ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ ΤΕΥΧΟΣ 25

NEW BLEK 25 COVER CT

Καινούργιο τεύχος για τον Νέο Μπλέκ, 25ο. Το περιοδικό εξακολουθεί να βελτιώνεται συνεχώς, κάθε μήνα σχεδόν, με ενδιαφέρουσες προσθήκες, κάτι που το κάνει ολοένα και πιο ελκυστικό. Αν κοιτάξετε στα ράφια σας τα παλαιότερά του τεύχη, τα περσινά για παράδειγμα, θα δείτε ότι εκτός του ονόματος και των στοιχείων, που αφορούν στην έκδοση, η ύλη του έχει αλλάξει κατά 100%. Νέες, αδημοσίευτες ιστορίες, έγχρωμες σελίδες, καινούργιες μακέτες. Το τεύχος αυτού του μήνα έχει ακόμη ένα κίνητρο για τους φίλους των ιταλικών κόμικς και ειδικά για αυτούς του Ζαγκόρ. Ας το δούμε πιο κάτω αναλυτικά.

KIWI 357 LUG IL GRANDE BLEK 93 IF EDIZIONI

Το τεύχος ξεκινάει με Μπλεκ και την ιστορία “Ο κυνικός κύριος Χ”. Αδημοσίευτη και αυτή στη χώρα μας, μας έρχεται από το 1985 και την συνεργασία των Alfio Consoli (σενάριο) – Carlo Cedroni (σκίτσα). Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Γαλλία τον Ιανουάριο του 1985, στο τεύχος 357 του Γαλλικού KIWI (εκδόσεων LUG). Στην Ιταλία άργησε να κυκλοφορήσει. Ήταν Οκτώβριος του 2010, όταν η IF Edizioni συμπεριέλαβε την ιστορία “Il cinico… Mister X” στο περιοδικό Il Grande Blek.

NEW BLEK 25 INSIDE 1 CT

Ένα από αυτά, που θεωρώ ως πολύ θετικά στην έκδοση του Νέου Μπλεκ από τον κ. Ανεμοδουρά, είναι οι πιστές μεταφράσεις των ιστοριών, που περιλαμβάνει στα περιοδικά του. Ακόμη και οι τίτλοι των ιστοριών δεν αλλάζουν, ούτε αποκτούν αέρα… ελεύθερης απόδοσης, όπως παλαιότερα. Κι αυτό βγάζει σεβασμό στον αναγνώστη και μεράκι. Η ιστορία είναι καλή και ως σενάριο και ως σκίτσο. Το μόνο, που ξενίζει κάπως τον αναγνώστη, είναι ίσως τα δύο ή τρία καρέ ανά σελίδα, που φαντάζουν σαν υπερβολικά μεγεθυμένα στα μάτια του. Θα δώσω ένα 8,5 ως βαθμολογία, γιατί αξίζει. Ειδικά το σενάριο του Consoli.

ZAGOR 1 ITALY LO SPIRITO CON LA SUCRE CT ZAGOR 1 COLLANA LAMPO

Μιλήσαμε στον πρόλογο για μια έκπληξη στο περιεχόμενο του 25ου τεύχους. Πρόκειται για την ιστορία του Ζαγκόρ, η οποία φιλοξενείται στις σελίδες του. Εδώ μιλάμε για κόμικς – ιστορία, φίλτατοι. Η πρώτη περιπέτεια του “πνεύματος με το τσεκούρι” (αδημοσίευτη στην Ελλάδα), γραμμένη από τον Guido Nolitta και σχεδιασμένη από τον Gallieno Ferri, που κυκλοφόρησε την 1η Ιουλίου του 1965! Από εδώ, από την πρώτη εκείνη μορφή έκδοσης του Ιταλικού περιοδικού σε φορμάτ Collana Lampo (μακρόστενου σχήματος), ξεκίνησε ένας κόμικς μύθος που εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία, αποκτώντας φανατικούς φίλους. Το “La foresta degli agguati” (“Το δάσος των παγίδων”), με την πρωτόλεια σχεδιαστική μορφή του Ζαγκόρ, πριν ακόμη ο κ. Ferri τον βελτιώσει και αλλάξει σημαντικά, φέρνοντάς τον κοντά σε αυτό που όλοι έχετε στο νου, όταν διαβάζετε το όνομά του, είναι από μόνο του ένα σημαντικό τμήμα της Ιταλικής σχολής κόμικς.

LA FORESTA DEGLI AGGUATI 01 CT NEW BLEK 25 INSIDE 3 CT

Προσωπικά θεωρώ υπέροχη την ιδέα και την δυνατότητα, που δίνει ο Έλληνας εκδότης στο αναγνωστικό κοινό της χώρας μας, να διαβάσει αυτή την ιστορία και μάλιστα έγχρωμη, από την ανατύπωσή της το 2015, όταν κυκλοφόρησε αρχικά ως ένθετο της εφημερίδας La Reppublica, σε ξεχωριστούς τόμους. Το “La foresta degli agguati” περιέχεται στον πρώτο τόμο της σειράς Colezzione Storica a Colori (πρώτη κυκλοφορία 17 Σεπτεμβρίου 2015—χάρη στον καλό φίλο Κάρλο απέκτησα αυτή την καταπληκτική σειρά, την οποία θεωρώ προσωπικά από τις κορυφαίες εκδόσεις του είδους), με τα άπαντα του Ζαγκόρ ανά χρονολογική περίοδο. Μακάρι να μπορέσουμε να δούμε τους τόμους αυτούς μεταφρασμένους και στα Ελληνικά. Για τους φίλους του Ζαγκόρ θα ήταν καταπληκτικό. Βαθμό δεν βάζω, γιατί είναι το πρώτο της μέρος αυτό, που βρίσκεται στις σελίδες του Νέου Μπλεκ Δεκεμβρίου.

NEW BLEK 25 INSIDE 4 CT

Τελευταίο μέρος για την περιπέτεια του Martin Mystery, που ολοκληρώνεται με το τρίτο της μέρος σ’ αυτό το τεύχος. Νομίζω ότι έχω αναφερθεί διεξοδικά, τόσο στους δημιουργούς και το σενάριο, όσο και στα σχεδιαστικά της στοιχεία. Συνεπώ,ς για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια κάθε μήνα, να δώσω ένα 8,5 ως βαθμολογία, έχοντας ολοκληρωμένη πλέον άποψη. Μια παρατήρηση, καλοπροαίρετα πάντα: λίγη προσοχή στην επεξεργασία των χρωμάτων στο τυπογραφείο. Προφανώς λίγο ρετουσάρισμα—αν αυτό επιτρέπεται—με εφέ όπως η “όξυνση”, θα μπορούσε να κάνει πιο καθαρά και φωτεινά τα καρέ.

NEW BLEK 25 INSIDE 2 CT NEW BLEK 25 INSIDE 5 CT NEW BLEK 25 INSIDE 6 CT

Το τεύχος, όπως κάθε μήνα, συμπληρώνουν με την παρουσία τους τα “Τετρακοσάρης”, “Τερματοφύλακας Γιατρός”, “Ρόυ Ρέης”. Έχουμε μιλήσει και για τις τρεις αυτές δημιουργίες αρκετές φορές. Σταθερά καλή ως ιδέα η ενσωμάτωσή τους στην ύλη του Νέου Μπλεκ. Σταθερή και η βαθμολογία—8,5 (9 για τον Τετρακοσάρη).

NEW BLEK 25 BACK COVER CT

Συμπερασματικά έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό τεύχος. Και μόνον η παρουσία της πρώτης ιστορίας του Ζαγκόρ από το 1965, ακυκλοφόρητης στην χώρα μας, το κάνουν να διαφέρει και να έχει μια ιδιαίτερη αξία (ενδεχομένως και συλλεκτική με την πάροδο των χρόνων). Σημαντικό, επίσης, είναι ότι αρχίζει να γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ των πρώτων ιστοριών του Ζαγκόρ, τις οποίες δεν διαβάσαμε στη χώρα μας και εκείνων που αρχίσαμε να διαβάζουμε από το δικό μας, πρώτο τεύχος του περιοδικού, στην νοσταλγική του εκείνη pocket έκδοση. Το επόμενο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του νέου έτους, 2016 με το καλό, οπότε θα τα πούμε… του χρόνου, πλέον!

Καλές γιορτές με υγεία!

Τις παρουσιάσεις των τόμων αυτών μπορείτε να τις βρίσκετε συγκεντρωμένες εδώ.

Για το Comics Trades 2015–2016

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 19 Δεκεμβρίου 2015, in Arts, Bonelli, Comics, Comics & Crosswords Publications Ε.Ε., Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, CT Exclusive, Culture, Fumetti, Gallieno Ferri, Gian Luigi Bonelli, Greek Comics, Greek Magazines, Guido Nollitta, If Edizioni, Il Grande Blek, Italian Comics, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βινιέτες, Γαλλικά Κόμικς, Γουέστερν Κόμικς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Comics & Crosswords, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Ζαγκόρ, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μπλέκ, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Νέος Μπλέκ, Παρουσίαση: Νέος Μπλέκ, Ποδόσφαιρο & Κόμικς, Ρόυ Ρέης, Σκίτσο, Τέχνες, Zagor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: