Τα εξώφυλλα του ΑΚΙΜ – Πρώτο Μέρος

AKIM LOGO 3

AKIM LOGO 1

AUGUSTO PEDRAZZA 1

Ακόμη μια ιστορία θα αφηγηθούν τα σημερινά εξώφυλλα. Συνεχίζοντας να παρουσιάζουμε εξώφυλλα εκδόσεων του εξωτερικού, θα σταθούμε σήμερα σε αυτά του ΑΚΙΜ. Αρχικά στα Γαλλικά και έπειτα σε αυτά της Ιταλικής έκδοσης. Ο ΑΚΙΜ ή Τζιμ Ρανκ, όπως τον θέλει ο σεναριογράφος του, ήταν ο γιος του εικονογραφημένου βασιλιά της ζούγκλας, του ΤΑΡΖΑΝ, αλλά στην Ευρωπαϊκή του εκδοχή. Αυτήν που στο εξωτερικό αποκαλέστηκε ZEMBLA. Ξεκίνησε να εκδίδεται στην Γαλλία, από την Mon Journal, το 1951 και σταμάτησε 40 χρόνια μετά, το 1991, αφήνοντας πίσω του 756 τεύχη! Κόμικς – θρύλος και αυτό και μάλιστα cult. Δεν ήταν μόνος του στις περιπέτειες του. Είχε διάφορα ζώα αλλά και ανθρώπινους χαρακτήρες, όπως ο γορίλας Καρ, ή ο Κένυ, ο λευκός του αδελφός. Κοινό σημείο με τον «πατέρα» του, η ικανότητα του να μιλάει την γλώσσα των ζώων και τις ιστορίες του να διαποτίζει έντονα το στοιχείο του χιούμορ. Μόνο που αντί να το προκαλούν οι καυγάδες μεταξύ Ράσμους και Γιε – Γιε (όπως στο Zembla), εδώ έχουμε τις δύο μαϊμούδες. Δημιουργοί του οι Augusto Pedrazza (σκίτσα και πολύ χαρακτηριστικά μάλιστα), κι ο Roberto Renz i(σενάρια), γνωστός από τον Τιραμόλα. Αμφότεροι Ιταλοί. Στην χώρα καταγωγής των δημιουργών του, είχε αρκετές εκδοτικές περιπέτειες και ξεκίνησε το 1951, ενώ στην Γαλλία είχε σταθερό εκδοτικό σπίτι και η αφετηρία του ήταν το 1958. Κάποιες από τις εκδοτικές εταιρείες, που εξέδωσαν τα τεύχη του στην Ιταλία, είναι και οι Edizioni Vecchi Ricordi, Club Anni Trenta, Trinacria Club, Editoriale Mercury. Στην έκδοσή του υπήρξαν και ειδικές εκδόσεις, όπως τα Special AKIM, Super, Maxi και αρκετά ακόμη. Εξαιρετική και η συγκεντρωτική δουλειά της Editoriale Mercury, που κυκλοφόρησε τον συνολικό αριθμό των ιστοριών του, σε 40 έγχρωμα τεύχη. Στην Ελλάδα, διαβάσαμε κάποιες από τις ιστορίες του, στην έκδοση της Πηδάλιο Πρες και του κ. Δραγούνη, το 1971.

AKIM 1 FRANCE COVER

ΠΗΓΕΣ

Στοιχεία για τους δημιουργούς αντλήσαμε από την Wikipedia και το Lambiek. Επίσης και από τα

http://comicsando.wordpress.com/2008/12/19/akim/

http://bdmonjournal.free.fr/akim/index.htm

ενώ πολλά από τα εξώφυλλα, που θα δείτε σε αυτό το αφιέρωμα, προέρχονται από το

http://www.comicbd.fr/Se-Akim.html#liste-alpha

το οποίο μας έχει βοηθήσει σε πολλές μας έρευνες και το ευχαριστούμε. Merci les gars, enfants!

Όλα τα εξώφυλλα που θα προστίθενται σταδιακά, μπορείτε να τα βρίσκετε εδώ.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 9 Φεβρουαρίου 2013, in Akim, Augusto Pedrazza, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, French Comics, Italian Comics, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Γαλλικά Κόμικς, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εκδόσεις Εξωτερικού, Εξώφυλλα Κόμικς, Εξώφυλλα: Akim, Ζέμπλα, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Πηδάλιο Πρες, Σπάνια Κόμικς, Σκίτσο, Τέχνες, Τέλος Εποχής, Roberto Renzi, Zembla and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Πολύ ωραία δουλειά.

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.