ΣΟΥΠΕΡ ΑΛΜΑΝΑΚΟ 2- «Βυθισμένος στη λήθη»

SUPER ALMANAKO 2 COVER CT

Αρχίζω και απογοητεύομαι…

Είπα να δώσω χρόνο στον τίτλο αυτό και να τον στηρίξω, πιστεύοντας ή και ευχόμενος ενδεχομένως, ότι ίσως να περιλάβει κάποια στιγμή και μερικές από τις ιστορίες του «Φάντομ Ντακ» που μας έκαναν να τον αγαπήσουμε σαν ήρωα. Εκείνες που ξεκίνησαν τον εικονογραφημένο του μύθο και τον έκαναν τόσο δημοφιλή παγκοσμίως. Η πρώτη σφαλιάρα της πραγματικότητας, ήρθε στο πρώτο κιόλας τεύχος, όπου δεν υπήρχε ούτε μια από τις ιστορίες εκείνες, τις οποίες οι Ιταλοί συνεχίζουν να εκδίδουν στο δικό τους αντίστοιχο περιοδικό, λες και σε κείνη την χώρα οι αναγνώστες είναι ας πούμε παρελθοντολάγνοι και εμείς μοντέρνοι! Είπα να το περάσω «ντούκου» όπως λέμε και να περιμένω το επόμενο. Ήρθε λοιπόν, το τεύχος 2 στα χέρια μου και η δεύτερη σφαλιάρα μαζί του. Στην ουσία, τι έχουμε εδώ; Ό,τι και στο πρώτο τεύχος και ό,τι δυστυχώς, θα έχουμε και στα υπόλοιπα της σειράς. Δηλαδή μια επανάληψη του προκάτοχου του, «Αλμανάκο», με ολίγον από «Ιντιάνα Γκούφυ» και αυτό πρέπει να το εμπεδώσουμε όλοι, για να μην έχουμε άλλες προσδοκίες.

SUPER ALMANAKO 2 INSIDE 1 CT

Πάμε να δούμε τι περιέχει το τεύχος και επανέρχομαι με επιπλέον τοποθέτηση, στο τέλος της παρουσίασης. Στην πρώτη και ομώνυμη ιστορία, ο Φάντομ έχει για αντίπαλο τεράστιες μεταλλικές μάζες… ή τις είδε στο όνειρό του; Επιστρέφει στην διπλή του ζωή σαν Ντόναλντ και πέφτει φαρδύς – πλατύς στον καναπέ με το παγωτό στο χέρι, αλλά… ο εφιάλτης ζωντανεύει! Φουτουριστική η περιπέτεια, μοιάζει με προάγγελο του ξεχωριστού περιοδικού «Φάντομ», παρά με τον μασκοφόρο εκδικητή της Λιμνούπολης. Το σενάριο είναι μέτριο και το σκίτσο ώρες – ώρες ακαταλαβίστικο. Προσωπικά υπήρξαν στιγμές που κατάφερε και να με εκνευρίσει και να με μπερδέψει απίστευτα…

SUPER ALMANAKO 2 INSIDE 2 CT

Τρεις εξερευνητές, πέφτουν στην «άβατη κοιλάδα» και βρίσκονται χαμένοι στην «Παγωμένη Ζούγκλα». Ο μόνος που μπορεί αν τους σώσει, είναι ένας – άντε δύο αν προσθέσουμε και τον Δρ Χλαπάτσα! Ο «Ιντιάνα Γκούφυ», φυσικά! Εντελώς αντίθετα τα συναισθήματα εδώ, αφού και το σκίτσο ικανοποιεί και το σενάριο. Αν μάλιστα είχε και ακόμη μερικές σελίδες, δεν θα ήταν καθόλου άσχημα. Για να δούμε τι θα συναντήσουμε στις επόμενες σελίδες…

SUPER ALMANAKO 2 INSIDE 3 CT

Στην «Ταινία της Ντροπής», ο Σκρουτζ παίρνει τον Ντόναλντ μαζί του, σε μια προβολή της λέσχης των εκατομμυριούχων. Εκεί θα δει μια εκδοχή των πλούσιων αντίπαλων του θείου του (συμπεριλαμβανομένου και του Ρόμπαξ), για τον θρύλο του «Φάντομ» και όπως είναι φυσικό, θα θελήσει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Το σκίτσο εδώ δεν ήταν απογοητευτικό. Ήταν ανεκτό, θα το χαρακτήριζα. Το ίδιο και το σενάριο. Μια ιστορία που παλινδρομεί μεταξύ μετρίου και άνω του μετρίου…

SUPER ALMANAKO 2 INSIDE 4 CT

Ένα τηλεοπτικό συνεργείο, ακολουθώντας αρχικά τις καθημερινές συνήθειες και έπειτα μια αληθινή περιπέτεια του «Ιντιάνα Γκούφυ», θα ζήσει συγκινήσεις με ημερομηνία λήξης και καθόλου εξωτικές, αφού όλα θα συμβούν εντός των ορίων της πόλης. Σάτιρα περισσότερο, παρά περιπέτεια, βγάζει κάποιες σταγόνες χιούμορ σαν σενάριο, κυρίως με τις γκάφες των πρωταγωνιστών του. Μέτριο και εδώ το σκίτσο, ενώ η ιστορία και σύντομη είναι και, παρ’ όλα αυτά, καταφέρνει να με κάνει να χασμουρηθώ.

SUPER ALMANAKO 2 INSIDE 5 CT

Τέλος, έχουμε και μια ακόμη ιστορία του «Φάντομ», σε δύο μέρη μάλιστα, με τίτλο «Η Συμμορία των Φοροκομάντος», που πρέπει να διαβάσει σύσσωμο το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών μας! Λίστες δεν έχει, όμως είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Οι κομάντος της εφορίας, με ορμητήριο το δημαρχείο της Λιμνούπολης, κάνουν φοβερές επιδρομές στους κατοίκους της πόλης! Η αντίδρασή τους είναι άμεση και η επίθεση κατά των εφοριακών, ακαριαία! Δεν άντεξαν οι φουκαράδες. Οπότε, εκεί μπαίνει ο «Φάντομ» και αναλαμβάνει να εξομαλύνει την κατάσταση. Βρήκα το σενάριο καλό. Έξυπνο και αρκετά πρωτότυπο. Σαν εκτέλεση όμως σχεδιαστική, ήταν λίγο πιο πάνω από τον δικό μου ορισμό του μέτριου. Κι αυτό το τονίζω, γιατί όλες οι παρουσιάσεις και οι κριτικές που διαβάζετε, είναι με προσωπικά κριτήρια.

 SUPER ALMANAKO 2 INSIDE 6 CT

Απλά είναι τα πράγματα, αγαπητοί μου, για όσους από εσάς εξακολουθείτε να ελπίζετε, ότι σε κάποιο από τα προσεχή τεύχη, η κατάσταση θα βελτιωθεί και θα δείτε τυπωμένες ιστορίες του ’70. Ο κάθε τελειόφοιτος ή και απόφοιτος καλλιτεχνικής σχολής, επειδή τσακώθηκε με τη φιλενάδα του, τον καταπιέζουν στη δουλειά, η ριμάδα η κοινωνία δεν τον καταλαβαίνει και για χίλιους ακόμη λόγους, αρπάζει το μολύβι και κατακρεουργεί μια παιδική φιγούρα κόμικς, όπως ο «Φάντομ» και από την άλλη πρέπει εμείς να τον βαφτίζουμε «δημιουργό», ή έστω «καλλιτέχνη» και να αγοράζουμε την εγκεφαλική του διαστροφή και την χολή του σκίτσου του! Όχι, κύριοι. Αυτό δεν είναι ούτε τέχνη, ούτε άποψη. Είναι απωθημένα συνανθρώπων μας, που δεν τους κοιτάζουν καν από τα γραφεία της Marvel και ξεσπάνε στην Ντίσνεϋ!  Λυπάμαι, αλλά η επιείκειά μου τελείωσε εδώ! Πάμε στα του τεύχους. Ο τίτλος του τεύχος δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος. «Βυθισμένος στη λήθη» και εκεί να τον αφήσετε στην ησυχία του, τον φουκαρά τον «Φάντομ», να ηρεμήσει και να ξεζαλιστεί, από το πέρα – δώθε των επίδοξων «αναμορφωτών» του! Βαθμός τεύχους 6, κι αυτό επειδή έρχονται και Χριστούγεννα και δεν θέλω κόντρες με τον Άη Βασίλη! Αν επιθυμεί οποιοσδήποτε άλλος συντάκτης, ευχαρίστως του παραχωρώ την παρουσίαση του τίτλου αυτού και χάνομαι κι εγώ στη λήθη με τη σειρά μου, των πρώτων ιστοριών του «Φάντομ».

