ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 81 — ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

001

Κυκλοφόρησε σήμερα εκτάκτως, λόγω Πρωτοχρονιάς, το τεύχος 81 του νέου Μίκυ Μάους, με τον Μίκυ και τον Ντόναλντ, ντυμένους Άη Βασίληδες, να κοιμούνται μακαρίως κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, έχοντας ξεχάσει να δημοσιεύσουν τη διαφήμιση με τα περιεχόμενα του τεύχους αυτής της εβδομάδας. Πάμε να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία ηλεκτρική πρωτοχρονιά, σε σενάριο Alberto Savini και σχέδιο Andrea Lucci.

Η ιστορία ξεκινά εκεί, που συνήθως τελειώνουν οι ιστορίες, όπου ο Μίκυ και ο Γκούφυ ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο με τη χρονομηχανή των Μάρλιν και Ζάποτεκ. Οι δύο ήρωες επιστρέφουν στο μουσείο, μετά από μια επιτυχημένη αποστολή, για να γιορτάσουν έγκαιρα την Πρωτοχρονιά. Όταν, όμως, ζητάνε να πάρουν τη Μίννι τηλέφωνο, για να συνεννοηθούν, συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά, καθώς οι δύο επιστήμονες δεν έχουν ιδέα τι είναι το τηλέφωνο! Κάτι έκαναν ο Μίκυ και ο Γκούφυ στο παρελθόν, και ο ηλεκτρισμός είναι τώρα κάτι το άγνωστο. Πηγαίνουν, λοιπόν στο Μένλο Παρκ το 1879, για να εξασφαλίσουν ότι η ιστορική επίδειξη ηλεκτροφωτισμού, που έκανε ο Έντισον στις 31 Δεκεμβρίου, εγκαινιάζοντας την εποχή τού ηλεκτρισμού και που στο εναλλακτικό μέλλον είχε αποτύχει, θα είναι επιτυχής.

Καλό, μοντέρνο σχέδιο, αλλά αυτό που κλέβει την παράσταση είναι το εξαιρετικό σενάριο, όπου όλα είναι τέλεια, με προσοχή μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Να βάλουμε, λοιπόν, ένα δεκάρι, που σπάνια βάζουμε!

Αν έχω κάτι αρνητικό να επισημάνω, αυτό είναι η ηρωοποίηση τού Έντισον, που δεν ήταν ο μοναχικός εκκεντρικός εφευρέτης, όπως παρουσιάζεται στην ιστορία, αλλά ένας επιχειρηματίας, με ολόκληρο επιτελείο τεχνικών και επιστημόνων, που δούλευε γι’ αυτόν. (Όταν ο Έντισον, π.χ., έλεγε ότι δοκίμασε πάμπολλα υλικά, για να βρει το κατάλληλο υλικό για το νήμα τού λαμπτήρα, εννοούσε ότι το προσωπικό του το έκανε.) Επίσης, η εποχή τού ηλεκτρισμού δεν οφείλεται μόνο στον Έντισον, αλλά και στον Τέσλα, ο οποίος όχι μόνον ήταν ιδιοφυΐα, αλλά καταλάβαινε τον ηλεκτρισμό καλύτερα απ’ τον Έντισον. Οι λάμπες τού Έντισον δούλευαν με συνεχές ρεύμα, το οποίο δεν μπορεί να μεταφερθεί σε απόσταση. Ο Τέσλα, αντιθέτως, πρότεινε τη χρήση εναλλασσομένου ρεύματος. Αν όλοι μας έχουμε σήμερα ηλεκτρικό στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε από μια γεννήτρια στο υπόγειο, αυτό το οφείλουμε στον Τέσλα.

043

Ακολουθεί η ιστορία άγαλμα από χιόνι, σε σενάριο Rudy Salvagnini και σχέδιο Francesco Guerrini.

Στη Λιμνούπολη διεξάγεται ο ετήσιος διαγωνισμός χιονανθρώπου, και αυτη τη χρονιά ο Ντόναλτ είναι αποφασισμένος να κερδίσει, φτιάχνοντας ένα άγαλμα από χιόνι. Έχει κάνει όλη την προετοιμασία και είναι έτοιμος να στήσει το άγαλμα, όταν καταφθάνει ο Φέθρυ!

Εξαιρετική ιστορία κι αυτή, με τον Φέθρυ να σπέρνει το χάος, χωρίς να μπορεί να σταματήσει, όσο κι αν προσπαθεί να τον αποτρέψει ο Ντόναλντ. Αυτό που μας τα χαλάει, είναι το σχέδιο. Επτάμισι με οκτώ εδώ.

067

Συνεχίζουμε με την ιστορία η μάχη των τελεφερίκ, σε σενάριο Pietro Zemelo και σχέδιο Nicola Tosolini.

Μετά από εισήγηση του Κύρου, ο δήμος τής Λιμνούπολης αποφασίζει να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αντικαθιστώντας τις συγκοινωνίες με αστικό τελεφερίκ. Ως υποψήφιοι ανάδοχοι παρουσιάζονται οι συνήθεις ύποπτοι, Σκρουτζ και Ρόμπαξ, οπότε ο δήμαρχος τους αναθέτει να κάνουν από μία δοκιμαστική εγκατάσταση, για να χρηματοδοτήσει την καλύτερη. Και οι δύο επιχειρηματίες, κάτω από την επίβλεψη του Κύρου, έχουν εξαιρετικές ιδέες για την κατασκευή τού τελεφερίκ, αλλά το μόνο, που τους ενδιαφέρει, είναι το πώς θα επικρατήσουν έναντι του αντιπάλου τους, για να πάρουν την εργολαβία. Ο Κύρος και τα παιδιά θα αναλάβουν να τους επαναφέρουν στο σωστό δρόμο.

Ωραίο μοντέρνο σχέδιο, για μια ιστορία που δεν αναλώνεται στον κλασικό συναγωνισμό Σκρουτζ-Ρόμπαξ, για το ποιος θα επικρατήσει και ποιος θα φάει το καπέλο του, αλλά χρησιμοποιεί τον ανταγωνισμό ως μέσον, για να μιλήσει για την αξία τής συνεργασίας. Οκτώ.

099

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία η ληστεία τής Πρωτοχρονιάς, σε σενάριο Jacopo Cirillo και σχέδιο Carlo Limido.

Το Μάυρο Φάντασμα και ο Μαύρος Πητ, με τη συμμετοχή όλων των κακοποιών τού Μίκυ Μάους, αλλά και μερικών άλλων, έχει οργανώσει την τέλεια κλοπή, που μόνο από βλακεία θα μπορούσε να αποτύχει.

Το σχέδιο παραείναι μοντέρνο για τα γούστα μου, όμως η ιστορία είναι πολύ καλή, δοσμένη με κινηματογραφικό τρόπο. Αν κάτι δεν μού άρεσε, είναι ότι από τη στιγμή που το σχέδιο τού Φαντάσματος καταρρέει, μέχρι το τέλος τής ιστορίας, μεσολαβούν περισσότερες σελίδες απ’ όσες χρειάζονταν. Οκτώ και εδώ.

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία υπόθεση Πάραλλαξ, σε σενάριο Casty και σχέδιο Alessandro Perina. Ο καινούργιος χρόνος ξεκινά με καλούς οιωνούς!

mickey

Αυτή την εβδομάδα έχουμε δύο ιστορίες από το Topolino 3032, που κυκλοφόρησε στις 7 Ιανουαρίου 2014, πλαισιωμένες από μια παλιά ιστορία τού 2004 και μία ακόμη πιο πρόσφατη, από τον Μάρτιο του 2015.

Γενικά ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο τεύχος, που κλείνει υπέροχα τη χρονιά, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον Casty με τον οποίον θα ξεκινήσει το νέο έτος. Συνολικά θα βάλουμε ένα ωραίο εννέα στο τεύχος.

Καλή Χρονιά!

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 31 Δεκεμβρίου 2015, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 Σχόλια.

 1. Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 81.

  Μου αρέσει!

 2. Κρίτων, αφού, λόγω της πρώτης ιστορίας, έθιξες το θέμα της ιστορίας του ηλεκτρισμού –κάτι που κάποτε είχα μελετήσει κατά την περίοδο του διδακτορικού μου- έχω να πω μερικά πράγματα (όσα θυμάμαι δηλαδή).

  Δεν θεωρώ ότι ο Έντισον είναι στην ίδια κατηγορία με τον Τέσλα, ο οποίος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πρόσφατους ερευνητές στον τομέα του ηλεκτρομαγνητισμού. Ο πρώτος εφηύρε τον λαμπτήρα και τον φωνογράφο (κυρίως για εμπορικούς σκοπούς) βασιζόμενος σε αρχές του συνεχούς ρεύματος. Αρχές που ανακάλυψαν άλλοι πριν από αυτόν – αρχίζοντας από τον Νιούτον μέχρι και τον Βολτα. Παρόμοια δραστηριότητα με τον Έντισον είχε και ο Γουέστινγκχάους με τη διαφορά ότι βασίστηκε στο εναλλασσόμενο ρεύμα με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Γνωστή η ιστορία αυτή.

  Ο Τέσλα όμως ανακάλυψε την εφαρμογή αυτού το οποίο ονομάζω την πιο απλή αρχή του εφαρμοσμένου ηλεκτρομαγνητισμού, δηλαδή το περιστρεφόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο το οποίο εφάρμοσε στον ηλεκτρικό κινητήρα (το οποίο νομίζω είχε μελετήσει πιο πριν και ο Φάραντεϋ – νομίζω).

  Ο σπουδαιότερος όμως στην ιστορία της φυσικής ήταν ο Νιούτον! (πώς να μην το αναφέρω, ακόμα κι αν είμαι εκτός θέματος.) Εδώ πρέπει να πούμε και ότι η (στατική) ανάλυση των πραγματικών Ηλεκτρικών Συστημάτων βασίζεται στη μέθοδο που ανάπτυξε ο Νιούτον πριν 3 και κάτι αιώνες! Τότε που ελάχιστα ήταν γνωστά για τον ηλεκτρισμό και τίποτα για το εναλλασσόμενο ρεύμα. Ο άνθρωπος ήταν φοβερός! Κατανοούσε πλήρως τον κόσμο γύρω του…

  Αλλά νομίζω ότι ξέφυγα από το θέμα των κόμικς (και επίσης άργησα για την αποψινή πρωτοχρονιάτικη επίσκεψη) γι’ αυτό σας αφήνω.

  Καλή χρονιά σε όλους!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Όπως είπα, η ιστορία ηρωοποιεί τον Έντισον.

   Όσο για τον Νιούτον πολλοί τον θεωρούν ως τον μεγαλύτερο επιστήμονα όλων των εποχών.

   Αρέσει σε 1 άτομο

  • Καλημέρα και Καλή Χρονιά σε όλους. Εξαιρετική παρουσίαση και εξαιρετική απάντηση που δείχνει γιατί οι παρουσιάσεις εδω μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από παρουσιάσεις ενός Μίκυ Μάους. Εξαιρετικά εύστοχα τα σχόλια και των δύο. Εγω στο δικό μου διδακτορικό έμαθα να θεοποιώ τον Maxwell και όλα αυτά που έκανε για τον ηλεκτρομαγνητισμό και την κατανόηση της διασύνδεσης ηλεκτρικού με μαγνητικό πεδίο. Όμως νομίζω οτι ο Tesla άλλαξε τον κόσμο της μετάδοσης ενέργειας και ο Newton άλλαξε τον κόσμο γενικά!

   Ας ελπίζουμε η αύρα τους να αλλάξει και τον σημερινό κόσμο και να έχουν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου μια πιο δίκαιη χρονιά!

   Κρίτων και Γιώργο σε εσάς μια ιδιαίτερη ευχή. Κάθε χρόνος και πιο δημιουργικός για το ComicsTrades. May the force be with you!!!

   Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Θα τολμήσω να πω οτι η πρώτη ιστορία είναι από τις καλύτερες σε όλη αυτή τη περίοδο του ΜΜ. Τέλειο σενάριο χωρίς κανένα κενό και φυσικά ένας φόρος τιμής εκτός από τον Έντισον στην ταινία Back to the future. Προσέξτε τον κεραυνό στο μουσείο αλλά και την αλλαγή της εφημερίδας που κρατούσε ο πρόγονος του Μπιφ…εεε Πητ ήθελα να πω!!!:D

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: