ΔΙΑΦΟΡΑ(VARIOUS)

ΓΑΛΛΙΚΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΚΟΜΙΚΣ 

Συντ’ακτης corto

 

Αισίως φτάσαμε στο πέμπτο μέρος αυτής της αντιπαράθεσης εξωφύλλων, από Γαλλικά και Ελληνικά κόμικς. Μέσα από αυτά τα εξώφυλλα, διαφορετικών εκδοτικών εταιρειών, μαθαίνουμε αρκετά χρήσιμα πράγματα, κυρίως για τις δικές μας εκδοτικές επιρροές. Μπορούμε ακόμη να δούμε από πού ήρθαν κάποια εξώφυλλα στη χώρα μας, σε διαφορετικούς τίτλους κόμικς, αλλά και να δούμε απλά ίδια εξώφυλλα, διαφορετικές χώρες, διαφορετικές ιστορίες σαν περιεχόμενο! Τα γνωστά δηλαδή φαινόμενα! Στις σημερινές φωτογραφίες θα δείτε διαφορετικά κόμικς και όχι ένα συγκεκριμένο όπως κάναμε ως τώρα. Αρχή με το Γαλλικό La route d` ouest, που στην χώρα μας το είδαμε στο ένατο τεύχος του Σκαθάρι από την Μαμούθ. Στην συνέχεια πάμε στο Γαλλικό τεύχος 226 του Rodeo, που εδώ το είδαμε στο TEX του κ. Παπαχρυσάνθου, με τίτλο «Ο κυρίαρχος της αβύσσου» και έπειτα για φινάλε σας έχουμε Ταρζάν ή Ζέμπλα αν προτιμάτε. Από την Γαλλική special μορφή του Zembla, στην δική μας του Μεγάλου Ταρζάν, με μια πρόχειρη έρευνα βρήκαμε τρία κοινά εξώφυλλα. Η έρευνα συνεχίζεται και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ακόμη περισσότερα αποτελέσματα της, μερικά από τα οποία θα χαρακτήριζα ευρήματα πραγματικά, αφού αποδεικνύουν σημαντικά πράγματα και μας μαθαίνουν άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές, σε σχέση με την προέλευση κάποιων συμπληρωματικών εικονογραφημένων ηρώων, που διαβάσαμε σε Ελληνικά κόμικς. Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν.

———————————————————————————————————————————————————————

 

Έκτο  μέρος στην έρευνα μας που αφορά στα Γαλλικά εξώφυλλα κόμικς, κάποια από τα οποία είδαμε και στη χώρα μας, είτε σε αντίστοιχες, είτε σε διαφορετικές εκδόσεις, με τις όποιες ιδιαιτερότητες τους, για τις οποίες έχουμε ήδη μιλήσει αρκετές φορές σε παλιότερα άρθρα. Σκοπός όλων αυτών, δεν είναι να παρουσιάσουμε μερικά εξώφυλλα συγκρίνοντας τα με αντίστοιχα του εξωτερικού, αλλά να δούμε μέσα από αυτά τις πηγές και την προέλευση των δικών μας εκδόσεων και παράλληλα να μάθουμε επιπλέον στοιχεία χρήσιμα για ήρωες των εικονογραφημένων που κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα, όχι σαν κεντρικοί ήρωες των δικών μας περιοδικών, αλλά σε ρόλο δευτερεύοντα. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις και ήδη συναντήσαμε κάποιες, ενώ στην πορεία της έρευνας θα δούμε ακόμη περισσότερες. Όλα αυτά τα παραδείγματα, συνηγορούν στην βιαστική εκτίμηση των Ελλήνων εκδοτών για ορισμένα που ήρθαν κυρίως από την Γαλλία, όσον αφορά στις δυνατότητες τους να «σταδιοδρομήσουν» με δικό τους ή όχι περιοδικό στη χώρα μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα λέγαμε ότι αυτή η εκτίμηση εκτός από βιαστική, ήταν και λανθασμένη… Για σήμερα σας έχουμε το Ζαγκόρ και το Τζάγκουαρ από την μια και το Γαλλικό Yuma από την άλλη. Όπως θα δείτε στα εξώφυλλα του άρθρου, έξη συνολικά τεύχη του Γαλλικού περιοδικού, είναι κοινά με την έκδοση των δύο περιοδικών του κ. Ανεμοδουρά. Τέσσερα του εβδομαδιαίου Ζαγκόρ και δύο του επίσης εβδομαδιαίου Τζάγκουαρ. Όλα είναι σχεδιασμένα από τον Ιταλό Gallieno Ferri, όπως άλλωστε μπορείτε να διακρίνετε. Σε καμία περίπτωση δεν έχει ακολουθηθεί η σειρά έκδοσης των Ιταλών(η αρχική δηλαδή), οπότε τα εξώφυλλα αυτά απλά εμφανίστηκαν σε τεύχη με μοναδικό κριτήριο τα σχέδια που εικονίζονταν σε αυτά. Αν ήταν ελκυστικά – επιλέγονταν! Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει, είναι ότι και οι ιστορίες που περιείχαν, καμία σχέση με τα εξώφυλλα αυτών που εικονίζονταν δεν είχαν! Μια κατάσταση που την έχουμε περιγράψει πολλές φορές στο παρελθόν και που είναι οικεία στα μάτια μας. Τέλος, να σας πούμε ότι το Γαλλικό Yuma φιλοξενούσε ιστορίες του Ζαγκόρ και του Κάπτεν Μίκυ και είχε μια αξιοζήλευτη παρουσία σαν εικονογραφημένο, αφού διήρκεσε για παραπάνω από 30 χρόνια!