Το επόμενο τεύχος, κυκλοφορεί στις 28 Φεβρουαρίου, με τίτλο «Ο τέλειος αρραβωνιστικός».  Αύριο διαβάστε τις παρουσιάσεις των νέων τευχών του Μεγάλου Μίκυ και του Μίκυ Μάους.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Όλες οι παρουσιάσεις τού «Σούπερ Αλμανάκο» είναι εδώ.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 6 Δεκεμβρίου 2012, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Παρουσίαση: Σούπερ Αλμανάκο, Σκίτσο, Σούπερ Αλμανάκο, Τέχνες, Τέλος Εποχής, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 26 Σχόλια.

  1. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση-και περιμένω απάντηση-αξίζει να πάρω αυτό το τεύχος ή τσάμπα θα πληρώσω 3 ευρώ;

    Μου αρέσει!

    • Μάνο, όλα – το λέω για πολλοστή φορά – είναι υποκειμενικά. Δεν μπορώ ούτε και πρέπει, τόσο εγώ όσο και κανείς άλλος, να σε επηρεάσει σε μια αγορά κόμικς! Αυτό θα το κρίνεις εσύ, με βοήθεια την όσφρηση σου και την εμπειρία που έχεις αποκτήσει, απ` όσα ως τώρα διάβασες. Εμένα προσωπικά, δεν μου άρεσε καθόλου και δεν το έκρυψα σε ούτε μια γραμμή του κειμένου μου. Αν το διάβασες προσεκτικά δε, στο τέλος ενθαρύνω όποιον από εσάς επιθυμεί, να με απαλάξει από την παρουσίαση και των υπολοίπων τευχών του τίτλου αυτού…

      Μου αρέσει!

      • Το αποφάσισα.Δεν θα το πάρω.Θα πάρω το αυριανό Μίκυ Μάους που τελευταία-κατά την γνώμη μου πάντα- όλο και βελτιώνετε!!Και επειδή λατρεύω το ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να χάσω τέτοιο ΔΙΠΛΌ μάλιστα τεύχος!!!Θα περιμένω μέχρι τις 20 του μηνός να πάρω της νέες περιπέτειες του φάντομ ντακ το οποίο το λάτρεψα από την αρχή!!

        Μου αρέσει!

  2. Αυτά που λες Γιώργο με βάζει σε μεγάλες σκέψεις…

    Οι Ιταλοί κάνουν σύμφωνα με τα λεγόμενά σου σωστές κινήσεις σε σχέση με τον προσανατολισμό των εδώ εκδοτών, γιατί τα τωρινά Φάντομ είναι σχεδόν προσβολή στον ήρωα!

    Εντωμεταξύ το σχόλιο περί απωθημένων των σκιτσογράφων και κατακρεούργηση του ήρωα είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση. Σε επόμενες συνεντεύξεις με σκιτσογράφους θα προσπαθήσω να το συμπεριλάβω στα ερωτήματα.

    Πραγματικά αναρωτιέμαι πόσο καιρό παίζεις με την υπομονή σου, αλλά ακόμα περισσότερο τι είδες μέσα σε αυτό το τεύχος και πήρες φόρα!

    Ίσως να το έπαιρνα αυτό το τεύχος πάντως μόνο και μόνο για την ιστορία των Φοροκομμάντος για να την κολλήσω φάτσα φόρα σε site και δελτία ειδήσεων, γειτόνων μου, στον εαυτό μου…

    Μου αρέσει!

    • Βασίλη, κύριοι,

      Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα να αποτυπώσω σε κείμενο, σκεπτόμενος φυσικά και τους αναγνώστες μας, αλλά και όσα έχω σαν στάνταρ αξιοπρέπειας, ήθους και σεβασμού. Αν μιλούσαμε σε κατ` ιδίαν συζητήσεις, θα μπορούσα να πω περισσότερα, πιστέψτε με, για το ολοκαύτωμα αυτό της παιδικότητας, που βίωσα μέσα από τα μάτια ενός ενήλικα. Δεν υπήρχε τίποτα μα τίποτα στις σελίδες του, που να έχει κρατήσει έστω ένα μικρό μέρος της αγνότητας και της αθωότητας, μιας φιγούρας που την γνωρίσαμε με ιστορίες όπως η «Βίλα των Ρόδων», ή η «Εξαφάνιση» και τόσες άλλες. Μια μορφή καλοσχεδισμένη, με προσοχή στην αφέλεια και τις εικόνες που θα δώσει στο κάθε παιδί. Αντ` αυτού τι είχαμε; Μια διαστημική διχασμένη προσωπικότητα, χαμένη στο απόλυτο μηδέν, επιφανειακή, υποβασταζόμενη από τεχνικά τρύκ, προκειμένου να εξοντώσει τους απόκοσμους επισκέπτες από άλλους πλανήτες! Ήμαρτον!!! Ας κάνουν ένα κόμικς για την NASA και ας αφήσουν εμάς τους υπόλοιπους στην ησυχία μας! Άντε γιατί ταράζομαι βραδιάτικα και δεν θα μπορώ να κοιμηθώ!

      Μου αρέσει!

  3. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο του Γιώργου.

    Μου αρέσει!

  4. Πω, πω χολή…

    Υποθέτω ότι δεν είναι υποχρεωτικό να παρουσιάζουμε όλες τις εκδόσεις Ντίσνεϋ, οπότε ας μείνει το Σούπερ Αλμανάκο στις παρουσιάσεις τών δύο πρώτων τευχών του. Ως νέος τίτλος, μας κίνησε την περιέργεια, το είδαμε και το παρουσιάσαμε, ως οφείλαμε. Από εκεί και πέρα, όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει παρουσιάσεις τών νέων τευχών, ας επισκεφθεί τη σχετική σελίδα τής Νέας Ακτίνας στο facebook.

    Εν τω μεταξύ, σε μιαν άλλη διάσταση, θα μπορούσαμε να είχαμε διαβάσει αυτές εδώ τις ιστορίες στο τεύχος Δεκεμβρίου, από τις οποίες δεν έχω διαβάσει καμία.

    Μου αρέσει!

    • Τώρα, ρίχνεις λάδι στη φωτιά! Κοίτα τι διαβάζουν οι Ιταλοί και τι διαβάζουμε εμείς!!! Έλεος!

      Μου αρέσει!

    • Δεν έβγαλα καθόλου χολή, απλά δεν άντεξα άλλο να δέχομαι και να ωραιοποιώ, πράγματα που όσο πάνε και χειροτερεύουν. Και μια παράκληση, πιστεύω πολλών αν όχι όλων από εμάς: Δεν κάνεις μια αντίστοιχη παρουσίαση, του πως θα ήταν αν είχαμε ένα τεύχος στην Ελλάδα στα περίπτερα; Αν σου χρειαστούν βινιέτες, εδώ είμαι! Όχι για τίποτα άλλο, αλλά για να ηρεμήσουν τα μάτια μας!

      Μου αρέσει!

  5. Άρα αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι το «ΣΟΥΠΕΡ ΑΛΜΑΝΑΚΟ» είναι μια προχειρότητα και δεν αξίζει καθόλου!! Γενικά, το Αλμανάκο δεν είναι αλλά και δεν ήταν από τα ωραία περιοδικά. Αντίθετα, οι νέες περιπέτειες του Φάντομ Ντακ είναι τέλειες! Η δικιά μου γνώμη είναι ότι τα συνεχιζόμενα τεύχη είναι καλύτερα γιατί κρατάνε τον αναγνώστη σε εγρήγορση!
    !

    Μου αρέσει!

  6. Τώρα διάβασα το τεύχος, τώρα απαντώ.

    Ε, λοιπόν, μου άρεσε!

    Κατ’ αρχάς, ας βάλουμε κατά μέρος το ότι όλες οι ιστορίες έχουν μοντέρνο ιταλικό σχέδιο. Όπως είχε πει και ο Γιώργος, έχουμε πια αρχίσει να το συνηθίζουμε. Τουλάχιστον δεν είναι εκείνο το σουρεαλιστικό και ακαταλαβίστικο σχέδιο τών Νέων Περιπετειών.

    Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

    Βυθισμένος στην λήθη: Πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, όπου ο Ντόναλντ ξυπνάει μια μέρα και μαθαίνει ότι δεν υπάρχει Φάντομ Ντακ. Ναι, ο ήρωας έχει πολλά και απίθανα γκάτζετς, αλλά όλα τού τα έχει φτιάξει ο Κύρος, όπως στις κλασικές ιστορίες, όπου δεν είχε σταματήσει να του φτιάχνει, οπότε αυτή είναι η φυσική κατάληξη. Ναι, τα ρομπότ είναι άμορφα, αλλά η ιστορία δεν εστίαζε σ’ αυτά, οπότε καλώς δεν τραβούσαν την προσοχή. Εγώ βάζω οκτώ.

    Η παγωμένη ζούγκλα: Δεν έχω να προσθέσω κάτι, μια και στους δυο μας άρεσε η ιστορία. 7,5–8.

    Η ταινία τής ντροπής. Εδώ έχουμε μια ιστορία η οποία όχι μόνο έχει όλα τα χαρακτηριστικά τών πρώτων ιστοριών με το Φάντομ Ντακ, αλλά αποτελεί και φόρο τιμής στην πρώτη ιστορία, καθώς αναφέρεται σε αυτήν. Η δομή της είναι παρόμοια με αυτήν από ιστορίες όπως η υπερηχητική δικαιοσύνη, όπου ο Ρόμπαξ προσπαθεί να βγάλει χρήματα χρησιμοποιώντας τη φήμη τού Φάντομ Ντακ, και ο Φάντομ Ντακ τον τιμωρεί. Το μόνο που έλειπε ήταν το κλασικό σχέδιο τών πρώτων εκείνων ιστοριών. Κατά τα άλλα, το μόνο ψεγάδι που θα μπορούσα ίσως να βρω είναι η κάπως απότομη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος τής ιστορίας, όπου ο Φάντομ Ντακ ξεκινά να τιμωρήσει τον Ρόμπαξ. 8–8,5.

    Προθέρμανση για περιπέτεια: Να και μία ιστορία πατάτα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα μονοσέλιδο γκαγκ, που το φούσκωσαν σε δεκαπεντασέλιδη ιστορία. 6–6,5.

    Η συμμορία τών φοροκομάντος: Το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν ξέρω ποια καρέ να διαλέξω από εδώ για το ένα καρέ χίλιες λέξεις. Πολύ κοντά στα δικά μας πράγματα, όπου οι κυβερνώντες έχουν φτάσει να φορολογούν μέχρι και… την ανεργία. Η εξωφρενική φορολόγηση τών Λιμνουπολιτών μού έφερε στο νου την ιστορία τού Romano Scarpa ο Ντόναλντ Ρομπέν τών Δασών. 8,5–9.

    Από τις παραπάνω βαθμολογίες, αφαιρέστε τουλάχιστον ένα βαθμό εξ αιτίας τού εμετικού κίτρινου υπόβαθρου τών ιστοριών, που ίσως αυτό να είναι που έκανε το Γιώργο να βαθμολογήσει το τεύχος τόσο άσχημα. Αν μας διαβάζει κανένας από τη Νέα Ακτίνα, παρακαλώ πείτε στον κο. Τερζόπουλο να αναιρέσει αυτή την ατυχή επιλογή. Εν ανάγκη, πείτε του ότι έτσι θα κάνετε και οικονομία στο κίτρινο μελάνι, που είναι ακριβό.

    Παρά το κίτρινο χρώμα, ένα 8–8,5 εγώ θα το έδινα άνετα στο τεύχος και, εννοείται, θα αγοράσω και το επόμενο. Αν το τεύχος είναι ακόμα διαθέσιμο, θα πρότεινα να το ξεφυλλίσετε και να κρίνετε οι ίδιοι αν αξίζει να το αγοράσετε ή όχι.

    Μου αρέσει!

    • Συμφωνώ μαζί σου Kriton!!!Μου άρεσαν όλες οι ιστορίες εκτός της αποκαλούμενης πατάτας που έχεις απόλυτο δίκιο να την αποκαλείς έτσι!!ώρα διαβάζω το δεύτερο μέρος της ιστορίας τον φοροκομμάντος το οποίο φαίνεται εξαίρετο!!

      Μου αρέσει!

  7. Με λίγα λόγια μια δοκιμή θα σας πείσει!

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.