Advertisements

ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 84 — ΤΟ ΑΝΙΚΗΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΠΛΟ

001

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 84 του νέου Μίκυ Μάους, με τον Φάντομ Ντακ να ετοιμάζεται, όλος αυτοπεποίθηση, να αμυνθεί με το ανίκητο μυστικό όπλο του. Πάμε να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία τo aνίκητο μυστικό όπλο, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Giampaolo Soldati.

Η Λιμνούπολη μαστίζεται καθημερινά από μια αλληλουχία από υπερκακούς, ο ένας πιο αλλόκοτος από τον άλλον. Ο Φάντομ Ντακ δεν δυσκολεύεται να τους κατατροπώσει, αλλά έχει γίνει ράκος από την κούραση. Έτσι, με την προτροπή τού Κύρου, αποφασίζει να βάλει αγγελία για βοηθό! Από τον συρφετό υποψηφίων, που αποκρίνονται, ξεχωρίζει ένας, ο Τζακ Στρονγκ. Θεωρώντας τον εξοπλισμό που φτιάχνει ο Κύρος γελοίο, προτιμά να παραγγείλει τον δικό του εξοπλισμό από ένα διαδικτυακό κατάστημα για υπερήρωες. Με τον εξοπλισμό αυτό, που αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματικός, ο Τζακ Στρονγκ, ως Σούπερ Στρονγκ, πλέον, καταφέρνει να νικήσει όλους τους υπερκακούς, ακόμα και αυτούς που δεν μπορεί να νικήσει ο Φάντομ Ντακ. Έτσι, ο Ντόναλντ αποφασίζει ότι ήρθε πια η ώρα τού Φάντομ να αποσυρθεί. Τι θα συμβεί, όμως, όταν ο επόμενος υπερκακός αποδεικνύεται ότι είναι ο διευθυντής τού καταστήματος για υπερήρωες, που γνωρίζει όλα τα αδύνατα σημεία του εξοπλισμού, που πουλάει;

Εξαιρετική σάτιρα των υπερηρωικών κόμικς, όπου και εκεί ο ένας υπερκακός διαδέχεται τον άλλον χωρίς σταματημό. Έσκασα στα γέλια! Δυστυχώς, το σχέδιο είναι μέτριο ως προς τα παπιά και άσχημο ως προς τους άλλους χαρακτήρες, από τους οποίους υπάρχουν πάμπολλοι. Η ιστορία είναι όμως, τόσο καλή, που εύκολα το παραβλέπεις. Οκτώμισι με εννέα άνετα.

033

Ακολουθεί η ιστορία οι κατακτητές τού νότιου πόλου, σε σενάριο Sergio Badino και σχέδιο Antonello Dalena.

Μια άγνωστη σελίδα από το ημερολόγιο του Αμούνδσεν λέει ότι ένας από τους λόγους, που πήγε στην Ανταρκτική, ήταν για να βρει ένα πλοίο γεμάτους θησαυρούς, που ένας Βίκινγκ πρόγονός του είχε εγκαταλείψει εκεί. Ο Μίκυ και ο Γκούφυ ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, για να διαπιστώσουν αν όντως οι Βίκινγκς ήταν οι πρώτοι, που ανακάλυψαν την Ανταρκτική. Εκεί θα συναντήσουν τον Αμούνδσεν και τον Σκοτ, καθώς και έναν πρόγονο του Μαύρου Πητ, που έχει βάλει κι αυτός στο μάτι τον θησαυρό.

Ενδιαφέρουσα ιδέα, με τον Σκοτ και τον Αμούνδσεν να συνεργάζονται, παρά την αντιπαλότητά τους. Όμως, η ιστορία κάπου χάνει στην εκτέλεση, ενώ το τέλος δεν μπορεί παρά να είναι χλιαρό, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά στην ατυχή κατάληξη της αποστολής τού Σκοτ σε ένα περιοδικό τής Ντίσνεϋ. Όσο για το σχέδιο, άστα να πάνε. Επτά με επτάμισι εδώ.

Οι προσεκτικοί αναγνώστες θα δούνε μία λεκτική αναφορά εν παρόδω σε ένα φυλαχτό, που θα έπαιρνε μαζί του ο Αμούνδσεν.

063

Συνεχίζουμε με την ιστορία τα επίμονα μπαλάκια, σε σενάριο και σχέδιο Enrico Faccini.

Ο Φέθρυ βλέπει ένα μηχάνημα στο γήπεδο του τένις, το οποίο πετάει μπαλάκια, για να προπονούνται οι παίκτες. Όταν πάει να δοκιμάσει κι αυτός, το μηχάνημα αρχίζει να βγάζει μια ατέλειωτη σειρά από μπαλάκια, που αρχίζουν και τον καταδιώκουν, λες και είναι ζωντανά.

Πρόκειται για μια ιστορία χωρίς λόγια, με υπόθεση που θυμίζει τις παλιές καλές αμερικανικές ταινίες κινουμένων σχεδίων, μόνο που όχι απλώς είναι βουβή, αλλά απουσιάζουν και τα ηχητικά εφέ, που ήταν μεγάλο μέρος τού χιούμορ εκείνων των ταινιών. Το σχέδιο του Faccini μάλλον με χάλασε, ενώ την ιστορία τη βρήκα ως επί το πλείστον αδιάφορη, αν και προς το τέλος άρχισα να γελάω, ενώ το ίδιο το τέλος ήταν πάρα πολύ καλό. Θα βάλω γύρω στο εξήμισι.

081
105

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία αναμέτρηση γιγάντων, μια ιστορία σε δύο μέρη, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Ottavio Panaro, που δημοσιεύεται ολόκληρη στο ίδιο τεύχος.

Το περιοδικό Μίδας, στην ετήσια κατάταξη των πολυδισεκατομμυριούχων, που δημοσιεύει, αυτή τη χρονιά έχει τον Σκρουτζ να ισοψηφεί στην κορυφή με τον Τζων Λιμιτάπ. Καθώς οι δύο Κροίσοι δεν δέχονται να μοιραστούν την πρωτιά, το περιοδικό οργανώνει ένα διαγωνισμό ανάμεσα στους δύο. Όποιος μαζέψει τα περισσότερα χρήματα μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες, αυτός θα είναι ο νικητής. Ως τόπος τού διαγωνισμού επιλέγεται από υπολογιστή κάποιο χωριό στη Γουατεμάλα, χωρίς καμία πηγή πλούτου. (Και τα χωράφια με το καλαμπόκι και τα κοπάδια με τα πρόβατα τι είναι, λέω εγώ, εεε;) Έτσι, οι δύο διαγωνιζόμενοι αποφασίζουν να αναμετρηθούν στο ποιος θα βρει τα πλουσιότερα αρχαιολογικά ευρήματα των Μάγια. Ο νικητής δεν θα είναι ούτε αυτός, που νομίζετε, ούτε για τους λόγους, που νομίζετε!

Ωραία ιστορία με πολύ όμορφο τέλος. Το σχέδιο ήταν το καλύτερο του τεύχους, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Ήθελε να είναι ακόμα καλύτερο. Έστω και έτσι ένα επτάμισι με οκτώ θα το βάλουμε.

032

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε τις ιστορίες:

mickey

Αυτή την εβδομάδα έχουμε επιλογή ιστοριών από διάφορα τεύχη τού Topolino, που κυκλοφόρησαν από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Το θέμα τού σημερινού τεύχους είναι καλές ιστορίες με κακό σχέδιο ή, αλλιώς, πόσο κακό μπορεί να είναι το σχέδιο σε μια ιστορία, πριν αρχίσει να τη χαλάει. Βάζοντας κατά μέρος το σχέδιο (είχα γράψει και άλλοτε, ίσως με μια δόση υπερβολής, ότι καλό σχέδιο δεν πρόκειται να δούμε στο Μίκυ Μάους), οι ιστορίες ήταν όλες καλές, με την μόνη, που δεν έχει αξιώσεις, να είναι αυτή τού Faccini. Έτσι, ένα επτάμισι με οκτώ θα το βάλουμε συνολικά στο τεύχος.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 22 Ιανουαρίου 2016, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 84.

    Μου αρέσει!

  2. Χμ… Μάλλον διέφυγα μιας αντανάκλασης της μετριότητας, που με περίμενε σε ένα ακόμη τεύχος κινούμενο στα ρηχά. Αποκόμισα περίπου τις ίδιες εντυπώσεις, Κρίτων. Η βαθμολογία μου θα ήταν ίσως 0,50 πιο κάτω σε κάθε ιστορία. Μου άρεσε η πρώτη και η τελευταία, όμως έχω την αίσθηση πως τέτοια σενάρια και εικονογραφήσεις, κάποτε δεν υπήρχε περίπτωση να προκριθούν, πόσο μάλλον να δημοσιευτούν σε ένα τεύχος Μίκυ Μάους. Είναι αυτό που αποκαλούμε ως «πολύ λίγες». Και, συμπληρώνω, σαφώς υποδεέστερες όσων τυπώθηκαν μέχρι το 2010 στη χώρα μας. Γιατί το περιοδικό με οδηγεί σε συνειρμούς τύπου «συμπληρώνει την παρακμιακή και άνευ κίνητρων εικόνα του τόπου»…

    Μου αρέσει!

  3. Κι ενώ ο Γιώργος βλέπει αμερικανικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής και μας γράφει τις εντυπώσεις του, εγώ είδα την ισπανική ταινία του 2011 Extraterrestre, όπου σε κάποια φάση ένας στήνει απέναντι από το διαμέρισμα, στο οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση, μια μηχανή σαν αυτή που πέταγε τα μπαλάκια, που κυνηγούσαν τον Φέθρυ, και ρίχνει μέσα από το παράθυρο έναν καταιγισμό από μπαλάκια τού τένις. Να ήταν, άραγε, η ταινία η πηγή εμπνεύσεως της ιστορίας;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: