ΚΟΜΙΞ ΤΕΥΧΟΣ 288 – «Ο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΠΑΠΙΩΝ»

Το ΚΟΜΙΞ Ιουνίου 2012, είναι ήδη στα περίπτερα και καλωσορίζει το φετινό καλοκαίρι, με το τεύχος που τιτλοφορείται «Ο Ρομπέν των παπιών»! Ας ρίξουμε μια ματιά στο περιεχόμενο του.

Η πρώτη ιστορία του τεύχους, είναι το «Φευγάτο θησαυροφυλάκιο», με τον θείο Σκρούτζ και είναι μια πολύ καλή ιστορία, σε όλα! Διπλό το άγχος του φυλάργυρου παπιού, που παρασύρει στην περιπέτεια αυτή(ως συνήθως), τον Ντόναλντ και τα ανίψια. Από την μια οι Λύκοι που καραδοκούν για να αδειάσουν το θησαυροφυλάκιο του και από την άλλη η Ματζίκα που περιμένει την δική της κατάλληλη στιγμή, για να βουτήξει την τυχερή δεκάρα! Το τέταρτο από το τέλος καρέ, βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για καρέ της εβδομάδας! Θα σας αρέσει τόσο το σκίτσο, όσο και το σενάριο.

Συνεχίζουμε με την «Εισβολή των χρυσοφάγων». Διαστημικά τερατάκια, που έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στην γεύση των χρημάτων του Σκρούτζ! Έχει κέφι και αστείες καταστάσεις(συμπρωταγωνιστούν Ντόναλντ και ανίψια), αλλά το σκίτσο της δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς, από μια τέτοια ιστορία. Κρίμα.

Ο «Ρομπέν των παπιών», που έδωσε και τον τίτλο του τεύχους, βρίσκεται στην τρίτη κατά σειρά ιστορία. Ο Ντόναλντ παρασύρεται από την φαντασία του και προσπαθώντας να γίνει ένας νέος υπερασπιστής των αδυνάτων, συμμαχεί με τους Λύκους(!), για να δώσει μέσα από το περιεχόμενο του θησαυροφυλάκιου του θείου του, χαρά στους συμπολίτες της Λιμνούπολης! Οι καταστάσεις θα οδηγήσουν σε απρόβλεπτο τέλος… Πολύ καλό σενάριο και σκίτσο. Από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, στιγμές του τεύχους.

Οι «Μαραθωνοδρόμοι», είναι η …μινιόν ιστορία του τεύχους, που ολοκληρώνεται σε μόλις 4 σελίδες. Παρ` όλα αυτά, δεν είναι κακή. Βγάζει χιούμορ και είναι διασκεδαστική. Ο Ντόναλντ με τον Γκαστόνε, είναι οι βασικοί της χαρακτήρες.

Γυρίζουμε τις σελίδες του τεύχους 288 και φτάνουμε στην «Βουτιά στην πισίνα». Απ` τον τίτλο της και μόνο, θα σας έρχονται σίγουρα στο νου εικόνες καλοκαιρινές! Δεν πέσατε έξω! Καύσωνας και πολλή δίψα! Για λίγη δροσιά, ο Ντόναλντ θα τραβήξει πολλά! Έξυπνη την βρήκα, με μέτριο σκίτσο όμως και ανύπαρκτο background! Λιτό και μίνιμαλ. Πάντως, χωράει στο τεύχος και δεν του χαλάει την συνολική εικόνα.

Το «Για μια χούφτα σαρδέλες», με την γιαγιά Ντακ και τον Πασχάλη, είναι μια βελτιωμένη περίπτωση της προηγούμενης ιστορίας, ως σκίτσο και σενάριο. Θα την χαρακτήριζα καλή, αν και έχω την αίσθηση, ότι μπήκε στο τεύχος για να φτάσουμε στις επιθυμητές σελίδες του, ως αριθμό…

Την «Υγιεινή διατροφή», δεν θα την κρίνω, αφού καταναλώνει μόλις δύο σελίδες…

Φτάνουμε στην τελευταία ιστορία του τεύχους. Ο «Τζο από την Σιγκαπούρη», είναι τέλεια απ` όλες τις απόψεις! Μια από εκείνες τις στιγμές, τις οποίες περιμένουμε και γι`αυτό ανυπομονούμε, να πάρουμε το καινούργιο τεύχος του περιοδικού στα χέρια μας! Ένα σενάριο πολύ καλό, ευρηματικό και με έξυπνες ατάκες και ένα πολύ καλό σκίτσο, επέλεξαν οι συντελεστές της έκδοσης, για επίλογο. Υπήρξαν καρέ, που μου έφεραν στα μάτια εικόνες από εκείνα τα υπέροχα καρτούν, που βλέπαμε κάποτε στην τηλεόραση! Πολύ ζωντανό σκίτσο! Προσωπικά την θεωρώ ως την κορυφαία του τεύχους. Πρωταγωνιστούν ο Ντόναλντ, τα ανίψια και μια …τετράποδη έκπληξη!

Τον Ιούλιο, περιμένουμε τις «Απόρρητες διακοπές», αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες εκδόσεις Ντίσνεϋ ενδιάμεσα, για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε, φυσικά.

Συμπερασματικά, το τεύχος 288 δεν θα έλεγα ότι είναι αυτό ακριβώς που λέμε …εισαγωγή στο καλοκαίρι. Αν και κάπου λειτουργεί θεματικά(1-2 ιστορίες), είναι κάπως …μπερδεμένο και μάλλον το ίδιο θα νιώσουν και οι αναγνώστες του. Έχει καλές στιγμές, αλλά δεν ξεπερνά την μετριότητα. Θα το βαθμολογήσω με ένα 7,5 στα 10, για την πρώτη και την τελευταία ιστορία κυρίως. Όχι ότι και η τρίτη ήταν κακή. Απλά το περίμενα λιγάκι καλύτερο…

Τις παρουσιάσεις τών τευχών τού ΚΟΜΙΞ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 31 Μαΐου 2012, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Strips, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, ΚΟΜΙΞ, Παρουσίαση: ΚΟΜΙΞ, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 19 Σχόλια.

  1. Πιο πολύ μ΄ αρέσει το σκίτσο της πρώτης ιστορίας.
    Όσο για το Καρέ, θα το αναμένουμε. Δεν μπορώ να διαβάσω τι λέει ο φίλτατος ημών παλιοτσιγκούναρος, αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι απολαυστικόν.

    Μου αρέσει!

    • Η πρώτη και η τελευταία(ειδικά η τελευταία), μου θύμισαν στιγμές με «μικιμάου» στην παραλία, αγκαλιά με φέτες καρπούζι και διαγωνισμούς, ποιός θα φτύσει το σπόρο πιο μακριά!!! 🙂

      Μου αρέσει!

  2. Πράγματι. Το τέταρτο καρέ, από το τέλος της πρώτης ιστορίας, χρειάζεται να φορέσεις γιαλιά ηλίου για τα το δεις!

    Να σας επιστήσω, όμως, την προσοχή και στο πέμπτο καρέ της ιστορίας «ο Τζο από την Σιγκαπούρη». Το κείμενο μέσα στο συννεφάκι δεν είναι γραμμένο με τη συνηθισμένη γραμματοσειρά τού Κόμιξ. Μοιάζει, μάλιστα, να είναι γραμμένο με το χέρι και, κατά κάποιον τρόπο, είναι! Το κείμενο είναι γραμμένο με τη γραμματοσειρά Carl Barks Script, η οποία σχεδιάστηκε από τον Thomas Pryds Lauritsen, ψηφιοποιώντας τη γραφή τού Μπαρκς, όπως χρησιμοποιήθηκε σε διάφορα Αμερικάνικα κόμικς. Ύστερα από υπόδειξή μου για το πώς μπορούν οι λατινικοί χαρακτήρες να μετατραπούν σε ελληνικούς, η γραμματοσειρά περιλαμβάνει και ελληνικούς χαρακτήρες. Έτσι, αυτό που βλέπουμε, τελικά, είναι πώς θα είχε γράψει αυτό το συννεφάκι ο ίδιος ο Carl Barks στα Ελληνικά!!!

    Η ίδια γραμματοσειρά χρησιμοποιήθηκε και στο τέταρτο και στο έκτο καρέ τής προτελευταίας σελίδας τής ιστορίας. Και τα τρία καρέ, υποθέτω, είναι φόρος τιμής στο μεγάλο σχεδιαστή, αλλά και ένα κλείσιμο του ματιού προς τους… μυημένους.

    Εάν κοιτάξετε προσεκτικά το πρωταπριλιάτικο εξώφυλλο τού Ζαγκόρ, ο τίτλος τού τεύχους είναι γραμμένος με αυτή τη γραμματοσειρά, ελαφρώς τραβηγμένη προς τα πάνω, για να γίνουν πιο μακρόστενα τα γράμματα!

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα Κρίτωνα, κύριοι!

      Καλό μήνα να έχουμε! Από σήμερα, επίσημα καλοκαίρι, αν και μας τα χαλάει πάλι ο καιρός. Που θα πάει όμως; Θα εναρμονιστεί με την εποχή! 🙂

      Κρίτωνα, για ακόμη μια φορά τα στοιχεία που μας παρέθεσες, ήταν εξαιρετικά! Πραγματικά, όποιος διαβάζει τα σχόλια των άρθρων και των παρουσιάσεων, δεν γίνεται να μην σταθεί στις παραπομπές σου, αλλά και στα πολύ ουσιαστικά και πληροφοριακά στοιχεία που μας προσφέρεις! Βοηθάνε πάρα πολύ όλους μας, να κατανοήσουμε εκ των έσω, ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες, όπως αυτό σήμερα για τον σπουδαίο Carl Barks και τον τρόπο με τον οποίο του αφιερώθηκαν τα συγκεκριμένα καρέ. Τα οποία ομολογώ, ότι δεν πρόσεξα στην χθεσινή, πρώτη(ακολουθούν τουλάχιστον 2, σε κάθε τεύχος ΚΟΜΙΞ), ανάγνωση! Όσον αφορά την γραμματοσειρά, να πω ότι είναι πολύ όμορφη! Καθαρά κόμικς και υπέροχη! Έλυσες και ένα μέρος του γρίφου, που συνόδευε το Πρωταπριλιάτικο μας αστείο! Άψογα!

      Για να δούμε σήμερα. Προκειμένου να υπάρξει πλέον Πανελλαδική, σταθερή ημερομηνία του Μίκυ Μάους, τι θα συμβεί; Θα κυκλοφορήσουν στην επαρχία 2 τεύχη; Της προηγούμενης εβδομάδας και αυτής, ταυτόχρονα; Ή θα έχουμε ένα σήμερα και ένα αύριο; … Εν αναμονή λοιπόν.

      Μου αρέσει!

    • Ο σοφός χτύπησε πάλι!

      (Το άβαταρ, by the way, από τους 7 σοφούς της αρχιαότητας δεν προέρχεται;)

      Μου αρέσει!

  3. Πέρσι το καλοκαίρι, που πρωτοκυκλοφόρησε το Μίκυ Μάους ταυτόχρονα πανελλαδικά, τι είχε γίνει;

    Ή, μήπως, λόγω τής αναμπουμπούλας, με την αλλαγή τού συστήματος διανοής τύπου, χάθηκαν κάποια τεύχη, όπως χάσαμε στην Αθήνα τις «Παρασκευές τού Γκούφυ» και έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τα Χριστούγεννα, για να τις διαβάσουμε;

    Μου αρέσει!

    • Δεν θυμάμαι, για να είμαι ειλικρινής, Κρίτωνα. Νομίζω είχαν κυκλοφορήσει 2 τεύχη, με διαφορά 3-4 ημερών. Τώρα για τις δυσαρμονίες που δημιουργούνται με τις τμηματικές να τις πω έτσι, κυκλοφορίες των εκδόσεων της Νέας Ακτίνας, αυτό είναι άρωμα ξεθυμασμένης κολόνιας, που κρατάει δεκαετίες! Όπως διαμαρτύρονται οι εντός Αθηνών για το ΚΟΜΙΞ πχ, ή για κάποια τομάκια των Μεγάλων Σήριαλ, διαμαρτύρεται και η υπόλοιπη επικράτεια, για τις καθυστερημένες αφίξεις των ίδιων τόμων(καλικαιρινών), που τα διαβάζουμε ας πούμε το Σεπτέμβρη, ή τον Οκτώβρη! Για να μην αναφέρουμε και την Κύπρο, όπου τα παραλαμβάνουν τα Χριστούγεννα, με κόστος 16 – 18 ευρώ το ένα! Όλα αυτά, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν υπήρχε μια σταθερή γραμμή πλεύσης, εκ μέρους της εταιρείας, ή αν απλά ζούσαμε εκτός Ελλάδας και αγοράζαμε τα κόμικς της χώρας εκείνης που είχαμε επιλέξει, η οποία σίγουρα θα μας σεβόνταν σαν αναγνώστες περισσότερο!

      Μου αρέσει!

  4. Σε κάθε νέο Μίκι Μάου καταλήγουμε να μιλάμε για τη συνολική οργάνωση της Ελλάδας!

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.