ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

Εδώ θα βρίσκετε αποσπασματικές σελίδες από άλμπουμ και τεύχη, σημαντικών δημιουργών, έτσι όπως κυκλοφόρησαν από τις Ελληνικές εκδόσεις κόμικς. Είναι μια ευκαιρία για όλους μας, για να θυμηθούμε αυτές τις δουλειές, αλλά και για τους νεότερους ηλικιακά αναγνώστες και μέλη μας, για να τα γνωρίσουν. Εννοείται, ότι κάθε πρόταση σας, μπορεί να γίνεται και θα γίνεται δεκτή, αν μας την κοινοποιήσετε με σχόλιο σας εδώ.

———————————————————————————————————————————————————————–

MARCELO– «ΖΟΡΡΟ – ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ»(ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 2007) 9/2/2012

Συντάκτης corto

Στα ίδια επίπεδα ποιότητας, όσον αφορά την εκτύπωση και την βιβλιοδεσία, με τον Ταρζάν, αλλά και σαν χαρακτήρας γενικός της κυκλοφορίας, βγαίνει το 2007 και το «Ζορρό – Στην παλιά Καλιφόρνια». Περιοδικός Τύπος και Ανεμοδουράς και εδώ. Δημοσιογραφική επιμέλεια και εδώ  από τον φίλο Γιώργο Βλάχο, ενώ την μετάφραση έχει κάνει η κ. Κλεοπάτρα Βλάχου.

Η σειρά είναι πάντα «Σειρά Κόμικς – Κλασσικοί  Ήρωες», αλλά δυστυχώς δεν έμελε να υπάρξει συνέχεια, αφού αυτό εδώ είναι το πρόωρο τέλος της εκδοτικής αυτής προσπάθειας. Να πούμε ότι οι ιστορίες είναι πολύ καλά επιλεγμένες και εδώ και χαρακτηριστικές, ενώ τα σκίτσα του Marcelo ολοζώντανα! Σε βάζει στο κλίμα της εποχής και στην ατμόσφαιρα των περιπετειών του μασκοφόρου ήρωα και νομίζεις ότι είσαι μέσα σε όλα αυτά! Το άλμπουμ διαβάζεται μονοκοπανιά! Πάρα πολύ καλή δουλειά και κρίμα που δεν συνέχισε…

Πάμε και στην προέλευση της δουλειάς αυτής. Κυκλοφόρησε από την εκδοτική Eclipse Books, με κόστος 6.95 δολάρια, το 1986. Οι ιστορίες είχαν εικονογραφηθεί από τον Ιταλό σχεδιαστή Raphael Carlo Marcello(Ralph Marc), που μας είχε δώσει μεταξύ άλλων και τον Dr Justice(Δίκαιο). Τα σκίτσα του Marcello, είχαν δημοσιευτεί για πρώτη φορά στο Γαλλικό περιοδικό Le Journal de Mickey, στην δεκαετία του`70. Οι ιστορίες ήταν του I. Nedaud. Η μετάφραση στα Αγγλικά, έγινε από τους Claud Elk και P. Marino. Τίτλος του άλμπουμ, «Zorro : In Old California»(μεταφράστηκε πιστά στα Ελληνικά, ενώ να προσθέσουμε και το γεγονός, πως ότι ο Περιοδικός Τύπος κράτησε και το αρχικό εξώφυλλο του άλμπουμ.). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ακόμη μια κυκλοφορία της Eclipse, πάντα σε σχέση με τον «μασκοφόρο εκδικητή». Είναι η εκδοχή του σχεδιαστή Alex Toth, η οποία αποτέλεσε ένα ακόμη άλμπουμ με ιστορίες(6 τον αριθμό), του ήρωα. Ο τίτλος αυτής της δουλειάς – που δεν κυκλοφόρησε στη χώρα μας – ήταν «The Complete Classics Adventures Vol. 2».

Πάρα πολλά στοιχεία για τις εικονογραφημένες εκδόσεις του Ζορρό, μπορείτε να αντλήσετε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.billcotter.com/zorro/comics-3.htm

———————————————————————————————————————————————————————–

RUSS MANNING– «ΤΑΡΖΑΝ – Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ»(ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 2007) 29/12/2011

Συντάκτης corto

Το 2007, ο Περιοδικός Τύπος του κ. Ανεμοδουρά, μας ξαφνιάζει ευχάριστα, ρίχνοντας στην κυκλοφορία μια όμορφη σειρά άλμπουμ, με τον γενικό τίτλο «Σειρά Κόμικς – Κλασσικοί Ήρωες». Το πρώτο άλμπουμ της σειράς, περιέχει ιστορίες του άρχοντα της ζούγκλας Ταρζάν, με τον υπότιτλο «Ο βασιλιάς των πιθήκων». Ο ήρωας του Edgar Rice Burroughs που αγαπήθηκε από γενιές αναγνωστών, είναι το περιεχόμενο του άλμπουμ.

Όλες σχεδιασμένες από τον Αμερικανό Russ Manning, που ακολουθεί τα αχνάρια στο σκίτσο από τον πρώτο διδάξαντα Hal Foster. Αγνό σχέδιο λοιπόν, καθαρό και με πάρα πολύ καλό χρωματισμό από το τυπογραφείο, με το οποίο συνεργάστηκε ο Έλληνας εκδότης, συν του πολύ καλού και ενημερωτικού ένθετου, κάνουν αυτή την κυκλοφορία άκρως ελκυστική για τους φίλους των κόμικς.

Πολύ χαρακτηριστική και αντιπροσωπευτική και η επιλογή των ιστοριών. Ανήκει στα άλμπουμ που δεν θες να τελειώσουν… Η δημοσιογραφική επιμέλεια ανήκει στον φίλτατο Γιώργο Βλάχο.

—————————————————————————————————————————————————————————–

HUGO PRATT– «Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΛΜΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ»(ARS LONGA 1987) 14/12/2011

Συντάκτης corto

Μια τεράστια προσωπικότητα, σε μια πολύ μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως, από αυτές που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες κόμικς – δημιουργίες όλων των εποχών! Συνεπώς, μόνον ρίσκο δεν εμπεριείχε σαν στοιχείο, η έκδοση του άλμπουμ για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα, από την εκδοτική Ars Longa το 1987. Ειδικά, από την στιγμή που ο ήρωας και η ιστορία, ήταν πολύ αγαπημένα ήδη στο Ελληνικό κοινό, από την πρώτη τους παρουσία στα εικονογραφημένα μας, στο περιοδικό «Σκαθάρι» της Μαμούθ Κόμικς, μόλις 2 χρόνια πριν.

Πρόκειται για την «Μπαλάντα της Αλμυρής Θάλασσας», του μεγάλου σχεδιαστή Hugo Pratt. Ίσως η πιο σημαντική του δημιουργία και σίγουρα αυτή που τον καθιέρωσε στο κόμικς κοινό. Νομίζω ότι ούτε ο Pratt, αλλά ούτε και ο Corto Maltese χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις. Ο ναυτικός με το attitude που αποτελεί σημείο αναφοράς στα κόμικς του είδους, το εξωτικό στοιχείο και η δύναμη της εικόνας είναι αυτά που μαγνητίζουν τους αναγνώστες ακόμη και σήμερα, με την φρεσκάδα και την πλέον χαρακτηριστική γραμμή στο σκίτσο. Επιδραστικό όσο κανένα άλλο, το άλμπουμ αυτό ώθησε πολλούς νέους δημιουργούς σε μια προσπάθεια να μιμηθούν κατά κάποιον τρόπο, τον αξεπέραστο αυτό χαρακτήρα του Pratt. Προσωπικά, πιστεύω ότι με δουλειές σαν αυτήν, το κόμικς τεκμηριώνει με τον καλύτερο τρόπο, ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των τεχνών και δικαιώνει όσους πίστεψαν σ` αυτό και του έδωσαν την ένατη θέση.

