ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ – ΖΑΓΚΟΡ «Ο Φτερωτός Εκδικητής»

Δεύτερη ακυκλοφόρητη ιστορία του «πνεύματος με το τσεκούρι», που σας παρουσιάζουμε σήμερα στο Comics Trades, μετά τον «Καταραμένο Θησαυρό». Αυτή τη φορά ένας γνώριμος των Ελλήνων αναγνωστών του περιοδικού, από τους πιο δύσκολους αντιπάλους που αντιμετώπισε ποτέ ο Ζαγκόρ, επιστρέφει με μια ιστορία συγκλονιστική!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ήταν 10 Αυγούστου του 1972, όταν ο εκδότης κ. Στυλιανός Ανεμοδουράς κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος(από τα 10 συνολικά, στα οποία χώρεσε η περιπέτεια, στην Ελληνική της έκδοση), μιας από τις καλύτερες ιστορίες που διαβάσαμε με ήρωα τον Ζαγκόρ. Ήταν εκείνη, όπου ο κυρίαρχος του Ντάρκγουντ συγκρούεται με έναν αδίστακτο κακοποιό, ο οποίος επιλέγει έναν τρομακτικό τρόπο για να εκδικηθεί τους ινδιάνους της περιοχής, οι οποίοι χρόνια πριν, σφάγιασαν τους συντρόφους του χρυσοθήρες, αφού τους έγδαραν τα κρανία ζωντανούς. Μάλιστα, τα σημάδια στο κεφάλι του, μαρτυρούν τις φριχτές στιγμές που πέρασε, όντας ο μοναδικός επιζών. Ο Στήβενς, με την βοήθεια μερικών κακοποιών που φορούν σαν μάσκα κεφάλια αετών και με αρκετούς εκγυμνασμένους από τον ίδιον αετούς, είναι ο «Κύριος των Αετών» και τρόμος της περιοχής. Το σενάριο είναι πολύ δυνατό και το τέλος σου κόβει πράγματι την ανάσα, όταν ο κακοποιός πέφτει στον γκρεμό, προσπαθώντας να σωθεί από τον Ζαγκόρ και να αποφύγει την σύλληψη, κρατώντας τα πόδια του γιγαντιαίου Αγιάλλα, του πιο μεγαλόσωμου αετού του. Μια απ` τις πιο δυνατές στιγμές της ιστορίας, είναι και η πάλη του ήρωα κόντρα στους αετούς του Στήβενς. Όπως αναφέραμε και πριν, η περιπέτεια ολοκληρώθηκε σε δέκα συνολικά τεύχη.

Ήταν τα

«Το χωριό του νεκρού» τεύχος 86

«Ο ανθρωποφάγος» τεύχος 87

«Ο κύριος των αετών» τεύχος 88

«Το βουνό του θανάτου» τεύχος 89

«Η σφεντόνα του Τσίκο» τεύχος 90

«Το φάντασμα» τεύχος 91

«Ο Τσίκο δίνει και παίρνει» τεύχος 92

«Μια θλιβερή ιστορία» τεύχος 93

«Οι αετοί εφορμούν» τεύχος 94

Τα τεύχη κυκλοφόρησαν  στο διάστημα μεταξύ  10 Αυγούστου – 5 Οκτωβρίου του 1972. Να αναφέρουμε ακόμη, ότι  στην Ιταλία η ιστορία κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο & τον Φεβρουάριο του 1971, στα τεύχη 67(Il re de aquile) και 68(Lo spettro!), σε σενάρια Sergio Bonelli(Guido Nolitta) και σκίτσα Gallieno Ferri.

Το 1979, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία της ιστορίας στην Ιταλία και ενώ στην χώρα μας η έκδοση του εβδομαδιαίου Ζαγκόρ έχει σταματήσει πια, οι συντελεστές και δημιουργοί της περιπέτειας που περιγράψαμε πιο πάνω, επιστρέφουν μαζί με τον …Στήβενς και μια συγκλονιστικά αναπάντεχη εξέλιξη! Ο κύριος των αετών είναι ζωντανός, καθώς επιβιώνει της πτώσης και συναντιέται με τον αντίπαλο του, σε ένα σενάριο 230 σελίδων! Το τεύχος αυτό(Il vendicatore alato – 169), κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1979, σε ένα τεύχος – έκπληξη πραγματικά.

Ο Στήβενς, χάρη στην βοήθεια του Προμηθέα(!), ενός παρανοϊκού ερημίτη – επιστήμονα, που πειραματίζεται πάνω στην δημιουργία ενός νέου είδους όντων, με στοιχεία από τους ανθρώπους και τα ζώα, αλλά και με δύο ακόμη κακοποιούς σαν σύμμαχους, σχεδιάζουν και υλοποιούν μαζί ένα τρελό σχέδιο, που πριν τους φέρει σε σύγκρουση με τον Ζαγκόρ, τρομοκρατεί κυριολεχτικά τις ινδιάνικες φυλές της περιοχής. Με θύμα τον ινδιάνο Ουλτάρ και έναν μεγαλόσωμο αετό, από αυτούς που εκτρέφει ο Προμηθέας, δημιουργείται ένα απίθανο φονικό όπλο, ένας ιπτάμενος εκδικητής! Να μην παραλείψουμε, την αρκετά μεγάλη εισαγωγή σε αυτό το τεύχος, στην διάρκεια της οποίας φιλοξενείται μια ακόμη μικρότερη περιπέτεια, συνδεδεμένη όμως με την κύρια! Αν δεν απατώμαι, είναι μια από τις λίγες φορές που επιχειρήθηκε κάτι παρόμοιο στην Ιταλική έκδοση του Ζαγκόρ και αν ήταν πειραματισμός των δημιουργών, θα τον αποκαλούσα προσωπικά, πολύ επιτυχημένο!

Όσα διαδραματίζονται στις σελίδες αυτού του τεύχους, είναι απίστευτα και θα έχετε την ευκαιρία να τα διαβάσετε στην δεύτερη μας μετάφραση, που λόγου όγκου δουλειάς θα ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου.  Πάντως είναι εξαιρετικός ο ρυθμός και μεγάλη η ένταση, σε ένα ακόμη κινηματογραφικού τύπου σενάριο, που θα είχε αρκετά μεγάλη επιτυχία αν μεταφέρονταν στην μεγάλη οθόνη. Σαν σκιαγράφηση χαρακτήρα(αλλά και σαν εμφάνιση), ο Προμηθέας είναι μια καθαρή επιρροή από τις σελίδες του Tex και συγκεκριμένα από τον «συνάδελφο» του αλλόφρονα, τον Μεφίστο, που δημιούργησε η πένα του σκιτσογράφου Aurellio Gallepini, για τους φίλους Gallep, ο οποίος εικονογραφούσε τα σενάρια του πατέρα Bonelli, του Gian Luigi.

Τέλος, να σας ενημερώσουμε ότι αύριο θα πληροφορηθείτε με σχετικό άρθρο,  για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε ON LINE ΟΜΩΣ, σε μορφή pdf αρχείου, την ιστορία «Ο καταραμένος θησαυρός», που σας είχαμε παρουσιάσει πριν 3 περίπου εβδομάδες. Φυσικά, οι εκπλήξεις μας τέτοιου τύπου, με παρουσιάσεις και μεταφράσεις, θα συνεχιστούν και με άλλους κόμικς – ήρωες, σε πάντα ακυκλοφόρητες στην χώρα μας ιστορίες.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 31 Αυγούστου 2010, in Collections, Comics, Comics News, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Wanted, Έρευνα, Ανεμοδουράς, Ζαγκόρ, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Θησαυροί! and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Ακρως ενδιαφερον και αυτο το αφιερωμα Γιωργο. Καλη συνεχεια

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.