ΧΡΗΣΙΜΟ – ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ & LINKS

Έπειτα από την ζήτηση εκ μέρους σας, στοιχείων για τα πολεμικά κόμικς που διαβάζαμε(και διαβάζουμε ακόμη!), στην Ελλάδα, σχετικά πάντα με την προέλευση τους, κάναμε μια μικρή έρευνα και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα.

Όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά το τέςλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και ήταν «ζεστό» το θέμα, αλλά στην επόμενη δεκαετία, αυτή του`50, ήρθε η καθιέρωση τόσο του είδους – όσο και των εταιρειών που ασχολήθηκαν με αυτό. Οι ηρωισμοί των συμμάχων κατά την διάρκεια του πολέμου, ήταν το θέμα με το οποίο καταπιάστηκαν. Το πεδίο άλλαζε και εναλλάσονταν μεταξύ Ευρώπης και τροπικών κλιμάτων, στα συμπλέγματα νησιών κοντά στην Ιαπωνία. Τους κακούς της υπόθεσης του ξέρετε, το ίδιο και τους «καλούς», φαντάζομαι. Αυτά που ίσως δεν γνωρίζετε, ακολουθούν πιο κάτω.

Αρχικά, η εκδοτική IPC ή για τους φανατικούς αναγνώστες αλά Fleetway, ήταν αυτή που ξεκίνησε με τα έντυπα της, την εξιστόρηση αυτών των εικονογραφημένων παραλειπόμενων. Αφού στρατολόγησε καλλιτέχνες απ` όλα τα μήκη και πλάτη της υδροηγείου, ξεκίνησε την πορεία της σε αυτό το είδος κόμικς και ουσιαστικά το λανσάρισε. Δημιουργοί όπως ό Ιταλός Ferdinando Tacconi(μαζί με τον Alfredo Castelli έφτιαξαν και τους Αριστοκράτες), ή ο συμπατριώτης του Gino D` Antonio(που άφησε πίσω του την υπέροχη σειρά Η Κατάκτηση της Δύσης), αλλά και μεγάλοι της έννατης τέχνης, όπως ο Hugo Pratt(Κόρτο Μαλτέζε κ.α.), έδωσαν μορφή στα σενάρια αυτά και κέρδισαν σε σύντομο χρόνο τους αναγνώστες. Ακολούθησαν οι Giorgio Trevisan, Kurt Caesar, Aurelio Bevia, Roy d`Ami, ο Ισπανός Ferran Sostres, οι Άγγλοι Bill Lacey και Stephen Chapman, ο Αυστραλός Virgil Reilly και πολλοί ακόμη, σε περιοδικά που εξελίχθηκαν θρύλος παραγματικά, όπως τα War Picture Gallery, Airforce Picture Library, Battle Picture Library, War at Sea, κλπ.

Σύντομα τα περιοδικά αυτά, βρήκαν ανταγωνιστές στην μάχη για την κυριαρχία των πολεμικών κόμικς, από τίτλους σαν το Commando, Βattle, κ.α. Αυτή η δεύτερη γενιά πολεμικών κόμικς, ήρθε στην χώρα μας από τις εκδόσεις Γκρέκα, του Θεοφάνη Πάγκαλου, μέσα από τα Δράσις, Μάχη, Φλόγα, Αστραπή, Κομάντο, ενώ η πρώτη φουρνιά της Fleetway, αποδείχτηκε φλέβα χρυσού για την Πηδάλιο Πρες του κ. Δραγούνη, με τίτλους όπως τα Πόλεμος, Έφοδος, Κράνος και Τάνκς. Σε επόμενο άρθρο, θα μιλήσουμε και για τις υπόλοιπες Ευρωαιπκές σχολές, όπως την Γαλλική. Τέλος, να σας πούμε ότι αμέσως μετά το αφιέρωμα στις γουέστερν εκδόσεις στην Ελλάδα, θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχες παρουσιάσεις πολεμικών κόμικς.

