ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 90 — ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

001

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 90 του νέου Μίκυ Μάους, με τον Ντόναλντ να στέκεται στη βεράντα τού Τζιμ τού Τρομερού και να μας δείχνει το σόι τού Τζιμ, που έχει μαζευτεί απ’ έξω. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία οικογενειακό ζήτημα με μελιτζάνες, σε σενάριο Roberto Gagnor και σχέδιο Andrea Freccero.

Όταν ήταν μικρός ο Τζιμ ο τρομερός, οι πολυάριθμοι συγγενείς του τον είχαν γιουχάρει σε μια οικογενειακή συγκέντρωση, επειδή δεν τους ήξερε όλους απ’ έξω κι ανακατωτά. Από τότε είχε διακόψει τις σχέσεις μαζί τους, αλλά τώρα θα κάνανε συγκέντρωση στο σπίτι του. Ο Νοναλντ και η Νταίζυ, με αντάλλαγμα τις συνταγές τού Τζιμ για μελιτζάνες, που θέλανε για λογαριασμό τού Σκρουτζ, θα τον βοηθήσουν να αποστηθίσει το οικογενειακό του δέντρο, ώστε να τα ξαναφτιάξει με τους συγγενείς του, αλλά και με το παιδικό του αμόρε.

Κολούτσικο μοντέρνο σχέδιο στα παπιά, το ίδιο και για τον Τζιμ, αν σας αρέσει η μοντέρνα ιταλική εκδοχή του, αλλά οι συγγενείς, με εξαίρεση την ξαδέλφη Τζιν (πώς να μην της έχει αδυναμία ο Τζιμ;) δεν βλέπονται. Αλλόκοτη ιστορία, που μάλλον δεν μ’ άρεσε. Πέντε με έξι.

034

Ακολουθεί η ιστορία η περιπέτεια του κιλού, σε σενάριο Roberto Gagnor και σχέδιο Marco Mazzarello.

Ποιος είναι ο ορισμός τού χιλιογράμμου; Στο σχολείο μάθαμε ότι είναι η μάζα ενός κυλίνδρου από πλατίνα και ιρίδιο, που φυλάσσεται στο διεθνές γραφείο μέτρων και σταθμών των Σεβρών στο Παρίσι. Δηλαδή, πόση μάζα; Έλα ντε, αφού σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει από τον περιβαλλοντικά ελεγχόμενο χώρο του, από φόβο μη φθαρεί! Όχι ότι, ακόμα και έτσι, δεν έχει διαπιστωθεί αλλοίωση του βάρους του! Έτσι, λοιπόν, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επαναορισθεί το χιλιόγραμμο με βάση φυσικές σταθερές. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις, αλλά ακόμα δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση.

Η ιστορία μας ξεκινάει σε ένα συνέδριο επί αυτού του θέματος, όπου συμμετέχουν και ο Σκρουτζ και ο Ρόμπαξ, οι οποίοι προτίθενται να χρηματοδοτήσουν τη σχετική έρευνα, με αντάλλαγμα τα πνευματικά δικαιώματα(!) του νέου κιλού, ώστε κάθε φορά που κάποιος ζυγίζει κάτι, να πρέπει να τους πληρώνη!

Από εκεί και πέρα, ξεκινάει μια σουρεαλιστική περιπέτεια, όπου δύο ομάδες, μία από θαυμαστές τού Φέθρυ(!), που πιστεύει στην αταξία και την ανακρίβεια και μία που πιστεύει στην τάξη και στην ακρίβεια, θα προσπαθήσουν η μία να καταστρέψει το πρότυπο βάρος και η άλλη να το προστατέψει.

