ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ ΤΕΥΧΟΣ 19

BLEK NEW 19 COVER CTBLEK NEW 19 INSIDE 1 CT

Το 19ο τεύχος του Νέου Μπλεκ φέρνει αρκετές αλλαγές, και όλες τους είναι θετικές. Πιο σημαντικό, όμως, θεωρώ προσωπικά το γεγονός ότι η έκδοση ακούει στην πράξη και όχι στην θεωρία τις προτάσεις των αναγνωστών, αφουγκράζεται τους προβληματισμούς τους και τροποποιεί την ύλη του περιοδικού ανάλογα. Πράγματα αδιανόητα για το Ελληνικό εκδοτικό σύμπαν (αναφέρομαι φυσικά μόνον στα κόμικς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες εκδόσεις διαφοροποιούνται ως στάση…) στα οποία δεν είχαμε συνηθίσει, είναι αλήθεια. Δεν θυμάμαι ποτέ—εκτός κάποιων δημοψηφισμάτων στην δεκαετία του ’70 στον Μικρό Καουμπόυ—να μέτρησε η γνώμη του αναγνωστικού κοινού ή να είχε κάποια ειδική βαρύτητα και να καθόρισε τις εξελίξεις, αναφορικά με την πορεία διαφόρων τίτλων. Συνεπώς, οι προσθήκες, για τις οποίες θα μιλήσουμε πιο κάτω, δείχνουν αν μη τι άλλο μια ευέλικτη στάση από πλευράς εκδότη, σαφώς πιο δημοκρατική.

BIG BLEK 30 (MAY 1973) COVER CT BLEK NEW 19 INSIDE 2 CT
Ας ξεκινήσουμε με την ιστορία του Μπλεκ, που περιλαμβάνεται και η οποία είναι το «Απίθανο στρατήγημα» από τον Μεγάλο Μπλεκ τεύχος 30. Μια ιστορία που μας γυρίζει στον μακρινό πια Μάιο του 1973. Καλό σενάριο, μέτριο προς καλό σκίτσο (με κάποιες μικρές ενστάσεις σε ορισμένα καρέ, που προσωπικά με ξενίζουν κάπως, έχοντας στο νου τις αρχικές φόρμες σχεδίασης των χαρακτήρων). Θα δώσω ένα 6,5.

BLEK NEW 19 INSIDE 3 CT
Ακολουθεί μια ακόμη ολιγοσέλιδη δόση από τον «Τετρακοσάρη» των Νικολαΐδη – Φραγκιαδάκη.

ZAGOR COLORI  1 COVER ITALY BLEK NEW 19 INSIDE 4 CT
Και… έρχεται η στιγμή (ή σελίδα, καλύτερα) της πρώτης έκπληξης. Είχαμε να διαβάσουμε νέα περιπέτεια του Ζαγκόρ από τις εποχές του Κουδάκη και της Cobra Press, στα χρόνια της δεκαετίας του ’90. Έγχρωμες, μάλιστα, ούτε στο όνειρό μας! Μόνον όσοι αγοράζουν τεύχη του περιοδικού από την Ιταλία ή βρίσκουν αποσπασματικές σελίδες στο διαδίκτυο, είχαν αυτή την τύχη. Έρχεται λοιπόν ο κ. Λ. Ανεμουδουράς εν έτει 2015, για να μας προσφέρει αυτό ακριβώς! Νέα περιπέτεια, έγχρωμη, με πρωταγωνιστή το «πνεύμα με το τσεκούρι»! Αυτό κι αν είναι αιφνιδιασμός, άκρως ευχάριστος, βεβαίως! Ομολογώ ότι δεν πίστευα αυτό που αντίκριζα, όταν ξεφύλλισα το περιοδικό. Δεν έχω κρύψει ποτέ την αγάπη μου για τον συγκεκριμένο ήρωα, για τον οποίο έγραψα και βιβλίο (εκδόσεις Αιγόκερως). Ήταν ανέκαθεν ο αγαπημένος μου ήρωας κόμικς. Χαίρομαι λοιπόν πολύ για αυτή την απόφαση του Έλληνα εκδότη, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για αυτή του την κίνηση. Για την ιστορία, να πούμε πως πρόκειται για το “Il fantasmi del capitano Fishleg”, το οποίο μας έρχεται από τον Φεβρουάριο του 2013(!!!) και την έκδοση του περιοδικού Zagor Colori (τεύχος 2). Σενάριο Moreno Burattini – Jacopo Rauch, σκίτσα Walter Venturi, εξώφυλλο Gallieno Ferri. Είναι εξαιρετική ως ιστορία, πάντα με το υπερφυσικό σε πρώτο πλάνο, μπόλικη δράση και πολύ καλά σκίτσα. Τίτλος της στα Ελληνικά, «τα φαντάσματα του κάπτεν Φίσλεγκ». Έχει γίνει δε πολύ αξιόλογη δουλειά στα μπαλονάκια και το lettering, αλλά μάλλον ξέφυγε κάπως στην εκτύπωση, και βγήκαν λίγο πιο αχνές οι σελίδες από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί (δική μου εκτίμηση, συνέβη και στο Μάρτιν Μίστερι). Πάντως και ο χρωματισμός είναι καλός. Να μην ξεκινήσω με ένα 9; Εσείς, που με ξέρετε καλύτερα, σίγουρα θα αναρωτιέστε γιατί δεν έβαλα 10. Θα σας πω: περιμένω το επόμενο τεύχος!

MARTIN MYSTERE 2 COVER ITALY BLEK NEW 19 INSIDE 5 CT
Συνεχίζουμε με τον έτερο εκπρόσωπο της σχολής Bonelli, τον Martin Mystère. «Η εκδίκηση του Ρα (“La vendetta di Ra”) είχε και αυτή δημοσιευτεί από την Μαμούθ το 2000. Το καλό με τον Νέο Μπλεκ είναι ότι υπάρχει ένας σεβασμός, τόσο στον αναγνώστη, όσο και στην αρχική έκδοση των ηρώων, που περιλαμβάνει. Βλέπουμε λοιπόν τις μεταφράσεις των τίτλων (και των κειμένων) να είναι πιστές, όπως και τις ιστορίες του Mystère να δημοσιεύονται με την σειρά, όπως και στην Ιταλία, ξεκινώντας από το πρώτο τεύχος. Υπάρχει ακόμη κάτι θετικό. Η ανανεωτική τάση που επικρατεί και που οδηγεί σε έναν εμπλουτισμό διαρκή του Νέου Μπλεκ, η οποία μάλιστα λειτουργεί και σαν συνδετικός κρίκος, ενώνοντας τους μεγαλύτερους ηλικιακά αναγνώστες με τους νεότερους. Αυτή η συμφιλίωση του χθες με το σήμερα έπρεπε κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί, έστω και μέσα από τις σελίδες δύο περιοδικών. Νομίζω πως είναι ευκαιρία μεγάλη για να επέλθει επιτέλους ισορροπία στις εκδόσεις κόμικς και να γεφυρωθούν τα χάσματα-κενά, που δημιουργήθηκαν από την αποχή τους για πολλά χρόνια από τα περίπτερα (και τη ζωή μας). Κάποτε, σε μια συνέντευξη με τον κ. Γ. Ανεμοδουρά, του είχα πει ότι αυτή η διακοπή έκδοσης των κόμικς του ’70 είναι που ευθύνεται για την σταδιακή εξαφάνιση τους από τα σημεία πώλησης και για την αδιαφορία που έδειχνε πλέον τότε το αναγνωστικό κοινό. Σήμερα, με χαρά μου διαπιστώνω ότι το χάσμα μπορεί να μειωθεί ή και να καλυφθεί. Να προσθέσω, ότι η ιστορία είναι και αυτή ευφάνταστη, όσο ακριβώς απαιτείται για να ταξιδέψει τον αναγνώστη. Κυκλοφόρησε στην Ιταλία τον Μάιο του 1982, σε σενάριο Alfredo Castelli και σκίτσα Giancarlo Alessandrini. Ένα 8,5 το κερδίζει με το σπαθί της (με υποψία 9)!

BLEK NEW 19 INSIDE 6 CT
Μια ακόμη έκπληξη είναι η ύπαρξη, αρχής γενομένης από αυτό το τεύχος, του «τερματοφύλακα γιατρού», ενός χαρακτήρα που αγαπήθηκε πολύ στον Μπλεκ της δεκαετίας του ’80! Με φέρνει με το νου σε στάσεις λεωφορείου, να έχω απορροφηθεί τόσο από τις σελίδες του, με αποτέλεσμα να επιστρέφω σπίτι μισή ώρα αργότερα… Ήταν το ανάγνωσμα, που διάβαζα πρώτο (έπειτα ακολουθούσε ο Μπλεκ)! Ήταν βέβαια και τα χρόνια της εφηβείας (Λύκειο), με πρωταθλήματα subbuteo και μια γενική τρέλα για τον κόσμο του ποδοσφαίρου, που κάπως εξηγεί την επιλογή μου αυτή. Επιστρέφει και αυτός ο ήρωας, λοιπόν, στην πραγματικότητα των κόμικς μας, μέσα από τις σελίδες του Νέου Μπλεκ. Και εδώ έχει γίνει καλή δουλειά στο χρώμα και τα μπαλονάκια. Να μνημονεύσουμε φυσικά και το γεγονός, ότι το περιοδικό είναι εξ ολοκλήρου τετράχρωμο. Με μεγάλη δυσκολία πηγαίνει το χέρι μου προς τη βαθμολογία. Στέκεται για λίγο και… μετανιώνει! Μου είναι δύσκολο να βαθμολογήσω τα χρόνια εκείνα της αθωότητας, που συμβολίζει ο Μπεν Λήπερ. Ποιος είναι αυτός; Διαβάστε και θα θυμηθείτε…

BLEK NEW 19 INSIDE 7 CT
Επίλογος με Ρόυ Ρέης. Διπλή η παρουσία ποδοσφαιρικών ιστοριών στο περιοδικό. Καλή η κίνηση από πλευράς εκδότη.

BLEK NEW 19 BACK COVER CT
Σε παλαιότερές μου παρουσιάσεις θα διακρίνατε ίσως μια κάποια πικρία, καθώς έβλεπα ορισμένες διαπιστώσεις και δικές σας να μην λαμβάνονται στα υπόψη της έκδοσης. Με χαρά μου όμως παρατηρώ, ότι τίποτα από όσα εκφράσαμε ως προτάσεις δεν πήγε χαμένο! Απόδειξη το τεύχος αυτού του μήνα, που είναι βελτιωμένο σε πολλούς τομείς, ξεκινώντας από το χρώμα. Μένει η μακέτα του εξωφύλλου με τα Σλοβένικα και ίσως κάποια επιλογή ιστοριών του Μπλεκ, σχεδιασμένων λίγο πιο πιστά. Συμπερασματικά, το τεύχος αξίζει ένα 8,5 ως μέσο όρο και έχει δυνατότητες να πάει ακόμη πιο ψηλά!

Τις παρουσιάσεις των τόμων αυτών μπορείτε να τις βρίσκετε συγκεντρωμένες εδώ.

Για το Comics Trades 2014–2015

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 18 Ιουνίου 2015, in Bonelli, Comics, Comics & Crosswords Publications Ε.Ε., Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Culture, Esse Gesse, Gallieno Ferri, Gian Luigi Bonelli, Greek Comics, Greek Magazines, Guido Nollitta, Il Grande Blek, Italian Comics, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αναμνήσεις, Ανεμοδουράς, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Comics & Crosswords, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Ζαγκόρ, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μπλέκ, Μάρτιν Μίστερε, Μεγάλος Μπλέκ, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Παραλειπόμενα, Παρουσίαση: Νέος Μπλέκ, Ποδόσφαιρο & Κόμικς, Πολιτισμός, Ρόυ Ρέης, Σκίτσο, Τέχνες, Martin Mystere, Zagor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.