———————————————————————————————————————————————————————-

Έχουμε ανοίξει λογαριασμούς με τα κοινά εξώφυλλα των Γαλλικών και των Ελληνικών εκδόσεων κόμικς. Φτάσαμε αισίως στο όγδοο μέρος αυτής της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σταδιακά. Σήμερα θα δούμε διαφορετικές εκδόσεις και οίκους. Θα ξεκινήσουμε με την Mon Journal, στην οποία εντοπίζουμε και συγκεκριμένα στα τεύχη 36 και 109 του “Captain Swing”, δύο δικά μας εξώφυλλα με τον «Λοχαγό Μάρκ», σε δύο διαφορετικές παρουσίες του στη χώρα μας! Το Γαλλικό 36 είναι το τεύχος 316 της «Περιπέτειας» του κ. Ανεμοδουρά και το 109 είναι το τεύχος 471 του «Αγόρι», από τον κ. Δεληγιώργη. Στην συνέχεια στο “Le Journals de Mickey”, από την σειρά Mickey Parade, εντοπίζουμε το 18ο τεύχος των «Κλασσικών Ντίσνευ» του κ. Τερζόπουλου, με τίτλο «Ο γενναίος ιππότης». Θα συνεχίσουμε με Mon Journal και “Yuma” αυτή τη φορά. Το περιοδικό που δημοσίευε τις ιστορίες του «Ζαγκόρ» στη Γαλλία. Στα τεύχη 149 και 150 της Γαλλικής έκδοσης, συναντάμε τα αντίστοιχα εξώφυλλα των 200 και 197, της δικής μας έκδοσης. Και στις δύο περιπτώσεις των τευχών του «Ζαγκόρ», υπάρχει η προσθήκη των ηρώων που συμπλήρωναν τότε την εβδομαδιαία έκδοση του στη χώρα μας. Ήταν οι τηλεοπτικοί «Κάνον» και «Κούνγκ Φού – Ντέηβιντ Καραντάιν». Τέλος για σήμερα, με το “Bozo” και δύο κοινά εξώφυλλα με το ομώνυμο εγχείρημα του κ. Ανεμοδουρά. Στην Γαλλία ήταν το 3 και το 5, ενώ σε εμάς το 3 και το …7! Περισσότερα κοινά εξώφυλλα, στην Γάλλο – Ελληνική κόμικς – συμμαχία, άμα τη αφήξει νέων στοιχείων της έρευνας! Μείνετε συντονισμένοι..

—————————————————————————————————————————————————————–

 

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.