——————————————————————————————————————————————————————————

PAOLO ELEUTERI SERPIERI – «DRUNNA / MORBUS GRAVIS» – ARS LONGA & ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ(1987) 6/12/2011

Συντάκτης corto

 

Αλλαγή ύφους σε αυτή την παρουσίαση. Από τις κατασκοπικές ίντριγκες, περνάμε στους φουτουριστικούς εφιάλτες με τις ερωτικές πτυχές. Εδώ συναντάμε μια από τις κορυφαίες ερωτικές φιγούρες που σχεδιάστηκαν ποτέ στο χαρτί, την Ντρούνα, από έναν μεγάλο δημιουργό, τον Ιταλό Paolo Eleuteri Serpieri. Κι αυτός γνωστός στο Ελληνικό κοινό μέσα από τις σελίδες της Βαβέλ και ιδιαίτερα αγαπητός, όπως άλλωστε και η ηρωίδα του. Δεν νομίζω να υπάρχουν μεταξύ των φίλων των κόμικς και πολλοί, που να αγνοούν την Ντρούνα! Ή έστω που να μπορούν να ισχυριστούν, ότι δεν κοίταξαν παραπάνω από μια φορά ένα καρέ!

Για πρώτη φορά είδαμε την δουλειά του Serpieri στην Ελλάδα, τυπωμένη σε έγχρωμο ιλουστρασιόν άλμπουμ, το 1987. Έκτοτε βέβαια, γνώρισε πάρα πολλές επανεκδόσεις, μέχρι και σήμερα. Είναι από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα. Για την υπόθεση δεν χρειάζεται να σας πω και πολλά. Θα τα δείτε άλλωστε στις αποσπασματικές εικόνες που επιλέξαμε. Να πω μόνον, ότι το “Morbus Gravis” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το`85 αό την Γαλλική Dargaud, για να ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος των περιπετειών της σέξι ηρωίδας, με τίτλο το όνομα της, Drunna, το 1987 από τον ίδιο οίκο. Και τα δύο θα τα βρείτε από τις εκδόσεις «Παραπέντε».

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

JORDI BERNET & ENRIQUE ADULI  – «TORPEDO – Η ΕΠΙΤΑΓΗ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ» – ΒΑΒΕΛ NOIR(1989) 25/11/2011

Συντάκτης corto

 

Δεύτερη δουλειά των Bernet & Aduli, πάντα με τον Torpedo να ενσαρκώνει έναν σκληρό ιδιωτικό ντετέκτιβ, μεταξύ γκανγκστερικών συγκρούσεων και σκοτεινών αστυνομικών υποθέσεων. Αυτό το άλμπουμ(«Η επιταγή που σκοτώνει»), είναι εξ` ολοκλήρου έγχρωμο και κυκλοφόρησε κι αυτό από την σειρά Βαβέλ Noir, το 1989. Ένα μαύρο χιούμορ αιωρείται και συντηρείται έξυπνα από τους δημιουργούς, δίνοντας μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα διάσταση στην ιστορία. Από τις καλύτερες κυκλοφορίες αυτής της σειράς άλμπουμ.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————

JORDI BERNET & ENRIQUE ADULI  – «TORPEDO – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ» – ΒΑΒΕΛ NOIR(1988) 19/11/2011

Συντάκτης corto

Επιστροφή στις κυκλοφορίες της Βαβέλ Noir και στα …σκληρά αστυνομικά film noir, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στο χαρτί από τον Ισπανό Jordi Bernet, στα σενάρια που δημιούργησε ο συνεργάτης του Enrique Sánchez Abulí. Εδώ έχουμε ένα ακόμη πολύ αγαπητό στο Ελληνικό κοινό, κόμικς – χαρακτήρα, αυτόν του Torpedo, που εμφανίστηκε συνολικά τρείς φορές, με διαφορετικά άλμπουμ, στα βιβλιοπωλεία μας. Αυτό από το οποίο θα δείτε αποσπασματικές σελίδες σήμερα, είναι το «Επάγγελμα Δολοφόνος», από το 1988. Ο σκληρός ντετέκτιβ και το κλίμα του Αμερικάνικου υποκόσμου της δεκαετίας του `40, είναι το πεδίο δράσης των άλμπουμ αυτών.

