CT SPECIAL – ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ – «ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ»

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ & ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ

Ένα από τα βιβλία του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα Ιούλιου Βερν(Jules Verne), που θεωρήθηκε δικαιολογημένα σαν πολύ μπροστά από την εποχή του, αλλά και προφητικό, ήταν το «Από την γη στην Σελήνη»( De la Terre à la Luneπέμπτο κατά σειρά βιβλίο του συγγραφέα). Η πρώτη του έκδοση το 1865, καταγράφεται σαν μια από τις πρώτες προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα(διαστημικά ταξίδια), ενώ οι δυνατές δόσεις χιούμορ που συνδυάζει, το κάνουν απολαυστικό μέχρι την τελευταία σελίδα.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στα βιβλιοπωλεία, οι επιρροές άρχισαν να φαίνονται και σε άλλες μορφές τέχνης. Ο Jacques Offenbach θα γράψει την μουσική για την όπερα Le voyage dans la lune(1875), που είναι βασισμένη πάνω στο βιβλίο αυτό του Βερν. Ο H. G. Wells, θα δανειστεί πολλά στοιχεία από το βιβλίο και το 1901 θα δημοσιεύσει το δικό του The First Men in the Moon, ενώ έναν χρόνο μετά, η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, το A Trip to the Moon του πρωτοπόρου Georges Méliès, θα δώσει μορφή και εικόνες στην αφήγηση του Βερν, σε μια διασκευή του σκηνοθέτη, που όμως δείχνει φανερά τις επιρροές του. Η πρώτη μεταφορά του From the Earth to the Moon στον κινηματογράφο, ίσως και η πιο επιτυχημένη και πιστή στο βιβλίο, είναι το ομώνυμο φιλμ του 1958, από την RKO Pictures, με πρωταγωνιστές τους Joseph Cotten και George Sanders(σκηνοθεσία Byron Haskin). Μια ενδιαφέρουσα κωμική εκδοχή, είναι και το Rocket to the Moon του 1967, των Βρετανών Burl Ives και Terry-Thomas. Το «Από τη Γη στη Σελήνη», θα γίνει μέχρι και video game, με τίτλο Voyage: Inspired by Jules Verne, ενώ η Γαλλική Disneyland θα δημιουργήσει ξεχωριστό χώρο, αφιερωμένο σε όσα περιγράφονται στο βιβλίο, με το όνομα Space Mountain: De la Terre à la Lune.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Με το τέλος του εμφύλιου πολέμου στην Αμερική, στο Gun Club της Βαλτιμόρης, ένα κλαμπ απόμαχων κυρίως αξιωματικών που σχεδιάζει νέα όπλα, ο πρόεδρος της λέσχης Barbicane ρίχνει μια τρελή ιδέα. Υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ένας πύραυλος κατάλληλα κατασκευασμένος, μπορεί να εκτοξεύσει ένα βλήμα στο φεγγάρι, καλεί τους συνάδελφους του να συμμετέχουν στην υλοποίηση της κατασκευής αυτής. Ο ανταγωνισμός δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνιση του, όταν ένας παλιός αντίπαλος στα πεδία των μαχών, ο λοχαγός Nicholl από την αντίστοιχη λέσχη της Φιλαδέλφεια, στοιχηματίζει στην αποτυχία του παράτολμου σχεδίου. Τα 1000 δολάρια του στοιχήματος που προσφέρει ο Nicholl, πολλαπλασιάζονται από τις συμμετοχές των Ευρωπαϊκών χωρών και άλλων Αμερικανών επιχειρηματιών και φτάνουν στο ποσό των 4 εκατομμυρίων! Τα υπόλοιπα καλύτερα να τα διαβάσετε στο βιβλίο, ή στην εικονογραφημένη του εκδοχή από τα Κλασσικά, παρά να σας τα περιγράψουμε! Πάντως, υπήρξε και συνέχεια με το Around the Moon, για το οποίο θα μιλήσουμε σε άλλη παρουσίαση.

Το βιβλίο αυτό του Ιούλιο Βερν γνώρισε πολλές εκδόσεις στην χώρα μας, με πιο δημοφιλή όλων αυτής των εκδόσεων Αστέρος, μια εκδοτική που εξέδωσε ολόκληρο το έργο του. Στα συν της έκδοσης, τα υπέροχα wrap cover(με την συνέχεια της εικόνας στο οπισθόφυλλο), αλλά και οι όμορφες εικονογραφήσεις, που πραγματικά μαγεύουν. Την σειρά αυτών των βιβλίων σας την είχαμε παρουσιάσει σε παλιότερο άρθρο, στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε για επιπλέον στοιχεία. Στην Γαλλία το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις του Pierre-Jules Hetzel, με τις εξαιρετικές εικονογραφήσεις του Edouard Riou, τις οποίες περιείχε η έκδοση Αστέρος στη χώρα μας!

ΤΟ ΚΟΜΙΚΣ

Η Ελληνική έκδοση των Κλασσικών Εικονογραφημένων(295 τεύχη στην πρώτη της περίοδο), κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1951 και το κοινό αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή των αδελφών Πεχλιβανίδη από το πρώτο κιόλας τεύχος. Το «Από τη Γη στη Σελήνη» ήταν στο τεύχος 74(στην πρώτη έκδοση). Στην Αμερική, στην έκδοση των Classics Illustrated του 1944(για την ακρίβεια, κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1953), συμπεριλήφθηκε στο τεύχος 105. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, κάτι που θα μας απασχολήσει και στις υπόλοιπες παρουσιάσεις. Το εξώφυλλο του βιβλίου στην έκδοση των Κλασσικών Εικονογραφημένων, είναι το ίδιο σε όλες τις εκδόσεις στην χώρα μας από τους αδελφούς Πεχλιβανίδη, αλλά και σε αυτήν των Classics Illustrated. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, θα δείτε διαφοροποίηση στα εξώφυλλα, ειδικά σε αυτά της τρίτης περιόδου(10 δραχμών).

ΠΗΓΕΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Πολύτιμα στοιχεία και φωτογραφίες, αντλήσαμε από τα παρακάτω link.

http://en.wikipedia.org/wiki/From_the_Earth_to_the_Moon

http://en.wikipedia.org/wiki/Jules_Verne

http://jv.gilead.org.il/evans/illustr/

http://www.greekcomics.gr/

http://www.jahsonic.com/2006Jan02.html

http://harringtonbooks.uk/

http://poeforward.blogspot.com/

http://jv.gilead.org.il/

http://monstermoviemusic.blogspot.com/

Αλλά και από το βιβλίο του Κυριάκου Κάσση

«Ελληνική Παραλογοτεχνία & Κόμικς»

Δείτε και το trailer της ταινίας του 1958.

Ολόκληρη η ταινία εδώ, σε τμήματα! Κλικάρετε τα παρακάτω και την συναρμολογείτε!

Μπορείτε να βρίσκετε όλα τα άρθρα των παρουσιάσεων αυτών συγκεντρωμένα, στην νέα μας υπό – κατηγορία «CT SPECIAL».

http://wp.me/PKxow-6rZ

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 16 Ιανουαρίου 2012, in Arts, Books, Classic Illustrated, Classic Movies, Comics, Comics Archive, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Links, Comics Stories, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφίσες, Αδελφοί Πεχλιβανίδη, Αμερικάνικα Κόμικς, Βιβλίο, Βινιέτες, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Ατλαντίς, Εκδόσεις Εξωτερικού, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ζωή, Η Ιστορία των Κόμικς, Η Ιστορία του Κινηματογράφου, Ιούλιος Βερν, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καθημερινότητα, Κινηματογράφος, Κλασσικά Εικονογραφημένα, Λογοτεχνία, Λογοτεχνία & Κόμικς, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Παραλειπόμενα, Πολιτισμός, Τέχνες, Jules Verne, Video and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 6 Σχόλια.

  1. Ίσως το αγαπημένο μου βιβλίο τού Ιουλίου Βερν, μαζί με τη συνέχειά του, το «Γύρω από τη Σελήνη».

    Και τα δύο τα διάβασα από τα βιβλία των εκδόσεων Σιδέρη, που διάβασε μικρός ο πατέρας μου. Όχι την έκδοση που κυκλοφορούσε, όταν ήμουν μικρός (αυτή με το γκρίζο εξώφυλλο) αλλά μια πιο παλιά. Καταπληκτικές λιθογραφίες, όπως και στις νεώτερες εκδόσεις, στο εξώφυλλο μια έγχρωμη λιθογραφία (επικολλημένη καρτ-ποστάλ, όχι τυπωμένη στο χαρτόνι) και η γλώσσα μια απολαυστικότατη καθαρεύουσα, που έκανε το χιούμορ τού βιβλίου απίστευτα δηκτικό.

    Οι τίτλοι τών βιβλίων ήταν προφανώς «Από της Γης εις την Σελήνην» και «Περί την Σελήνην».

    Όλα τα ονόματα ήταν εξελληνισμένα: Τηλεβολικός Σύλλογος (τύφλα να ‘χει το gun-club), πρόεδρος Βαρβικάν, Ιωάννης Μάστων, Μιχαήλ Αρδάν, πλοίαρχος Νίχωλ, Υαγκαίοι (Γιάνκηδες!), Φλωρίς (Φλόριντα), Τεξάς (Τέξας), αλλά και αστεροσκοπείον τής Κανταβρυγίας, που ο πατέρας μου έπρεπε να περιμένει να μεγαλώσω και να το ψάξω, για να συνειδητοποιήσει ότι Κανταβρυγία είναι, στα Ελληνικά, το Καίμπριτζ!

    Το ίδιο το βιβλίο απίστευτα προφητικό στα τεχνικά του σημεία. Εκτόξευση από τη Φλόριντα, τροχιά σε σχήμα 8, όπως και στις πραγματικές πτήσεις στη σελήνη και προσθαλάσσωση κατά την επιστροφή. Το μόνο που άλλαξε ήταν το μέσον προωθήσεως, αλλά και αυτό ήταν το ίδιο εξωφρενικό (οι αστροναύτες μπήκαν στη μπούκα ενός κανονιού) όσο και το πραγματικό (όπου, αν το καλοσκευτής, μπήκαν στην κορυφή μιας στρακαστρούκας)!

    Μου αρέσει!

    • Συγκλονιστικές πληροφορίες!!! Συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το άρθρο, Κρίτωνα! Άψογος!!! Εύγε τέκνον! Άσε που σκιαγράφησες μια εποχή κ – α – τ – α – π – λ – η – κ – τ – ι – κ – ή!!! Από τα κορυφαία σχόλια που έχω διαβάσει ποτέ μου!

      Μου αρέσει!

      • Λοιπόν, το κείμενο της εκδόσεως, που διάβασα, πρέπει να είναι ακόμα πιο παλιό, από μια έκδοση τού 1871 στην Κωνσταντινούπολη. Μπορείτε να το κατεβάσετε από το ψηφιακό αποθετήριο τής κεντρικής βιβλιοθήκης τής Βέροιας:
        http://medusa.libver.gr/handle/123/1243 (Μόνο το «από της Γης εις την Σελήνην».)

        Ιδού δείγμα τής γλωσσας:

        «Πλην δεν είναι δίκαιον να μη αναφέρωμεν και περί φοβερού τινος όλμου, επινοηθέντος υπό του Τζων Μάστωνος, διακεκριμένου μέλους και ισοβίου γραμματέως τού Τηλεβολικού Συλλόγου, ούτινος τα αποτελέσματα ήσαν αλλεοτρόπως θανατηφόρα, καθότι διαρραγείς ενώ εδοκιμάζετο, έπεμψεν εις πέταυρον άδου τριακόσια τριάκοντα επτά άτομα, αδιάφορον αν δεν ήσαν εχθροί.»

        Η συγκεκριμένη έκδοση δεν έχει εικόνες, όπως η έκδοση τού Σιδέρη, αλλά τις βρήκα κι’ αυτές, ενσωματωμένες σε ηλεκτρονικές εκδόσεις τών δύο βιβλίων:
        Από τη Γη στη Σελήνη: http://jv.gilead.org.il/kelvin/talune/
        Γύρω από τη Σελήνη: http://jv.gilead.org.il/kelvin/adlune/

        (Πολύ) περισσότερος Ιούλιος Βερν, σε διάφορες γλώσσες, εδω:
        http://jv.gilead.org.il/works.html
        Όλα νόμιμα, αφού ο Βερν έχει πάνω από 70 χρόνια που πέθανε.

        Μου αρέσει!

        • Εκπληκτικά στοιχεία – links!!! Κρίτωνα, πολλά ευχαριστώ!!! Ειλικρινά παράθεσες έναν θησαυρό γνώσεων! Ειδικά οι λιθογραφίες των βιβλίων του Γάλλου συγγραφέα, είναι υλικό απίστευτης αξίας, για πολλούς από εμάς, που τις ψάχναμε στις αυθεντικές τους μορφές εδώ και πολύ καιρό(εννοώ με τις λεζάντες της Γαλλικής έκδοσης)!

          Μου αρέσει!

  2. Μια και μιλάμε και για ταινίες βασισμένες στο βιβλίο, ας μην παραλείψουμε να δούμε και την πρώτη ταινία τού είδους, το «Le voyage dans la Lune» τού Georges Méliès, που ανέφερες: http://www.youtube.com/watch?v=oYRemE9Oeso&ob=av1n

    Ταινία αντάξια τού σύγχρονου Hollywood: καλλίγραμμες κοπέλλες, τέρατα και πάμπολλα ειδικά εφφέ. Ποιος νοιάζεται για την υπόθεση;

    Μου αρέσει!

    • Τώρα, ……τι να πω παραπάνω…. Έχω την ταινία σε μια πολύ όμορφη σειρά που είχε κυκλοφορήσει η Ελληνική εταιρεία διανομής art free πριν 7-8 χρόνια(σε dvd), με γενικό τίτλο «Ορόσημα των πρώτων ταινιών». Όσοι δεν έχετε πάρει αυτά τα 2 dvd, πραγματικά χάνετε!

      Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.