«ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ»
ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 64 – ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ 1/11/2011
Συντάκτης corto
Σ` αυτή τη σειρά παρουσιάσεων, όπου αναφερόμαστε σε όσα προκύπτουν μέσα από τις σελίδες κάποιου τεύχους κόμικς και που γενικά αποκαλούμε σαν «παραλειπόμενα», θα μιλήσουμε σήμερα για το τεύχος 64 του εβδομαδιαίου Μίκυ Μάους(«Ο ξεχασμένος πύργος). Η κεντρική ιστορία με τον Γκούφυ και την μάγισσα Φούρκα είναι απολαυστική, αλλά εμείς θα σταθούμε σε διαφορετικά σημεία του τεύχους.
Ένα από αυτά λοιπόν που ξεχωρίζουν στις σελίδες του, είναι ο διαγωνισμός των καταστημάτων των αδελφών Τσιτσόπουλων(Athene). Στο τεύχος 64 υπάρχει το ένθετο τετρασέλιδο με τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού, αλλά και τα δώρα που διεκδικούσαν οι αναγνώστες. Ξεχωρίζει η τηλεόραση(δέκτης τηλεοράσεως…), με κόστος 11.300 δραχμές και η συνδρομή που προσφέρει ο κ. Τερζόπουλος(εκδότης του περιοδικού), με κόστος 155 δραχμές… Τα αναφέρω χαρακτηριστικά, για να κάνετε μια αναδρομή και μια σύγκριση με το σήμερα. Βέβαια, βρισκόμαστε στο 1967(15 Σεπτεμβρίου), αλλά έστω κι έτσι, μπορούμε να αντιληφθούμε όλοι ποια είναι η εικόνα αυτή που νοσταλγούν χιλιάδες συνάνθρωποι μας…
Η σελίδα με τις δημιουργίες των αναγνωστών, δείχνει ακόμη περισσότερα για τον τρόπο επικοινωνίας με την έκδοση, αλλά και για τους ίδιους τους πιτσιρικάδες της εποχής. Στις τελευταίες σελίδες του τεύχους, βρίσκεται η συνέχεια της ιστορίας «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα», με τίτλο «Αιχμάλωτοι στο πλοίο». Όλοι γνωρίζετε προφανώς το βιβλίο αυτό του Ιουλίου Βερν, ίσως όμως δεν γνωρίζατε αυτή την εικονογράφηση του, που κυκλοφόρησε στη χώρα μας σε συνέχειες, στο Μίκυ Μάους.
Όπως πληροφορούμαστε από το http://coa.inducks.org, πρόκειται για μια δουλειά του σκιτσογράφου Frank Thorne, σε σενάριο αγνώστου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αμερική τον Φεβρουάριο του 1955, από την Dell Comics. Οι σελίδες ήταν 34 και εδώ τις διαβάσαμε τμηματικά. Αν θυμάστε οι παλιότεροι αναγνώστες της σελίδας, είχαμε αναφερθεί και σε άλλη μια εικονογραφημένη ιστορία, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο Μίκυ Μάους και συγκεκριμένα στον Ζορρό. Ήταν και οι δύο τους μακριά από το καρτούν καθαρά ύφος του περιοδικού, αλλά δημιουργίες για λογαριασμό του Ντίσνευ.
Ας πάμε τώρα και στη σελίδα που περιέχει την διαφημιστική καταχώρηση του πρώτου τεύχους του Μεγάλου Μίκυ, όπου και θα σταθούμε. Κατ` αρχάς, στην σελίδα 37 που σας παραθέτω, μπορείτε να δείτε μια λιτή ενημερωτική καταχώρηση από την σύνταξη του περιοδικού, όπου προτρέπει τους αναγνώστες να αγοράσουν το τεύχος αυτό, εξηγεί ότι έρχεται για να συμπληρώσει την σειρά των εκδόσεων του Ντίσνευ και δίνει μερικά ακόμη στοιχεία. Η έγχρωμη όμως διαφημιστική καταχώρηση, του νέου αυτού περιοδικού, θα μας απασχολήσει λιγάκι παραπάνω, ειδικά με το εξώφυλλο της. Το πρώτο μηνιαίο Μίκυ(Σεπτέμβριος 1967), έχει λοιπόν στο εξώφυλλο τον δημοφιλέστατο ποντικό – ντετέκτιβ να τρέχει κρατώντας στο χέρι ένας είδος θήκης.
Αυτό έχει άμεση σχέση με την κεντρική ιστορία και προέρχεται από ένα καρέ της(το οποίο σας παραθέτω επίσης). Μη νομίζετε όμως ότι υπήρξε παρέμβαση εδώ του Έλληνα εκδότη. Το εξώφυλλο είναι ακριβώς το ίδιο(με ελάχιστες διαφοροποιήσεις στο background, όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα), με αυτό του τεύχους 44 του Mickey Mouse, της Ινδικής εκδοτικής Indrajal Comics(κυκλοφορούσε κόμικς μεταφρασμένα στα Αγγλικά και θεωρούνται όλα τους συλλεκτικά!).
Ο τίτλος σε αυτή την έκδοση, είναι “Time Clock” και υπότιτλο “Super Secret Agent”. Η κεντρική ιστορία, είναι η ίδια με αυτήν που διαβάσαμε και στην χώρα μας, στο πρώτο τεύχος του Μεγάλου Μίκυ. Μπορείτε να το διαπιστώσετε άλλωστε και στις χαρακτηριστικές, αποσπασματικές εικόνες του κειμένου. Τέλος, σας έχω και κάποιες ακόμη σελίδες από την έκδοση της Indrajal, περισσότερο για να δείτε την διάρθρωση και το στήσιμο του περιοδικού, όσων αφορά στην ύλη του. Είχε πολλά κοινά στοιχεία με την Ελληνική έκδοση και ίσως να αποτέλεσε επιρροή για τον κ. Τερζόπουλο. Ίσως…
Αν θέλετε να αναφερθούμε σε κάποιο τεύχος κόμικς, κατ` αυτό τον τρόπο, δίνοντας πληροφοριακά στοιχεία για τα περιεχόμενα του, δεν έχετε παρά να μας στείλετε τις προτάσεις σας στο gkoscomicsandmore@gmail.com
———————————————————————————————————————————————————————-
Ο Σκουλάς στα οπισθόφυλλα του Μίκυ Μάους 18/11/2011
Συντάκτης corto
Είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μας, στα οπισθόφυλλα του εβδομαδιαίου «Μίκυ Μάους», όπου και κατά καιρούς είχαν δημοσιευτεί αξιόλογες θεματικές σειρές. Νομίζω όμως ότι παραλείψαμε κάτι σημαντικό. Κάτι που αφορά στην ιστορία και την εξέλιξη της Ελληνικής γελοιογραφίας, με έναν από τους κορυφαίους της εκπρόσωπους, που κάποια στιγμή συνεργάστηκε με τον κ. Τερζόπουλο, στο δημοφιλές αυτό εικονογραφημένο. Ήταν 1968 λοιπόν, όταν στην πορεία αυτής της μακροχρόνιας συνεργασίας της Carnation με τα Ελληνικά εικονογραφημένα(είχε διαφημιστεί και στον «Μπλέκ» του κ. Ανεμοδουρά, αλλά και σε άλλα κόμικς της περιόδου 1968 – 1978), βρίσκουμε το πιο αναγνωρίσιμο της προιόν(σοκολατούχο ρόφημα), στα οπισθόφυλλα του «Μίκυ Μάους». Η διαφήμιση είχε σαφώς χρειά εικονογραφημένου, για να ταιριάζει με το κλίμα του περιοδικού. Έτσι, επιλέχθηκε να απεικονίζονται αυτοτελείς ιστορίες, στις οποίες εκτός των πρωταγωνιστών, θα γίνονταν αναφορά και στο ρόφημα της Carnation. Η ιδέα ήταν έξυπνη και με την ευφάνταστη, χαρακτηριστική ματιά ενός σπουδαίου Έλληνα γελοιογράφου, υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο.
Ο Σκουλάς, με θητεία σχεδόν σε όλα τα οικογενειακά περιοδικά(διαβάστε σχετικά άρθρα μας στην υπό – κατηγορία «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»), δημιούργησε μια σειρά ιστοριών και ταυτόχρονα μια γενιά καταναλωτών, αφού οι καταχωρήσεις εκείνες ήταν άκρως επιτυχημένες και επιδραστικές, στον νεανικό αναγνωστικό κοινό του περιοδικού. Δεν ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας γελοιογράαφος συνεργάστηκε με κόμικς, αφού είχε προηγηθεί το 1967 ο Αρχαίλαος, στον «Μικρό Σερίφη» μεγάλου σχήματος(διαβάστε παλαιότερο άρθρο στην υπό – κατηγορία «ΕΝΘΕΤΑ & ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ».
——————————————————————————————————————————————————————–
ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ “CARNATION” – ΣΤΑ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΑ ΤΟΥ «ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ» 4/10/2011
Συντάκτης corto
Ήταν 1968, όταν στα οπισθόφυλλα του εβδομαδιαίου Μίκυ Μάους, εμφανίστηκε μια σειρά διαφημιστικών καταχωρήσεων, φτιαγμένη για να γίνει κατανοητή στους μικρούς αναγνώστες. Με σκίτσα και αυτοτελείς περιπέτειες. Το προϊόν ήταν ένα σοκολατούχο ρόφημα πολύ δημοφιλές εκείνα τα χρόνια(οι άνω των 40άντα θα το θυμάστε καλά…), το Carnation, πριν περάσει στην ατομική συσκευασία με το εύκολο άνοιγμα, της δεκαετίας του`70. Οι εικονογραφημένες αυτές ιστορίες, είχαν εξωτικά σενάρια και δράση σε διάφορες γωνίες του πλανήτη, με έξυπνους τίτλους. Η σχεδίαση σίγουρα ανήκει σε Έλληνα δημιουργό, όμως μέχρι στιγμής στάθηκε αδύνατον να εντοπίσουμε ποιος είναι αυτός, αφού δεν υπάρχει κανένα στοιχείο από το περιοδικό. Όποιος γνωρίζει περισσότερα, όπως λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις, με μεγάλη μας χαρά θα τα παραθέσουμε, αν τα μοιραστεί μαζί μας!
———————————————————————————————————————————————————————-
Σχολιάστε
Comments 0