ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 2427 – «ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ Χ: ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΛΟ»

Να ‘μαστε πάλι με την Παρασκευιάτικη παρουσίαση του εβδομαδιαίου Μίκυ Μάους—και τι τεύχος μας έχει η Νέα Ακτίνα αυτή την εβδομάδα!

001

Το τεύχος ξεκινάει με ένα δισέλιδο άρθρο, το οποίο κάνει μια σύντομη ανακεφαλαίωση του τι έχει συμβεί μέχρι τώρα στην ιστορία τα χρονικά τού πλανήτη Χ, και παρουσιάζει και ένα μικρό λεξικό με όρους από τον κόσμο στον οποίο διαδραματίζεται η ιστορία, ως βοήθημα για την ανακεφαλαίωση.

005

Το τρίτο λοιπόν επεισόδιο τής σειράς, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Claudio Sciarrone, έχει τίτλο έξω από τον θόλο. Ο Μίκυ, ο Γκούφυ, ο Οράτιος και η Μίννι έχουν βγει από τον θόλο τής Τελιάν, ψάχνοντας για την πόλη Χανχουάκ, περνώντας μέσα από αλλόκοτα τοπία και ακόμη πιο αλλόκοτες πόλεις. Ταυτόχρονα, το μαύρο φάντασμα και ο μαύρος Πητ, προσπαθούν να ξεγελάσουν τον Ο’ Χάρα, για να τους οδηγήσει στο Μίκυ, ώστε να ανακτήσουν το εξάρτημα που αφαίρεσε από την «καρδιά» τής πόλης. Θα τα καταφέρουν να κάνουν τον Ο’ Χάρα να τους οδηγήσει τον Μίκυ και να θέσουν εκτός μάχης τους τέσσερις φίλους; Η ερώτηση δεν είναι τόσο ρητορική όσο νομίζετε!

Ν’ αρχίσουμε με τα αρνητικά τής ιστορίας, που για μένα είναι τα διάφορα παρτσαφλά ονόματα για διάφορα αντικείμενα ή εκφράσεις, που παραθέτουν χωρίς λόγο, και αναγκάζονται μετά να τα επεξηγούν με αστερίσκους που παραπέμπουν σε επεξηγηματικά πλαίσια. Δεν προσφέρουν κάτι και σου αποσπούν την προσοχή. Έπειτα είναι κι εκείνοι οι ψηλοί γιακάδες και το λουκανικόμορφο μαύρο φάντασμα…

Στα θετικά, το σχέδιο συνεχίζει να είναι πολύ καλό. Τα τοπία πανέμορφα, παρόλο που η τεχνική ίσως να ξενίζει για Μίκυ Μάους. Πλοκή, χιούμορ και ένα άγριο cliffhanger στο τέλος τού επεισοδίου, κάτι στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει το Μίκυ Μάους, φτιάχνουν άλλο ένα πολύ καλό επεισόδιο. 9, αβασάνιστα.

007

Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό, η πρώτη μου αντίδραση ήταν «κι άλλο άρθρο»; Όμως το τετρασέλιδο άρθρο για τις τεχνητές βιόσφαιρες όχι μόνον δένει με την πρώτη ιστορία, αλλά είναι και πολύ ενδιαφέρον!

Να αναφέρουμε επίσης ότι όλες οι μονοσέλιδες ιστορίες και όλες οι σπαζοκεφαλιές έχουν θέμα το χιόνι. Λέτε να ξέρουν κάτι στη Νέα Ακτίνα, που δεν το ξέρουμε εμείς; Πού το έβαλα το πάπλωμα;

042

Η επόμενη ιστορία έχει τίτλο όλα υπολογισμένα. Είναι σε σενάριο Sergio Tulipano και σχέδιο Silvio Speca, και την έχουμε ξαναδιαβάσει το 2003, στο Μίκυ Μάους 1923.

Οι Λύκοι έχουν καταστρώσει το τέλειο σχέδιο για να βγάλουν τον παππού από τη φυλακή. Καταπληκτική οργάνωση, δράση, αγωνία και… η αναμενόμενη ανατροπή. Παρόλο που, λίγες σελίδες πριν το τέλος, είχα αρχίσει να ψιλομαντεύω πώς θα τελειώσει η ιστορία, όταν το είδα έσκασα στα γέλια!

Πάρα πολύ καλή ιστορία. Το μόνο αρνητικό που βρήκα ήταν οι κάπως ασυνήθιστα σχεδιασμένοι Λύκοι. Η ιστορία σε παρασέρνει, όμως, οπότε, μετά τις πρώτες σελίδες, δεν το προσέχεις πια. 9 και εδώ!

061

Η τελευταία ιστορία είναι το κβαντικό κουρκούτι, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Giorgio Cavazzano. Η Νταίζυ έχει δική της εκπομπή στην τηλεόραση, αλλά η θεαματικότητα πάει απ’ το κακό στο χειρότερο, καθώς δεν έχει διάσημους καλεσμένους. Η μόνη της ελπίδα είναι να καταφέρει να πάρει συνέντευξη απ’ τον καθηγητή Αριστογείτονα Παπιγιόν, συγγραφέα τής… κουρκουτοκβαντικής θεωρίας! Ο Ντόναλντ και ο Γκαστόνε αναλαμβάνουν να τον βρουν, για να της τον φέρουν, ο καθένας με τον τρόπο του. Ο Γκαστόνε κάθεται σε ένα παγκάκι και περιμένει, ενώ ο Ντόναλντ τραβάει τών παθών του τον τάραχο για να βρει τον καθηγητή. Ποιος τελικά θα φέρει τον καθηγητή στη Νταίζυ, ποιος θα κερδίσει το βραβείο τού να γίνει βοηθός τής Νταίζυ, και σε τι θα συνίσταται αυτή η βοήθεια; Όχι, ούτε εδώ η ερώτηση είναι ρητορική. Διαβάστε την ιστορία και δεν θα χάσετε!

Πολύ αστεία ιστορία, με πολλές και ενδιαφέρουσες ανατροπές στο τέλος. Το σχέδιο είναι το γνωστό τού Cavazzano, που κάποτε ήταν μοντέρνο, αλλά τώρα πια θα πρέπει να το θεωρούμε κι αυτό κλασικό. Ως πρόσφατη ιστορία είναι χρωματισμένη μ’ αυτές τις σκιές στα πρόσωπα τών ηρώων, ευτυχώς διακριτικά και με μέτρο. Θα κόψω μισό βαθμό για τις σκιές και θα βάλω 9,5. Σαφώς η καλύτερη ιστορία τού τεύχους!

075

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε το τέταρτο μέρος από τα χρονικά τού πλανήτη Χ, με τίτλο ένα απίστευτο ταξίδι.

098

Συμπερασματικά, αυτή την εβδομάδα είχαμε ένα πολύ καλό τεύχος τής τάξεως τού 9. Έξοχα!

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 18 Ιανουαρίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Mickey Mouse, Scrooge McDuck, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 Σχόλια.

  1. Καλημέρα, κύριοι

    Διάβασα το εν λόγω τεύχος χθες βράδυ και ομολογώ ότι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο(ναι σε όλα!), η παρουσίαση – κριτική – βαθμολόγηση του Κρίτωνα! Να που συμφωνούμε και στις 3 ιστορίες ενός τεύχους, για πρώτη φορά μετα΄από μήνες! Είναι τεύχος του 9 και απολαυστικό! Ενδώστε άφοβα!

    Μου αρέσει!

  2. Πολύ μου αρέσει ο τίτλος Κβαντικό Κουρκούτι. Κι αυτή η Νταίζυ ρε παιδί μου, τι μέγαιρα! Πάλι ο Ντόναλντ παλέυει να μαζέψει τα σπασμένα. Αχ, που είναι η Κατρίν Κασκαντέρ να βάλει μια τάξη!

    Το στήσιμο του πλανήτη Χ μου φαίνεται σαφώς πιο μακριά από τα συνηθισμένα, αλλά είναι ωραίο. Άγριο τέλος ακούω; Αναρωτιέμαι…

    Να αναφέρω τέλος ότι αν το φάντασμα είναι σαν αυτόν τον αδύνατι γλόμπο στις παραπάνω εικόνες, τότε…πολύ κακώς είναι!

    Μου αρέσει!

    • Το «κβαντικό κουρκούτι» είναι επινόηση του Έλληνα μεταφραστή, που μάλλον είχε τα κέφια του πάλι. Στα Ιταλικά ήταν «polenta universale», εξ ίσου απίθανο ως βάση για… κοσμολογική θεωρία, αλλά πολύ μπανάλ ως αυτοτελής όρος.

      Πού είναι την η Κατρίνα, ε;

      Δεν θέλω να χαλάσω την έκπληξη, οπότε δεν λέω περισσότερα, αλλά τέτοιο τέλος επεισοδίου δεν έχουμε ξαναδεί στο Μίκυ Μάους.

      Έτσι ακριβώς είναι το φάντασμα σ’ αυτή την ιστορία. Λεπτό, κυλινδρικό, σαν λουκάνικο Φρανκφούρτης, με κάτι κόκκινα λαμπερά μάτια.

      Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.