«ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ»!

Θα το θυμάστε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, σαν ένα από τα best seller της πρωτοχρονιάς, πριν από πολλά χρόνια! Είχε πολλά ονόματα. Σβούρα, Πάρτα όλα(πιο διαδεδομένο), τρουλουλού, κλπ. Στην ουσία ήταν μια σβούρα, από ξύλο ή πλαστικό αργότερα(όταν βιομηχανοποιήθηκε), η οποία έγραφε σε κάθε της επιφάνεια και από μια φράση, την οποία έπρεπε οι παίκτες να ακολουθήσουν. Πάρτα όλα, δώστα όλα(σας φέρνει κάτι σε Τσοβόλα;), βάλτε όλοι, πάρε τα μισά, βάλε τα μισά κλπ Εννοείται, ότι όλα αυτά που διακυβεύονταν ήταν χρήματα(δραχμούλες), ή ενίοτε πιο παιδικά, ανάλογα με την ηλικία των παικτών. Ήταν το απόλυτο Πρωτοχρονιάτικο παιχνίδι της Ελληνικής οικογένειας(συγγενών & φίλων), για τουλάχιστον μια δεκαετία! Κρίμα που δεν πιστέψαμε ότι κάποτε θα αναζητούσαμε την εικόνα του με νοσταλγία, ώστε να προνοήσουμε και να κρατήσουμε σαν ενθύμια 1-2 απ` αυτά.  Ξέρετε τι χρήσιμα και τι επίκαιρα είναι(και θα είναι), σε τούτη τη χώρα;

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 31 Δεκεμβρίου 2011, in Comics Trades, CT Exclusive, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Διάφορα, Εκτός Κόμικς, Η Ζωή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Παιγνίδια, Τέλος Εποχής, Memories, Toys, Toys & Games and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 10 Σχόλια.

  1. Και όμως υπάρχουν ακόμη!
    Στην Καστοριά ντόπιος έμπορος σουβενίρ που την «ψάχνει πολύ» βρήκε παλιά σβούρα παρτα-όλα και έδωσε σε βιοτεχνία και του κατασκεύασαν για λογαριασμό του έναν αριθμό απο σβούρες «παρτα-όλα» τις οποίες πουλάει στο μαγαζί του! Πριν 5-6 χρόνια αγόρασα καμιά δεκαριά και δώρισα τις περισσότερες κρατώντας και δύο για μένα. Δεν ξέρω αν του έχει μείνει ακόμη στοκ, αλλά μπορώ να ρωτήσω αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και να δώσω το τηλέφωνό του. Αν είχε καλύτερες σχέσεις με το ίντερνετ θα τις είχε βγάλει για διαδικτυακή πώληση, ειναι όμως μεγάλος στην ηλικία (πρώην ποδοσφαιριστής της χρυσής ομάδας της Καστοριάς που πήρε το κύπελλο το 1980)

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα Φίλιππε και χρόνια πολλά!

      Υπέροχες και χρήσιμες οι πληροφορίες που μας παρέθεσες! Σε ευχαριστούμε πολύ και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από τα μέλη και τους αναγνώστες! Προσωπικά θα ήθελα μια τέτοια …σβούρα! Μέλος της χρυσής ομάδας της Καστοριάς;;; Αυτό θα βάλει αρκετούς εδώ μέσα σε υπολογισμούς και ψάξιμο στα συρτάρια με τα αποκόμματα των εφημερίδων!!! Το άρθρο για την παρουσίαση των Κλασσικών Εικονογραφημένων το είδες; Νομίζω ότι άπτεται τους ενδιαφέροντος σου!

      Μου αρέσει!

  2. Κάπου έχω μια τέτοια! Καλά που μου το θύμισες corto.
    Πάντως σε σημερινή μορφή η σβούρα είναι πολύ επικίνδυνη και καλά θα κάνουμε να κρύψουμε την επανακάλυψή της…
    Δίνει στους πολιτικούς τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητα
    (Βλέπε εντολή σβούρας: «Βάλτα όλα»!!).

    Μου αρέσει!

  3. Ψάχνοντας στο google για εικόνες, με κλειδί «ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ», βρήκα κάποια
    ενδιαφέροντα πράγματα:

    Παλιές ξύλινες «πάρτα όλα»:

    Στην πρώτη, το αντίθετο τού «πάρτα όλα» είναι «δώστα όλα», ενώ στη δεύτερη
    είναι «βάλετε όλοι». Πάντα μού είχε μείνει η απορία γιατί στις πλαστικές
    «πάρτα όλα», που γνώριζα, το αντίθετο τού «πάρτα όλα», που ουσιαστικά σε έκανε
    νικητή, ήταν το αναιμικό «βάλετε όλοι». Όπως φαίνεται, αρχικά ήταν το
    καταστροφικό «δώστα όλα», που αντιστάθμιζε περίφημα το «πάρτα όλα».

    Η έρευνα έδειξε ότι ακόμα πωλούνται σβουράκια «πάρτα όλα». Βάζω συνδέσμους προς τις εικόνες, για να μην κάνω διαφήμιση:

    Εδώ είναι οι γνωστές πλαστικές «πάρτα όλα»:

    οι οποίες, απ’ ο,τι φαίνεται, πωλούνται προς 1 ευρώ η μία.

    Για όσους δεν τους αρέσει το πλαστικό, υπάρχουν και αλουμινένιες:

    τις οποίες πωλούν κάποιοι Αμερικάνοι προς μόλις 12 δολλάρια τη μία!

    Μου αρέσει!

    • Κρίτωνα απλά …..έγραψες φίλε!!! Τέλειες οι προσθήκες στοιχείων!!! Δεν γίνονταν καλύτερα! Τώρα, όλοι μπορούμε να αποκτήσουμε μια σβούρα και έπειτα να νιώσουμε όπως οι πολιτικοί μας, όταν κάθονται και παίζουν κι αυτοί! Βέβαια, ίσως την δική τους σβούρα να την έχουν λιγάκι παραποιήσει και να έχει σε όλες τις μεριές …»δώστε μας τα όλα»….αλλά …anyway! Πρωτοχρονιά έρχεται! Ας είμαστε πιο αισιόδοξοι!

      Μου αρέσει!

  4. Ανοίγουμε βλέπω εγκυκλοπαίδεια της Σβούρας και με πολιτικο-οικονομικά στοιχεία παρακαλώ!
    Σε λίγο θα την έχουμε και για οικονοκικοπολιτικές προβλέψεις.
    Το κακό όμως είναι πως στη λαϊκή σβούρα το ΄΄ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ΄΄ αντικαθίσταται πλέον με το ΄΄ΒΓΑΛΤΑ ΟΛΑ΄΄
    και στον πολιτικών με το ΄΄ΧΩΣΤΑ ΟΛΑ΄΄!
    Πολύ ενδιαφέρουσα πάντως η συλλογή πληροφοριών.
    (Η δικιά μου η πλαστική σβούρα τρομάζει
    μπροστά σε αυτές τις περιποιημένες του site!)

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.