ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ ΤΕΥΧΟΣ 23

NEW BLEK 23 COVER ct

Νέος και ανανεωμένος Μπλεκ από αυτό τον μήνα, στο 90% περίπου της ύλης του (μένει μια αντικατάσταση μελλοντικά, φαντάζομαι, του Τερματοφύλακα-Γιατρού και, ίσως και του Ρόυ Ρέης) με τον ήρωα των κυνηγών ή «ξανθό γίγαντα», αν προτιμάτε, να έρχεται ξανά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό με αδημοσίευτες στη χώρα μας περιπέτειές του! Χαράς ευαγγέλια για τους πολυπληθείς φίλους στην Ελλάδα, φαντάζομαι, αφού είχαν να διαβάσουν νέες ιστορίες από το τελευταίο τεύχος της έκδοσης του Συλλεκτικού Μπλεκ, επί Γιώργου Ανεμοδουρά. Γενικά το περιοδικό αποπνέει πλέον έναν αέρα ιταλικής υπεροχής, με πρωτοκλασάτους και άκρως αναγνωρίσιμους χαρακτήρες σε νέες περιπέτειες. Το πείραμα συνεπώς βαίνει καλώς, και το αναγνωστικό κοινό πράττει ανάλογα. Το περιοδικό πλέον έχει καθιερωθεί στις κόμικς συνειδήσεις των περισσοτέρων, ενώ αντλεί και νέο «αίμα» με τις προσθήκες ηρώων όπως ο Μάρτιν Μίστερι. Ας δούμε πιο κάτω αναλυτικά τα περιεχόμενα του 23ου τεύχους, που έχει πλέον νέα μακέτα στο εξώφυλλο και μια τροποποιημένη στα Ελληνικά γραμματοσειρά, της αντίστοιχης Ιταλικής του Il Grande Blek.

KIWI 351(JULY 1984 - FRANCE) COVER IL GRANDE BLEK 79(ITALY) COVER 2

Το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», που ανοίγει το τεύχος, είναι η αδημοσίευτη στην Ελλάδα περιπέτεια του Μπλεκ, που σας έλεγα στον πρόλογο. Όπως μας ενημερώνει η έκδοση (έξοχη ιδέα την βρίσκω, αυτήν της παράθεσης πληροφοριακών στοιχείων στην δεύτερη σελίδα του περιοδικού, εκ μέρους του εκδότη) αρχικά κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1984 στο Γαλλικό περιοδικό KIWI. Ακολούθως (τον Σεπτέμβριο του 2010) εκδόθηκε και στην Ιταλία.

Στην γείτονα χώρα η έκδοση του IL GRANDE BLEK αυτή μετράει 75 τεύχη μέχρι στιγμής, με το πιο πρόσφατο να έχει κυκλοφορήσει τον φετινό Οκτώβριο. Εκδότρια εταιρεία η If Edizioni, που επανεκδίδει, με νέες και παλιές ιστορίες, κλασσικούς ήρωες φουμέτι. που διαβάσαμε και εμείς, όπως οι Κάπτεν Μίκυ, Μπλεκ, Λοχαγός Μαρκ, Μίστερ Νο, Ζαγκόρ, Μικρός Ρέηντζερ κ.α. Αν παραξενεύεστε για το γεγονός ότι υφίσταται κι άλλη εταιρεία, που εκδίδει κόμικς, τα οποία ανήκουν στο ρεπερτόριο άλλων, να σας πω ότι στην Ιταλία τα πράγματα είναι απλά: όποιοι ενδιαφέρονται να επανεκδώσουν παλιότερης κυκλοφορίας κόμικς, απλά πληρώνουν τα σχετικά στους δικαιούχους. Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητες της ιταλικής εκδοτικής, μπορείτε να ακολουθήσετε τον πιο κάτω σύνδεσμο.

CARLO CEDRONI NEW BLEK 23 INSIDE 2 CT
http://ifedizioni.it/if/

Σχεδιαστής της ιστορίας, που φιλοξενείται σε αυτό το τεύχος του δικού μας Νέου Μπλεκ, είναι ο Carlo Cedroni (στο μέσο της φωτογραφίας που εικονίζεται πιο πάνω). Θεωρείται από τους παλιούς και κλασσικούς Ιταλούς σχεδιαστές, αφού ξεκίνησε την καριέρα του το 1954. Απεβίωσε το 2008, έχοντας αφήσει πίσω του εξαιρετικό έργο, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Προφανώς θα διαβάσουμε κι άλλες ιστορίες σχεδιασμένες από την πένα του. Ένα σύντομο βιογραφικό του σας περιμένει πιο κάτω.

https://www.lambiek.net/artists/c/cedroni_carlo.htm

NEW BLEK 23 INSIDE 1 CT
Μετά από τα απαραίτητα, θεωρώ, πληροφοριακά στοιχεία που παραθέσαμε, να περάσουμε σε δύο λόγια για την ιστορία, που δημοσιεύεται σε αυτό το τεύχος, και μια ψύχραιμη πάντα κριτική ματιά. Αυτό που με χαλάει, ουσιαστικά, είναι μόνον οι επιλογές των σχεδιαστών για τα εξώφυλλα του Il Grande Blek, από πλευράς της If Edizione. Πρόκειται για μια πιο μπρουτάλ επανεκκίνηση του ήρωα—στα εξώφυλλα πάντα—γιατί η γραμμή στις εσωτερικές σελίδες παραπέμπει ευθέως στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Δεν ξέρω αν είναι αυτό ακριβώς που θα ήθελαν οι παλιοί αναγνώστες, καθώς βγάζει πολλή βία και έχει μεταμφιέσει τον Μπλεκ σε ένα είδος πρωτόγονου… Ράμπο. Τέλος πάντων. Η επιλογή του εξωφύλλου αυτού του τεύχους ήταν η καλύτερη δυνατή, πάντως και είναι αρκετά καλό.  Το προσπερνάμε αυτό το θεματάκι με τα εξώφυλλα. Η ιστορία, ως σκίτσο και σενάριο είναι μια χαρά. Έχει από όλα. Χωρίς πολλά πολλά, θα της δώσω ένα 9.

NEW BLEK 23 INSIDE 4 CT NEW BLEK 23 INSIDE 5 CT
Συνεχίζουμε με τον Ζαγκόρ, που εκπροσωπείται σε αυτό το τεύχος με το δεύτερο μέρος της περιπέτειας «Η επιστροφή του Γκάθραμ». Τα είχαμε πει και στην παρουσίαση του προηγούμενου μήνα για το σενάριο, αλλά και για το σκίτσο. Άψογα και τα δύο. Βαθμολογία δεν θα δώσω, περιμένοντας την ολοκλήρωση της ιστορίας. Πάντως, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και με ένα χαρακτήρα που επιστρέφει στο ελληνικό κοινό μετά από τέσσερις δεκαετίες, τον Βίκινγκ βασιλιά Γκάθραμ!

MARTIN MYSTERE ITALY 4 COVER NEW BLEK 23 INSIDE 6 CT
Ο τρίτος της παρέας μας, εκ Ιταλίας ορμώμενος και αυτός, ο Martin Mystère, βρίσκεται διαρκώς σε αναζήτηση αρχαιολογικών μυστηρίων (κάτι που μαρτυράει και εν μέρει το όνομά του) και αυτή τη φορά δεν θα εκδράμει σε εξωτικά μέρη, αλλά θα προσπαθήσει να επιλύσει έναν γρίφο της Τοσκάνης. Πολύ ενδιαφέρον σενάριο και αυτό, που βοηθάει τον σχεδιαστή να χτίσει την ανάλογη ατμόσφαιρα. Castelli και Bignotti το δίδυμο σε σενάριο και σκίτσα, αντίστοιχα. Έχουμε μιλήσει και για τους δύο επισταμένως. Κάνουν εξαιρετική δουλειά και εδώ. Η ιστορία εκδόθηκε αρχικά στην Ιταλία τον Ιούλιο του 1982, στο τεύχος 4 του περιοδικού, με τίτλο “La Stirpe Maledetta”. Βαθμολογία δεν θα δώσω ακόμη, περιμένοντας την ολοκλήρωση της ιστορίας. Σε αυτό το τεύχος δημοσιεύεται το πρώτο της τμήμα. Εξάλλου, οι σελίδες, που έχω μπροστά μου, είναι λίγες  για να κρίνω, αφού ο ήρωας έχει υποστεί μια σχετική μείωση σελίδων σε αυτό το τεύχος. Ελπίζω να επανακάμψει ποσοτικά.

NEW BLEK 23 INSIDE 3 CT NEW BLEK 23 INSIDE 7 CT NEW BLEK 23 INSIDE 8 CT
Η ύλη του περιοδικού συμπληρώνεται με την γνωστή σε όλους σας πια τριάδα. Ο Τετρακοσάρης, Ο τερματοφύλακας-γιατρός και ο Ρόυ Ρέης. Βαθμολογία και για τους τρεις 8,5.

NEW BLEK 23 BACK COVER CT
Πολύ καλό και αυτό το τεύχος, το οποίο πιστεύω ότι θα συνοδευτεί και από μια σχετική αύξηση πωλήσεων, λόγω της αδημοσίευτης περιπέτειας του Μπλεκ, που περιείχε. Η άποψή μου είναι ότι συνεχίζονται οι βελτιώσεις (πιο σκληρό εξώφυλλο αυτή τη φορά) σε όλους τους τομείς. Κάτι σημαντικότατο. Ραντεβού τον επόμενο μήνα με το τεύχος 24. Και μια προτροπή, που πιστεύω ότι τους γέρο-κομικσάδες ή κόμικς-δεινόσαυρους όπως λέει κι ο Κρίτων, θα μας έβρισκε με ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπο. Θα ήταν ευχής έργον να συγκεντρώνονταν ιστορίες από τα τεύχη του Μεγάλου Μπλεκ, επιλεκτικά έστω και να κυκλοφορούσαν κάποια στιγμή σε αυτόνομη έκδοση, ως τόμος, για παράδειγμα. Έστω σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Υπάρχουν πολλοί αναγνώστες, που δεν έχουν εκείνα τα τεύχη και θα ήθελαν να τις διαβάσουν. Πόσο μάλλον να τις έχουν στην βιβλιοθήκη τους σε μια προσεγμένη έκδοση.

Τις παρουσιάσεις των τόμων αυτών μπορείτε να τις βρίσκετε συγκεντρωμένες εδώ.

Για το Comics Trades 2015–2016

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 18 Οκτωβρίου 2015, in Arts, Bonelli, Comics, Comics & Crosswords Publications Ε.Ε., Comics & Football, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, Fumetti, Gian Luigi Bonelli, Greek Comics, Greek Magazines, Guido Nollitta, Il Grande Blek, Italian Comics, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αναμνήσεις, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Comics & Crosswords, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Ζαγκόρ, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Μπλέκ, Μάρτιν Μίστερε, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Νέος Μπλέκ, Παρουσίαση: Νέος Μπλέκ, Πολιτισμός, Τέχνες, Martin Mystere, Zagor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. Το ότι το καινούργιο τεύχος θα περιείχε καινούργια περιπέτεια του Μπλεκ το είχαμε γράψει στο τέλος τής παρουσίασης της εκδήλωσης για το νέο τεύχος τού Μικρού Κάου-Μπού, όπου είχαμε ρωτήσει σχετικά τον κύριο Ανεμοδουρά.

  Αν και στην παρουσίαση του προηγουμένου τεύχους τού νέου Μπλεκ είχες γράψει ότι χρειαζόντουσαν αδημοσίευτες περιπέτειες, για να φτάσει το περιοδικό το 100%, τελικά, μάλλον φαίνεται ότι έφτασε μόνον το 99%, αφού τώρα υπάρχουν προβλήματα με το εξώφυλλο.

  Προσωπικά, το μόνο που με ενοχλεί στο εξώφυλλο είναι η έκφραση του Ρόντυ, ο οποίος εδώ μοιάζει να προέρχεται από κάποια παρωδία τού MAD. Κατά τα άλλα, θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο εξώφυλλο είναι σοφά επιλεγμένο, καθώς είναι βασισμένο σε ένα γνωστό πίνακα του Archibald Willard με τίτλο The Spirit of ’76:

  Η ιδέα τής παραλλαγής αυτού του πίνακα έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές σε εξώφυλλα κόμικς τής Ντίσνευ:

  σε ελαιογραφία τού Barks:

  αλλά και αλλού:

  Μου αρέσει!

 2. Καλημέρα σας, φίλτατοι.

  Εξαιρετική η παράθεση των εξωφύλλων, Κρίτων!

  Το 90% που ανέφερα – σχετικά με τις καινούργιες ιστορίες του τεύχους – ουσιαστικά έχει να κάνει μόνον με τον Τερματοφύλακα Γιατρό, του οποίου οι ιστορίες είχαν δημοσιευτεί παλιότερα στο Μπλέκ. Ο Ρόυ Ρέης έχει αδημοσίευτες ιστορίες, γιατί δεν είναι αυτές που διαβάζουμε εκείνες που είχαν κυκλοφορήσει στον Ζαγκόρ του ’70.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: