράνος και Τάνκς με διαφορά 4 χρόνων σχεδόν, κάποια στιγμή είχαν το ίδιο εξώφυλλο(κι αυτό θα το δείτε πιο κάτω), κλπ κλπ

Τα περισσότερα από τα εξώφυλλα που έχω ταυτοποιήσει μέχρι στιγμής, δείχνουν κυρίαρχη σε επιρροή την έκδοση του “War Picture Library”, ενώ υπάρχουν κι άλλα περιοδικά, όπως το “Air Commando”, απ` όπου διαβάσαμε ιστορίες. Δεν υπόσχομαι πότε θα μπορέσω να σας δώσω επιπλέον αποτελέσματα αυτού του λαβύρινθου, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε κι άλλες ασπιρίνες!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.