Αρχέλαος

ARXELAOS 1

Ο Αρχέλαος Αντώναρος, (19211998) ήταν από τους σημαντικότερους Έλληνες γελοιογράφους, γνωστός ως Αρχέλαος.

ARXELAOS (1) CT ARXELAOS (3) CT

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1921. Έκανε τριετείς σπουδές φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από πολύ νωρίς εκμεταλλεύτηκε το έμφυτο ταλέντο του στη σκιτσογραφία. Άρχισε ν΄ ασχολείται μ΄ αυτό το 1936 συνεργαζόμενος αρχικά με την εφημερίδα «Μακεδονία». Στη συνέχεια ερχόμενος στην Αθήνα συνέχισε με εντονότερο ρυθμό συνεργαζόμενος με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, αξιοποιώντας το ταλέντο του επαγγελματικά.
Τα  πρώτα του σκίτσα δημοσιεύτηκαν στον Ριζοσπάστη το 1944. Έβγαλε το «Τραστ του γέλιου», το πρώτο σατιρικό περιοδικό. Ιστορικές έμειναν οι κοινωνικές γελοιογραφίες του στο περιοδικό «Θησαυρός», εκείνες με τους «Βαρελόφρονες» και τους «τροχονόμους», που άφησαν εποχή. Παράλληλα ασχολήθηκε με την πολιτική και καλλιτεχνική γελοιογραφία, παρουσιάζοντας πολιτικούς και καλλιτέχνες με τα πιο έντονα χαρακτηριστικά τους. Είναι ο πρώτος γελοιογράφος που δικάστηκε για τη δουλειά του: το 1952, λόγω του ότι σε δύο σκίτσα του, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Αθηναϊκή, σατίριζε τον Παπάγο και τον Μαρκεζίνη. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον αθώωσε, χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο παιδί».

ARXELAOS (2) CT

Εξέδωσε τα λευκώματα «Νταλίκες» (1988), «Καμπινέ Στόρυ» (1988) και πολλά άλλα. Παρουσίασε το έργο του σε πολλές εκθέσεις γελοιογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε πρόεδρος της Ε.Ε.Γ. (Ένωσης Ελλήνων Γελοιογράφων. Έκανε δύο εκθέσεις .Ακόμη, συμμετέσχε σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις γελοιογραφίας, από το 1950 και μετά. Ήταν παρών και σε πολλές διεθνείς εκθέσεις σε χώρες τού εξωτερικού.

Ο Αρχέλαος ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Πέθανε στις 29 Απριλίου 1998.

Προέλευση κειμένου: Βικιπαίδεια
Προέλευση εικόνων: Ιστορία τών Κόμικς

Για το Comics Trades 2012 – 2013

Μάνος Π. (manos2001)

teamup

Να προσθέσω δύο οπισθόφυλλα από τα περιοδικά «Μυστήριο» και «Μικρός Σερίφης», με την χαρακτηριστική γραμμή του Αρχέλαου.

MS 308 BACK COVER CT MYSTHRIO 2 BACK COVER CT

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0 Μη εισαγόμενο.

Posted on 19 Μαρτίου 2013, in Έλληνες Δημιουργοί, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αρχέλαος, Γελοιογραφία, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Τεράστια μορφή ο Αρχέλαος, με φοβερή καριέρα! Τι να πρωτοθυμηθώ; Το Ρομάντζο και το Φαντάζιο, όπου άφησε εποχή με τις δημιουργίες του; Την πορεία τους στην Ελληνικές εφημερίδες, ή τις πολύ ωραίες δουλειές που έκανε για λαικά αναγνώσματα και κόμικς; Μεγάλη πένα, με μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες σχεδιαστικές γραμμές. Μπράβο, Μάνο που μας τον θύμισες! Περιμένουμε και το επόμενο πορτρέτο, σ εμια σειρά αφιερώμαων στους γελοιογράφους της χώρας μας, που χρείαζονταν στην σελίδα.

    Μου αρέσει!

  2. Ένας ακόμα φωτεινός σταθμός της Ελληνικής γελοιογραφίας και σήμερα λοιπόν.

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.