ΚΟΜΙΞ ΤΕΥΧΟΣ 297 – «Γαστρονομική μονομαχία»

KOMIKS 297 COVER CT

Αρκετά συχνά, πιάνοντας στα χέρια μου ένα τεύχος ΚΟΜΙΞ, μου έρχεται υποσυνείδητα στο μυαλό η ταινία «Ο κατήφορος» του Γιάννη Δαλιανίδη! Σαν τίτλος έτσι και όχι σαν υπόθεση! Δακρύβρεχτη και αυτή η ιστορία. Ένα περιοδικό που έκανε 3–4 εξαιρετικά χρόνια έκδοσης και μετά άρχισε να πέφτει σταδιακά, μέχρι που, όπως έχουμε πει κατ` επανάληψη, το «συλλεκτικό» μας έμεινε στον τίτλο και μέσα βλέπουμε μια σειρά μικρών ιστοριών, οι οποίες θα γέμιζαν σε άλλες συνθήκες, τεύχη Μίκυ Μάους ή Μεγάλου Μίκυ. Περίπου έτσι έχουν και εδώ τα πράγματα, αφού οι ιστορίες αυτού του μήνα είναι 8, παρακαλώ! Άντε λιγάκι υπομονή να πιάσουμε τις 10! Με την μόνη διαφορά, που μπορεί να είναι όλες μικρές, αλλά όχι και παντελώς αδιάφορες ή κακές. Για να τα δούμε πιο κάτω.

KOMIKS 297 INSIDE 1 CT

Ξεκινάμε με το «ξυπνάς μέσα μου το ρακούν», μια πολύ κεφάτη ιστορία με τον Ντόναλντ, με άριστο σκίτσο και εξαιρετικό σενάριο. Η έμπνευση του Ντόναλντ να φορέσει μάσκα Λύκου για το χορό της λέσχης της Νταίζυ και ειδικά να προσθέσει μια ουρά ρακούν (εχμ… ξέρετε που…), αποδεικνύεται ολέθρια! Όχι μόνον θα το περάσουν αρχικά για ένα από αυτά τα ζωάκια, αλλά γιατί θα γίνει (και εμείς μαζί του), μάρτυρας απίστευτα χιουμοριστικών καταστάσεων! Κάτω από 10 δεν χωράει εδώ!

KOMIKS 297 INSIDE 2 CT

Και το «σενάριο καταδίωξης», που ακολουθεί, δεν ξεφεύγει από το budget να το πούμε έτσι, των 10 σελίδων. Είναι όμως έξυπνο σαν σενάριο και καλοσχεδιασμένο. Τι γίνεται εδώ; Πολύ απλά ο Ντόναλντ θα γράψει ένα δικό του σενάριο και θα θελήσει, με αυτό ανά χείρας, να σκαρφαλώσει στην κορυφή της βιομηχανίας του θεάματος! Όνειρα θερινής νυκτός, θα πείτε και έχετε απόλυτο δίκιο, αφού ο φουκαράς θα τα δει όλα, όπως λέμε, σε μια τρελή διαδρομή, με φρενήρη ρυθμό και την βαλίτσα με το σενάριο ανά χείρας! Με ικανοποίησε πλήρως και της δίνω ένα 9.

KOMIKS 297 INSIDE 3 CT

Τον «άκυρο συναγερμό», πώς να τον κρίνει κανείς, με τις μόλις 4 σελίδες του; Είναι μέτρια σαν ιστορία και με υποφερτό σκίτσο. Διαβάστε την να μας πείτε κι εσείς την γνώμη σας. Προσωπικά την θεώρησα της τάξεως του 7,5.

KOMIKS 297 INSIDE 4 CT

Και φτάνουμε στις «μπίζνες δίχως λόγια», με πρωταγωνιστή τον Σκρουτζ. Ο ζάμπλουτος πάπιος θα χάσει την φωνή του εντελώς ξαφνικά (μετά τις τόσες αγριοφωνάρες, απορώ πως δεν το έπαθε νωρίτερα!), οπότε θα πάμε σε ειδικούς και ωριλάδες, για να βρεθεί η θεραπεία. Μέχρι να συμβεί αυτό (να θεραπευτεί), θα έχει την μάλλον ατυχή έμπνευση να ντύσει τον Ντόναλντ σωσία του και να τον στείλει να τον εκπροσωπήσει σε εμπορικές συναλλαγές, με την προϋπόθεση να μην ανοίξει το στόμα του! Κι εδώ έχουμε καλό σενάριο, αλλά όχι και αντάξιο σκίτσο. Λίγο θα το χαρακτήριζα. Και επιπλέον δεν μου άρεσε και ο τονισμός στα σκούρα μελάνια. 7 για εδώ και συνεχίζουμε.

KOMIKS 297 INSIDE 5 CT

Η επόμενη ιστορία είναι «το ράντσο του θείου Έλβις», με τους Μίκυ και Γκούφυ. Οι δύο φίλοι θα πάνε να συναντήσουν έναν θείο του Γκούφυ, που είχε διαπρέψει σαν… κουναβοτρόφος! Σαν μοναδικός κληρονόμος, ο Γκούφυ θα δοκιμάσει αυτό το… χαρακτηριστικό άρωμα και θα μπλέξει τον Μίκυ σε μια ιστορία με πολλή μυρωδιά! Καλό και εδώ το σενάριο και ικανοποιητικό σχετικά το σκίτσο. Άρα, μιλάμε για ένα 8.

KOMIKS 297 INSIDE 6 CT

Ακολουθεί η Μάτζικα με τον «μαγικό αυλό». Αχρείαστη και αυτή εδώ, με τις 4 σελίδες της και το μέτριο σκίτσο. Η γνωστή μας μάγισσα θα εφεύρει ένα μαγικό αυλό και τα θύματά της θα είναι οι Λύκοι. Νομίζω ότι ένα 7 είναι αρκετά καλό σαν βαθμολογία.

KOMIKS 297 INSIDE 7 CT

Προτελευταία είναι η ιστορία που έδωσε και τον τίτλο στο τεύχος. Πάνω που έλεγα ότι θα είχαν ξεχάσει να την βάλουν στην ύλη! Ο Γκαστόνε προκαλεί τον ξάδελφό του σε γαστρονομικές κόντρες, ο Ντόναλντ άλλο που δεν θέλει να φορέσει ποδιά μάγειρα και να κατατροπώσει τον μισητό συγγενή και… γίνεται γης μαδιάμ! Πολύ κεφάτη και με γρήγορο ρυθμό, θα έλεγα ότι είχε και αυτή (σχεδόν όπως όλες), καλό σενάριο. Το σκίτσο δίχως να έχει φανερά ψεγάδια, είναι ικανοποιητικό προς καλό. Συνεπώς ευχαρίστως να δώσω ένα 8,5.

KOMIKS 297 INSIDE 8 CT

Και κλείνουμε με τον «καιρό για χαρταετό». Ντόναλντ και ανίψια, σε τρελές προεκτάσεις μιας απλής προσπάθειας να πετάξουν χαρταετό! Απλά πράγματα! Μου άρεσε και αυτό το σενάριο, όπως και εν μέρει το σκίτσο. Γιατί δεν μου άρεσε εντελώς; Γιατί επικρατούσε μια περίεργη φιλοσοφία από τον σχεδιαστή του, μάλλον αφαιρετική, με τόση λιτότητα που ούτε σε ΔΝΤ να ήταν οι ήρωες του Ντίσνευ και να τους είχαν πάρει όλα τα σκηνικά! Υπάρχουν καρέ όπου εκτός των μορφών των ηρώων και ενός γαλανού ας πούμε ουρανού, δεν υπάρχει τίποτα άλλο! Πάντως παίρνει επάξια ένα 8 και αυτή.

KOMIKS 297 INSIDE 9 CT

Συμπερασματικά, έχουμε ένα τεύχος με 2 ιστορίες που για μένα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, γιατί είναι απλά 4 σελίδων η μια και σε ένα τεύχος ΚΟΜΙΞ δεν έχουν θέση, 2 εξαιρετικές από όλες τις απόψεις, 2 ικανοποιητικές και 2 μέτριες. Σύνολο αξιολόγησης 8. Δεν νομίζω πως ούτε και οι πιο φανατικοί του αναγνώστες, θα του έδιναν παραπάνω. Το πρόβλημα με το περιοδικό είναι ότι είχε ανεβάσει για χρόνια τον πήχη ψηλά και δημιούργησε απαιτήσεις, που τώρα δεν δείχνει ικανό να καλύψει. Μέχρις εδώ. Δεν θα προσθέσω κάτι άλλο. Τον επόμενο μήνα μάς περιμένει το «φύγε τώρα από την αιώρα!» Στιχάκι καλό κάνει, να δούμε και τι ψάρια πιάνει, θα συμπληρώσω!

Για το Comics Trades 2012 – 2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Όλες τις προηγούμενες παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

 

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 24 Φεβρουαρίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, ΚΟΜΙΞ, Παρουσίαση: ΚΟΜΙΞ, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 12 Σχόλια.

  1. Καλημέρα σε όλους
    Νομίζω ότι είναι ένα ικανοποιητικό τεύχος. Το θετικό του είναι ότι άρχισαν επιτέλους να εμφανίζονται και άλλοι ήρωες εκτός από τον Ντόναλντ. Πιστεύω ότι ο Ντόναλντ πρέπει να παραμείνει ο κύριος ήρωας αλλά και μερικές εμφανίσεις των υπολοίπων ηρώων χρειάζονται για να σπάει η μονοτονία.
    Και μιά που είναι συλλεκτικά τεύχη θα μπορούσαν να υπάρχουν και κάποιες από τις εγκυκλοπαιδικές ιστορίες που εμφανίζονται συνήθως στο μεγάλο Μίκυ. Όσο παλιότερες τόσο καλύτερα.
    Για να τις θυμούνται οι παλιότεροι και τις πρωτοδιαβάζουν οι νεώτεροι.

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα, Στέλιο, κύριοι!

      Κανονιοβολισμός άρθρων σήμερα!

      Θα συμφωνήσω σε ότι είπες για το ΚΟΜΙΞ. Εκεί που με βρίσκει αντίθετο η έκδοση του περιοδικού, είναι οι πολλές μικρές ιστορίες, που νομίζω(ειδικά αυτές των 4 σελίδων), ότι είναι εντελώς περιττές. Γεμίζουν σελίδες, που θα μπορούσαν ή να είναι λιγότερες, με μια σχετική μείωση του κόστους, ή να έχει στην θέση τους άλλη ύλη, ή να ενισχύσει σε σελίδες μια άλλη ιστορία.

      Τώρα, σχετικά με την προσθήκη στοιχείων εγκυκλοπαιδικών και εκεί συμφωνώ. Θα ήταν ωραίο, μια και το περιοδικό έχει σαν target group και μεγαλύτερες ηλικίες αναγνωστών.

      Μου αρέσει!

  2. Καλημέρα σας κύριοι!

    Μάλλον ικανοποιητικό πρέπει να είναι το τεύχος από τις ιστορίες που βλέπω ότι έχει. Όλα συνέβησαν ανά 2 πάντως: 2 εξαιρετικές, 2 μέτριες, 2 μικρές ανούσιες, άντε και 2 εξώφυλλα! Ένα που θα αφορά τις ιστορίες που θα έπρεπε να υπάρχουν στο τεύχος και ένα για αυτές που δεν θα έπρεπε!

    Μου αρέσει!

      • Με ανατρίχιασες! Συγκλονιστικός ο Cave! Μιλάμε για έναν μοναδικό καλλιτέχνη, του οποίου παρακολουθώ χρόνια τώρα την πορεία, από τις εποχές των «κακών σπόρων» και της πανκ ανάμιξης του. Αλλά όταν αποφάσισε να ακουλουθήσει σόλο καριέρα, έβγαλε πραγματικά τις τεράστιες του δυνατότητες. Σε μια δισκοκριτική μου πριν 12 χρόνια(σε ραδιοφωνική εκπομπή), είχα πει χαρακτηριστικά, πως είναι τα γκόσπελ του 21ου αιώνα, αυτά που ερμηνεύει. Δεν άντεξα τον πειρασμό και παραθέτω κι εγώ ένα από τα πολύ αγαπημένα μου κομμάτια. Hallelujah – σαν απόδειξη των πιο πάνω. Συνοδεύεται και από μια μικρή συνέντευξη. Μπράβο του για αυτό που έκανε. Για το Lighting Bolts.

        Μου αρέσει!

  3. Καλά έκανες και μας το έριξες το βίντεο.

    Γκόσπελ του 21ου αιώνα; Δεν το είχα σκεφτεί έτσι και ίσως να έχεις δίκιο!

    Μου αρέσει!

    • Μεγάλος φιλλέληνας, αν δεν το ήξερες. Του είχα πάρει συνέντευξη το 1997 στην Θεσσαλονίκη, μετά από την συναυλία του στο Ρόδον. Καταπληκτικός χαρακτήρας και συνομοιλητής. Απλός και άμεσος στις απαντήσεις του. Με είχε εντυπωσιάσει. Αν δεν κάνω λάθος, έρχεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το 1986 και έχει αναπτύξει μια φοβερή επικοινωνία με το κοινό. Τον λατρεύουν. Ψάξε για βίντεο στο You Tube με την σήμανση live Greece και θα δεις.

      Μου αρέσει!

  4. Ώστε τον γνώρισες κι από κοντά ε;
    Πάντα αναρωτιόμουν αν είναι πράγματα τόσο ανοιχτός και «εντάξει» κι από κοντά όπως ακούω να λένε, αλλά νομίζω ότι μόλις μου έλυσες την απορία!

    Μου αρέσει!

    • Θα περάσω σε αρχείο ήχου ένα απόσπασμα και θα στο στείλω με email. Ευτυχώς κρατάω αρχείο από όλες τις εκπομπές και τις συνεντεύεις μου. Ήταν για λογαριασμό του Banana Radio, θυμάμαι. Καταπληκτική συναυλία και δεν είχε βγάλει και τα αριστουργήματα που έκανε μετά το`99. Τώρα οι συναυλίες του έχουν τόσο υλικό, από τραγούδια, που τι να πρωτοπαίξει.

      Μου αρέσει!

  5. Γειά σας κύριοι! Και εγώ πιστεύω ότι το τεύχος ήταν σχετικά καλό! Είχε 2 καταπληκτικές ιστοριες 2 μέτριες και 2 που ίσως να μην χρειάζονταν. Έχετε μάθει ότι η Νέα Ακτίνα στο fb έχει απάντησε σε κάποιν ανα γνώστη οτι το ΚΟΜΙΞ 300 θα περιεχει μια μεγάλη ιστορία του Κάρλ Μπαρκς και οτι το 301 θα έχει την κορυφαία κατά τη γνώμη μου ιστορία του Ρόσα αφιερωμένο εξαιρετικά! Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεγάλη ιστορία του Μπαρκς?

    Μου αρέσει!

  6. Φίλε Γιώργο,
    Η διαπίστωσή σου για την «ελεύθερη πτώση» στην οποία ολισθαίνει συνεχώς το «Κόμιξ», είναι και δική μου και κυριολεκτικά «κοινός τόπος» όλων σχεδόν των ντισνεϋκών. Αν εξακολουθώ να το αγοράζω είναι επειδή έχω όλα τα τεύχη και γιατί, καμιά φορά, δημοσιεύει και κάποιο διαμάντι (όπως π.χ. πρόσφατα η διασκευή τού «Δράκουλα»).
    Κατά τα άλλα, ιστοριούλες. Δεν συζητώ για το μπαρκσικό διαμαντάκι, αλλά τα υπόλοιπα… Μου άρεσε η «Γαστρονομική Μονομαχία», φοβερό το ρακούν αν και εμπίπτει λίγο στην αντιπάθειά μου για τον κ. Τζόουνς, πρωτότυπη η ιστορία με τα κουνάβια που είχε και πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μου Μίκυ -διατί να το κρύψωμεν άλλωστε-, ευφυέστατο το «Σενάριο καταδίωξης», όμως έλειπε, όπως συμβαίνει συνήθως τα τελευταία χρόνια, η ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
    Νομίζω ότι ο τίτλος τής ναυαρχίδας τής Νέας Ακτίνας προσιδιάζει πια περισσότερο στο Μίκυ Μάους. Τι υπέροχη ιστορία αυτή με τον «Μεγάλο Αδελφό», τον Tutor του Casty, που διαβάσαμε στο προτελευταίο τεύχος!!!
    Κι ακόμη, όαση, το ΡΚΝΑ (το «Φάντομ» όπως το τιτλοφορούν).
    Φιλικά
    Τρύφωνας

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.