O Bernet είναι σαφώς επηρεασμένος από την γραμμή των Alex Raymond και Milton Caniff, που είχαν αναπλάσει με επιτυχία αυτό το ύφος στην δεκαετία του`50. Να πούμε ότι και ο Torpedo(όπως και ο δημιουργός του), ήταν από τα πιο δυνατά χαρτιά της μηνιαίας Βαβέλ. Από εκεί τον γνωρίσαμε. Γενικά, αν δείτε σαν μια σύντομη αναδρομή στην δεκαετία του`80, το περιοδικό αυτό μας σύστησε μερικούς από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της 9ης τέχνης. Στο «Επάγγελμα Δολοφόνος» οι σκονισμένες σελίδες της ιστορίας του Torpedo, αρχίζουν να γυρίζουν από τα παιδικά του χρόνια με χρώμα και συνεχίζουν στα πρώτα του βήματα στον κόσμο των σκιών και της βίας, ασπρόμαυρα. Καταπληκτική δουλειά!

——————————————————————————————————————————————————————————————————————

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ – GIARDINO – «ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΡΑΨΩΔΙΑ» – ΒΑΒΕΛ NOIR(1990) 11/11/2011

Συντάκτης corto

Βαβέλ Noir και εδώ, σε ακόμη μια κυκλοφορία graphic novel, Ιταλικής και αυτό προέλευσης, εξίσου καλοδουλεμένο και με εξαιρετικό σενάριο – εικονογράφηση. Κυκλοφόρησε το 1990, με τίτλο «Ουγγρική Ραψωδία» και φέρει την υπογραφή του Vittorio Giardino. Ήταν το πρώτο άλμπουμ του δημιουργού, με τον χαρακτήρα του Max Fridman, που ακροβατεί μεταξύ κατασκοπείας, αστυνομικής πλοκής και πάντα σε ένα κομψό αισθητικά περιβάλλον, της δεκαετίας του`40. Όπως θα δείτε, έχει πολύ όμορφα τοπία και γραμμές κτηρίων, αλλά και λεπτομέρειες στα δωμάτια που διαδραματίζεται η ιστορία. Τα σκίτσα του Giardino είναι σαν μια προσπάθεια να μεταφερθεί σε κόμικς ότι αντικρίζουμε γύρω μας, ακόμη και οι καθημερινοί διαβάτες των δρόμων. Κρίμα που δεν είδαμε κι άλλες δουλειές του στη χώρα μας, μεταφρασμένες. Αν έχετε πρόσβαση σε ιστοσελίδες πώλησης Ιταλικών άλμπουμ κόμικς, προτιμήστε τα Circus του`84 και Fuori Stagione(Λάθος Εποχή)του `88, που είναι πραγματικά υπέροχα.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ – EDIKA– «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟΠΙΑ» – ARS LONGA(1986) 5/11/2011

Συντάκτης corto

Χιούμορ με προδιαγραφές ξεκαρδίσματος και ιστορίες ερωτικής τρέλας, είναι ο καμβάς του Γάλλου(με Αιγυπτιακή καταγωγή) Edouard Karali, γνωστότερου σαν Edika! Στη χώρα μας έγινε και αυτός αναγνωρίσιμος στους φίλους των κόμικς, μέσα από τις δημοσιεύσεις ιστοριών του στην Βαβέλ. Εδώ θα τον χαρείτε σε ένα άλμπουμ με μερικές απίθανες εμπνεύσεις του!

Θα καταλάβετε γιατί ακόμη και σήμερα, είναι πολύ μπροστά στην πτυχή που επέλεξε να ακολουθήσει,  της 9ης τέχνης. Το άλμπουμ από το οποίο θα δείτε αποσπασματικές σελίδες, κυκλοφόρησε από την Ars Longa το 1986 και έχει για τίτλο «Επικίνδυνα Τοπία», κάτι που ο καθένας μπορεί να μεταφράσει και να αντιληφθεί πως ακριβώς το συνέλαβε σαν ιδέα ο δημιουργός, μόνο και μόνο από τον τίτλο και το εξώφυλλο…

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ – DINO BATTAGLIA– «ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ» – ΒΑΒΕΛ NOIR(1987) 29/10/2011

Συντάκτης corto

Εντελώς διαφορετικό κλίμα, από όσα είχαμε ως τώρα δει σε αυτή την σειρά παρουσιάσεων. Αφήνουμε πίσω μας τις χιουμοριστικές καταστάσεις, με τις οποίες είχαμε ασχοληθεί στις προηγούμενες αναρτήσεις και διασχίζουμε τα σκοτεινά αστυνομικά μονοπάτια, που δημιούργησε ο Dino Battaglia, σε αυτή την πολύ όμορφη δουλειά.

Αυτό που έχουμε εδώ, είναι ένα graphic novel ουσιαστικά, σε μια χρονική περίοδο που στην χώρα μας δεν είχαμε και πολλές τέτοιες εμπειρίες σαν αναγνώστες, αφού ακόμη υπήρχαν τα κόμικς – περιπτέρου, τα οποία κυριαρχούσαν στην αγορά. Να` ναι καλά η Βαβέλ και η ετικέτα της Noir, που μέσα από μια σειρά άλμπουμ μας παρουσίασε σημαντικές δουλειές και δημιουργούς, από την νέα Ευρωπαϊκή και Λατινοαμερικάνικη σχολή.

Ο Ιταλός Battaglia, δυστυχώς δεν μπόρεσε να γνωρίσει την μετάφραση αυτής της δουλειάς του στην χώρα μας, καθώς είχε αποβιώσει το 1983. «Τα εγκλήματα του Φοίνικα» είναι ένα αστυνομικό noir, με μοντέρνους ρυθμούς και την χαρακτηριστική γραμμή του καλλιτέχνη. Έξυπνο σενάριο, από αυτά που σε κρατούν μέχρι το τέλος. Τον Battaglia ίσως να τον θυμάστε από το γουέστερν κόμικς «Ken Parker», που δημοσιεύονταν σε συνέχειες στο περιοδικό «Σκαθάρι».Θα μιλήσουμε και γι` αυτό, αλλά και για τον δημιουργό, σε ξεχωριστό άρθρο. Το άλμπουμ που σας θυμίζουμε σήμερα, κυκλοφόρησε το 1987.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ – GOTLIB – «ΔΙΑΒΟΛΟΜΑΖΕΜΑΤΑ» – ΜΑΜΟΥΘ ΚΟΜΙΚΣ(1983) 25/10/2011

Συντάκτης corto

Συνεχίζουμε την αναφορά μας σε δουλειές που γνωρίσαμε μέσα από τις κυκλοφορίες άλμπουμ, διάσημων κόμικς δημιουργών, με κάτι από το 1983. Πρόκειται για μια συλλογή ιστοριών του Γάλλου σχεδιαστή Gotlib(Marcel Gotlieb), που κυκλοφόρησε από την Μαμούθ Κόμικς και την σειρά της ΣΥΛΛΟΓΗ ZOO. Ο τίτλος που δόθηκε στο άλμπουμ που σας παρουσιάζουμε σήμερα, ήταν «Διαβολομαζέματα».

Η πρώτη εμφάνιση του δημιουργού με το πανέξυπνο χιούμορ και την χαρακτηριστική – αναγνωρίσιμη σε όλους γραμμή, στην χώρα μας, ήταν  στο περιοδικό Δίκαιος του κ. Ανεμοδουρά, το 1976, με τον «Υπναρά». Για την πορεία του στον χώρο της ένατης τέχνης, αλλά και για τις παρουσίες του στις Ελληνικές εκδόσεις κόμικς, θα μιλήσουμε σε ξεχωριστό άρθρο. Ας δούμε μερικές αποσπασματικές σελίδες τώρα, από την κυκλοφορία αυτή της Μαμούθ.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ – MOEBIUS – «Ο ΤΡΕΛΟΣ ΣΤΥΤΗΣ & ΑΛΛΑ»(ARS LONGA 1985) 19/10/2011

Συντάκτης corto

Την περίοδο 1985 – 1986, η Ars Longa κυκλοφόρησε πολύ αξιόλογες δουλειές σχεδιαστών που γνωρίζαμε σιγά – σιγά στην χώρα μας μέσα από την Βαβέλ. Όλα τα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν με την υπογραφή αυτής της εκδοτικής, ήταν εξαιρετικά. Σήμερα θα δείτε αποσπασματικές σελίδες από τον «Τρελό στύτη». Το άλμπουμ περιείχε τέσσερεις  ιστορίες του Moebius, οι τρείς από τις οποίες θα λέγαμε ότι εντάσσονται σε ένα γενικό space κλίμα, ενώ η τέταρτη είναι περισσότερο χιουμοριστική.

Η γραμμή του σας είναι σίγουρα οικεία, μιας και ο δημιουργός(Jean Giraud), έχει μια μεγάλη πορεία μέσα στον χρόνο των Ελληνικών εκδόσεων κόμικς, που ξεκινάει από το 1969 και τον Αστερίξ του κ. Σπανού, όπου μεταξύ άλλων διαβάσαμε και την γουέστερν δημιουργία του Blueberry. Στην δεκαετία του `80, το Ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να δει πολύ περισσότερες πτυχές αυτού του ευφάνταστου Γάλλου κομίστα. Θα μιλήσουμε κι άλλες φορές για δουλειές του, μέσα από ξεχωριστά άρθρα.

Σήμερα σκοπός μας είναι να σας θυμίσουμε(ή ενδεχομένως γνωρίσουμε), τον «Τρελό στύτη».

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ – REISER – «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑΛΙ»(ARS LONGA 1985) 12/10/2011

Συντάκτης corto

Το 1985, η Ars Longa κυκλοφορεί το άλμπουμ «Το μεγάλο ρεμάλι», του Γάλλου σκιτσογράφου Jean – Marc Reiser, γνωστού σε όλους απλά με το επώνυμο του. Ο αδικοχαμένος δημιουργός(πέθανε στα 42 του), άφησε πράγματι εποχή στο ίσως πιο εντιδραστικό Γαλλικό κόμικς περιοδικό, στο περίφημο Hara-Kiri. Για να καταλάβετε για τι μιλάμε, σας λέω χαρακτηριστικά ότι το περιοδικό διέκοψε την έκδοση του το 1970, μετά από απαίτηση του πρόεδρου της Γαλλικής δημοκρατίας Charles de Gaulle, αφού χαρακτηρίστικε σαν άσεμνο και προκλητικό! Οι διαστάσεις του χιούμορ φαίνεται, διασχίζονται με διαφορετικά βήματα από όλους εμάς, σε σχέση με αυτά των πολιτικών… Σήμερα, στην σειρά αυτή παρουσιάσεων που ονομάσαμε «Αποσπάσματα», θα σας δώσουμε έξη χαρακτηριστικές περιπτώσεις λογοκριμένου χιούμορ λοιπόν, μέσα από αυτό τη δουλειά του Reiser που αγαπήθηκε ιδιαίτερα στη χώρα μας, με κεντρικό χαρακτήρα έναν χύμα τύπο, φορώντας μόνον το σώβρακο και με όπλο την φιλοσοφία του που ξεκαρδίζει!

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

QUINO – «ΚΙΝΟΛΟΓΙΕΣ»(ARS LONGA 1987) 29/9/2011

Συντάκτης corto

 

Μια καινούργια σειρά άρθρων, που προστίθεται στην θεματολογία μας, είναι αυτή με τίτλο «Αποσπάσματα», όπου η εικόνα είναι αυτή που θα έχει το πρώτο λόγο και θα σας δίνουμε την ευκαιρία να διαβάζετε χαρακτηριστικές σελίδες από άλμπουμ και τεύχη. Σκοπός μας είναι να σας θυμίσουμε και ενδεχομένως να γνωρίσουμε στους νεότερους, πολύ καλές δουλειές του παρελθόντος, από αξιόλογους δημιουργούς. Ξεκινάμε σήμερα λοιπόν, με κάτι που εκδοτικά μας έρχεται με την υπογραφή της εταιρείας Ars Longs, από το 1987. Είναι το άλμπουμ «Κινολογίες», του φοβερού και τρομερού Αργεντίνου σκιτσογράφου Joaquín Salvador Lavado, γνωστού σε όλους μας σαν Quino. Ο άκρως πολιτικοποιημένος και ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά θέματα δημιουργός, μας έδωσε καταπληκτικές στιγμές γνήσιου χιούμορ, εμπνευσμένου από την ζωή, με απλότητα και πολλά πίσω από κάθε καρέ, που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει. Η πιο γνωστή του δημιουργία, είναι η Mafalda. Εμείς εδώ θα τον δούμε και θα τον διαβάσουμε, σε μια ανθολογία από δημιουργίες, που κατά καιρούς μπήκαν σε εφημερίδες και περιοδικά και φυσικά στη «Βαβέλ».

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.