ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – BRUCE LEE ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ(ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ) 7/4/2011

Συντάκτης corto

Δεύτερη και αποκλειστική αυτή τη φορά(Πανελλαδικά), παρουσίαση τίτλου από την δεκαετία του 1970, που έχει άμεση σχέση με τα κόμικς και δεν μπήκε εδώ για να γεμίσει σελίδες. Είναι πολύ περίεργη περίπτωση, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα μηνιαίο περιοδικό στην ουσία, που καταπιάνεται καθαρά με τις πολεμικές τέχνες, με μια ιδιαίτερη προτίμηση στα έργα και ημέρες του μεγάλου Bruce Lee.

Κυκλοφόρησε το 1979, εκμεταλλευόμενο ίσως τον ντόρο που είχε προκληθεί από την γενικότερη προβολή των πολεμικών τεχνών και στη χώρα μας, με έμφαση στα καράτε & κούνγκ φού, που αν θυμάστε οι παλαιότεροι ήταν η μόδα της εποχής στις ηλικίες 15 – 25, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του`80. Θυμίζω ότι από αυτή την ιστορία, δεν είχε μείνει ανεπηρέαστη σχεδόν καμία έκδοση κόμικς ή μη, με αποτέλεσμα ακόμη και γουέστερν κόμικς όπως ο Μικρός Αρχηγός & ο Μικρός Καουμπόι να έχουν ένθετα μαθήματα καράτε, ή ακόμη και τα περιοδικά της «σκληρής γενιάς» του κ. Καμπανά, με τα κόμικς της Αμερικάνικης Μάρβελ να συμπληρώνουν την ύλη τους με αναφορές στις πολεμικές τέχνες, τις σχετικές ταινίες και τους πρωταγωνιστές τους. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, είχαμε απλά ήρωες φτιαγμένους ειδικά για να πρωταγωνιστούν σε τέτοια σενάρια, όπως ο γιατρός Δίκαιος, του ομώνυμου κόμικς του κ. Ανεμοδουρά.

Επιστρέφοντας στην σημερινή παρουσίαση, να πούμε ότι το σχήμα του περιοδικού ήταν μεγάλο, με 68 ασπρόμαυρες σελίδες, κόστος 300 δραχμές(πολύ τσουχτερό για την εποχή)και εξειδικευμένη γνώση με μαθήματα και τεχνικές για προχωρημένους, ή μυημένους αν προτιμάτε. Η έκδοση φέρει την υπογραφή της κ. Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου(προφανώς όπως συνέβαινε συχνά στις εκδόσεις αυτές, πρόκειται για την σύζυγο του εκδότη ουσιαστικά, που μάλλον ήταν στο παρασκήνιο), ενώ σαν εκδοτικός οίκος αναφέρονται οι εκδόσεις «Αστέρια». Το περιοδικό κυκλοφόρησε κατά προσέγγιση περίπου 25 τεύχη, πριν σταματήσει η έκδοση του(έχω προσωπικά δει σε συλλογή φίλου μέχρι και το τεύχος 25). Εκτός από τα μαθήματα, τις τακτικές και τα βιογραφικά των αθλητών, περιείχε και εικονογραφημένα, αυτοτελή και σε συνέχειες, σχετικά με τα αθλήματα που παρουσίαζε. Το εικονογραφημένο σε συνέχειες έχει πολύ καλό σκίτσο και δυνατό σενάριο, αλλά σε καμία από τις δύο περιπτώσεις αυτές, δεν έχουμε στοιχεία των δημιουργών από την έκδοση του περιοδικού. Το πρώτο(αυτοτελές μονοσέλιδο), είναι μάλλον έργο Ιαπώνων δημιουργών, όπως άλλωστε προδίδουν και τα γράμματα στα καρέ, αλλά και ο τίτλος του(«Νουντσάκου στα Γιαπωνέζικα Κόμικς»), ενώ το δεύτερο(σε συνέχειες 4 σελίδων), δείχνει μάλλον Ευρωπαϊκής κατασκευής(«Ντίκ Τζόρνταν – Ο μυστικός πράκτως άσσος του κούνγκ φού»). Μέχρι να βρεθούν επιπλέον στοιχεία, θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα ελλιπέστατα. Σας παραθέτω αποσπασματικές εικόνες από την ύλη του περιοδικού, καθώς και τις συνολικά 5 σελίδες με τα εικονογραφημένα του τεύχους 10. Η έκδοση εντάσσεται στα περιοδικά σχετικά με κόμικς.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.