ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΤΩΝ BD

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να γράψω ένα αφιέρωμα για τους πιλότους των B.D. και όλο το ανέβαλα λόγω έλλειψης χρόνου. Όταν όμως ανακάλυψα το υπέροχο site  (http://francejohn.pagesperso-orange.fr/dc_page1.htm)  ενός γαλλόφωνου ομοϊδεάτη, σκέφθηκα ότι ήρθε ο καιρός να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι για την μεγάλη αυτή κατηγορία comics, που στην Ελλάδα είχε μάλλον σύντομη ζωή ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώρισε και  γνωρίζει ακόμη τεράστια άνθιση.

Στα μέσα της δεκαετίας του 60 εμφανίσθηκαν στα ελληνικά περίπτερα μία σειρά από περιοδικά (ΜΠΡΑΒΟ, ΤΕΝΤΕΝ, ΑΣΤΕΡΙΞ) που «αντέγραφαν» το στυλ του γαλλικού περιοδικού Pilote. Την ύλη τους φυσικά αποτελούσαν κόμικς της Γαλλο-Βελγικής σχολής, διηγήματα σε συνέχειες ή αυτοτελή, διαγωνισμοί και μερικές φορές εγκυκλοπαιδικά άρθρα. Κάποια από αυτά αφορούσαν περιπέτειες στους ουρανούς. Συνδύαζαν το όμορφο σκίτσο, την αληθοφανή περιπέτεια και τα αεροπλάνα, που εκείνη την εποχή ήταν η αιχμή της πρωτοπορίας και το σύμβολο του μοντέρνου. Ήταν η εποχή που διαβάζαμε στις εφημερίδες για τις διεθνείς διακρίσεις του ακροβατικού σμήνους της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, της «Ελληνικής Φλόγας». Ήταν η εποχή που τα περισσότερα παιδιά στην ερώτηση «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις» απαντούσαν «στρατηγός» ή «αεροπόρος». Οι ήρωες λοιπόν ήταν πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας και οι περιπέτειες στο κλίμα της εποχής. Εξάλλου τι περιπέτειες θα μπορούσε να ζήσει ένας πιλότος επιβατικού Boeing 707 που θα πετούσε Αθήνα – Θεσσαλονίκη; Οι πρώτοι ήρωες των περιπετειών αυτών ήταν:

ο Καναδός Dan COOPER,

οι Γάλλοι TANGUY και LAVERDURE ,

ο Αμερικανός Buck DANNY,

και ο Βρετανός BIGGLES.

Οι μοναδικοί σχεδόν που γνωρίσαμε στην Ελληνική γλώσσα ήταν ο  Dan COOPER και το δίδυμο TANGUY και LAVERDURE. Πρώτα στο περιοδικό ΜΠΡΑΒΟ και αργότερα στα εβδομαδιαία Τεν Τεν και Αστερίξ.

Η πρώτη αεροπορική περιπέτεια άρχισε να δημοσιεύεται σε συνέχειες στο περιοδικό ΜΠΡΑΒΟ στις 4/12/1964 και ήταν «ΟΙ ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΙ» με τον Dan Cooper.

Οι περιπέτειες του Dan Cooper ήταν δημιουργίες του Albert Weinberg ενώ σε μερικά άλμπουμ συνεργάσθηκε και ο Jean-Michel Charlier. Ο ήρωας της σειράς ήταν πιλότος της Royal Canadian Air Force σε μία σειρά από αληθοφανείς σύγχρονες περιπέτειες, ενώ μερικές από τις πρώτες ιστορίες είχαν και μία δόση Επιστημονικής Φαντασίας.

Οι περιπέτειες του Dan Cooper πρωτοεμφανίσθηκαν το 1954 στο περιοδικό Tintin  και ήταν η απάντηση στις περιπέτειες του Αμερικανού πιλότου Buck Danny, που δημοσιεύονταν στο περιοδικό Spirou. Όπως επιβάλλει η παράδοση των Γαλλοβελγικών comics όταν η περιπέτεια ολοκληρωνόταν σε συνέχειες στο περιοδικό, κυκλοφορούσε και το πλήρες άλμπουμ της περιπέτειας. Το πρώτο άλμπουμ «Le triangle bleu» κυκλοφόρησε το 1957. Στο σύνολο των μέχρι στιγμής 48 άλμπουμ του, το πιο πρόσφατο κυκλοφόρησε το 2010 και είναι το «L’île aux géants». Όπως οι περισσότεροι ήρωες της Γαλλο-Βελγικής σχολής, είχε μεγάλη επιτυχία στην ηπειρωτική Ευρώπη (κυρίως στην Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και στην Γερμανία, αλλά και στον Καναδά) ενώ τα άλμπουμ δεν κυκλοφόρησαν ευρέως στις Αγγλόφωνες χώρες.

Το 1971, στην πιο μυστηριώδη αεροπειρατεία που έγινε ποτέ στις Η.Π.Α., ο αεροπειρατής είχε χρησιμοποιήσει το όνομα D. B. Cooper, για να εκδώσει το εισιτήριο του. Εφόσον ο συγκεκριμένος ήρωας δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στις Η.Π.Α,. το FBI προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το στοιχείο για να λύσει την υπόθεση αλλά τελικά έμεινε στην ιστορία σαν η πιο μυστηριώδης αεροπειρατεία που έγινε ποτέ (Υπόθεση D.B.Cooper : Η πιό μυστήρια αεροπειρατεία στην ιστορία)

Όταν το ΜΠΡΑΒΟ σταμάτησε να κυκλοφορεί τις περιπέτειες του Dan Cooper, συνεχίσαμε να τις διαβάζουμε στο εβδομαδιαίο Τεν-Τεν.

Στα μέσα της δεκαετίας του 70 εμφανίσθηκαν στο εβδομαδιαίο Αστερίξ οι περιπέτειες των TANGUY και LAVERDURE

Το κόμικ Tanguy &  Laverdure είναι δημιούργημα των Jean-Michel Charlier και Albert Uderzo. Αφηγείται τις περιπέτειες των πιλότων της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας Michel Tanguy και Ernest Laverdure. Οι περιπέτειες είναι σύγχρονες με αρκετή δόση χιούμορ και τόσο τα θέματα όσο και ο εξοπλισμός αναφέρονται στην εποχή που γράφονται οι περιπέτειες. Εάν θα συγκρίναμε το στυλ των περιπετειών των Tanguy &  Laverdure και του Dan Cooper σε σχέση με τις ταινίες του James Bond, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Dan Cooper αντιστοιχεί με τον Sean Connery ενώ οι Tanguy &  Laverdure με τον Roger MOORE.

Το κόμικ πρωτοεμφανίσθηκε στο περιοδικό Pilote στις 29 Οκτωβρίου του 1959 για να ανταγωνισθεί τις σειρές Buck Danny στο Spirou, και Dan Cooper, στο Tintin και συνεχίσθηκε μέχρι το 1971. Το 1973 εμφανίσθηκε στο Tintin και ακολούθως σε άλλα περιοδικά όπως το Super As (1979/1980), το καθολικό περιοδικό Le Pélerin (1981/1984), το Moustique Junior (1988). Το  2002, λόγω του θανάτου του Charlier, ανέλαβαν νέοι συγγραφείς.

Οι περιπέτειες των Tanguy &  Laverdure μεταφράσθηκαν σε πολλές γλώσσες (Γερμανικά, Ολλανδικά, Δανέζικα, Ελληνικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Αγγλικά, Ινδονησιακά, Σερβοκροατικά κ.α.), ενώ έγιναν και τηλεοπτική σειρά. Το 2005 έγινε και κινηματογραφική ταινία με τίτλο Les Chevaliers du Ciel.

Τα άλμπουμ τους είναι τα παρακάτω (ανάλογα με τον συγγραφέα)

Γραμμένα από τους JeanMichelCharlier και AlbertUderzo

1. L’ École des Aigles (Dargaud, 1961) – Aircraft: Super Mystere B-2

2. Pour l’Honneur des Cocardes (Dargaud, 1962)

3. Danger dans le Ciel (Dargaud, 1963)

4. Escadrille des Cigognes (Dargaud, 1964)

5. Mirage sur l’Orient (Dargaud, 1965)

6. Canon Bleu ne répond plus (Dargaud, 1966)

7. Cap Zéro (Dargaud, 1967)

8. Pirates du Ciel (Dargaud, 1967, με τους Jean Giraud και Marcel Uderzo)

Γραμμένα από τους JeanMichel Charlier και Jijé

9. Les Anges Noirs (Dargaud, 1968) – Aircraft: Saab 35 Draken

10. Mission Spéciale (Dargaud, 1968 with Albert Uderzo p. 1-16)

11. Destination Pacifique (Dargaud, 1969)

12. Menace sur Mururoa (Dargaud, 1969)

13. Lieutenant Double Bang (Dargaud, 1970)

14. Baroud sur le Désert (Dargaud, 1970)

15. Les Vampires attaquent la Nuit (Dargaud, 1971)

16. La Terreur vient du Ciel (Dargaud, 1971)

Εκτός σειράς το L’ Avion qui tuait ses Pilotes (Hachette, 1971) (εικονογραφημένο διήγημα, όχι comic)

17. Mission «Dernière chance» (Dargaud, 1972)

18. Un DC.8 a disparu (Dargaud, 1973, with Patrice Serres)

19. La Mystérieuse Escadre Delta (Fleurus, 1979)

21. Premières missions (Hachette, 1981, with Daniel Chauvin)

22. Station Brouillard (Hachette, 1982, with Daniel Chauvin)

Γραμμένα από τους Jean-Michel Charlier και Patrice Serres

20. Opération Tonnerre (Novedi, 1981, with Jijé)

23. Plan de Vol pour l’Enfer (Novedi, 1982)

24. Espion venu du Ciel (Novedi, 1984)

Γραμμένα από τους Jean-Michel Charlier και Al Coutelis (άραγε είναι Έλληνας;)

25. Survol interdit (Novedi, 1988)

Γραμμένα απότους Jean-Claude Laidin και Yvan Fernandez

26. Prisonniers des Serbes (Dargaud, 2002) Εδώ βλέπουμε πώς η πολιτική επιστρατεύει και τα comic στην προσπάθειά της να πείσει τις μάζες. Είναι η εποχή των βομβαρδισμών της Σερβίας από το ΝΑΤΟ και οι Tanguy και Laverdure βομβαρδίζουν τους «κακούς Σέρβους».

Γραμμένα από τους Jean-Claude Laidin και Renaud Garreta

27. Opération Opium (Dargaud, 2005)

Links για Tanguy και Laverdure.

Στα τέλη της δεκαετίας του 70 είχε κυκλοφορήσει και στα ελληνικά ένα άλμπουμ από την AngloHellenic Agency.

Ένα χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιπετειών ήταν ότι έδιναν πληροφόρηση για πολλά τεχνικά θέματα που αφορούσαν στα αεροπλάνα των ηρώων.

Συνεχίζεται…

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.