ΜΠΛΕΗΚ & ΜΟΡΤΙΜΕΡ(BLAKE & MORTIMER)

Αφορμή για το άρθρο αυτό μου έδωσε το καινούργιο άλμπουμ των Μπλέϊκ και Μόρτιμερ «η κατάρα των 30 αργυρίων» το οποίο δυστυχώς δεν κυκλοφόρησε ακόμη στα ελληνικά. Θέλησα να μοιραστώ και με άλλους την ευχαρίστηση του υπέροχου σκίτσου των René Sterne, Chantal De Spiegeleer και Aubin Frechon και της ιστορίας του Van Hamme που συνέχισαν πολύ όμορφα το έργο του Edgar P. Jacobs.

 

 Ο Edgar Pierre Jacobs ήταν ένας από τους πατέρες του Ευρωπαϊκού κόμικ της καθαρής γραμμής (ligne Claire) και συνεργάτης του Hergé. Η σειρά που τον έκανε γνωστό ήταν τα άλμπουμ των Blake &  Mortimer.

Ο Edgar Pierre Jacobs γεννήθηκε στις Βρυξέλες το 1904 και αυτό που ήθελε ήταν να γίνει τραγουδιστής όπερας. Η οικογένεια του τον έστειλε σε εμπορική σχολή από όπου αποφοίτησε το 1919 αποφασισμένος να μη δουλέψει σε οτιδήποτε είχε σχέση με εμπόριο ή οικονομία. Μέχρι το 1940 προσπάθησε να εργασθεί στην όπερα ή παρεμφερείς εργασίες. Όταν οι γερμανικές αρχές κατοχής απαγόρευσαν την δημοσίευση του αμερικανικού κόμικ Flash Gordon του ζητήθηκε να γράψει το τέλος των επεισοδίων ώστε να μη κοπούν απότομα. Αμέσως μετά δημοσίευσε στο περιοδικό Bravo το πρώτο του comic strip, (Le Rayon U) στο ύφος του  Flash Gordon.

Περίπου εκέινη την εποχή γνωρίσθηκε με τον Hergé όταν ο τελευταίος ανέβασε στο θέατρο την περιπέτεια του Τεν-Τεν «ΤΑ ΠΟΥΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ». Την ίδια εποχή τον βοήθησε να χρωματίσει τα σχέδια της ιστορίας The Shooting Star και αργότερα τον βοήθησε και με τα Tintin in the Congo, Tintin in America, King Ottokar’s Sceptre και The Blue Lotus.

Ο Jacobs, που αγαπούσε πολύ την όπερα έπεισε τον Hergé να παρακολουθήσουν μαζί μία παράσταση η οποία προφανώς δεν άρεσε στον Herge αφού από εκείνη την εποχή και μετά εμφανίζεται η Bianca Castafiore, στις περιπέτειες του Τεν Τεν. Ο Hergé εμφάνισε περιστασιακά τον Jacobs στις περιπέτειες του Τεν Τεν με το όνομα Jacobini, όπως στο άλμπουμ The Calculus Affair όπου ο Jacobini τραγουδάει μαζί με την Castafiore.

Το 1946, ήταν στην ομάδα που ξεκίνησε το περιοδικό Le Journal de Tintin, όπου και δημοσιεύθηκε η πρώτη ιστορία των Blake & Mortimer «το μυστικό του ξιφία» (The Secret of the Swordfish) στις 26/9/1946

Ακολούθησαν οι άλλες ιστορίες μέχρι την τελευταία το 1970 που ήταν ο πρώτος τόμος του άλμπουμ «οι 3 φόρμουλες του καθηγητή Σάτο» Για τον δεύτερο τόμο είχε γράψει το σενάριο αλλά το σκίτσο έγινε από τον Bob de Moor και πρωτο- δημοσιεύθηκε το 1990.

Από τα μέσα του 1990 μέχρι σήμερα η σειρά συνεχίζεται με δύο συγγραφικές ομάδες τους Van Hamme/Benoit και Sente/Juillard.

Το 1996 παρουσιάσθηκε το άλμπουμ «The Francis Blake Affair» που από τους φανατικούς οπαδούς της σειράς κατηγορήθηκε ότι εστίαζε κυρίως στην κατασκοπία που ήταν το τυπικό ύφος γραφής του Van Hamme. Παρόλα αυτά το άλμπουμ θεωρήθηκε επιτυχημένο και ακολούθησαν και άλλα με την ίδια ομάδα ενώ και η ομάδα των Yves Sente και André Juillard παρουσίασε το άλμπουμ Η συνομωσία Βορονόφ. Το 2001 οι Van Hamme και Benoit παρουσίασαν το Αλλόκοτη επαφή, ενώ το 2003/2004 οι Sente και Juillard’s παρουσίασαν το δίτομο άλμπουμ Οι σαρκοφάγοι της 6ης ηπείρου – τόμος 1 και Οι σαρκοφάγοι της 6ης ηπείρου – τόμος 2 , που ακολουθήθηκε από το The Gondwana Shrine που στην Ελλάδα μεταφράσθηκε σαν «Το τέμενος της Γκοντουάνα» (κατά την γνώμη μου ο τίτλος θα έπρεπε να αποδοθεί σαν «το ιερό της Γκοντουάνα»)

 

Η τελευταία δίτομη περιπέτεια είναι «η κατάρα των τριάκοντα αργυρίων» που διαδραματίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη Ελλάδα της δεκαετίας του 1950.

Τα σκίτσα του πρώτου τόμου έγιναν από τον René Sterne και όταν αυτός πέθανε ξαφνικά τον Νοέμβριο του 2006 συνεχίσθηκαν από την φίλη τουChantal De Spiegeleer. Τά σκίτσα του δεύτερου τόμου έγιναν από τον Aubin Frechon.

Ποιοι είναι όμως οι Blake and Mortimer;

 

Οι πρωταγωνιστές της σειράς είναι ο Βρετανός επιστήμονας Philip Mortimer και ο λοχαγός της MI5 Francis Blake. Ο κύριος αντίπαλος τους είναι ο συνταγματάρχης Olrik, που εμφανίζεται σε σχεδόν όλα τα άλμπουμ. Τα άλμπουμ που έχει γράψει ο Jacobs διαδραματίζονται την εποχή που γράφθηκε το κάθε ένα ενώ όλοι οι συνεχιστές του τοποθετούν τις ιστορίες τους στην δεκαετία του 1950. Οι περιπέτειες συνήθως αφορούν κάποια οργάνωση «κακών» που θέλει να κυριαρχήσει στον κόσμο και αντιμετωπίζεται από τους Blake & Mortimer.

Το 1997 προβλήθηκε και στην τηλεόραση μία σειρά με τις περιπέτειες των Blake & Mortimer η οποία μερικά χρόνια αργότερα προβλήθηκε και στην Ελλάδα από το ψηφιακό κανάλι της κρατικής τηλεόρασης.

Το σύνολο των έργων της σειράς είναι το παρακάτω:

  1. The Secret of the Swordfish Volume 1: Ruthless Pursuit, 1950
  2. The Secret of the Swordfish Volume 2: Mortimer’s Escape, 1953
  3. The Secret of the Swordfish Volume 3: SX1 Counterattacks, 1953
  4. H κίτρινη σφραγίδα
  5. Το μυστήριο της μεγάλης πυραμίδας – τόμος 1
  6. Το μυστήριο της μεγάλης πυραμίδας – τόμος 2
  7. Το αίνιγμα της Ατλαντίδας
  8. S.Ο.S. μετεωρίτες
  9. Η διαβολική παγίδα
  10. Υπόθεση περιδέραιο
  11. Οι 3 φόρμουλες του καθηγητή Σατό – τόμος 1
  12. Οι 3 φόρμουλες του καθηγητή Σατό – τόμος 2
  13. Υπόθεση Φράνσις Μπλέϊκ
  14. Η συνομωσία Βορονόφ
  15. Αλλόκοτη επαφή
  16. Οι σαρκοφάγοι της 6ης ηπείρου – τόμος 1
  17. Οι σαρκοφάγοι της 6ης ηπείρου – τόμος 2
  18. Το τέμενος της Γκοντουάνα
  19. The Curse of the Thirty Denarii, Volume 1: The manuscript of Nicodemus,
  20. The Curse of the Thirty Denarii, Volume 2: The gate of Orpheus

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.