«ΤΑΡΖΑΝ» – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Ακόμη μια πολύ καλή ιδέα υλοποιείται, μέσα από προσφορά εφημερίδας. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να θυμηθούμε οι παλιότεροι από εμάς(και να γνωρίσουν οι νεότεροι), τον πιο επιτυχημένο Ταρζάν όλων των εποχών, τον Τζώνυ Βάισμιλλερ!

Η εφημερίδα «Δημοκρατία», προσφέρει λοιπόν στους Έλληνες αναγνώστες και φίλους του κινηματογράφου, αυτή την ευκαιρία, μέσα από ένα box set 6 ταινιών. Δεν γνωρίζω αν θα ακολουθήσουν κι άλλα, όμως είναι μια πολύ καλή κίνηση και μας βρίσκει σύμφωνους και έτοιμους για ταξίδια, στα χρόνια μιας μαγείας παντοτινής! Αυτής της μεγάλης οθόνης, έτσι όπως την ζήσαμε πολλά χρόνια πίσω.

Ο Ρουμανικής καταγωγής κολυμβητής των ατέλειωτων ρεκόρ και μεταλλίων, έπαιξε σε συνολικά 12 ταινίες τον ρόλο του άρχοντα της ζούγκλας. Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε ένα πλήρες βιογραφικό του, όπως και τα φιλμ στα οποία πρωταγωνίστησε.

http://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Weissmuller

Ας πάρουμε τις ταινίες που περιέχει η κασετίνα αυτή, με την σειρά.

Πρώτη απ` όλες, είναι το Tarzan Triumphs του 1942.

Ακολουθούν οι:

Tarzan’s Desert Mystery 1943

Tarzan and the Amazons 1945

Tarzan and the Leopard Woman 1946

Tarzan and the Huntress 1947

Tarzan and the Mermaids 1948

Ας μιλήσουμε όμως και για το “Tarzan Triumphs”, που είναι η πρώτη ταινία της κασετίνας. Όπως ίσως θα διαβάσατε και στα σχόλια που παρέθεσα χθες, υπάρχει μια περίπτωση λογοκρισίας, πίσω από τον πλήρες τίτλο. Αυτό που δεν σας είπα, είναι ότι αυτή η λογοκρισία, πέρασε και στο εξωτερικό και όχι μόνο στη χώρα μας! Στο φιλμ ο άρχοντας της ζούγκλας πολεμάει τους Ναζί, καθ` ότι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, οπότε οι παραγωγοί σκέφτηκαν να δώσουν κι ένα στίγμα ενδεχομένως. Ο αρχικός τίτλος του φιλμ, ήταν “Tarzan Triumphs against the Nazi”, την αφίσα όμως αυτή την πρωτότυπη, θα την συναντήσετε μόνο σε ελάχιστες σελίδες στο διαδίκτυο. Εμείς ψάξαμε και την βρήκαμε και σας την παραθέτουμε στο άρθρο.

Η ταινία βγήκε από τα στούντιο της θρυλικής πια RKO Pictures. Παραγωγή Sol Lesser και ο Wilhelm Thiele, ο οποίος δεν αναφέρεται στους τίτλους έναρξης, ή τέλους. Ο Wilhelm Thiele πάντως, έκανε και την σκηνοθεσία. Το σενάριο είναι του Roy Chanslor, βασισμένο επάνω σε μια από τις αρχικές ιστορίες του συγγραφέα Edgar Rice Burroughs. Εκτός του Johnny Weissmuller, συμπρωταγωνιστούν και οι Johnny Sheffield, Frances Gifford, Stanley Ridges. Η μουσική είναι του Paul Sawtell. Το φιλμ είναι γυρισμένο σε ένα ποσοστό 80% στα στούντιο της RKO, ενώ πολλά πλάνα με άγρια θηρία προέρχονται από ντοκιμαντέρ της εποχής. Κάτι που άλλωστε συνέβη σε πολλά παρόμοια φιλμ του Ταρζάν, στα χρόνια της δεκαετίας του`40.

Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, πέφτουν σε μια περιοχή κοντά στην χαμένη πόλη «Palandrya» και δημιουργούν μια βάση. Σκοπός της αποστολής τους, είναι να ξεκινήσουν από εκεί την αντεπίθεση στα εδάφη της Νοτίου Αφρικής και ειδικά τους τμήματος της ερήμου της Σαχάρα. Ο γιός του Ταρζάν απαγάγετε από τους Γερμανούς και η εκδίκηση του άρχοντα της ζούγκλας θα είναι σκληρή. Με σύμμαχο τους πιστούς του ελέφαντες, θα κηρύξει τον πόλεμο στους εισβολείς. Το παρόν φυσικά και θα δώσει η Τσίτα, αγαπημένη των θεατών σε αυτές τις ταινίες. Μάλιστα εδώ, σε μια από τις τελευταίες σκηνές, έχει και μια …συνομιλία με έναν Γερμανό, που αξίζει να την δείτε! Όπως επίσης κλασσική έμεινε και η ατάκα του Weissmuller, ή μάλλον η οργισμένη του κραυγή «…τώρα ο Ταρζάν θα κάνει πόλεμο!»

Το αυθεντικό trailer της ταινίας.

Δύο χαρακτηριστικά, αποσπασματικά βίντεο.

Θα σας ενημερώνουμε με συμπληρωματικά στοιχεία, για τις ταινίες που θα προστίθενται στην σειρά αυτή της εφημερίδας «Δημοκρατία», κάθε Σάββατο.

——————————————————————————————————————————————————————

Ο ΤΑΡΖΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ – “TARZAN`S DESERT MYSTERY”(1943)

Δεύτερη ταινία του Ταρζάν, με τον Johnny Weismuller  πρωταγωνιστή, που προσφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία στους αναγνώστες, αυτό το Σάββατο. Για την κασετίνα των 6 ταινιών αυτών, σας είχαμε ενημερώσει σχετικά με ανάρτηση, την προηγούμενη εβδομάδα. Ας δώσουμε σήμερα ορισμένα στοιχεία, για την δεύτερη ταινία αυτή.

Γυρίστηκε κι αυτή στα στούντιο της RKO Radio Pictures και έκανε ντεπούτο την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, του 1943. Στην σκηνοθετική καρέκλα είναι και πάλι ο Wilhelm Thiele, ενώ την παραγωγή έχει αναλάβει ο Sol Lesser. Μαζί του αυτή τη φορά η Nancy Kelly, ο Johnny Sheffield(ο γιός του), και οι κακοί Otto Kruger, Joe Sawyer, Lloyd Corrigan. Η ιστορία είναι βασισμένη στο έργο του Edgar Rice Burroughs και τροποιημένη σαν σενάριο, από τους Carroll Young και Edward T. Lowe Jr. Ασπρόμαυρη και αυτή, με διάρκεια 70 λεπτά.

Η Maureen O’Sullivan, που έπαιξε σε πολλές ταινίες τον ρόλο της Τζέην, γυναίκας του άρχοντα της ζούγκλας, κι εδώ απλά αναφέρεται αλλά δεν εμφανίζεται. Ο λόγος έχει να κάνει με την λύση του συμβολαίου της ηθοποιού, με την παραγωγό εταιρεία. Όταν ο δημοφιλής χαρακτήρας της Τζέην, επέστρεψε στις ταινίες του Ταρζάν, εμφανίστηκε σ` αυτόν η  Brenda Joyce. Η πολεμική χροιά, υπάρχει και σ` αυτό το φιλμ. Ο Ταρζάν, η Τσίτα και ο γιός του, ταξιδεύουν στην έρημο της Σαχάρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την συμμαχία ενός λαού, ενάντια στα Γερμανικά στρατεύματα. Εκεί, μεταξύ άλλων θα συναντήσουν και μια μάγισσα. Η ταινία φέρνει σε μια εκδοχή του «Χίλιες και μια Νύχτες», αλλά πάντα με τον Ταρζάν πρωταγωνιστή και σε φόντο τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, της σημερινής θήκης της ταινίας.

Χρήσιμες πληροφορίες για την ταινία, μπορείτε να αντλήσετε ακολουθώντας τα παρακάτω link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tarzan%27s_Desert_Mystery

http://terrororstralis.com/films/b&w/43b.htm

http://www.erbzine.com/mag6/0624.html

Αποσπασματικά βίντεο.

——————————————————————————————————————————————————————-

Ο ΤΑΡΖΑΝ & ΟΙ ΑΜΑΖΟΝΕΣ – «TARZAN & THE AMAZONES»(1945)

Τρίτη ταινία, με ήρωα τον Ταρζάν, από το σετ των 6 συνολικά, που προσφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», με πρωταγωνιστή τον Johnny Weissmuller. Είναι το Tarzan & the Amazons, του 1945 και θα το βρείτε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας.

Το φιλμ βγήκε και αυτό από τα στούντιο της RKO Radio Pictures Inc., το 1945, ασπρόμαυρο, με διάρκεια 76 λεπτά. Η παραγωγή ήταν των Sol Lesser  και Kurt Neumann. Εκτός του Johnny Weissmuller, στο καστ έχουμε και τους Brenda Joyce(η νέα Τζέην, που εμφανίζεται ξανά στο πλάι του άρχοντα της ζούγκλας), Johnny SheffieldHenry Stephenson και Maria Ouspenskaya. Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες αυτής της σειράς ταινιών.

Η Τζέην, που όπως είπαμε και πιο πάνω, επανεμφανίζεται, μετά από μια απουσία 2 ταινιών, δίνει μια γνώριμη μορφή στα μάτια των θεατών και μαζί με τον γιό του Ταρζάν και την Τσίτα, συνθέτουν το δίδυμο που τους καθιέρωσε επί σκηνής. Ο πόλεμος τελειώνει και η Τζέην επιστρέφει στην ζούγκλα, αφήνοντας πίσω της τον πολιτισμό και την Αγγλία. Ο Ταρζάν σώζει την ζωή μιας αμαζόνας, από την θρυλική αυτή φυλή, από την επίθεση ενός μαύρου πάνθηρα. Κατά την διάρκεια της επίθεσης του αιλουροειδούς στην αμαζόνα, της πέφτει ένα χρυσό μπρασελέ, που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια δυνατή περιπέτεια, στο βασίλειο της φυλής της.

Στοιχεία επιπλέον για την ταινία, μπορείτε να βρείτε στους πιο κάτω σύνδεσμους. Ο δεύτερος μάλιστα, παραπέμπει σε μια εξαιρετική δουλειά, απ` όπου αντλήσαμε μεταξύ άλλων και τις υπέροχες lobby cards(έγχρωμες φωτογραφίες, που αν θυμάστε διαφήμιζαν εκείνα τα χρόνια τις ταινίες στους κινηματογράφους)

http://en.wikipedia.org/wiki/Tarzan_and_the_Amazons

http://terrororstralis.com/films/b&w/45-lobbies.htm

Το αυθεντικό trailer της ταινίας.

Εξώφυλλο και οπισθόφυλλο της σημερινής θήκης.

———————————————————————————————————————————————————————

Ο ΤΑΡΖΑΝ & Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗΣ – “TARZAN & THE LEOPARD WOMAN”(1946)

Συνεχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση της τέταρτης ταινίας, από τις 6 συνολικά, που περιέχει η κασετίνα της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Η σκηνοθεσία είναι του Kurt Neumann αυτή τη φορά, αλλά στην καρέκλα της παραγωγής δεν έχουμε καμία αλλαγή! Ο γνωστός σας πια, Sol Lesser, έβαλε κι εδώ το χεράκι, πάντα για λογαριασμό των στούντιο της RKO Pictures. Ωραίες οι μουσικές του Paul Sawtell, πάντα ταξιδιάρικες! Το σενάριο έγραψε ο Carroll Young, βασιζόμενος πάντα στους αυθεντικούς χαρακτήρες και τις ιστορίες, του Edgar Rice Burroughs. Μαζί με τον Johnny Weissmuller, παίζουν ακόμη οι Brenda Joyce, Johnny Sheffield, Anthony Caruso , George J. Lewis, Dennis Hoey,  και Acquanetta.

Τα χρόνια περνούν και είμαστε πια στο 1946, οπότε η τεχνολογία αρχίζει δειλά – δειλά να προσφέρει λύσεις και νέες τεχνικές στους κινηματογραφιστές και τα στούντιο. Το “Tarzan & the Leopard woman”, είναι μια από τις ταινίες στις οποίες όλα αυτά γίνονται ορατά πλέον. Από την άλλη, οι συντελεστές έχουν μάθει πολλά περισσότερα και εξελίσσουν το είδος αυτό των ταινιών. Η διάρκεια του είναι κάτι που δεν αλλάζει(72 λεπτά), όπως και η απουσία χρώματος. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1946.

Η ιστορία μας πάει στις όχθες του ποταμού Ζαμπέζι, όπου μια ομάδα από ταξιδιώτες, σκοτώνεται από λεοπαρδάλεις. Τα πράγματα βέβαια, δεν είναι τόσο απλά… Ο επιθεωρητής της αστυνομίας της περιοχής, ζητάει από τον Ταρζάν να ερευνήσει το θέμα. Έτσι θα συναντήσει τον Κίμπα, αδελφό της βασίλισσας της φυλής των «γυναικών – λεοπαρδάλεων», ο οποίος στην προσπάθεια του να κατασκοπεύσει τον άρχοντα της ζούγκλας, πέφτει πάνω του. Ο Κίμπα όμως, έχει και μια άλλη αποστολή. Να πάρει την καρδιά της Τζέην(σύντροφου του Ταρζάν), αφού την σκοτώσει πρώτα!

Από όσες έχουμε ήδη δει ως τώρα, σε αυτή την προσφορά της εφημερίδας «Δημοκρατία», είναι η καλύτερη!Ακολουθούν το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, του σημερινού dvd(το οποίο κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, λόγω εκλογών!).

 Πάμε και στα αποσπασματικά βίντεο.


——————————————————————————————————————————————————————-

Ο ΤΑΡΖΑΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ(“Tarzan & the Huntress” – 1947)

Φτάσαμε στην προτελευταία ταινία(5η), από τις 6 που χώρεσαν στην κασετίνα αυτή της εφημερίδας «Δημοκρατία». Η επιλογή των ταινιών, με πρωταγωνιστή τον πιο επιτυχημένο κινηματογραφικό Ταρζάν, τον Johnny Weissmuller, συνεχίζεται αυτό το Σάββατο με το φιλμ “Tarzan and the Huntress”, από το 1947.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει και στις προηγούμενες παρουσιάσεις, δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα από τους συντελεστές και εδώ. RKO Radio Pictures Inc., σκηνοθεσία Kurt Neumann, Johnny Weissmuller, Brenda Joyce, Johnny Sheffield και Patricia Morison στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, κι ένα δίδυμο στην παραγωγή, αποτελούμενο από τον γνωστό μας πια Sol Lesser και τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Σενάριο από τους Jerry Gruskin και Rowland Leigh, ενώ στην μουσική παραμένει ο Paul Sawtell. Αλλάζουν πολλά όμως στην ίδια την ταινία, τις τεχνικές κινηματογράφησης, αλλά και τα πρώτα εφέ, που κάνουν δειλά – δειλά την εμφάνιση τους, καθώς τα χρόνια πλέον περνούν και η τεχνολογία προχωράει, επιτρέποντας και στον κινηματογράφο, να επωφελείται από όλα αυτά.

Σαν υπόθεση, έρχεται ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ξανά, για να προκαλέσει τους τριγμούς σε αυτό το φιλμ. Όχι σαν εξέλιξη, αφού ήδη έχει τελειώσει, αλλά σαν παρενέργειες, από την έλλειψη άγριων ζώων στους ζωολογικούς κήπους. Με αυτή την αιτία, μια ομάδα κυνηγών, με επικεφαλής έναν φημισμένο απ` αυτούς, τον Carl Marley, έρχονται στις ζούγκλες της Αφρικής, για να συγκεντρώσουν άγρια ζώα. Παίρνουν μια σχετική άδεια από τον βασιλιά Farrod, για ένα θηλυκό και ένα αρσενικό, από κάθε ζώο της περιοχής του και ξεκινούν το σαφάρι. Κάπου εκεί θα βρεθούν απέναντι στον άρχοντα της ζούγκλας και η σύγκρουση τους μαζί του, θα είναι σφοδρή.

Καλή ταινία και από τις πιο γνωστές με τον Johnny Weissmuller. Έχει προβληθεί άπειρες φορές στην κρατική τηλεόραση. Ειδικά τις Κυριακές μεσημέρι του`70. Όπως και η προηγούμενες, έτσι και αυτή, κρατάει τον θεατή με το χιούμορ, την δράση και τον ρυθμό της. Στοιχεία για το φιλμ, μπορείτε να αντλήσετε στους παρακάτω συνδέσμους.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tarzan_and_the_Huntress

http://terrororstralis.com/films/b&w/47.htm

Πάμε και σε ένα μικρό αποσπασματικό βίντεο της ταινίας, καθώς δεν βρέθηκαν περισσότερα.

———————————————————————————————————————————————————————–

Ο ΤΑΡΖΑΝ & ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ – (Tarzan & the Mermaids – 1948)

Τελευταία ταινία της κασετίνας(άραγε θα ακολουθήσει και δεύτερη;…), με τις 6 ταινίες του Ταρζάν και το πιο επιτυχημένο ηθοποιό σε αυτό τον ρόλο, τον Τζώνυ Βαισμίλλερ. Η εφημερίδα «Δημοκρατία», κλείνει λοιπόν σήμερα το αφιέρωμα της, με το φιλμ «Ο Ταρζάν & οι Σειρήνες».

Πρόκειται για το «Tarzan & the mermaids», του 1948, σε σκηνοθεσία Robert Florey και παραγωγή του γνωστού μας πια, Sol Lesser. Το σενάριο έγραψε ο Carroll Young  και την μουσική επιμελήθηκε ο μέγας μουσικοσυνθέτης του Αμερικάνικου σινεμά(θρύλος κυριολεκτικά), ο Dimitri Tiomkin. Πολύ πιο προσεγμένη η παραγωγή, σε σχέση με τα προγενέστερα φιλμ. Παίζουν οι Johnny Weissmuller, Brenda Joyce, George Zucco, Andrea Palma. Η RKO Radio Pictures Inc. ήταν πίσω και από αυτή την ταινία, ενώ το φιλμ ήταν μια από τις τελευταίες ασπρόμαυρες παραγωγές, αυτού του είδους, με την μικρότερη διάρκεια από όλες, μόλις 68 λεπτά. Μια άλλη εποχή για τον κινηματογραφικό Ταρζάν, ετοιμάζονταν.

Το φιλμ γυρίστηκε σε ένα μεγάλο του μέρος στο Μεξικό και ο διευθυντής φωτογραφίας Gabriel Figueroa, έκανε σπουδαία δουλειά. Έντονο και εδώ το στοιχείο τόσο της δράσης(μάλιστα με υποβρύχιες μονομαχίες), αλλά και των αρχαίων θρησκειών. Ο θεός που απειλεί, μαζί με τους ακόλουθους και τους ιερείς του, είναι αυτή την φορά ο Μπάλου. Ο Ταρζάν και η σύντροφος του, μπλέκουν σ εμια ιστορία θρύλων και δοξασιών, προσπαθώντας να αποτρέψουν το πεπρωμένο ενός νεαρού κοριτσιού. Πολύ καλό και αυτό το φιλμ. Μένει να δούμε αν θα έχει συνέχεια, αυτή η σειρά αφιερωμάτων της εφημερίδας, που μας ξύπνησε πολλές μνήμες και μπόλικες προσδοκίες.

Για επιπλέον στοιχεία του φιλμ, ακολουθείστε τους παρακάτω σύνδεσμους.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tarzan_and_the_Mermaids

http://www.erbzine.com/mag6/0628.html

Το αυθεντικό trailer της ταινίας.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.