ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ ΤΕΥΧΟΣ 26

NEW BLEK 26 COVER CT

Πρώτο τεύχος για το 2016 του Νέου Μπλεκ, με αρκετά ενδιαφέρον περιεχόμενο. Αποκτάει μια σταθερά το περιοδικό, μια «πρώτη ύλη» πάνω στην οποία προσθαφαιρεί στοιχεία. Είπαμε, δεν είναι αυτή η τελική του μορφή. Στους μήνες που θα ακολουθήσουν, ενδεχομένως να έχουμε αλλαγές στην ύλη. Πάντως και αυτό το τεύχος είναι καλό. Ας δούμε τα περιεχόμενά του πιο κάτω, αναλυτικά.

KIWI 280 IL GRANDE BLEK 78 IF EDIZIONI IL GRANDE BLEK IF 144NEW BLEK 26 INDEX 1 CT

Με την ιστορία “ο αιχμάλωτος του πύργου”, που φιλοξενεί αυτό το τεύχος του Νέου Μπλεκ, σε αντίθεση με το τεύχος του προηγούμενου μήνα, είχαμε μια περίεργη κατάσταση εξωφύλλων. Να πούμε κατ’ αρχάς πως πρόκειται για το Prigionero Torre, σε σκίτσα Cedroni και αυτό. Αρχικά δημοσιεύτηκε στο Γαλλικό Kiwi τεύχος 280, το εξώφυλλο του οποίου φυσικά δεν είναι αυτό, που προτιμήθηκε για την δική μας έκδοση. Ούτε, όμως και αυτό της Ιταλικής If Edizioni, από την οποία προέρχονται τα δικαιώματα έκδοσης στη χώρα μας! Για την ιστορία, να πούμε ότι πρόκειται για το τεύχος 78 της If, που περιέχει παρεμπιπτόντως δύο ακόμη ιστορίες. Τις Giorno Indipendenza και Monna Lisa. Για να κλείσουμε τον κύκλο των χαμένων εξωφύλλων, να πούμε ότι αυτό που προτιμήθηκε για το τεύχος 26 του Νέου Μπλεκ, είναι το 144 της If Edizioni. Η ιστορία είναι μια τυπική δολοπλοκία των Άγγλων, που εξελίσσεται παταγωδώς σε αποτυχία, προσφέροντας παράλληλα άφθονο γέλιο με τα παθήματα των αντιπάλων του ξανθού γίγαντα και των συντρόφων του. Προσωπικά μου άρεσε. Θα την βαθμολογήσω συνεπώς με ένα 8.

NEW BLEK 26 INDEX 3 CT

Για τον Ζαγκόρ και την πρώτη του ιστορική εμφάνιση μιλήσαμε στην παρουσίαση του προηγούμενου τεύχους. Το «δάσος με τις ενέδρες» είναι μια εξαιρετική ιστορία του Bonelli, με την εικονογράφηση του Ferri να μην αποδίδει ακόμη τον ήρωα και το περιβάλλον του στην μορφή, που καθιερώθηκε στους αναγνώστες μετά από μια περίπου πενταετία. Το παρατηρεί άλλωστε κανείς, ειδικά στον Τσίκο, ο οποίος στην συνέχεια και με την πάροδο των χρόνων τροποποιήθηκε αρκετά από τον Ιταλό σχεδιαστή. Ήταν μια πολύ καλή ιδέα της ελληνικής έκδοσης να μας προσφέρει αυτή την ιστορία. Μακάρι να δούμε δημοσιευμένες κι άλλες τέτοιες, από τα πρώτα χρόνια έκδοσης του Ζαγκόρ στην Ιταλία. Ούτε εδώ μπορώ να δώσω βαθμολογία, αφού έπεται συνέχεια στο επόμενο τεύχος. Εν αναμονή, λοιπόν.

MARTIN MYSTERY 4 MARTIN MYSTERY 5 NEW BLEK 26 INDEX 4 CT
Το “Orrore a Providence” ξεκινάει στο τεύχος 4 της ιταλικής έκδοσης του Martin Mystère και συγκεκριμένα στην σελίδα 67. Δημιουργοί του είναι οι Angelo Maria Ricci (σενάριο) και Alfredo Castelli (σκίτσα). Στο τεύχος 5 του περιοδικού η περιπέτεια ολοκληρώνεται, κάτι που με οδηγεί στο συμπέρασμα (βάσει συνολικού αριθμού σελίδων), ότι θα δημοσιευτεί σε τουλάχιστον τρία μέρη στον Νέο Μπλεκ (24 σελίδες σε κάθε τεύχος), ίσως και τέσσερα. Είναι από τις «αδικημένες» περιπέτειες του ντετέκτιβ του υπερφυσικού, καθώς δεν εικονίστηκε ο τίτλος της σε κανένα εξώφυλλο, λόγω των όσων περιέγραψα πιο πάνω. Υπήρξαν πολλές τέτοιες περιπτώσεις στα τεύχη εκείνα, που περιείχαν και δεύτερη περιπέτεια. Το σενάριο έχει κάτι από την απόκοσμη αύρα των κόσμων, που βάλθηκε να εξερευνήσει ο συγγραφέας του φανταστικού H.P. Lovecraft και είναι σαφώς επηρεασμένο από το έργο που άφησε πίσω του. Μπορεί να το αντιληφθεί κανείς στην ατμόσφαιρα, που καλλιεργείται με ωραίο τρόπο από την πένα του Castelli (πολύ καλό και το σενάριο του Ricci). Το έχουμε πει κι άλλες φορές. Ο Mystère δεν είναι ένας συνηθισμένος ήρωας. Οι περιπέτειές του έχουν έρευνα σε βάθος και παράθεση στοιχείων, κάτι που κουράζει όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους κόμικς. Ας μην ξεχνάμε, ότι βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της ταχύτητας, που στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα γυρίζει κανείς τις σελίδες και όχι με πόσο προσεκτικά διαβάζει… Είναι το πρώτο μέρος αυτό που διαβάζουμε στον Νέο Μπλεκ του Ιανουαρίου, οπότε η βαθμολογία θα περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί η ιστορία.

NEW BLEK 26 INDEX 2 CT NEW BLEK 26 INDEX 5 CT NEW BLEK 26 INDEX 6 CT

«Τετρακοσάρης» – «Τερματοφύλακας γιατρός» – «Ρόυ Ρέης» συνεχίζουν τα δικά τους επεισόδια χάρτινης δράσης και προβληματισμών και έχουν μια στάνταρ βαθμολόγηση. 8,5.

NEW BLEK 26 BACK COVER CT

Τον επόμενο μήνα θα έχουμε και Νέο Μπλεκ και Μίστερ Νο, οπότε μείνετε συντονισμένοι.

Τις παρουσιάσεις των τόμων αυτών μπορείτε να τις βρίσκετε συγκεντρωμένες εδώ.

Για το Comics Trades 2015–2016

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 22 Ιανουαρίου 2016, in Arts, Bonelli, Carlo Cedroni, Comics, Comics & Crosswords Publications Ε.Ε., Comics & Football, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, CT Exclusive, Culture, Football & Comics, Gallieno Ferri, Greek Comics, Greek Magazines, Guido Nollitta, If Edizioni, Il Grande Blek, Italian Comics, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αναμνήσεις, Ανεμοδουράς, Βινιέτες, Γαλλικά Κόμικς, Γουέστερν Κόμικς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Comics & Crosswords, Ενημέρωση, Ζαγκόρ, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μπλέκ, Μάρτιν Μίστερε, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Νέος Μπλέκ, Παρουσίαση: Νέος Μπλέκ, Ποδόσφαιρο & Κόμικς, Ρόυ Ρέης, Σκίτσο, Τέχνες, Martin Mystere, Zagor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: