CT SPECIAL – ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ – «OI ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ» / ΕΔΜΟΝΔΟΣ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΒΑΛΕΝΤΙΝ ΑΜΠΟΥ

Το τεύχος των ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ «οι Βασιλείς των ορέων» διαδραματίζεται στην Ελλάδα του Όθωνα και είναι γραμμένο από τον Εντμόντ Φρανσουά Βαλεντίν Αμπού (Edmond Francois Valentin About). Ο Αμπού ήταν Γάλλος συγγραφέας, ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος. Το 1851 ήρθε στην Αθήνα ως υπότροφος της Γαλλικής Σχολής και έμεινε 4 χρόνια περιοδεύοντας την χώρα. Απογοητευμένος από όσα είδε όταν επέστρεψε στο Παρίσι, δημοσίευσε το βιβλίο του Σύγχρονη Ελλάδα (1855), στο οποίο σχολιάζει, επικριτικά (υπερβάλλοντας κάποιες φορές και αδικώντας μας άλλες) την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας. Το μυθιστόρημα «Βασιλείς των Ορέων» δημοσιεύθηκε λίγο μετά και σε αυτό περιγράφεται η κατάσταση που επικρατούσε στην ελληνική επαρχία στο θέμα των ληστρικών συμμοριών, αρκετά μεγαλοποιημένη.

Κατά κάποιο τρόπο ο Αμπού περιγράφει κάποια από τα γεγονότα της σφαγής του Δήλεσι 15 χρόνια πριν αυτά συμβούν. Στο μυθιστόρημα αυτό αντέδρασαν άλλοι υπότροφοι της Γαλλικής Σχολής της Αθήνας, με την δημοσίευση μιας σειράς άρθρών που αμφισβητούσαν την αντικειμενικότητα του Αμπού. Η αμερικανική έκδοση των ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ αναφέρει τις ελληνικές αντιδράσεις για το μυθιστόρημα του Αμπού και ταυτόχρονα στο ίδιο τεύχος παρουσιάζει την δίκη του Σωκράτη για να ισορροπήσει κατά μάλλον τις εντυπώσεις.

Το αφιέρωμα μας συνεχίζεται και αυτήν Κυριακή, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Διαβάστε την παρουσίαση και αυτού του τεύχους των Κλασσικών Εικονογραφημένων, όπως πάντα στο CT Special.

Posted on 5 Αυγούστου 2012, in Arts, Classic Illustrated, Comics, Comics Archive, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Links, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, CT Special, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, History, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αδελφοί Πεχλιβανίδη, Βιβλίο, Βινιέτες, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Ατλαντίς, Εκδόσεις Εξωτερικού, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Η Ιστορία της Λογοτεχνίας, Ιστορία, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κάποτε στην Ελλάδα!, Κλασσικά Εικονογραφημένα, Λογοτεχνία, Λογοτεχνία & Κόμικς, Πολιτισμός, Πολιτική, Τέχνες, Τέλος Εποχής, Politics and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 13 Σχόλια.

  1. Καλημέρα κύριοι!

    Γράφω εδώ το σχόλιο μου, για το άρθρο του Στέλιου, αν και στο CT Special μπορούμε όλοι να δούμε και να διαβάσουμε σαφώς περισσότερα.

    Μια ακόμη σούπερ δουλειά, Στέλιο! Πργαματικά έπιασες όπως λέμε το θέμα, από παντού! Καταπληκτική και αυτή η παρουσιάση σου και σε ευχαριστούμε πολύ!

    Αναμένουμε τα νεότερα σου άρθρα, πάνω στην έκδοση αυτή που την αγαπήσαμε και την αγαπάμε, όλοι.

    Μου αρέσει!

  2. Όπως τα λες Γιώργο! Κι έλεγα κανένα Κλασσικό εικονογραφημένο από τον master του είδους Στέλιο δεν θα δούμε;

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα, Βασίλη!

      Ετοιμάζονται τεύχη Κλασσικών και από εμένα, για Φθινόπωρο όμως. Αν κάποιος εξ υμών θέλει να βάλει ένα χεράκι, δεν θα πούμε όχι! 🙂

      Μου αρέσει!

      • Αχά!
        Να κοιτάξω τη λίστα και θα σας πω…

        Μου αρέσει!

        • Απλά ανέφερε ποιά τεύχη σε ενδιαφέρουν, γιατί δεν ενημέρωσα την λίστα εδώ και αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη παρουσιαστεί, πολλά περισσότερα από όσα γράφει, εκεί!

          Παραθέτω μια πρόχειρη λίστα, τευχών διαθέσιμων προς παρουσίαση, για κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να μην κάνουμε τις ίδιες παρουσιάσεις!

          «Η καλύβα του μπάρμπα – Θωμά»

          «Οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας»

          «Δύο χρόνια στην πλώρη»

          «Σέρλοκ Χώλμς»

          «Ο πιλότος»

          «Ο τολμηρός Μπίλ Χίκοκ»

          «Ροβινσώνας Κρούσος»

          «Ρομπέν των Δασών»

          «Χίλιες & μια νύχτες»

          «Ρόμπ Ρόυ»

          «Η μηχανή του χρόνου»

          «Μπέν Χούρ»

          «Ο μικρός άγριος»

          «Τάρας Μπούλμπα»

          «Η ανταρσία του Μπάουντυ»

          «Τίγρεις και προδότες»

          «Ο δόκιμος Ήζυ»

          «Ταξίδι στο κέντρο της γης»

          «Ο λόρδος Τζίμ»

          «Ανάμεσα στα θηρία»

          Μου αρέσει!

  3. Καλησπέρα σε όλους
    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
    Υπολογίζω να έχω κάτι καινούργιο γύρω στις αρχές Σεπτεμβρίου.
    Με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού προτιμώ θερινό σινεμά και κουβέντα παρά υπολογιστή, Φαντάζομαι βέβαια ότι για τους περισσότερους ισχύει το ίδιο.

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα, κύριοι!

      Καλή εβδομάδα!

      Βέβαια, με τις θερμοκρασίες που ξεκίνησε, την βλέπω για παραλία περισσότερο, παρά για ανάγνωση και συγγραφή! 🙂

      Θα συμφωνήσω συνεπώς, τόσο με τον Στέλιο, όσο και με τον Βασίλειο!

      Θα μείνουμε με προσωπικό ασφαλείας και το θερινό μας τμήμα! 🙂

      Μου αρέσει!

  4. Ευ λέγεις!

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.