ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ ΤΕΥΧΟΣ 17

NEW BLEK 17 COVER ct

Το 17ο τεύχος του Νέου Μπλεκ βρίσκεται ήδη στα σημεία πώλησης. Όπως κάθε μήνα, στο Comics Trades το διαβάζουμε και σας μεταφέρουμε τα συμπεράσματα που αποκομίσαμε. Θα αποφύγω τα του προλόγου αυτή τη φορά, καθώς δεν υπήρξε καμία αλλαγή σε όσα είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη παρουσίαση, τόσο θετικά, όσο και ως προτάσεις προς βελτίωση. Το τεύχος βαδίζει ακριβώς στα ίδια βήματα του προκατόχου του. Συνεπώς προτιμώ να αφήσω την κρίση σε εσάς. Ας δούμε το περιεχόμενό του.

BIG BLEK 26 (JANUARY 1973) COVER ct NEW BLEK 17 INSIDE 1 ct BIG BLEK 26 (JANUARY 1973) INSIDE 1 ct
Ξεκινάμε με Μπλεκ και την ιστορία «η φωλιά των πειρατών», που είχε δημοσιευτεί αρχικά στο τεύχος 26 του Μεγάλου Μπλεκ (Γενάρης 1973). Η συγκεκριμένη ιστορία είχε διαδεχθεί το «μυστικό της θείας Ευλαλίας» (που διαβάσαμε στο τεύχος 16 του Νέου Μπλέκ) και συνδέεται με αυτήν. Εδώ θα συναντήσουμε ακόμη ένα συγγενή του Ρόντυ, τον θείο Ονούφριο, και θα λυθεί το μυστήριο, που καλύπτει την εξαφάνισή του, όπως και της θείας Ευλαλίας. Η πλεκτάνη έρχεται στο φως, σε ένα ακόμη καλό σενάριο με δράση και χιούμορ. Βαθμολογία 8,5.

NEW BLEK 17 INSIDE 8 ct
Ο «Τετρακοσάρης» συνεχίζεται και μας βάζει ακόμη περισσότερο στο κλίμα του σεναρίου. Δεν νομίζω ότι πρέπει να βαθμολογήσουμε την δουλειά των Ν. Νικολαίδη – Κ. Φραγκιαδάκη πριν ολοκληρωθεί. Πάντως είναι εξαιρετική, και θα το ξαναπώ για ακόμη μια φορά.

BIG BLEK 14 (JANUARY 1972) COVER CT NEW BLEK 17 INSIDE 2 ct NEW BLEK 17 INSIDE 3 ct NEW BLEK 17 INSIDE 4 ct
Ο «παράξενος κύριος Σμίθ» είναι το δεύτερο κεφάλαιο της ιστορίας του Ζαγκόρ με τίτλο «Μια τρελή περιπέτεια», που ξεκίνησε να δημοσιεύεται στο προηγούμενο τεύχος. Στον Νέο Μπλεκ αυτού του μήνα υπάρχουν δύο ακόμη κεφάλαιά της, ενώ ολοκληρώνεται στο τεύχος Μαΐου. Το πνεύμα με το τσεκούρι και ο αδηφάγος Μεξικανός Τσίκο συνεχίζουν την προσπάθεια ανεύρεσης των απαγωγέων και του απαχθέντος απ’ το Μπόουτ Σίτι. Υπάρχει ένα σχετικό σασπένς και θέληση για την ύπαρξη ανατροπής, όμως το δυνατό χαρτί και εδώ είναι η δράση και ο δυναμισμός του ήρωα. Τα κεφάλαια αυτά τα είχαμε διαβάσει για πρώτη φορά στο τεύχος 15 του Μεγάλου Μπλεκ (Γενάρης 1972). Βαθμολογία 8.

MARTIN MYSTERE 1 COVER ITALY MARTIN MYSTERE 1 COVER ct MARTIN MYSTERE 1 ITALY INSIDE 1MARTIN MYSTERE 1 INSIDE 1 ctNEW BLEK 17 INSIDE 5 ctNEW BLEK 17 INSIDE 6 ct
Ντεμπούτο για τον Martin Mystère στις σελίδες του Νέου Μπλεκ, με μια ιστορία που έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Η δημιουργία των Alfredo Castelli & Giancarlo Alessandrini από το 1982 βρίσκει το δρόμο για την έκδοσή της σε ελληνικό κόμικς για δεύτερη φορά. Είχε προηγηθεί η απόπειρα της Μαμούθ (8 τεύχη—το 2000). Η ιστορία, που φιλοξενείται στις σελίδες του τεύχους αυτού του μήνα, είναι «οι άνθρωποι με τα μαύρα». Το σενάριο συμβαδίζει με τον κοσμογυρισμένο αρχαιολόγο, με καρέ που μας μεταφέρουν από την Καλαμπάκα στις Αζόρες, έπειτα στη Νέα Υόρκη και πάλι απ’ την αρχή. Ένα αρχαίο χειρόγραφο, που αναζητούν οι αμφιβόλου αγνών προθέσεων τύποι με τα μαύρα, πέφτει στα χέρια του Martin Mystère και του βοηθού του Ιάβα. Το μυστικό, που κρύβει, μπορεί να προκαλέσει έναν κατακλυσμό γνώσης, ικανής να επιφέρει την καταστροφή… Η συνέχεια θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος. Το σκίτσο είναι εξαιρετικό (θυμίζει έντονα Bernet και ειδικά τον νουάρ σκληρό του χαρακτήρα, τον Torpedo) όπως και το σενάριο. Βαθμολογία 9.

NEW BLEK 17 INSIDE 7 ct
Το τεύχος συμπληρώνεται με την παρουσία των χάρτινων άσσων της Ρόβερς, σε ένα ακόμη επεισόδιο από τις ακυκλοφόρητες μέχρι σήμερα στη χώρα μας ιστορίες τους, της δεκαετίας του ’80. Στους νοσταλγούς των συστατικών, που περιείχαν τα κόμικς εκείνης της περιόδου, θα αρέσει σίγουρα πολύ. 8 και εδώ ως βαθμολογία.

NEW BLEK 17 BACK COVER ct
Μου άρεσε το τεύχος. Σταθερά καλή ύλη και επιλογή ιστοριών. Νομίζω ότι το περιοδικό έχει βρει μια ισορροπία πλέον και αρχίζει να κερδίζει σταθερά πόντους στην συνείδηση των αναγνωστών. Μάλιστα, με την προσθήκη του Martin Mystère—την οποία επικροτώ—κάνει ένα άνοιγμα και σε νεότερο ηλικιακά κοινό, κάτι που βρίσκω θετικό και επιβεβλημένο. Μου δίνει δε την αίσθηση ότι γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί εκείνος ο κρίκος της αλυσίδας διαδοχής στα εικονογραφημένα της χώρας μας, ο οποίος έχει σπάσει εδώ και 25 χρόνια περίπου. Κι αυτό γιατί συνυπάρχει στις σελίδες ενός περιοδικού το χθες και το σήμερα. Ίσως με την μελλοντική προσθήκη και ενός ακόμη ήρωα από την νεότερη φουρνιά χάρτινων δημιουργιών, να εκπροσωπηθεί και το μέλλον.

Τις παρουσιάσεις των τόμων αυτών μπορείτε να τις βρίσκετε συγκεντρωμένες εδώ.

Για το Comics Trades 2014–2015

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 19 Απριλίου 2015, in Arts, Bonelli, Comics, Comics & Crosswords Publications Ε.Ε., Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, CT Exclusive, Greek Comics, Greek Magazines, Il Grande Blek, Italian Comics, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Ανεμοδουράς, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Comics & Crosswords, Ενημέρωση, Ζαγκόρ, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Μπλέκ, Μάρτιν Μίστερε, Μαμούθ Κόμικς, Μεγάλος Μπλέκ, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Παρουσίαση: Νέος Μπλέκ, Πολιτισμός, Ρόυ Ρέης, Σκίτσο, Τέχνες, Martin Mystere, Zagor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.