«GOLD KEY COMICS – «Το χρυσό κλειδί των σινέ – κόμικς» / Μέρος 12o

Προτελευταίο μας ταξίδι στον χρόνο, για λογαριασμό των εικονογραφημένων ταινιών της Gold Key το σημερινό,  με ένα επεισόδιο γεμάτο Ντίσνεϋ (πλην μιας περίπτωσης)! Άλλωστε, σε ένα ποσοστό πάνω από 80%, σε φιλμ της εταιρείας αναλώθηκε η Gold Key και αυτά σας μεταφέρουμε, με τους σχετικούς κινδύνους ενίοτε, αλλά και τα τραγελαφικά που αντιμετωπίζουμε σαν συντροφιά, έχοντας πάντα τον «μεταφραστή» παρέα, τον τσακ βεβαίως – βεβαίως! Είμαστε λοιπόν έτοιμοι για ακόμη μια φορά, για να σας δώσουμε τις λεπτομέρειες και από το σημερινό ταξίδι στον χρόνο, που έχει τρία τεύχη από το 1969 και δύο από το 1970.  Δεν βγήκαν στα περίπτερα ταυτόχρονα με τις αίθουσες όλα, αλλά αυτά θα τα διαβάσετε πιο κάτω.

CHITTY CHITTY BANG BANG FILM POSTER CHITTY CHITTY BANG BANG GOLD KEY(1969)

Τεύχος 30038 – 902 “Chitty Chitty Bang Bang” (1969)

Ξεκινάμε με μια ταινία του 1968, σε σκηνοθεσία Ken Hughes και με πρωταγωνιστές τους Dick Van Dyke και Sally Ann Howes. Ο πρώτος σας είναι σίγουρα γνωστός σαν φιγούρα, αφού πρωταγωνίστησε σε πολλά παρόμοια φιλμ, όπου η φαντασία επιθυμεί να συναντήσει την πραγματικότητα. Η έκπληξη από πλευράς συντελεστών είναι η παρουσία στην παραγωγή του Albert R. Broccoli, γνωστού από τα φιλμ του πράκτορα 007! Η ταινία βγήκε από τα στούντιο της United Artists. Εξαιρετικό το σενάριο, με το ιπτάμενο όχημα να ταξιδεύει στον χρόνο. Συνάδελφοι δηλαδή οι άνθρωποι! Βέβαια, το δικό τους είναι λιγάκι… θερινό, αλλά η ποικιλία περιπετειών είναι εφάμιλλη με την δική μας! Ανεβήκαμε κι εμείς για λίγο μαζί τους, για να δούμε και πώς είναι να κάθεσαι και να οδηγούν οι άλλοι, αλλά και από καθαρή περιέργεια. Έτσι, Κρίτωνα; Ο Τσακ φυσικά έπληξε πολύ και τον πήρε ο ύπνος, όπως αναμενόταν! Όταν ξύπνησε, είχαμε ήδη μπει στο δικό μας σκάφος και αντίκριζε το πηδάλιο!

SWISS FAMILY ROBINSON FILM POSTER SWISS FAMILY ROBINSON GOLD KEY(1969)

Τεύχος 10237 – 906 “Swiss Family Robinson” (1969)

Και πιάνουμε Ντίσνεϋ, όπου και θα μείνουμε ως το τέλος σήμερα. Αρχή με δράση και εξωτικά τοπία! Ροβινσώνες και εμείς λοιπόν και μάλιστα με μια οικογένεια μαζί μας, από την Ελβετία. Να σας συστήσουμε τα μέλη της και μετά πάμε σε όσα διαδραματίστηκαν, τόσο όσο ήμασταν κι εμείς εκεί, όσο κι όταν φύγαμε. John Mills, Dorothy McGuire, James MacArthur (ο Ντάνο της Χαβάη 5-0!), Tommy Kirk, Janet Munro και ο απόλυτος Ντίσνεϋ πιτσιρικάς, Kevin Corcoran! Σιγά μην έλειπε από εδώ! Σκηνοθετεί ο Ken Annakin. Το φιλμ γυρίστηκε το 1960, εννιά χρόνια πριν το κυκλοφορήσει η Gold Key και ρίξει το κλειδί μακριά (μέχρι που το βρήκαμε εμείς!). Στην Νέα Γουινέα ναυαγήσαμε τούτη τη φορά, αλλά είχαμε αρκετές ανέσεις, είναι αλήθεια. Μπορεί να ήταν κάτι αιώνες πίσω (1812), αλλά δεν μας έλειψαν τα φρούτα, το γάλα, τα διάφορα κατοικίδια, όπως και οι πολύ καλές κατασκευές, που για να σας πούμε την αλήθεια, βάλαμε κι εμείς το χεράκι μας να φτιαχτούν, κι ας μην μας αναφέρουν στα credits! Αυτός που οργίασε εδώ, όπως καταλαβαίνετε ήταν ο Τσακ, ο οποίος έφυγε από τα πλατό με το ζόρι, αφού ήθελε λέει να μείνει εκεί και να συνεχίσουμε μόνοι μας με τον Κρίτωνα! Α, πα, πα απαράδεκτο!

THE LOVE BUG FILM POSTER THE LOVE BUG GOLD KEY(1969)

Τεύχος 10237 – 906 “The Love Bug” (1969)

Ίδια χρονιά, διαφορετική οπτική. Η μια με ήχο και εικόνα, η άλλη με χαρτί και χρώμα, αλλά και οι δύο εξαιρετικές. Το γέλιο πήγε σύννεφο αυτή τη φορά και νομίζω ότι το καταλάβατε και μόνο που είδατε τον τίτλο! Ένα «κατσαριδάκι» για 5, αφού εκτός των πρωταγωνιστών ήμασταν κι εμείς! Δεν μας είδατε στα πλάνα; Είδατε πόσο καλά κρυφτήκαμε;! Η ξεκαρδιστική αυτή πρώτη ταινία της σειράς, σηματοδοτούσε μια νέα εποχή για τα στούντιο της εταιρείας (τι ποιας εταιρείας; Για ρίξτε μια ματιά στα προηγούμενα ταξίδια…), όπου τα πράγματα και τα σενάρια,μάλλον προσγειώνονταν λιγάκι παραπάνω στην πραγματικότητα και το καθαρά παιδικό άχνιζε λιγάκι. Είναι όμως μια τεράστια επιτυχία, με πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις! Πρωταγωνιστούν οι Dean Jones, Michele Lee, David Tomlinson, Buddy Hackett και φυσικά ο Herbie, το Volkswagen ή αλλιώς σκαραβαίος, που από τις κοινότητες των χίπηδων και τα φανταχτερά λουλούδια, βρέθηκε να είναι ο απόλυτος σταρ! Σκηνοθεσία φυσικά από τον Robert Stevenson, ένας από τους πιο δημοφιλείς εργαζόμενους στα στούντιο του θείου Γουώλτ και κολλητός των λογιστών! Όσο αποχαιρετούσαμε την παρέα, για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας, ο συνήθης απροσάρμοστος Τσακ, τραβούσε τον προφυλακτήρα του Χέρμπι! Καλά, χάθηκε ένα άλλο, πιο μικρό πράγμα για σουβενίρ;! Εγώ με τον Κρίτωνα ας πούμε, πήραμε από ένα πόμολο της πόρτας!

DARBY O`GILL & THE LITTLE PEOPLE FILM POSTER DARBY O`GILL & THE LITTLE PEOPLE GOLD KEY(1970)

Τεύχος 10252 – 001 “Darby O’Gill & the Little People” (1970)

Δέκα χρόνια πίσω, πάμε στο ’59 για να δούμε τις διαφορές που σας έλεγα πριν, μεταξύ των παραγωγών της Ντίσνεϋ. Εδώ η φαντασία έχει τον πρώτο ρόλο και όλα δείχνουν να είναι μαγεμένα και να χορεύουν στον τρελό ρυθμό του βιολιού, ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να είναι ξωτικό! Και φυσικά χορέψαμε κι εμείς! Τι νομίσατε; Θα καθόμασταν να τους κοιτάμε; Άλλωστε το βιολί ήταν Στραντιβάριους. Κάποια άλλα αντικείμενα,  χρυσά σπαθιά, κάτι ρουμπίνια και χρυσά νομίσματα, διάφορα, ξέρετε εσείς, ένας από τους τρεις πίστεψε ότι μπορούν να χωρέσουν στο σκάφος! Ευτυχώς οι άλλοι δύο του εξηγήσαμε ότι δεν θα μπορούμε να απογειωθούμε και τα επέστρεψε! Ποιος ήταν, μάλλον υποψιάζεστε! Η ταινία του Robert Stevenson (τι μου θυμίζει αυτό το όνομα…), είναι από τις καλύτερες της Ντίσνεϋ, όλων των εποχών! Ωραίος ο τρόπος που δένουν οι θρύλοι της Ιρλανδίας με το κωμικό και το δραματικό στοιχείο. Καταπληκτικοί και οι τέσσερις πρωταγωνιστές. Albert Sharpe, Janet Munro, Sean Connery (σε μια από τις πρώτες του εμφανίσεις μπροστά από τις κάμερες), Jimmy O’Dea. All time classic η ταινία και πρέπει να την δουν τα παιδιά κάθε ηλικίας! Αφήνουμε… αφήνουμε είπα, Τσακ, τον βασιλιά των ξωτικών και φεύγουμε για άλλες πολιτείες. Α! να μην ξεχάσω να σας πω, ότι έχουμε πιάσει το 1970.

101 DALMATIANS FILM POSTER 101 DALMATIANS GOLD KEY(1970)

Τεύχος 10247 – 002 “101 Dalmatians” (1970)

Πριν κλείσει σελίδα το ημερολόγιο πτήσεων μας για σήμερα, να μιλήσουμε και για μια ταινία κινουμένων σχεδίων, κλασσική και αγαπημένη και αυτή. Γυρίστηκε το 1961 και παραμένει σαν μια από τις πιο επιτυχημένες των στούντιο της Ντίσνεϋ. Ανήκει στην φουρνιά εκείνων των πολύ αγνών παραγωγών, που λάτρεψαν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. 100 και ένα σκυλάκια Δαλματίας, ενάντια σε μια κακιασμένη μέγαιρα, που δεν της αρέσουν και θέλει να τα ξεφορτωθεί! Μα δεν είναι κρίμα! Για την σκηνοθεσία συνεργάστηκαν οι Clyde Geronimi, Hamilton Luske και Wolfgang Reitherman. Στα 215 εκατομμύρια δολάρια έφθασαν τα κέρδη από τις εισπράξεις! Εδώ περάσαμε σαν να πηγαίναμε μια σχολική εκδρομή, με τοστ, λεμονάδες και τα συναφή! Μια όμορφη παρέα είμαστε και τραγούδια σχετικά! Μόνη παρατονία ο γνωστός πια, που βάλθηκε να μετράει ξανά και ξανά τα σκυλάκια, για να μας αποδείξει λέει ότι είναι παραπάνω από 101! Ε, του είπαμε κι εμείς την παροιμία με το αλεπουδάκι, κι έτσι αν και απορημένος, ήρθε στο ταξίδι του γυρισμού.

Αυτά ήταν και τα τεύχη που σας είχαμε ετοιμάσει για αυτή την εβδομάδα. Είμαστε το 1970 και εκεί θα μείνουμε για 4 από τις επόμενες ταινίες (η άλλη είναι από το 1971), στο τελευταίο πια ταξίδι μας. Σνιφ, κλαψ, λυγμ… Αρχίζει και μας πιάνει μια μελαγχολία, γιατί την επόμενη εβδομάδα θα σας αποχαιρετίσουμε. Ως τότε όμως, ας διαβάζουμε όλοι περισσότερα κόμικς, γιατί ο κόσμος εκεί είναι λαμπερότερος και πιο αισιόδοξος! Από τον Κρίτωνα, τον Τσακ και εμένα, καλή εβδομάδα σε όλους!

Όλα τα επεισόδια των εξερευνήσεών μας σας περιμένουν εδώ.

Για το Comics Trades 2012–2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 10 Φεβρουαρίου 2013, in American Comics, Arts, Cinema, Classic Movies, Comics, Comics & Cinema, Comics & Movies, Comics Archive, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Films Posters, Gold Key, History of Cinema, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφίσες, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βίντεο, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εκδόσεις Εξωτερικού, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Η Ιστορία του Κινηματογράφου, Κόμικς & Κινηματογράφος, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κινηματογράφος, Λογοτεχνία & Κόμικς, Λογοτεχνία & Κινηματογράφος, Πολιτισμός, Σπάνια Κόμικς, Σινέ-Κόμικς, Σινέ-Κόμικς: Gold Key, Τέχνες, Τέλος Εποχής, Video, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.