ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ & ΚΟΜΙΚΣ – ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ «ΟΙ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ ΣΤΑ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΜΠΛΕΚ»

Πολύ καιρό τώρα, ήθελα να αφιερώσω μερικές γραμμές σε όλα όσα είδαμε μέσα από τις σελίδες και τα οπισθόφυλλα, των Ελληνικών εκδόσεων κόμικς, σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Ελληνικό, ή Ευρωπαικό. Είναι πάρα πολλές και διαφορετικές οι μορφές αυτών των αναφορών. Άλλοτε ήταν παρουσιάσεις ενδεκάδων, της πρώτης ή της δεύτερης Εθνικής κατηγορίας(δεν είχαμε εκείνα τα χρόνια superleague!), ή πορτρέτα ποδοσφαιριστών, άλλες φορές αφίσες και αυτοκόλλητα και στα χρόνια της δεκαετίας του`80, είχαμε χαρτοκοπτικές και βιβλιαράκια ένθετα, ή απλά ειδήσεις σε ξεχωριστή σελίδα. Φυσικά υπήρχαν και κόμικς ιστορίες, με θέμα το ποδόσφαιρο και μάλιστα πολλές. Αλλά με αυτές θα ασχοληθούμε σε άλλο τμήμα αυτού του αφιερώματος. Σήμερα, θα μιλήσουμε και θα δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες, από τα χρόνια της δεκαετίας του`70. Πάντα σχετικά με τα κόμικς και το ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι αυτή η δεκαετία, ήταν και η πιο δημοφιλής στους αναγνώστες(η δική μας Golden Age!), οπότε και την επέλεξα σαν αφετηρία, ώστε να μπορέσουν να σχολιάσουν πολλοί από εσάς. Εννοείται ότι θα ακολουθήσει και αυτή του `80, όπως και μεταγενέστερες ή προγενέστερες περιόδοι εκδόσεων. Αρχή λοιπόν σήμερα, με τα μια σειρά που αγάπησαν οι πιτσιρικάδες πολύ.

Μακράν η πιο επιτυχημένη σειρά οπισθοφύλλων εκείνα τα χρόνια  λοιπόν, θεωρώ ότι ήταν αυτή των περιοδικών Μπλέκ και Όμπραξ, του κ. Στυλιανού Ανεμοδουρά. Αν ορισμένα από εκείνα τα τεύχη δεν βρίσκονται εύκολα πια, ή αν τα βρούμε δεν έχουν οπισθόφυλλα, ήταν γιατί φιλοξένησαν τις ενδεκάδες των ομάδων μας, στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α και Β Εθνικής κατηγορίας. Ποδοσφαιριστές και ομάδες – θρύλοι, που έκτοτε δεν πέρασαν ξανά από τα Ελληνικά γήπεδα! Μεγάλες μορφές και σημαντικότατες παρουσίες. Κάποιες από τις ομάδες που θα δείτε πιο κάτω, χάθηκαν από τον χάρτη των δύο πρώτων μας κατηγοριών, ή σε ακόμη χειρότερες περιπτώσεις, βολοδέρνουν πια στις μικρές όπως τις λέμε, κατηγορίες. Έπαψαν να έχουν ρόλο του πρωταγωνιστή, ομάδες σαν τον «φονέα των γιγάντων» Φωστήρα, ενώ οι Κυπριακές ομάδες όπως η Ομόνοια, συμμετέχουν πλέον στο πρωτάθλημα της χώρας τους. Οι διαιτητές δεν είναι από χώρες του εξωτερικού, τα γήπεδα μας δεν έχουν χαλίκια, οι ντρίμπλες του Αρδίζογλου και τα τακουνάκια του Δεληκάρη χάθηκαν, οι στιγμές των Ευρωπαικών παιγνιδιών στο Κυπελλούχων και το UEFA(και πολύ πιο σπάνια στο Πρωταθλητριών), δεν μας συγκλονίζουν στις τηλεοράσεις, οι καπνοβιομηχανίες δεν διαφημίζονται στα γήπεδα, οι ξένοι παίκτες μας έπνιξαν με την παρουσία τους, τα ταλέντα δεν έχουν χώρο για να φανούν, οι φίλαθλοι δεν πάνε στο γήπεδο… Με άλλα λόγια, άλλαξαν πολλά…

Επειδή δεν έχω όλα τα τεύχη του Μπλέκ μικρού σχήματος, αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα και έχει επιμέρους πληροφορίες, μπορεί να τις προσθέσει. Έτσι, εντοπίζω την πρώτη εμφάνιση ποδοσφαιρικής ενδεκάδας σε οπισθόφυλλο του περιοδικού, στο τεύχος 132(29 Δεκεμβρίου του 1971 – «Στο στόμα των κροκοδείλων»). Η ομάδα εκείνη, ήταν η ΑΕΚ και αν πάρουμε σαν γνώμονα(υποθετικά πάντα), ότι η δημοσίευση αυτή των ομάδων, ξεκίνησε με αλφαβητική σειρά, τότε ίσως να ήταν και η πρώτη. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικές ενδεκάδες, των ετών 1972, 1973 και 1974. Στο τεύχος 241(30 Ιανουαρίου 1974 – «Πάλη γιγάντων»), είχαμε την τελευταία δημοσίευση. Ήταν η Αναγέννηση Καρδίτσας, αυτή που έκλεινε μια εποχή ολόκληρη ουσιαστικά και αποτελούσε τον επίλογο μας τριετούς θεματικής σειράς στα οπισθόφυλλα του Μπλέκ, θρυλικής όσο και οι ομάδες που εικονίζονταν, θα την χαρακτήριζα.

Παράλληλα με το «Μπλέκ», υπήρξε δημοσίευση και στα οπισθόφυλλα του «Όμπραξ», την σειρά των οποίων θα την δούμε μαζί στο επόμενο τμήμα αυτού του αφιερώματος. Όπως επίσης, θα σταθούμε και στις πολύ όμορφες σειρές με ξένες ομάδες, που μπήκαν στα οπισθόφυλλα των δύο πιο πάνω περιοδικών, αλλά και σε άλλα πολλά ενδιαφέροντα, ποδοσφαιρικά θέματα. Όπως για παράδειγμα, τα ημερολόγια του Μπλέκ και του Ζαγκόρ, ή τα σήματα των Αγγλικών ομάδων. Όποιος από εσάς, επιθυμεί να προσθέσει στοιχεία, μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας στο παρακάτω email.

gkoscomicsandmore@gmail.com

Αν μπορέσουμε και συγκεντρώσουμε όλα εκείνα τα οπισθόφυλλα, θα τα προσφέρουμε σε όλους σας με την μορφή pdf αρχείου. Να πω τέλος, ότι οι φωτογραφίες του άρθρου είναι ενδεικτικές και αναρτήθηκαν με τυχαία σειρά και όχι προτίμησης ή αξιολόγησης! Υπάρχουν σαφώς πολλές περισσότερες τέτοιες ενδεκάδες διαθέσιμες, αλλά δεν γίνονταν να χωρέσουν σε ένα άρθρο! Πάντως, είτε βρεθούν – είτε όχι, όλλα εκείνα τα οπισθόφυλλα, θα αναρτηθεί το υλικό αυτό σε ξεχωριστή κατηγορία, ώστε να μπορέσετε να θυμηθείτε τα χρόνια αυτά τα αξέχαστα!

Οι αναρτήσεις αυτές, δεν θα ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη χρονική σειρά(δεδομένη ημέρα της εβδομάδας, σαν δημοσίευση), κι αυτό λόγω μιας πληθώρας αφιερωμάτων που είναι σ εεξέλιξη και άλλων τόσων που ετοιμάζονται!

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 7 Μαΐου 2012, in Collections, Comics, Comics & Football, Comics Trades, Έρευνα, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφίσες, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Ανεμοδουράς, Διάφορα, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Ελληνικά Κόμικς, Η Ζωή, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κάποτε στην Ελλάδα!, Μπλέκ, Οπισθόφυλλα, Παραλειπόμενα, Ποδόσφαιρο & Κόμικς, Συλλογές, Τέλος Εποχής and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Κολασμένες εποχές!
    Έβλεπες την ομάδα της αρεσκείας σου και νόμιζες ότι ήταν θεοί!

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα Βασίλη, κύριοι.

      Απλά τα είπες όλα, με 11 λέξεις, όσοι και οι παίκτες κάθε ομάδας! Με καλύπτει σα σχόλιο 1000%! Αυτό ακριβώς ήταν, άλλωστε! Σίγουρα θα ανοίξουν τα ντουλαπάκια με τις μνήμες και από εδώ, οπότε θα επανέλθω εν ευθέτω χρόνω!

      Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.