Πολλά περισσότερα στοιχεία και εξώφυλλα, μπορείτε να βρείτε στα

http://dezskinn.com/IPC-Fleetway/

http://www.internationalhero.co.uk/i/ipc.htm

http://www.britishcomics.20m.com/BATPICS.htm

http://www.bookpalace.com/PicLibs/War/INDEX.HTM

http://www.britishcomics.20m.com/pocket.htm

http://www.whereeaglesdare.eu/stats.htm

http://www.tuniques-bleues.com/albums.php

Επιμέρους στοιχεία για τους δημιουργούς, μπορείτε να βρείτε στo

http://www.lambiek.net

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 14 Οκτωβρίου 2010, in Comics, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Links, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Wanted, Greek Comics, Έρευνα, Αρχείο, Αστραπή, Αφιερώματα, Δράσις, Δραγούνης, Εκδόσεις Γκρέκα, Ελληνικά Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Θεοφάνης Πάγκαλος, Κράνος, Κόμικς, Κόμικς Αναζητήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κομάντος, Πηδάλιο Πρες, Πολεμικά Κόμικς, Σπάνια Κόμικς, Τάνκς, Φλόγα, War Comics and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 24 Σχόλια.

  1. ποτε δεν σταματας να μας εκπλησης ευχαριστα παντα 🙂 , δεν περιμεναμε τιποτα λιγοτερο απο εσενα !
    Εισαι μια διαρκης και ανεξαντλητη πηγη ενημερωσης προς εμας που ειμαστε λατρεις του ειδους!
    μπραβο Γιωργη !

    Μου αρέσει!

    • Σε ευχαριστώ πολύ Μανώλη! Είναιν ότι καλύτερο να μοιράζεσαι γνώση. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή. Όταν μάλιστα σαν αποδέκτες έχει ανθρώπους σαν κι εσάς, τότε παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και αξία! Να`μαστε όλοι καλά βρε παιδιά!

      Μου αρέσει!

  2. Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,

    Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την καταπληκτική προσπάθεια που καταβάλλετε εμπλουτίζοντάς μας καθημερινά με σωρεία υπερχρήσιμων πληροφοριών για ό,τι πραγματικά αγαπήσαμε τη δεκαετία του ’70 κι όχι μόνο.
    Θέλω παρακαλώ τα φώτα σας για τα εξής:
    1) πώς γίνεται η πληρωμή και αποστολή περιοδικών στην περίπτωση που κάποιος από Δ. Μακεδονία επιθυμεί να αγοράσει από εσάς; και
    2) πώς μπορούμε να νικήσουμε τον άγνωστο μεν αλλά συμπαθή – ως φαίνεται – κ. Pompiano μια κι έχουμε την ίδια μανία συλλογής πολεμικών κυρίως κόμικ (χωρίς βεβαίως λόγω υποχρεώσεων να είμαστε κολλημένοι στην οθόνη);
    Ευχές και ευχαριστίες προς όλους για την ανανέωση που μας προσφέρετε!

    xristos61

    Μου αρέσει!

    • Χρήστο, καλημέρα και καλώς ήρθες στην παρέα μας!

      Κάθε φορά που αντικρίζουμε νέο μέλος στα σχόλια, χαιρόμαστε όλοι ειλικρινά, που αυτή η συντροφιά μεγαλώνει και ενώνονται μνήμες. Είναι όμορφο και έχει κάτι από το χθες, που πασχίζουμε όλοι να ζωντανέψουμε, σ` αυτή την ομαδική προσπάθεια. Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, που έρχονται σαν ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη, ένα φιλικό …»συνεχίστε», που τόσο χρειαζόμαστε. Δεν είναι τόσο το «μπράβο», αλλά η επιβράβευση μιας δύσκολης και επίπονης καθημερινής προσπάθειας, να ανασύρουμε εικόνες μιας άλλης εποχής και η άρνηση μας να δεχτούμε ατάκες τηλεοπτικές του στύλ, …»με το χθες δεν σε ενώνουν πλέον και πολλά».

