ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – » Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

Συντάκτης rvmanos

Η ελληνική τηλεόραση τίμησε το έπος του 40, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70, και με τα ελληνικά σίριαλ με σχετική θεματική. Ασφαλώς η σειρά του Νίκου Φώσκολου, ο « Άγνωστος πόλεμος» ξεχώρισε από όλες τις υπόλοιπες και η θεαματικότητά της θεωρείται ως και σήμερα αξεπέραστη. Τις ημέρες προβολής, τα σπίτια που διέθεταν τότε τηλεοράσεις, γινόταν πόλος σύναξης συγγενών και φίλων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, δεδομένου ότι υπήρχε τα χρόνια εκείνο πρόβλημα με τη λήψη του σήματος της ΥΕΝΕΔ στην ελληνική επαρχία.

Η σειρά προβλήθηκε από το κανάλι της ΥΕΝΕΔ από τις 12 Οκτωβρίου 1971 ως τις 26 Φεβρουαρίου 1974 σε 5 διαφορετικούς κύκλους επεισοδίων. Πολλοί γνωστοί σήμερα ηθοποιοί πρωταγωνίστησαν σε αυτές τις 5 ιστορίες, όμως, χωρίς αμφιβολία, αυτοί που έμειναν στη μνήμη των τηλεθεατών περισσότερο από όλους ήταν οι 3 πρωταγωνιστές των τριών πρώτων ιστοριών, ο Άγγελος Αντωνόπουλος στο ρόλο του συνταγματάρχη Διαγόρα Βαρτάνη, η Γκέλυ Μαυροπούλου στο ρόλο της αδελφής του Χριστίνας Ψάχου και ο Κώστας Καραγιώργης στο ρόλο του συζύγου της Χριστίνας Έκτορα Ψάχου.

Ο Φώσκολος επεξεργάστηκε τα σενάρια παλαιοτέρων κινηματογραφικών επιτυχιών του για να βασίσει σε αυτά την πλοκή κυρίως των 3 πρώτων ιστοριών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε εδώ τις ταινίες «Κοντσερτο για πολυβολα» με την Τζένη Καρέζη, «Η Λεωφορος της προδοσιας» με τον Γιώργο Φούντα και «Ο δρόμος των ηρώων» με τον Κ. Καρρά. Κατά την περίοδο προβολής της σειράς ο Φώσκολος έγραψε το σενάριο και για την ταινία «Ερωτας και προδοσια» με τη Τζένη Ρουσσέα, που ήταν ουσιαστικά η κινηματογραφική εκδοχή της πρώτης ιστορίας του «Αγνώστου πολέμου».

Ο πρώτος κύκλος επεισοδίων της σειράς με τον τίτλο «Καταδικασμένη σε θάνατο» διαδραματιζόταν  λίγο πριν από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και περιστρεφόταν γύρω από το πρόσωπο της Χριστίνας, αδελφής του Βαρτάνη, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί παρέδιδε τα απόρρητα έγγραφα του αδελφού της στην ιταλική αντικατασκοπία που την εκβίαζε με τη ζωή του γιού της τον οποίο κρατούσαν οι Ιταλοί όμηρο. Στο δεύτερο κύκλο με τίτλο «Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα», και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Αλβανία, η υπόθεση έχει ως πρωταγωνιστικό πρόσωπο τον Έκτορα, σύζυγο της Χριστίνας, καθώς ο Βαρτάνης καλείται να λύσει ένα απίστευτο αίνιγμα μετά την εμφάνιση ενός σωσία του γαμπρού του και ο οποίος ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο αληθινός Έκτωρ Ψάχος. Στην Τρίτη ιστορία με τίτλο «Διαταγή αυτοκτονίας», και ενώ αναμένεται η γερμανική επίθεση στην Ελλάδα, ο κορυφαίος ήρωας της σειράς, ο Διαγόρας Βαρτάνης, συγκεντρώνει αποκλειστικά επάνω του όλο το ενδιαφέρον καθώς δέχεται τη διαταγή από το στρατηγό θείο της αρραβωνιαστικιάς του να αποκαλύψει το γερμανικό δίκτυο κατασκοπείας. Το αντίτιμο οδυνηρό: Ο Βαρτάνης πρέπει να θυσιάσει, πρόσκαιρα τουλάχιστον, την καριέρα του για να παραπλανήσει τους Γερμανούς. Στην τέταρτη ιστορία, με τίτλο «Φλεγομένη έρημος», το σκηνικό μεταφέρεται στην Αφρική μετά τη γερμανική εισβολή, όμως ο Άγγελος Αντωνόπουλος έχει αποχωρήσει από τη σειρά για να επανέλθει στην τελευταία ιστορία με τίτλο «Στην κόλαση δεν υπάρχουν σύνορα».

Οι 2 πρώτες ιστορίες της σειράς ξαναγυρίστηκαν από την αρχή σε βιντεοταινίες στη δεκαετία του 80, ενώ το σενάριο όλων των ιστοριών δημοσιευόταν σε συνέχειες στο περιοδικό ΡΟΜΑΝΤΣΟ από το 1972 ως το 1974. Δυστυχώς η αμέλεια των υπευθύνων της τηλεόρασης προκάλεσε την καταστροφή όλης της σειράς και μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν ανευρέθηκε κανένα από τα 226 επεισόδια.

Διαβάστε όλα τα τμήματα του αφιερώματος μας στην 28η Οκτωβρίου 1940, στην υπό – κατηγορία «ΔΙΑΦΟΡΑ».

http://wp.me/PKxow-nJ

Posted on 28 Οκτωβρίου 2011, in Arts, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βιβλίο, Διάφορα, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εκτός Κόμικς, Η Ζωή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Παραλειπόμενα, Πολιτισμός, Τέχνες, Τηλεόραση, Τηλεοπτικές Σειρές, ΥΕΝΕΔ, TV Episodes, TV Series, Video and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.