ΜΠΙΓΚΟ – Το παιγνίδι καρτών με τα αεροπλάνα (Εκδόσεις ΓΚΡΕΚΑ – 1972)

ΜΠΙΓΚΟ 3 ctΜΠΙΓΚΟ 1 ct ΜΠΙΓΚΟ 2 ct ΜΠΙΓΚΟ 5 ct

Πολύ ιδιαίτερο παιγνίδι, από πλευράς αναμνήσεων, κυρίως. Το 1972 δεν υπήρχαν ακόμη οι κάρτες «υπερατού», ένα είδος παιγνιδιού που ήταν πολύ δημοφιλές στα χρόνια της δεκαετίας του ’80. Ο κ. Πάγκαλος πρωτοτυπούσε αρκετά με τις ιδέες της εκδοτικής του (ΓΚΡΕΚΑ), προσφέροντας πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις με τα εικονογραφημένα του. Τα Δράσις, Μάχη, Κομάντος, Αστραπή, Φλόγα, Περιπέτεια, είχαν ως θεματολογία τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ τα Κάσπερ και Τοπ Κατ απευθύνονταν σε πιο μικρούς ηλικιακά αναγνώστες.

ΜΠΙΓΚΟ 4 ct ΜΠΙΓΚΟ 6.2 ct ΜΠΙΓΚΟ 7 ct ΜΠΙΓΚΟ 8 ct ΜΠΙΓΚΟ 9 ct ΜΠΙΓΚΟ 10 ct ΜΠΙΓΚΟ 11 ct ΜΠΙΓΚΟ 12 ct ΜΠΙΓΚΟ 13 ct ΜΠΙΓΚΟ 14 ct ΜΠΙΓΚΟ 15 ct ΜΠΙΓΚΟ 16 ct ΜΠΙΓΚΟ 17 ct

Το Μπίγκο και το Άλμπουμ των Γνώσεων του κ. Δραγούνη (Πηδάλιο Πρες) ήταν μακράν τα δύο καλύτερα παιδαγωγικού χαρακτήρα παιγνίδια, που εμφανίστηκαν στην αγορά μεταξύ 1970–1972 και πάντα από εκδότες. Οι κατηγορίες των αεροπλάνων, η περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, όπως και οι εξαιρετικές οδηγίες του παιγνιδιού, που βρίσκονται στο κουτάκι, μαρτυρούν έναν σεβασμό στα παιδιά της εποχής από πλευράς του εκδότη. Θυμάμαι τις διαφημιστικές καταχωρίσεις στα εικονογραφημένα του κ. Πάγκαλου. Αποτελούσε διακαή πόθο η απόκτηση, αλλά δυστυχώς το πενιχρό χαρτζιλίκι, που διέθετα τότε, δεν μου έδωσε ποτέ την ευκαιρία να αποκτήσω το Μπίγκο.

ΜΠΙΓΚΟ 19 ct ΜΠΙΓΚΟ 20 ct ΜΠΙΓΚΟ 21 ct ΜΠΙΓΚΟ 22 ct ΜΠΙΓΚΟ 23 ct ΜΠΙΓΚΟ 24ct ΜΠΙΓΚΟ 18 ct PERIPETEIA 58 BACK COVER CT

Να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τον κ. Σαρτζή, που μοιράστηκε μαζί μας αυτές τις υπέροχες αναμνήσεις, παραχωρώντας το πιο πάνω φωτογραφικό υλικό.

Για το Comics Trades 2015–2016

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

 

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 9 Φεβρουαρίου 2016, in Comics Trades and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. «Μπίγκο». Από την εποχή που η ξενομανία μας δεν μας είχε κάνει να ξεχάσουμε ότι στα Ελληνικά δεν υπάρχουν ήχοι b, d και g, και στα αυτιά του Έλληνα το «bingo» δεν ξεχώριζε από το «big o», οπότε το μετέγραφε ως «μπίγκο». (Εν πολλοίς, το ίδιο συμβαίνει και τώρα, μόνο που πολλοί προφέρουν τα mb, nd και ng ως b, d και g, αντίστοιχα, μη μπορώντας να αντιληφθούν τη διαφορά.)

    Λένε πως ο Χορν, όταν είχε αναλάβει τη διεύθυνση της ΕΡΤ μετά τη δικτατορία και προσλάμβανε νέους εκφωνητές για τις ειδήσεις, τους έβαζε να διαβάσουν τη λέξη «μπέμπης», για να βρει κανέναν που να μπορεί να προφέρει αυτό το ρημάδι το «b», ώστε να διαβάζει σωστά τα ξένα ονόματα. Φαίνεται ότι τότε δεν ήταν εύκολο πράγμα.

    Στους κανόνες συλλαβισμού μαθαίναμε κάποτε ότι τα μπ, ντ, γκ χωρίζονται, διότι δεν υπάρχουν ελληνικές λέξεις, που αρχίζουν από αυτούς τους φθόγγους. (Όλες είναι ξένης προελεύσεως.) Αργότερα ο κανόνας έγινε ότι χωρίζονται μόνο αν προφέρονται mb, nd, ng, διότι οι ξένες λέξεις από μπ, ντ, γκ έχουν πολιτογραφηθεί ελληνικές, αλλά ο αρχικός φθόγγος προφέρεται πάντα b, d, g. Φαντάζομαι ότι τώρα θα έχει καταργηθεί και αυτός ο κανόνας, και τα μπ, ντ, γκ δεν θα χωρίζονται ποτέ.

    Μου αρέσει!

  2. «Ένα διασκεδαστικό παιγνίδι για όσους αγαπούν τα αεροπλάνα». Και στην εικόνα στη συσκευασία έχει ένα πλοίο, ένα ελικόπτερο και ένα… διαστημόπλοιο. Μόνο αεροπλάνο δεν έχει!

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.