      Το Comics Trades έχει σαν δύναμη του και αντλεί κουράγιο και ζωντάνια, από τα μέλη της κοινότητας. Δίχως εσάς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εσείς μας στηρίζετε και συνεχίζουμε αυτό το ταξίδι στο χρόνο. Δεν περιοριζόμαστε σε πωλήσεις, όμως. Κάνουμε και πολλές ανταλλαγές μεταξύ μας. Όπως τότε μικροί… Γι` αυτό, καλό θα ήταν να μας στείλεις στο gkoscomicsandmore@gmail.com μια λίστα τευχών που επιθυμείς να αποκτήσεις, μαζί με μια ακόμη αυτών που ίσως δεν χρειάζεσαι πια(αν δεν στα πέταξαν κι εσένα οι γονείς…), τα οποία θα μπορούσες να διαθέσεις στα υπόλοιπα μέλη, είτε σαν πώληση, είτε σαν ανταλλαγή. Ακόμη, κάθε άρθρο για να έχει την σφραγίδα της παρουσίας σου, χρειάζεται ένα φιλικό σχόλιο, μια συμμετοχή όποτε σου το επιτρέπει ο χρόνος φυσικά. Όλοι έχουμε μια καθημερινότητα αδυσώπητη… Οι συναλλαγές γίνονται μέσω των ΕΛΤΑ, με την μορφή αντικαταβολής. Όσο για τον Μανώλη(pompianos), δεν είναι ο μοναδικός πολεμοχαρής της σελίδας! Υπάρχουν ακόμη οι Χάρης(haristrap), Τάσος(dilent), Γιώργος(gkavad) και βεβαίως ο Γιάννης(jpentz), μεταξύ άλλων! Νομίζω ότι κατόπιν επικοινωνίας στο email που σου υπέδειξα, θα μπορέσουμε να βρούμε μια φόρμουλα, ώστε να αποκτήσεις κι εσύ τα τεύχη που επιθυμείς. Μια άλλη λύση, είναι να ενεργοποιήσεις την δυνατότητα συνδρομής στην σελίδα, οπότε και θα έχεις ταυτόχρονη ενημέρωση για όλες τις νέες αφίξεις, οπότε και θα ξέρεις τι να περιμένεις και πότε.

      με φιλικούς χαιρετσιμούς

      Γιώργος

      ΥΓ

      Στο email σου θα βρεις την πρόσκληση για συμμετοχή στην κοινότητα μας, με μια απλή εγγραφή στο http://www.wordpress.com , που μας φιλοξενεί.

      Μου αρέσει!

      • φιλτατε Χρηστο!
        Κατ΄αρχην να σε καλοσορισω και εγω στην τρελοπαρεα μας!
        χαιρωμαι που υπαρχει και αλλος που σημεριζεται την ορεξη και αγαπη που εχουμε οχι προς το καθημερηνο που προσπαθουν να μας σερβιρουν ειτε απο την τηλεοραση ειτε απο τον τυπο αλλα προς την αναποληση και ταυτοχρονα ανασειρση των παιδικων μας χρονων που αλημονο για εμενα και τον Γιωργη συνεχιζουν να υφησταντο ακομα και τωρα!
        ειμαστε μεγαλα … παιδια με οτι αυτο συνεπαγεται !!!
        την διαδηκασια στην εξηγησε ο Γιωργης οποτε ανα χειρας το πληκτρολογιο και οποτε βλεπεις post χτυπα αλυπητα !!!!!
        φιλικα
        Μανβωλης

        Μου αρέσει!

  3. γραφω αυοτ το μικρο κειμενο απλα σαν διευκρεινηση προς τα πολεμοκαπηλα και πολεμοχαροι μελη του FORUM 🙂 οσον αφορα την επισημανση του φιλου Χρηστου «χωρις να ειμαστε κολοιμενοι στην οθονη»
    φιλε Χρηστο και εγω οπως και εσυ ιεμαι νεος στο συγκεκρημενο sait,μολις τον Σεπτεμβη μπηκα εχοντας κανει απελποιδες προσπαθειες να βρω καποια τευχη !
    δυστηχως ειμαι στο σπιτι με αναρωτικη υστερα απο τροχαιο απο 19 / 07 / 2010 !!!! οποτε η μοναδικη ενεσχοληση μιας και δεν μπορω να βγωβ εξω ειναι να ειμαι κολημενος στην οθονη του laptop, εχοντας την ευχερεια οτι ανεβαινει να ττο χτυπαω παραυτα!!! 🙂 🙂
    υπομονη για δυο μηνες ακομα ωσπου ν;α γυρισω στην δουλεια οποτε το πεδιο ελευθερο γοια βολες κατα ρυπας!!
    ή οπως λεγαμε στα τεθωρακισμενα
    -στοχον αναγνωρασατε!
    -ειδον!
    -αποσταση 1200 μετρα !
    -ετοιμος !
    -κατα τον απεναντη στοχο αρξατε πυρ !
    – ΜΠΑΑΑΑΑΑΜ !!!!!
    χα χα χα χα

    Μου αρέσει!

    • Νομίζω και θα συμφωνήσετε όλοι, ότι οι διευκρινίσεις του φίλτατου ύλαρχου, λογαχού Εμμανουήλ, αντικατόπτρισαν πλήρως τις διαθέσεις του και οριοθέτησαν το χρονικό πλαίσιο, στο οποίο θα διεξάγεται η άσκησις «Φλόγα & Ατσάλι 2010» !!! 🙂 🙂 Σας ενημερώνω φίλτατοι, να είστε σε πλήρη ετοιμότητα και εξάρτηση, διότι θα διεξαχθεί νέα βολή κατά ριπάς, σε λίγη ώρα και μάλιστα κατά τας απογευματινάς ώρας περί τις 20:00, θα έχουμε και ρίψεις τευχών με αλεξίπτωτα, οι οποίες θα περιέχουν εκπλήξεις μεγάλες!!!

      Εκ του αρχηγείου

      Μου αρέσει!

      • Στραταρχα μου ευπηθως αναφερω λοχιας τεθωρακισμενων Φ. Εμμανουηλ Αρχηγος Πληρωματος Μεσων Αρματων, θεσης μαχης υψωμα 102 , αρμα μαχης 52501 !
        σας ενημερωνω οτι στο πεδιο ρηψεος θα επικρατουν ανεμοι κλιμακας 4 bofor με απποτελεμσα να ενγκυμονη κινδυνους, κατα την ρηψη της 1ης μοιρας αλεπιπτωτιστων να χασουν την ζωνη πτωσεως!
        μολο ταυτα επειδη μας καλη το καθηκων θα ειμαστε ετοιμοι αναμενοντας τας εντολας σας !
        μετα τιμης!
        🙂 🙂 🙂

        ( η δευτερη ειδηκοτητα μου ηταν αλεξιπτωτα 🙂 🙂 :))

        Μου αρέσει!

        • Μάλιστα! Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το κέντρο επιχειρήσεων ενημερώνει τους μετέχοντας στην άσκηση όπως ματαβούν εις την πλησιέστερη εκκλησία, δια να μεταλάβουν!
          🙂 🙂 🙂 🙂

          Μου αρέσει!

  4. Αγαπητοί φίλοι και πάλι καλησπέρα!

    Αισθάνομαι ειλικρινά συγκινημένος από την ταχεία ανταπόκρισή σας και την ευγενική διατύπωση των σχολίων σας. Είναι ν’ απορεί κανείς που ενώ ο χρόνος αδυσώπητα κυλά, η παιδικότητα του καθενός μας μένει βαθιά ριζωμένη μέσα μας, αρνούμενη πεισματικά να υποκύψει στα άγρια κι αδυσώπητα κελεύσματα της καθημερινής φθοράς του χρόνου.
    Χαίρομαι ειλικρινά που η φωνή (των περιοδικών) και μαζί η ασπρόμαυρη εικόνα (τους), βρίσκει επιτέλους το χρώμα που τους αξίζει μέσω της σπάνιας δουλειάς που με πρωτόγνωρο μεράκι προσφέρετε νυχθημερόν στην Ιστοσελίδα σας (μας). Είναι δηλαδή πραγματικό στασίδι ζωής αυτή ακριβώς η αδιάλειπτη κι ελκυστική οπτασία των παιδικών μας χρόνων που ίπταται καθημερινά, βολοδέρνοντας στα στενά μονοπάτια του νου μας, πλήρης αξεπέραστων αναμνήσεων .
    Ευελπιστώ σε μια ευχάριστη συνοδοιπορία με καλούς και μοναδικούς φίλους της αγνής εποχής των παιδικών μας χρόνων…

    Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς!
    (περαστικά στον αγαπητό pompiano. Νομίζω δικαιούται την πρωτοκαθεδρία…)
    Χρήστος Κ.

    Μου αρέσει!

    • Να΄σαι καλά Χρήστο. Πραγματικά μας άγγιξαν αυτά τα όμορφα λόγια, τα υπαγορευμένα από τη γλυκιά ζάλη της νοσταλγίας. Σε καλοσωρίζουμε στην παρέα μας και περιμένουμε και τις δικές σου αναμνήσεις, μέσα από κόμικς, εικόνες, ήχους, μυρωδιές, χρόνια αγνά, ξεχασμένα… Φαντάζομαι θα ολοκλήρωσες τη διαδικασία της εγγραφής στο wordpress, οπότε και τυπικά πια είσαι μέλος της κοινότητας.

      Μου αρέσει!

    • λοιπον ειχα αρχησει να σκεφτομαι μια ωραια και καθ΄ολα λόγια απαντηση προς τον φιλο Χρηστο αλλα με προλαβε ο Γιωργης!
      τα ειπες ολα φιλτατε οποτε εγω απλα συμπληρωνω ενα ευχαριστω για τις ευχες αναρωσης !
      αντε και με τα νεα τευχη !!

      Μου αρέσει!

  5. ναι η μανα της και η μανα μου απλωνανε τα ρουχα της μπουγαδας στον ιδιο…. ηλιο 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Μου αρέσει!

  6. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ

    FLAGS OF OUR FATHERS !

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΟ ΕΡΓΟ !!! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
    στο star

    Μου αρέσει!

  7. χα χα χα χα

    τελικα εισαι κρυφοπολεμοκαπιλος και εσυ !!!!!!!!

    Μου αρέσει!

    • Μανώλη, έχω κάνει μια σειρά πολεμικών all time classic ταινιών, σε dvd, αρκετά πλήρη θα την χαρακτήριζα. Με το top ten μου να είναι το παρακάτω, με σειρά αξιολόγησης.

      1. The Bridge over the River Kwai( H Γέφυρα του ποταμού Κβάι)
      2. Longest day( Η Μεγαλύτερη Μέρα του Πολέμου)
      3. From Here to Eternity(Όσο υπάρχουν Άνθρωποι)
      4. The Great Escape( Η Μεγάλη Απόδραση)
      5. The Guns of Navarone( Τα Κανόνια του Ναβαρόνε)
      6. Dirty Dozen(Και οι 12 ήταν Καθάρματα)
      7. Where Eagles Dare(Όπου Τολμούν οι Αετοί)
      8. Kelly`s Heroes(Ήρωες με Βρώμικα Χέρια)
      9. Battle of Britain( Η Μάχη της Αγγλίας)
      10. Tora! Tora! Tora!

      Μου αρέσει!

  8. …κορυφαία αν και ασπρόμαυρη » η μάχη του Ατλαντικού » με την ανάγλυφη παρουσίαση και περιγραφή των κορβεττών «Flower class»!!! Την «έπαιξε η ΝΕΤ στις αρχές του ’90 κι έκτοτε αγνοείται… Απίστευτα καταπληκτική!

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.