«ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ» – ΚΟΙΝΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ακόμη μια ασυνήθιστη περίπτωση, έπεσε στην αντίληψη μου πρόσφατα, σε ένα τσεκάρισμα των τευχών του εβδομαδιαίου «Μίκυ Μάους», που έκανα πρόσφατα. Δεν είναι κάτι που έχει επαναληφθεί από πλευράς του κ. Τερζόπουλου(τουλάχιστον στα τεύχη που έχω στην κατοχή μου. Αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα επ` αυτού, θα ήταν πολύ χρήσιμο αν τα μοιράζονταν μαζί μας), οπότε είναι και μια μίνι έκπληξη, αυτό το εύρημα. Το αξιοπερίεργο μάλιστα, είναι ότι αυτή η επανάληψη εξωφύλλου, ήρθε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως μπορείτε να δείτε και από τα εξώφυλλα που σας παραθέτω, σε σχεδόν δύο χρόνια είδαμε ξανά τον Γκούφυ να ποτίζει τα λουλούδια του, κρατώντας πάντα την ομπρέλα ανάποδα, έτσι ώστε το νερό που συγκεντρώνεται, να διοχετεύεται στην συνέχεια στις γλάστρες, με ένα λάστιχο! Αν μη τι άλλο, ασυνήθιστα έξυπνο και ευρηματικό, για τον συμπαθέστατο Γκούφυ! Τεύχος 483 λοιπόν και 556, όπου το μόνο που αλλάζει και διαφοροποιεί λιγάκι τα εξώφυλλα, είναι η απόχρωση του μπλε που επιλέχθηκε σαν φόντο(πιο σκούρο αυτό του 556), αλλά και η προσθήκη του θάμνου κάτω δεξιά, που αντικαθιστά τα λουλούδια.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 12 Αυγούστου 2011, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Μίκυ Μάους, Νέες Προσθήκες Κόμικς, Παραλειπόμενα, Τέχνες, Τερζόπουλος, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

  1. Αγαπητοί φίλοι,
    Κάνω κι εγώ την πρώτη μου εμφάνιση στο comicstrades για να δώσω μερικές πληροφορίες σχετικές με τα δύο αυτά εξώφυλλα.
    Πρόκειται πράγματι για δύο διαφορετικά εξώφυλλα, σχεδιασμένα από άλλο σχεδιαστή το καθένα, με καταπληκτικές ομοιότητες και ελάχιστες διαφορές.
    Το πρώτο, με κωδικό Inducks D 2887 έχει σχεδιασθεί από τον Ισπανό Josep Tello Gonzalez με αντεστραμμένη όψη (όπως θα βλέπαμε το εξώφυλλο του ελληνικού περιοδικού στον καθρέφτη, δηλ. με τον Γκούφυ στα δεξιά να κοιτάζει προς τα αριστερά και να ποτίζει τα φυτά που βρίσκονται επίσης αριστερά) και πρωτοκυκλοφόρησε στις 30 Μαΐου του 1974 ως εξώφυλλο του δανέζικου περιοδικού Anders And & Co. τεύχος 23 του 1974, γιαυτό και έχει το γράμμα D (Δανία) μπροστά στον κωδικό του Inducks. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε, με την ίδια αντεστραμμένη όψη, το 1974-75, σε Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία, ενώ το 1977 κυκλοφόρησε, καθρεφτισμένο, όπως ακριβώς το δείχνει ο φίλος παραπάνω, στην Ελλάδα, ως εξώφυλλο του Μίκυ Μάους 556 (το οποίο έχω στην συλλογή μου). Για περισσότερες πληροφορίες σας παραπέμπω στο σχετικό link του Inducks:
    http://coa.inducks.org/story.php?c=D++2887

    Το δεύτερο είναι δημιούργημα του Ιταλού σχεδιαστή Giuseppe Perego και πρωτοκυκλοφόρησε όπως ακριβώς το δείχνει ο φίλος παραπάνω, στις 15 Μαΐου του 1975 ως εξώφυλλο του ιταλικού περιοδικού Topolino (libretto) τεύχος 1020, γιαυτό και πήρε κωδικό Inducks IC TL 1020 (το Ι σημαίνει Ιταλία). Στη συνέχεια κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ως εξώφυλλο του Μίκυ Μάους 483 το 1975 και στην Ισπανία το 1980. Για περισσότερες πληροφορίες σας παραπέμπω και πάλι στο σχετικό link του Inducks:
    http://coa.inducks.org/story.php?c=IC+TL+1020

    Τώρα ποιος εμπνεύσθηκε από/μιμήθηκε/αντέγραψε/έκλεψε ποιον, άγνωστο.
    Επίσης είναι άγνωστο το γιατί ο Τερζόπουλος το καθρέφτισε.

    Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να βοηθούν στη διαλεύκανση του μυστηρίου.

    Υπάρχει όμως και μια άλλη λύση: Να καλέσουμε τον ντετέκτιβ Μίκυ Μάους να μας το λύσει!

    Μου αρέσει!

    • Αγαπητέ Τρύφωνα, εκ μέρους όλων μας στο Comics Trades σε καλωσορίζω στην παρέα μας! Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη ομολογώ, το σχόλιο που μόλις διάβασα και με το οποίο κάνεις μια πολύ δυνατή είσοδο, να την χαρακτηρίσω έτσι! Οι πληροφορίες είναι πολύ σωτές και πολύτιμες και σε ευχαριστούμε πολύ για την παράθεση τους! Περιμένουμε την παρουσία και την συμμετοχή σου και σε άλλα άρθρα, όπου υπάρχει θέμα που να κεντρίζει πάντα την προσοχή σου! WelcomeΤρύφωνα!

      Φιλικά

      Γιώργος

      Μου αρέσει!

  2. Γιώργο μου, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Τελικά, με κάποια καθυστέρηση οφειλόμενη στη γέννηση της εγγονής μας, κατάφερα να κάνω την «παρθενική» μου εμφάνιση στο comicstrades. Σίγουρα όταν ένα θέμα θα μου προκαλεί το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα θα διαπιστώνω ότι έχω να προσθέσω κάτι χρήσιμο, θα το κάνω.
    Με εκτίμηση
    Τρύφωνας

    Μου αρέσει!

  3. Υ.Γ. Ο όρος «παρθενική» φαντάζει κάπως σαν οξύμωρο σχήμα στην ηλικία μου.
    Τρ.

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.