Αυτή κι αν ήταν αλλόκοτη περιπέτεια. Είχε, όμως, αρκετό χιούμορ, που θα το εκτιμήσουν περισσότερο όσοι πρόσεχαν στη φυσική και στη χημεία στο σχολείο. Π.χ., όταν ο Ντόναλντ βλέπει τον αριθμό τού Αβογκάντρο, θέλει να τον καλέσει στο κινητό του, για να δει αν θα απαντήσει ο Αβογκάντρο! Βέβαια, αν πρόσεχε κανείς στο σχολείο, θα καταλάβαινε ότι όλη αυτή η ιστορία δεν έχει νόημα, μια και το πρότυπο κιλό είναι ουσιαστικά μουσειακό είδος. Αν καταστραφεί, δεν θα συμβεί απολύτως τίποτε, μια και υπάρχουν ακριβή του αντίγραφα, από σύγκριση με τα οποία έχουμε καταλάβει ότι το πρότυπο βάρος έχει υποστεί κάποιες αλλοιώσεις. Όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στο πρότυπο και στα αντίγραφα, είναι της τάξεως της διαφοράς ανάμεσα στο πρότυπο και σε όποιον από τους υποψήφιους επαναορισμούς θα υιοθετηθεί στο εγγύς μέλλον, άρα είναι αμελητέες. Και, φυσικά, το πρότυπο βάρος δεν φυλάσσεται κάτω από μια απλή γυάλα, που μπορεί ο πάσα ένας να τη σπάσει και να πιάσει το βάρος στα βρωμερά του χέρια!

Το σχέδιο καλούτσικο, αλλά ο σχεδιαστής πρέπει να πάσχει από την ίδια μορφή αστιγματισμού, που έπασχε ο Ελ Γκρέκο, καθώς τα πρόσωπα είναι όλα μακρουλά!

Στο διά ταύτα, δεν κατάλαβα αν μου άρεσε η όχι η ιστορία. Ίσως να φταίει το ότι πρόσεχα στο μάθημα. Πάντως γέλασα με αρκετά από τα αστεία, οπότε θα βαθμολογήσω την ιστορία λίγο καλύτερα από την προηγούμενη και θα της βάλω έξι.

(Τρέμω για το τι θα διαβάσω στα σχόλια από πιο ειδικούς στο θέμα, για το πόσο λάθος θυμάμαι τη φυσική στο σχολείο, αν κάτι από τα παραπάνω δεν είναι σωστό!)

059

Συνεχίζουμε με την ιστορία τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα σε σενάριο Jacopo Cirillo και σχέδιο Luca Usai.

Όποτε βγαίνει ο Ντόναλντ με τους φίλους του, όλο διακόπτει τη συζήτησ,η διότι πρέπει να μιλήσει στη Νταίζυ στο κινητό του. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Νταίζυ, που όταν είναι με τις φίλες της, συνέχεια μιλάει στο κινητό με τον Ντόναλντ. Κάπου καταλαβαίνουν και οι δύο, ότι το παρακάνουν και ότι το κάνουν περισσότερο, διότι πιστεύουν ότι ο άλλος θέλει να μιλάνε συνέχεια, αλλά όταν οι φίλοι και από τις δύο μεριές θα τους το επισημάνουν, το σχετικό καβγαδάκι, που θα ακολουθήσει, θα τους κάνει απλώς να συνειδητοποιήσουν, ότι και οι δύο θέλουν να μιλάνε συχνά ο ένας με τον άλλον.

Σχέδιο μέτριο προς άσχημο, σε μια υπόθεση όπου, ως ένας από τους τρεις Έλληνες, που δεν έχουν κινητό, μπορώ να ταυτιστώ απόλυτα με τους φίλους τού Ντοναλντ και της Νταίζυ. Όταν βρίσκομαι με κάποιον, έχει την απόλυτη προσοχή μου. Ο άλλος, όμως, προτιμά να μιλήσει με άλλους εκτός από εμένα, αφού έχει ανοικτό το κινητό και κάθε τόσο, που θα χτυπήσει το τηλέφωνο ή θα έρθει μήνυμα, το λιγότερο, που θα κάνει, θα είναι να δει, μήπως είναι από κάποιον με τον οποίον θα ήθελε να μιλήσει περισσότερο, απ’ ό,τι να μιλήσει με μένα. (Πείτε ό,τι θέλετε για μένα, ότι καλά κάνουν και προτιμάνε να μιλήσουν με άλλους. Όταν βλέπω, όμως, ζευγαράκια, που αντί να έχουν το 100% τής προσοχής τους ο ένας στον άλλον, μιλάνε και οι δυο στα κινητά τους, εκεί δεν υπάρχει δικαιολογία.)

Άσχημο σχέδιο και ενοχλητικός χειρισμός τού θέματος. Δεν χρειαζόταν να δούμε όλα τα σαλιαρίσματα τού Ντόναλντ με τη Νταίζυ. Πέντε.

079
105

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία η δαιμονική συγχορδία, σε σενάριο Bruno Sarda και σχέδιο Emilio Urbano. Πρόκειται για μια ιστορία από τη σειρά οι φρουροί τού μυστηρίου σε δύο μέρη, τα οποία τα διαβάζουμε και τα δύο στο ίδιο τεύχος.

Τον δέκατο όγδοο αιώνα, ένας μέτριος πιανίστας, προκειμένου να καταφέρει να εντυπωσιάσει το κοινό, αγόρασε μια καταραμένη παρτιτούρα, που περιείχε μια μαγική συγχορδία, η οποία ξυπνάει τον χειρότερο εαυτό όποιου την ακούει. Την τελευταία στιγμή, συνειδητοποίησε το σφάλμα του και κλείστηκε σε μοναστήρι, χωρίς ποτέ να παίξει τη μαγική μελωδία. Στις μέρες μας, η οργάνωση ΧΑΟΣ ενδιαφέρθηκε να βρει την παρτιτούρα, οπότε οι φρουροί τού μυστηρίου στέλνουν τον Ινδιάνα Γκούφυ και την Λάρα Μπελ στα ερείπια του μοναστηριού, για να βρουν αυτοί πρώτοι την παρτιτούρα. Δεν θα τα καταφέρουν, οπότε ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου, να βρουν πού θα παιχτεί η μελωδία, και στη συνέχεια να αποσοβήσουν το παίξιμό της.

Μέτριο προς άσχημο σχέδιο, με έναν απαίσια ζωγραφισμένο Ινδιάνα Γκούφυ, αλλά μια συμπαθητική Λάρα. Κατά τα άλλα ήταν μια συναρπαστική περιπέτεια, που έκλεισε ευχάριστα ένα κατά τα άλλα απογοητευτικό τεύχος. Επτά με επτάμισι.

032

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε τις ιστορίες:

mickey

Αυτή την εβδομάδα έχουμε ένα τεύχος, που δεν βασίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο τεύχος τού Topolino, καθώς έχουμε επιλογή ιστοριών από τέσσερα διαφορετικά τεύχη τού Topolino, οι οποίες συνοδεύονται από μια μονοσέλιδη ιστορία από ένα πέμπτο τεύχος, με μόνο το εξώφυλλο να είναι από το ίδιο τεύχος με την πρώτη ιστορία. Τα πέντε αυτά τεύχη κυκλοφόρησαν μεταξύ 2011 και 2015.

Ένα μάλλον απογοητευτικό τεύχος, που το σώζει, αν και κακοσχεδιασμένη, η ιστορία με τον Ιδιάνα Γκούφυ, αλλά και η μονοσέλιδη ιστορία με τον Τζούνιορ, που αν και σύντομη, καταφέρνει να βγάλει αυτήν την παιδικότητα, που έχουν οι ιστορίες με τον Τζούνιορ. Συνολικά θα βάλουμε γύρω στο έξι με εξήμισι.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisement

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 4 Μαρτίου 2016, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του τεύχους 90 τού νέου Μίκυ Μάους.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: