«Be There» Animation Festival Corfu 2013 – Μέρα Τέταρτη

BeTHERE_2013_Poster_WEB

Τέταρτη και τελευταία ημέρα τού φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τις τελευταίες προβολές ταινιών και την τελετή απονομής. Λόγω του πάρτι που ακολούθησε και το οποίο τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες, δεν στάθηκε δυνατόν να σας μεταφέρουμε ενωρίτερα την ανασκόπηση αυτής της μέρας. Ας ξεκινήσουμε από τις δύο ταινίες μεγάλου μήκους, που προβλήθηκαν μέσα από την συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Σινεμά και που ήταν εκτός συναγωνισμού.

LE TABLEAU 1 LE TABLEAU 2 LE TABLEAU 3 LE TABLEAU 4 LE TABLEAU 5

Όταν μας μιλούσε πέρσι στο φεστιβάλ ο Jean-Françοis Laguionie για το επόμενό του project, θυμάμαι ότι όλοι είχαν ενθουσιαστεί και περίμεναν να το δουν σε κάποια από τις φετινές προβολές, αν φυσικά ήταν έτοιμο μέχρι τότε. Συνεπώς, όταν είδαμε τον «Πίνακα» (Le Tableau), είχαμε την προσμονή ζωγραφισμένη κι εμείς στα πρόσωπά μας, όπως και οι δύο ήρωες της ταινίας. Ποιητικό φιλμ, πολύ καλοδουλεμένο, με εξαιρετική δουλειά στον σχεδιασμό των χαρακτήρων, αλλά και στα χρώματα.

KIRIKOU 1 KIRIKOU 6 KIRIKOU 5 KIRIKOU 4 KIRIKOU 3 KIRIKOU 2

Ο Κιρικού από την άλλη, με την νέα ταινία της σειράς (Kirikou et les hommes et les femmes – Michel Ocelot), με τον συνδυασμό τής χρήσης 2D & 3D animation, αλλά και όλο τον πολύχρωμο, φολκλόρ καμβά της Αφρικής, που στήθηκε στα πλάνα του, ήταν αυτό ακριβώς που περίμενε το κοινό. Καταχειροκροτήθηκε και ήταν απολαυστική. Όταν βγει στους κινηματογράφους και στην χώρα μας, να το δείτε. Δύσκολα περιγράφει με λόγια κανείς αυτές τις δουλειές.

Απ’  την άλλη, οι φοιτητές τού CalArts, με τα πειραματικά animated φιλμ τους, μας έδωσαν μια άλλη προοπτική, ενδεχομένως ή, απλά, αν προτιμάει κανείς μια εναλλακτική πρόταση, για τον χώρο τού animation. Πολύ όμορφες και ιδιαίτερες όλες οι δημιουργίες.

BE THERE DAY 4 - 1 (1) ct BE THERE DAY 4 - 1 (2) ct BE THERE DAY 4 - 1 (4) ct

Στις 9 το βράδυ, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής στο κτίριο της Ιονίου Βουλής. Πολύ ζεστός ο χώρος και με έναν αέρα ιστορίας να πλανάται. Ήταν η στιγμή τής τελικής αποτίμησης και μας βρήκε όλους με ένα πλατύ χαμόγελο, ικανοποιημένους τόσο από το επίπεδο και τον συναγωνισμό τών διαγωνιστικών τμημάτων, όσο και από την παρουσία τών καλεσμένων και φυσικά την διοργάνωση.

BE THERE DAY 4 - 1 (3) ct BE THERE DAY 4 - 1 (11) ct BE THERE DAY 4 - 1 (12) ct BE THERE DAY 4 - 1 (24) ct

Έγινε εξαιρετική δουλειά από τα παιδιά και φέτος, και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον κ. Βασίλη Κρουστάλη και τους ανθρώπους τής Great Events, όπως και όλους όσοι δούλεψαν για το φετινό “Be There”, για τις στιγμές αυτές τέχνης και πολιτισμού που μας προσέφεραν. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Γιώργο Οικονόμου, που μόχθησε πολύ επί έναν ολόκληρο χρόνο, προκειμένου να κάνει την τεχνική επεξεργασία όλων τών ταινιών, μικρού και μεγάλου μήκους, κάτι το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι ήταν πολύ επίπονο! Χωρίς να μακρηγορώ, σας παραθέτω πιο κάτω τα βραβεία ανά κατηγορία.

BE THERE DAY 4 - 1 (15) ct BE THERE DAY 4 - 1 (18) ct BE THERE DAY 4 - 1 (26) ct BE THERE DAY 4 - 1 (27) ct BE THERE DAY 4 - 1 (30) ct

Διαγωνιστικό μικρού μήκους:

  • Μέγα βραβείο: Το αγρίμι, Daniel Sousa (US, 2011)
  • Βραβείο κριτικής επιτροπής: Η πλημμύρα, Julia Gromskaya (Italy, 2012)
  • Βραβείο καλύτερης μουσικής για ταινία animation: Ένα τέρας Gérard Ollivier (FRANCE, 2011) Μουσική:Valérie PEREZ

Φοιτητικό μικρού μήκους:

  • Καλύτερη φοιτητική ταινία (εξ ημισείας): Φαύλος Κύκλος, Song E Kim (UNITED STATES/ SOUTH COREA , 2012) και Έρωτας κατακούτελα, Tim Reckart (UK, 2012)
  • Ειδική μνεία: Δίδυμη Νίκη Peter Budinsky (SLOVAKIA, 2011)

Βραβείο κοινού (ταινία μικρού μήκους) :

Πατέρας, Ivan Bogdanov (BULGARIA/CROATIA/GERMANY, 2012),

Διαγωνιστικό μεγάλου μήκους:

Σέλκιρκ, ο πραγματικός Ροβινσών Κρούσος, Walter Tournier (URUGUAY-ARGENTINA-CHILE, 2012), 80′.

Βραβείο κοινού (ταινία μεγάλου μήκους):

Σέλκιρκ, ο πραγματικός Ροβινσών Κρούσος, Walter Tournier (Uruguay-Argentina-Chile, 2012), 80′

Ακολούθησε το πάρτι στο «Πολύτεχνο», όπου όλοι γίναμε μια μεγάλη, κεφάτη παρέα και, υπό τον ήχο ροκ και σόουλ μουσικής, διασκεδάσαμε δίχως το άγχος τής επόμενης ημέρας. Όταν κοιτάξαμε κάποια στιγμή τα ρολόγια, η ώρα είχε περάσει τόσο ευχάριστα, που η θέα των δεικτών δεν μας τρόμαξε, απλά μας έδωσε να καταλάβουμε πως ήταν η στιγμή της αναχώρησης. Πέρα από τις εντυπώσεις, τις οποίες μεταφέραμε με την καθημερινή ανασκόπηση, αυτό που ήταν ξανά πολύ σημαντικό ήταν η γνωριμία με τόσο σημαντικούς ανθρώπους τού χώρου. Μια σπάνια ευκαιρία, που χωρίς το “Be There” δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Ευχόμαστε σε πολλά ακόμη φεστιβάλ και πάντα επιτυχίες για την οργανωτική επιτροπή και τους καλεσμένους δημιουργούς.

Επειδή, όπως ανέφερα και στα σχόλια χθες, υπάρχει πολύ αταξινόμητο φωτογραφικό υλικό και βίντεο (συνολικού όγκου άνω των 5 GB…), από τα παρασκήνια και τις εκδηλώσεις, δώστε μας λίγο χρόνο, ώστε να μπορέσει να αναρτηθεί σταδιακά, σε ξεχωριστά άρθρα. Άρθρα που θα σας βοηθήσουν να συμπληρώσετε, ακόμη καλύτερα, την συνολική εικόνα για την διοργάνωση, προσθέτοντας και στοιχεία από την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τών καλεσμένων και των παιδιών τής οργανωτικής επιτροπής, με κεφάτες στιγμές από τα παραλειπόμενα των προβολών.

Για το Comics Trades 2012 – 2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Το Comics Trades θα καλύψει κάθε εκδήλωση του φετινού φεστιβάλ και θα σας μεταφέρει τον παλμό του σε καθημερινή βάση. Μείνετε συντονισμένοι στην συχνότητα που αγαπάει και το animation! Αν δεν μπορείτε να δηλώσετε «παρών» στο φετινό “Be There”, κάντε το εδώ, στο Comics Trades!

Η ενημέρωσή σας για το φετινό φεστιβάλ βρίσκεται εδώ.

Τα δύο προηγούμενα φεστιβάλ θα τα βρείτε πιο κάτω, ανά χρονιά.

2011

2012

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 8 Απριλίου 2013, in Animation, Arts, Comics Trades, Corfu Animation Festival 2013, CT Exclusive, Culture, Festival Animation Corfu 2013, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Κινηματογράφος, Κινούμενα Σχέδια, Φεστιβάλ Animation Κέρκυρα 2013 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Υποθέτω ότι μιλάμε για έναν θετικότατο απολογισμό και φέτος.

    Επίσης, να παρατηρήσω ότι στο κάτω μέρος της σελίδας βλέπω μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παραπομπές σε site από συμμετέχοντες στο φεστιβάλ.

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.