Το ποδοσφαιρικό ημερολόγιο του 1974 – στον Μπλεκ

BLEK 243 COVER ct

BLEK 243 INSIDE ct

Κι αυτό ποδοσφαιρικής χροιάς σαν θέμα, ήταν από εκείνα που έμεναν σαν εκκρεμότητα, ώστε να σας το παρουσιάσουμε. Αυτή η στιγμή έφτασε, οπότε σήμερα θα δείτε και θα θυμηθείτε κάποια από εκείνα τα οπισθόφυλλα και τις εσωτερικές σελίδες του περιοδικού του κ. Ανεμοδουρά, που απεικονίζουν μερικούς εκ των πρωταγωνιστών των Ελληνικών γηπέδων της περιόδου 1974. Ήταν η δεύτερη από τις τρεις συνολικά φορές, που ο Έλληνας εκδότης προχώρησε σε μια τέτοια προσφορά προς τους αναγνώστες του περιοδικού, μετά από αυτήν του 1973, ενώ ακολούθησε και μια την αμέσως επόμενη χρονιά. Πάμε σε ό,τι αφορά στο 1974, ξεκινώντας με τα «τεχνικά χαρακτηριστικά», αν θέλετε, ή απλά τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορούσε να συμπληρώσει αυτό το ημερολόγιο, και τι ήταν ουσιαστικά. 12 τεύχη, αρχής γενομένης από το 243 («Ο διπλοπρόσωπος» — 13 Φεβρουαρίου), και του 261 («Ο μυστηριώδης καλόγερος» — 19 Ιουνίου).

BLEK 261 COVER ct BLEK 261 INSIDE ct

Στα οπισθόφυλλα των τευχών αυτών βρίσκονταν 4 φωτογραφίες στο κάθε ένα, των παικτών των ομάδων ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Στα τεύχη 256 και 260, δημοσιεύτηκαν και οι ενδεκάδες των τεσσάρων ομάδων. Οι αναγνώστες έπρεπε, όπως αντιλαμβάνεστε, να αποκολλήσουν αυτά τα οπισθόφυλλα, προκειμένου να δημιουργήσουν το ποδοσφαιρικό ημερολόγιο. Στα τεύχη 248, 251, 252 και 253, δεν υπήρχαν τμήματα του ημερολογίου, καθώς στην θέση τους ήταν η διαφημιστική καταχώριση της τσίχλας Adams. Το ίδιο και στο 258, όπου υπήρχε μια διαφήμιση των περιοδικών του εκδότη. Μακράν το πιο δημοφιλές οπισθόφυλλο όλων, αυτό που μπορεί και να αποκαλεστεί σαν οπισθόφυλλο «4 αστέρων», είναι εκείνο του τεύχους 255, με τις φωτογραφίες των Δεληκάρη, Παπαϊωάνου, Κούδα και Δομάζου! Τι να πει κανείς για αυτούς τους 4 παίκτες… Αυτά που απουσιάζουν από την συνολική εικόνα του θέματος είναι των τευχών 246 και 247, όπου στην κατοχή μου τα έχω άνευ οπισθόφυλλου, και όλοι φαντάζομαι καταλαβαίνετε τον λόγο… Αν τα έχει κάποιος και παράλληλα έχει και την διάθεση να μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε και αυτή την παρουσίαση, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email της σελίδας.

Τα οπισθόφυλλα βρίσκονται στο πιο κάτω slide show.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Παρόμοιο υλικό σας περιμένει εδώ.

Αποκλειστικά για το Comics Trades 2012 – 2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 23 Μαΐου 2013, in Comics, Comics & Football, Comics Archive, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Greek Comics, Greek Magazines, Άνθρωπος, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αρχείο: Μπλεκ μικρό σχήμα, Αφιερώματα, Ανεμοδουράς, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Μπλέκ, Οπισθόφυλλα, Παραλειπόμενα, Ποδόσφαιρο, Ποδόσφαιρο & Κόμικς, Ποδοσφαιρικές Κάρτες, Τέλος Εποχής and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Κάπου μπερδεύτηκα.

    Αν πρόκειται για ημερολόγιο του 1974, στο οποίο οι αναγνώστες έπρεπε να επικολλήσουν τις εικόνες από τα οπισθόφυλλα, γιατί ξεκίνησαν το Φεβρουάριο και όχι μέσα στο 1973, ώστε το ημερολόγιο να είναι έτοιμο προς χρήση με την είσοδο του έτους; Και πού/πώς ήταν αυτό το ασυμπλήρωτο ημερολόγιο;

    Αν, πάλι, επρόκειτο απλώς για μία «πινακοθήκη», όπως αναγράφουν τα οπισθόφυλλα, όπου απλώς μάζευε κανείς «χαρτάκια», τότε γιατί τη λες «ημερολόγιο»;

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα, Κρίτωνα

      Τα πράγματα είναι πολύ απλά! 🙂

      Κατ`αρχάς η ιδέα του εκδοτικού οίκου, ήταν μια και σαφής: Ένα ποδοσφαιρικό ημερολόγιο – όπως είχε πράξει και παλιότερα – έναν μόλις χρόνο πριν. Οι φιγούρες και οι ομάδες, είναι συνθέσεις της περιόδου 1974. Τι ακριβώς ήταν αυτό; Ευχαρίστως να το περιγράψω ξανά:

      Φιγούρες ποδοσφαιριστών & οι ενδεκάδες των ομάδων. Τις συγκέντρωνε ο ενδιαφερόμενος και έπειτα έπαιρνε και το ημερολόγιο(σε ξεχωριστό πλαίσιο – το οποίο δεν διαθέτω δυστυχώς και ήταν ένθετο σε τεύχος), για να κολήσει επάνω τις φιγούρες.

      Στην πρώτη σου ερώτηση, δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν γνώριζα εκείνα τα χρόνια τον αείμνηστο εκδότη, ούτε το σκεπτικό του μπορώ να αναλύσω εκ των υστέρων. Όσο για τον λόγο που το ονόμασε «Πινακοθήκη», ο καθένας μπορεί να δώσει κι εδώ μια εξήγηση.

      Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.