ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ ΤΕΥΧΟΣ 24

NEW BLEK 24 COVER CT

Αργήσαμε λίγο στην παρουσίαση του Μπλεκ Νοεμβρίου, λόγω Χριστουγεννιάτικων άρθρων. Εδώ και λίγες μέρες, η συντακτική ομάδα φροντίζει για τον στολισμό της σελίδας με μια σειρά νοσταλγικών άρθρων, ώστε από τον επόμενο μήνα, που μπαίνουμε σε καθαρά Χριστουγεννιάτικο κλίμα, να είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε τον τόνο της αθωότητας και της αισιοδοξίας, που κουβαλούν αυτές οι μέρες. Γι’ αυτό και τις αγαπάμε άλλωστε. Γιατί μας βάζουν σε μια λογική, να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, έστω για λίγο. Μια ψευδαίσθηση, ουσιαστικά, που λατρεύουμε να αφηνόμαστε στην μαγεία της. Όσοι από εσάς επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτή την εορταστική συνεισφορά κειμένων, σκίτσων ή ευχών απλά, επικοινωνήστε μαζί μας στο gkoscomicsandmore@gmail.com. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα περιεχόμενα του 24ου τεύχους Μπλεκ.

BLEK 92 IF EDIZIONI COVER KINOWA 9 ITALY COVER

Να ξεκινήσουμε από την μακέτα του εξωφύλλου. Πρόκειται για αυτήν του 92ου τεύχους του Il Grande Blek από την If Edizioni, με την οποία έχει αποκλειστική για την χώρα μας συνεργασία η Comics & Crosswords του κ. Λ. Ανεμοδουρά. Το τεύχος εκείνο κυκλοφόρησε στην Ιταλία τον Οκτώβριο του 2010, με δύο ιστορίες του “ξανθού γίγαντα”. Τις “Οι σαμποτέρ” (σενάριο Alfio Consoli – σκίτσα Carlo Cedroni) και “Ασυνήθιστα Χριστούγεννα” (σε σενάριο και σκίτσα του Carlo Cedroni). Στη γωνία κάτω δεξιά του Ιταλικού εξωφύλλου διακρίνεται, με την γνώριμη στους Ιταλούς φίλους των κόμικς γραμματοσειρά, το όνομα του Kinowa, μιας ακόμη δημιουργίας των Esse Gesse, που δεν είχαμε την τύχη στην Ελλάδα να διαβάσουμε. Μια περίεργη φιγούρα, που φέρνει προς το κακό alter ego του Όμπραξ, δημοφιλής έως θρυλική στους γείτονες και με πολύ έξυπνα σενάρια. Από το τεύχος 92 του Il Grande Blek, λοιπόν, όπως ενημερώνει τους αναγνώστες η εκδοτική, προστίθενται και ο Kinowa στο περιοδικό. Προτείνω την μελλοντική δημοσίευση επιλεγμένων ιστοριών του Kinowa στον κ. Λ. Ανεμοδουρά είτε στον Μπλέκ είτε στον Μίστερ Νο είτε σε κάποιο άλλο ενδεχομένως περιοδικό. Οι περιπέτειες του ήρωα παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον, ταιριάζει στο ελληνικό κοινό (γουέστερν – μαγεία—δυνατός συνδυασμός) και, επιπλέον, είναι δημιουργία των σπουδαίων Esse Gesse. Αυτή είναι η πρώτη μου πρόταση προς την έκδοση του Νέου Μπλεκ. Πιο κάτω υπάρχει ακόμη μια, που πιστεύω ότι θα βρει πολλούς από εσάς σύμφωνους.

Δύο link για να μάθετε περισσότερα για τον Kinowa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kinowa

http://www.comicvine.com/kinowa/4005-16532/

NEW BLEK 24 INSIDE 2 CT NEW BLEK 24 INSIDE 3 CT
Τα “ασυνήθιστα Χριστούγεννα” είναι μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς βάζει στο εορταστικό κλίμα τους αναγνώστες του Μπλεκ, ενώ συγχρόνως παρουσιάζει και μια πιο ανθρώπινη πτυχή του ήρωα, όπως και των συντρόφων του. Επικροτώ σαφώς την επιλογή της συγκεκριμένης ιστορίας, που χρονικά θα έλεγα ότι έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Καλό σενάριο, γνώριμο πια σκίτσο από τον Cedroni. Συμφιλιώνει το χάσμα, που δημιουργήθηκε μεταξύ της έκδοσης του Συλλεκτικού Μπλεκ και αυτής εδώ της νέας προσπάθειας ή της επανεκκίνησης, αν προτιμάτε. Κι αυτό γιατί μια γενιά αναγνωστών γνώρισε τον Μπλεκ μέσα από τις αδημοσίευτες εκείνες, που κυκλοφορούσαν τα τελευταία δύο χρόνια έκδοσης του Συλλεκτικού. Για αυτούς, φαντάζομαι, ότι τα σκίτσα θα είναι πιο οικεία, από ό,τι στους υπόλοιπους (προγενέστερους ή μεταγενέστερους αναγνώστες). Μου έμεινε το τελευταίο καρέ αποτυπωμένο στο νου. Το θεωρώ πολύ όμορφο και ενδεικτικό όσων ανέφερα πιο πάνω. 9, λοιπόν, ως βαθμολογία.

L'ULTIMO VIKING COVER L'ULTIMO VIKING VINIETE 1 L'ULTIMO VIKING VINIETE 2 ZAGOR(SENZA RITORNO) 172 COVER

Συνεχίζουμε με Ζαγκόρ, από εκεί που είχαμε μείνει τον περασμένο μήνα. Τρίτο και τελευταίο μέρος της περιπέτειάς του με τίτλο “Η επιστροφή του Γκάθραμ”. Να πούμε, ότι είναι η τρίτη φορά, που οι δύο παλιοί γνώριμοι σμίγουν στις σελίδες μιας περιπέτειας. Την πρώτη την θυμάστε οι παλιότεροι από εσάς (μικρού σχήματος Ζαγκόρ, δεκαετία ’70). Για την δεύτερη δεν είχαμε μιλήσει μέχρι τώρα. Πρόκειται για το “L’ Ultimo Vikingo”, σε σενάριο του Sergio Bonelli και σκίτσα από τον Pino Segna. Κυκλοφόρησε στις 14 Νοεμβρίου του 1979, στο τεύχος 172 του μηνιαίου Zagor. (Στην Ιταλία, πάντα.) Εδώ το “πνεύμα με το τσεκούρι” και ο Βίκινγκ βασιλιάς έρχονται αντιμέτωποι με λυκάνθρωπους. Εξαιρετική περιπέτεια, με νεύρο και πολύ γρήγορο ρυθμό. Πραγματικά σε καθηλώνει. Ωραίο και το σκίτσο του Segna. Συνεχίζοντας αυτή την παρένθεση-παράθεση πληροφοριών, να σας πω, ότι στην Ιταλία η πρώτη περιπέτεια του Ζαγκόρ με τους Βίκινγκς του Γκάθραμ κυκλοφόρησε και σε έγχρωμη βερσιόν, από την υπέροχη εκείνη σειρά τόμων της εφημερίδας La Repubblica (τόμος 27 για την ακρίβεια). Ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα του ιδιόρρυθμου, χωρατατζή και γερού πότη Γκάθραμ μπορείτε να αντλήσετε στον πιο κάτω σύνδεσμο, σε ένα μικρό αφιέρωμα που του έχουν κάνει τα παιδιά από το “Il viaggio”. Καλό θα ήταν οι φίλοι του Ζαγκόρ να παρακολουθείτε τις αναρτήσεις του. Κάνουν καλή δουλειά.

http://www.fumettando.it/viaggiodizagor/amici/guthrum.html

I VIKINGHI COVER IL RITORNO DI GUTHRUM COVER IL RITORNO DI GUTHRUM VIGNIETE 1 NEW BLEK 24 INSIDE 5 CT NEW BLEK 24 INSIDE 6 CT

CICO 2 IF COVER
Το τρίτο μέρος της συνάντησης αυτής των Ζαγκόρ & Γκάθραμ φέρνει τα βήματα των φίλων μας και της ομάδας τους στο “παγωμένο χωριό”, για να αποκαλύψουν το μυστικό της πρώτης αποστολής των Βίκινγκς στην Αμερική και να έρθουν αντιμέτωποι με το υπερφυσικό σε όλο του το μεγαλείο. Γι’ αυτό αρέσουν διαχρονικά οι ιστορίες του Ζαγκόρ. Για την ύπαρξη του φανταστικού και του μεταφυσικού, που δένει με ωραίο τρόπο στα σενάρια. Χωρίς να κουράζει, τουλάχιστον στις περισσότερες φορές. Με ικανοποίησε απόλυτα η ιστορία. Ο Sedioli έχει εξελίξει πολύ την γραμμή του. Βγάζει πλέον ωριμότητα και προσωπικότητα. Για μένα είναι το καλύτερο χέρι στην σχεδίαση του Ζαγκόρ σήμερα. Να κάνω και την δεύτερή μου πρόταση προς την έκδοση του περιοδικού. Κοιτάζοντας στο site της If Edizioni, θα διαπιστώσετε ότι η Ιταλική εκδοτική κυκλοφορεί και τα Cico Speciale (Colori ή απλά). Οι περιπέτειες, που φιλοξενεί, έχουν πολύ χιούμορ, με πρωταγωνιστή φυσικά τον χοντρούλη Μεξικανό. Θα ήταν ωραία να μπορούσαμε να διαβάσουμε μια-δυο τέτοιες ιστορίες, εναλλάξ ίσως με την δημοσίευση των κλασσικών ιστοριών του Ζαγκόρ. Τις προτάσεις τις καταθέτω ορμώμενος από το σκεπτικό του κ. Λ. Ανεμοδουρά, που δείχνει να αφουγκράζεται τις επιθυμίες των αναγνωστών, κάτι που θεωρώ ως ένα από τα πιο θετικά στοιχεία της προσπάθειάς του. 9 θα δώσω και σε αυτή την ιστορία. Σας παραθέτω ξανά τον σύνδεσμο, που οδηγεί στο επίσημο site της If Edizioni.

http://ifedizioni.it/if/

NEW BLEK 24 INSIDE 7 CT

Συνεχίζεται και το “La Stirpe Maledetta” του Martin Mystère, με ένα ακόμη τμήμα της να δημοσιεύεται σε αυτό το τεύχος. Γεμάτο σενάριο, καλοδουλεμένο. Δεν θα αρέσει σε όσους έχουν μάθει να “διαβάζουν” κόμικς, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες. Πάντα τα σενάρια του Martin Mystère απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγνωση, αφού η γνώση έρχόταν σταδιακά, με αφηγήσεις σημαντικές από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε κάθε περιπέτεια. Αυτό είναι, που τις κάνει να διαφέρουν, άλλωστε. Η έρευνα, που έχει γίνει σε κάθε μια από αυτές από τον Castelli, είναι φοβερή! Μεγάλο βάθος και σωστή υποστήριξη από την πένα του Bignotti. Ωραία είναι και αυτή τους η συνεργασία. Ίσως με λιγότερη δράση σε αυτό το τμήμα αυτής της ιστορίας, αλλά έξυπνη και πρωτότυπη. Θα δώσω ένα 8 κι αυτό λόγω ενός προβλήματος, που προφανώς προέκυψε στο τυπογραφείο, με αποτέλεσμα να έχουν τονιστεί υπερβολικά τα σκίτσα και τα περιγράμματα στα καρέ. Νομίζω ότι είναι κάτι που διορθώνεται, και που οφείλουμε, όσοι αγαπάμε αυτή την δουλειά, να τα επισημαίνουμε, καλοπροαίρετα πάντα.

NEW BLEK 24 INSIDE 4 CT NEW BLEK 24 INSIDE 8 CT NEW BLEK 24 INSIDE 9 CT

Το τεύχος ολοκληρώνεται με τον “Τετρακοσάρη” και τα δύο ποδοσφαιρικά κόμικς σε συνέχειες (Τερματοφύλακας γιατρός και Ρόυ Ρέης). Μέσος όρος σταθερά 8,5 και για τα τρία.

NEW BLEK 24 BACK COVER CT

Συμπερασματικά, έχουμε να κάνουμε με ακόμη ένα τεύχος που αν μη τι άλλο δείχνει συνέπεια και σεβασμό στους αναγνώστες. Είναι πολύ σημαντικά και τα δύο αυτά. Ξέρετε καλά ότι στις μέρες μας βασιλεύουν το εφήμερο και η “αρπαχτή”. Οι εκδόσεις του κ. Λ. Ανεμοδουρά ξεχωρίζουν γιατί εξ αρχής έδειξαν ήθος και αξιοπρέπεια. Σεβασμό στις μνήμες. Στις ρίζες. Σταθερά ποιοτικό και αυτό το τεύχος. Αναμένουμε το επόμενο, για να συνοδέψουμε τα Χριστούγεννα με άρωμα από το χθες!

Τις παρουσιάσεις των τόμων αυτών μπορείτε να τις βρίσκετε συγκεντρωμένες εδώ.

Για το Comics Trades 2015–2016

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 20 Νοεμβρίου 2015, in Comics, Comics & Crosswords Publications Ε.Ε., Comics & Football, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, Esse Gesse, Gallieno Ferri, Gian Luigi Bonelli, Greek Comics, Greek Magazines, Guido Nollitta, If Edizioni, Il Grande Blek, Italian Comics, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αναμνήσεις, Ανεμοδουράς, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ειδήσεις, Εκδόσεις Comics & Crosswords, Εμίλ Κόρακας, Ενημέρωση, Ζαγκόρ, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μπλέκ, Μεγάλος Μπλέκ, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Νέος Μπλέκ, Παρουσίαση: Νέος Μπλέκ, Ποδόσφαιρο & Κόμικς, Ρόυ Ρέης, Σκίτσο, Τέχνες, Zagor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Πολύ ωραία παρουσίαση μπράβο σας (και τί ωραίος επίλογος παρουσίασης)

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: