ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ τεύχος 9

NEW BLEK 9 COVER CT

Τεύχος ή τόμος, αν προτιμάτε, 9 του Νέου Μπλεκ, που συνεχίζει σαν έκδοση να προσφέρει απλόχερα μνήμες στη γενιά των σημερινών 45 και άνω, με την δημοσίευση περιπετειών ηρώων που αγαπήθηκαν πολύ από τους Έλληνες αναγνώστες, ειδικά στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70. Τρίτο αυτόνομο τεύχος το 9ο (τα πρώτα 6 κυκλοφόρησαν μέσα από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», θυμίζω).

Η ύλη του έχει αρχίσει πλέον να σταθεροποιείται, χωρίς να λείπουν οι εκδοτικές εκπλήξεις, που βρίσκουν την πλειοψηφία των κόμικς – δεινόσαυρων (μεταξύ αυτών και εγώ) ευχαριστημένους. Οι επιλογές των ιστοριών, όσον αφορά στους Μπλεκ και Ζαγκόρ, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικές και ικανές να γυρίσουν τον χρόνο πίσω. Και στο τεύχος Αυγούστου έχουμε διαγωνισμό για τους αναγνώστες, με έπαθλο ένα tablet Lenovo, όπως και μια έκπληξη Ελλήνων συντελεστών.

Υπάρχει και μια ένσταση από μέρους μου, όμως. Θεωρώ ότι οι 5 σελίδες προλόγου, ουσιαστικά, της ιστορίας του Ζαγκόρ η «Η πόρτα του φόβου», μπορούσαν να λείπουν και να έχουν αντικατασταθεί από επιπλέον σελίδες είτε του νέου project, που ξεκίνησε από αυτό το τεύχος, είτε από Ρόυ Ρέης και Τομ (3 και 2 αντίστοιχα). Για τον Τομ προσωπικά πιστεύω ότι είναι ο αδικημένος της ιστορίας, αφού μονίμως έχει τις λιγότερες σελίδες στο περιοδικό. Μάλιστα, μαθαίνουμε στο εισαγωγικό σημείωμα του εκδότη ότι από το επόμενο τεύχος ο Τομ Κάρτερ θα αποτελεί παρελθόν από την ύλη του περιοδικού. Δεν συμφωνώ, αλλά αυτά είναι υποκειμενικά, όπως οι απόψεις του καθενός μας. Η προσθήκη σελίδων (4 σε αυτό το τεύχος) με αναφορά σε παλαιότερες δεκαετίες στη χώρα, κοινωνικά, στον αθλητισμό, την πολιτική, τις τέχνες, είναι έξυπνη ιδέα και γεννά κι αυτή μνήμες στους αναγνώστες. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά και στις ιστορίες που φιλοξενεί το 9ο τεύχος.

BIG BLEK 24 (NOVEMBER 1972) COVER CT NEW BLEK 9 INSIDE 1.1 CT
Πρώτη ιστορία «Η μυστική συγκέντρωση», από τον Μεγάλο Μπλεκ 24 (Νοέμβριος 1972). Έχει και δράση και χιούμορ. Ο Μπλεκ σώζει τον δικηγόρο Κόνολυ από τα νύχια ενός πούμα και στην κατασκήνωση των κυνηγών του εκμυστηρεύεται την αναγκαιότητα της παρουσίας του στην μεγάλη συγκέντρωση των πατριωτών. Λόγω του τραυματισμού του, θα αναθέσει στον ήρωα των κυνηγών την εκπροσώπηση στην μυστική συγκέντρωση. Οι κίνδυνοι πολλοί, όπως και τα ευτράπελα από Ρόντι και Καθηγητή Μυστήριο, που αποφασίζουν να τον ακολουθήσουν στα κρυφά και, φυσικά, ενεργούν καταλυτικά στην εξέλιξη του σεναρίου.

NEW BLEK 9 INSIDE 2 CT
Το πρώτο μέρος της ιστορίας του Καθηγητή Μυστήριου είναι στο γνωστό πια ύφος αφήγησης, με παραλειπόμενα από την πορεία του συντρόφου του Μπλεκ. Στο τεύχος 9 διαβάζουμε το πρώτο της μέρος.

NEW BLEK 9 INSIDE 3.1 CT
Ο «Τετρακοσάρης» είναι η έκπληξη ελληνικής απόχρωσης (σενάριο Ν. Νικολαίδης – σκίτσα Κ. Φραγκιαδάκης) που περιέχει το 9ο τεύχος του Νέου Μπλεκ. Μέσα στα θετικά και το γεγονός ότι πρόκειται για έγχρωμη δουλειά των δύο συμπατριωτών μας. Μια γλυκόπικρη σάτιρα, με τις καθημερινές στιγμές απόγνωσης του εργαζόμενου των 400 ευρώ, στα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και της κατάπτωσης ιδανικών, αξιών και εργατικών κεκτημένων δεκαετιών. Πολύ καλά έκαναν τα παιδιά και αφιέρωσαν την δημιουργικότητά τους θίγοντας ένα τέτοιο θέμα. Πάντα, περνώντας κάτι στο χαρτί, το κάνεις πιο έξυπνα προσβάσιμο στον αναγνώστη. Τα μηνύματα μπορεί να είναι έμμεσα, αλλά δεν χάνουν το νόημα τους. Εξαιρετική η ιδέα της δημοσίευσης του «Τετρακοσάρη», που περιμένουμε να ξεδιπλώσει την δύναμη του λόγου του σε περισσότερες σελίδες. Οι δύο μόλις, αυτού του τεύχους, ήταν πολύ λίγες.

BIG BLEK 32 (JULY 1973) COVER CT BIG BLEK 15 (FEBRUARY 1972) COVER CT NEW BLEK 9 INSIDE 4.1 CT NEW BLEK 9 INSIDE 5.1 CT NEW BLEK 9 INSIDE 6.1 CT
Τελευταίο τμήμα της μεγάλης, είναι αλήθεια, περιπέτειας (τουλάχιστον σε σελίδες και τμήματα που χωρίστηκε – 4) «Το λουλούδι που σκοτώνει», με τον Ζαγκόρ και τον Τσίκο. Οι δύο ήρωές μας βρίσκονται στα ίχνη του «Σημαδεμένου», ενός ινδιάνου ανιχνευτή που πρόδωσε την επικίνδυνη επιστημονική αποστολή στα εδάφη των Τίγουα – Τίγουα. Μαζί τους και ο καθηγητής Τράτσι, τον οποίο κατάφεραν να σώσουν. Το τελευταίο αυτό κεφάλαιο έχει λίγο ακόμη σασπένς να μας δώσει και την απαραίτητη τραγικότητα του φινάλε. Νομίζω ότι σαν σενάριο ήταν καλό, αλλά «τραβήχτηκε» κάπως και κινδύνεψε να κουράσει τον αναγνώστη. Η τέταρτη συνέχεια της ιστορίας – «Η ώρα της δικαιοσύνης» – δημοσιεύτηκε στον Μεγάλο Μπλρκ 32 (Ιούλιος 1973). Οι 5 σελίδες της «Πόρτας του Φόβου» (Μεγάλος Μπλέκ 15 – Φεβρουάριος 1972) δεν είναι κάτι παραπάνω από μια μίνι – εισαγωγή στην ιστορία, που θα διαβάσουμε στο επόμενο τεύχος.

NEW BLEK 9 INSIDE 7.1 CT
Επίσης καθιερωμένη είναι και η τρίτη κατά σειρά μετάφραση του Χρήστου Ικιούζη, που φιλοξενείται στο τεύχος αυτό και αφορά σε άγνωστες στους αναγνώστες πτυχές των περιπετειών του Λοχαγού Μαρκ και των συντρόφων του. Σήμερα, μετά τον Θλιμμένο Μπούφο και την Μπέτυ, σειρά έχει ο ίδιος ο αρχηγός των Λύκων του Οντάριο, σε μια περιπέτειά του από τα χρόνια της νιότης. Και αυτή η ιδέα βρίσκω ότι καλώς συνεχίζεται στις σελίδες του περιοδικού, αφού συν τοις άλλοις μας δίνει την ευκαιρία να διαβάσουμε ακυκλοφόρητες ιστορίες στην χώρα μας, κι αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο κίνητρο.

ZAGOR 61 COVER CT BLEK 298 COVER CT NEW BLEK 9 INSIDE 8.1 NEW BLEK 9 INSIDE 9.1 CT
Το 9ο τεύχος κλείνει με δύο επεισόδια του Ρόυ Ρέης και του Τομ. Για τον δεύτερο, όπως είπαμε και στον πρόλογο, είναι η τελευταία του εμφάνιση στο περιοδικό. Τα επεισόδια δημοσιεύτηκαν στο τεύχος 61 του Ζαγκόρ («Μήνυμα χωρίς απάντηση») και στο αντίστοιχο 298 του εβδομαδιαίου Μπλeκ σε μικρό σχήμα («Ο νόμος του Κόνορ»). Ο Τομ μάλλον τελειώνει άδοξα την δεύτερη και προφανώς τελευταία του εμφάνιση στα ελληνικά εικονογραφημένα.

NEW BLEK 9 BACK COVER CT
Στο επόμενο, δέκατο τεύχος (μέσα Σεπτεμβρίου) έχουμε το δεύτερο μέρος της «Ιστορίας του Καθηγητή Μυστήριου», μια περιπέτεια εικονογραφημένη και αδημοσίευτη στην χώρα μας του Μίστερ Μπλουφ, το δεύτερο μέρος του «Τετρακοσάρη», Μπλέκ, Ζαγκόρ και ακόμη έναν διαγωνισμό (ενδεχομένως και καμία ακόμη έκπληξη).

ΥΓ

Η παρουσίαση έγινε με καθυστέρηση 4 ημερών, αφού το τεύχος του περιοδικού ήρθε στην Κέρκυρα χθες το απόγευμα.

Τις παρουσιάσεις των τόμων αυτών μπορείτε να τις βρίσκετε συγκεντρωμένες εδώ.

Για το Comics Trades 2013–2014

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 17 Αυγούστου 2014, in Arts, Bonelli, Comics, Comics & Crosswords Publications Ε.Ε., Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, CT Exclusive, Culture, Gallieno Ferri, Greek Comics, Greek Magazines, Il Grande Blek, Italian Comics, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αναμνήσεις, Ανεμοδουράς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Comics & Crosswords, Ενημέρωση, Ζαγκόρ, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Μπλέκ, Μεγάλος Μπλέκ, Μικρές Απολαύσεις, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Νέος Μπλέκ, Παραλειπόμενα, Πολιτισμός, Ρόυ Ρέης, Σκίτσο, Τέχνες, Τέλος Εποχής, Zagor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.