Ο Μίστερ Νο & οι άλλοι – τεύχος 4

MISTER NO & OI ALLOI 4 COVER ct

Αυτή η ιδέα του κ. Ανεμοδουρά—το Mister No—τελικά θα γίνει κάτι σαν ημερολόγιο και θα μας βοηθάει να υπολογίζουμε τους μήνες. Βέβαια, έχει και μια μελαγχολική χροιά όλο αυτό, αφού για ακόμη μια φορά, στον πρόλογο της παρουσίασης, πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται “πέρασαν κιόλας δύο μήνες;” Είναι ένα θέμα, δε λέω… Πάντως το περιοδικό κάνει την αναμονή να αξίζει. Ή, να το πω διαφορετικά, αξίζει τα λεφτά του. Worth buying, που λένε και στο εξωτερικό. Ολόφρεσκο περιεχόμενο, με ιστορίες, η πρώτη έκδοση των οποίων δεν απέχει και πολύ από την ελληνική. Και δεν είναι ιστορίες της σειράς. Είναι από καλές έως πολύ καλές, σε όλους τους τομείς. Το τέταρτο, λοιπόν, τεύχος του Mister No συνεχίζει την σταθερά ανοδική, ποιοτικά, πορεία του εγχειρήματος, και ας δούμε πιο κάτω τι περιέχει.

MISTER NO 60 ITALY MISTER NO 61 ITALY MISTER NO 62 ITALY MISTER NO & OI ALLOI 4 INSIDE 1 ct

Στην περίπτωση του Μίστερ Νο, προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά των αναγνωστών με τις ιστορίες, που δεν εκδόθηκαν στην χώρα μας, από όταν διεκόπη η έκδοση του περιοδικού, καταλαβαίνετε ότι θα πάμε πίσω στον χρόνο αρκετά. Έτσι, το “Νησί του Πάσχα” μας έρχεται από την Πρωτομαγιά του 1980, οπότε και εκδόθηκε αρχικά στην Ιταλία ως “Isola di Pasqua”. Η ιστορία χωρίστηκε σε τρία τμήματα στο Ιταλικό Mister No, οπότε κάτι τέτοιο φαντάζομαι θα συμβεί και στην έκδοση του κ. Ανεμοδουρά. Δημιουργοί της ιστορίας οι Guido Nolitta (ψευδώνυμο του εκδότη Sergio Bonelli, που έκανε το σενάριο), Franco Bignotti (με τα σκίτσα του να είναι πολύ κοντά στο χέρι του μάστρο-Ferri ) και Gallieno Ferri (εξώφυλλο). Τα δύο τεύχη, που ακολούθησαν, ήταν τα “Il segno di potere” και, “Make-Make”, πάντα με την ίδια τριάδα συντελεστών. Το σενάριο είναι για ακόμη μια φορά εξαιρετικό, όπως και το σκίτσο. Το Νησί του Πάσχα έχει από μόνο του αρκετά μεγάλη δόση μυστικισμού και ανεξήγητων φαινομένων, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι με τις προσθήκες φαντασίας από την πένα του Bonelli γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι αυτές τις περιπέτειες, που δημοσιεύονται σε συνέχειες, είναι προτιμότερο να τις κρίνουμε στο τέλος, με μια συνολική βαθμολογία.

DYLAN DOG COLOR FEST 1 MISTER NO & OI ALLOI 4 INSIDE 2 ct

Στα βαμπίρ ρίχνουν τον Dylan Dog οι Giovanni Di Gregorio (σενάριο) και Giampiero Casertano (σκίτσα) σε αυτή την περιπέτεια, που δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του Ιταλικού Dylan Dog Color Fest (Αύγουστος 2007—έγχρωμο). Μπορώ να πω ότι τόσο ως σενάριο, όσο και στα σκίτσα, δεν με ενθουσίασε. Η ιδέα δεν ήταν κακή, όμως είχε βιαστική κατάληξη. Τα σκίτσα πάλι τα ήθελα κάπως πιο κοντά στην κλασσική φόρμα του ήρωα κι όχι τόσο αρτίστικα και καρτουνίστικα. Για να μην νομίζετε ότι καλοπερνούν οι υπόλοιποι χαρακτήρες κόμικς από τις μοντέρνες τεχνικές και γραμμές σχεδίασης, κι ότι όλο το άχτι βγαίνει πάνω στους ήρωες του Ντίσνευ. Οι Ιταλοί έχουν το κακό να ξεφεύγουν εντελώς στις δουλειές τους εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, δημιουργώντας έτσι μια νέα σχολή “διασκευής χαρακτήρων κόμικς”. Πού θα πάει η βαλίτσα, δεν ξέρω, αλλά το αναγνωστικό κοινό των γειτόνων δεν δείχνει να πτοείται, οπότε οι εκδότες δεν έχουν λόγο να φρενάρουν την κατάσταση. Τελικά αυτή η ροπή, να το πω έτσι, προς τις δρακουλο-μασέλες, έχει αρχίσει να παίρνει μορφή επιδημίας… Μιας και είναι αυτοτελής η ιστορία, μπορώ να δώσω βαθμολογία. Όχι όμως ανώτερη του 6,5.

TEX COLORI 4 MISTER NO & OI ALLOI 4 INSIDE 3 ct

Από το τέταρτο τεύχος του Ιταλικού Tex Colori (απ’ το ίδιο τεύχος είχε δημοσιευτεί κι άλλη ιστορία στο δικό μας Μίστερ Νο), μας έρχεται “η Ιερή Κοιλάδα” ή “La vale sacra” αν προτιμάτε. Ο σχεδιαστής Nicola Genzianella (δύσκολο να το προφέρει κανείς ως επώνυμο) συνεργάστηκε εδώ με τον σεναριογράφο Mauro Boselli. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Πολύ άμεσο θα χαρακτήριζα το σενάριο, δυναμικό και με καλό ρυθμό. Το σκίτσο, με έμφαση στις λεπτομέρειες και ρεαλισμό στην γραμμή του, πάντα μου άρεσε. Είμαι της άποψης ότι ένα 8 το αξίζει δικαιωματικά αυτή η ιστορία. