ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – «ΤΖΩΝ ΓΚΡΗΚ»(1958) / Α` ΠΕΡΙΟΔΟΣ(μικρό σχήμα)

Το 1958, ο «Πελαργός» μας φέρνει ακόμη έναν Έλληνα διώκτη του εγκλήματος, αστυνομικό και αυτόν, που δρα στην Νέα Υόρκη. Αντί για τον Τζοε Ντικ, εδώ έχουμε τον Τζών Γκρηκ, που από το όνομα και μόνον, μαρτυράει την καταγωγή του. Μόνο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα τεύχη του είναι περισσότερα(και η επιτυχία σαφώς μεγαλύτερη), απ` αυτά του συνάδελφου του. Σε αυτήν, την πρώτη περίοδο που θα εξετάσουμε, σε μικρό σχήμα περιοδικών(η δεύτερη ήταν σε μεγάλο σχήμα και 8 μόλις τεύχη και θα μας απασχολήσει αργότερα), συγγραφείς δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις.

Ο Νίκος Ρούτσος(Γκαούρ Ταρζάν, Κουρσάρος, κ. α.), ξεκινάει και φθάνει μέχρι το τεύχος 12, ο Γιάννης Φιλιππάτος παίρνει την σκυτάλη και πάει ως το τεύχος 19, ενώ ο Δημήτρης Σαμαράς αναλαμβάνει να πάει μέχρι τον τερματισμό της έκδοσης και το τεύχος 44. Σε όλα αυτά τα τεύχη, η εικονογράφηση δεν άλλαξε και ανήκε στον ένα και μοναδικό, Βύρωνα Απτόσογλου! Σε μια από τις αποσπασματικές σελίδες που παραθέτουμε, μπορείτε να δείτε και ένα πίνακα με τους τίτλους μερικών, από τα τεύχη που κυκλοφόρησαν(θα ανέφερα τον αντίστοιχο πίνακα του τεύχους 24, αλλά έχει άκοπες σελίδες!).

Στα οπισθόφυλλα, όπως συνήθως έτσι και εδώ, έχουμε εικονογραφημένα σε συνέχειες, που ενδεχομένως να ήταν και ένα μόνον, αλλά από το τεύχος 24 κι έπειτα, δεν έχω άλλα ώστε να το πιστοποιήσω. Πάντως, αυτό το ένα εικονογραφημένο, που εικονίζεται ως και το τεύχος 24, έχει για τίτλο «Ο τρόμος των ωκεανών» και πολύ καλό σκίτσο. Είναι σίγουρα από Αμερικάνικο κόμικς της δεκαετίας του `50, ίσως και τέλη του`40 και μόλις έχουμε νεότερα για την ταυτότητα του, θα τα συμπληρώσουμε στην παρουσίαση.

Οι εσωτερικές σελίδες και τα εξώφυλλα, προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του συντάκτη.

Εκδόσεις: «Πελαργός»

Τίτλος: Τζών Γκρηκ

Έτος: 1958

Αριθμός τευχών: 44

Σελίδες: 36(ασπρόμαυρο)

Κόστος: 2 Δραχμές

Είδος: Παραλογοτεχνικό(ιστορίες κειμένου)

Συγγραφέας: Νίκος Ρούτσος(τεύχη 1 – 12), Γιάννης Φιλιππάτος(τεύχη 13 – 19), Δημήτρης Σαμαράς(20 – 44)

Εικονογράφηση: Βύρωνας Απτόσογλου

Για το Comics Trades 2012 – 2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 24 Σεπτεμβρίου 2012, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Έλληνες Δημιουργοί, Απτόσογλου, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αστυνομική Φιλολογία, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βινιέτες, Γιάννης Φιλιππάτος, Δημήτρης Σαμαράς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Πελαργός, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ζωή, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κάποτε στην Ελλάδα!, Λαικά Αναγνώσματα, Νίκος Ρούτσος, Οπισθόφυλλα, Παραλειπόμενα, Παραλογοτεχνικά Κόμικς, Περιοδικά, Πολιτισμός, Σπάνια Κόμικς, Συγγραφείς, Σκίτσο, Τέλος Εποχής, Τέντυ Τέντ, Τζων Γκρηκ, Rare Comics and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 9 Σχόλια.

  1. Αντί για τον Τζοε Ντικ

    Κάποιος ξέχασε να δημοσιεύσει το σχετικό άρθρο, πριν από τούτο!

    Απορία: το πραγματικό όνομα τού Τζων Γκρηκ ήταν Ιωάννης Κουρμπέτης, και η καταγωγή του από τα Μέγαρα, όπως γράφει στο πρώτο εξώφυλλο τού άρθρου; 🙂

    Μου αρέσει!

    • 🙂 🙂

      Καλημέρα, Κρίτωνα, κύριοι! Καλή εβδομάδα να έχουμε!

      Σωστά! έχεις απόλυτο δίκιο! Είναι προγραμματισμένη σαν παρουσίαση για την επόμενη Δευτέρα, ενώ έπρεπε να είχε προηγηθεί! Έχω πήξει όμως με την επερχόμενη νέα θεματολογία μας και έγινε το λάθος! Είναι μεγάλο μπέρδεμα, με τόσα project, που πρέπει να βγουν όλα ανανεωμένα.

      Νομίζω ότι έτσι είναι, αν θυμάμαι καλά, σχετικά με το ήρωα των ιστοριών… 😉

      Μου αρέσει!

  2. Δύσκολο να ψάξεις να βρεις στοιχεία για το κόμικ. Όνομα που βρήκε να ‘χει κι’ αυτός, Χάρυ Ρον. Όλες οι σελίδες, που βρήκα, αναφέρονται στο Χάρυ Πότερ και το φίλο του το Ρον!

    Μου αρέσει!

    • 🙂 🙂 Είναι δύσκολο, που να πάρει. Το ξέρω. Έψαξα κι εγώ, αλλά τίποτα για την ώρα.

      Μου αρέσει!

    • Κι επειδή μπορεί μερικοί φίλοι να πάρουν λάθος δρόμο, διαβάζοντας τα σχόλια μας γι`αυτή την παρουσίαση, να πω ότι αστειευόμασταν προ ολίγου. Το όνομα «Ιωάννης Κουρμπέτης – Μέγαρα», στο εξώφυλλο του τεύχους 8, έχει να κάνει με το πρακτορείο τύπου, που διένειμε το συγκεκριμένο τεύχος, στα Μέγαρα, κι όχι για την μετάφραση του ονόματος του ήρωα! 🙂

      Μου αρέσει!

  3. Εμ βέβαια, μη μας βγάλουν στο κουρμπέτη για παραπληροφόρηση!

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.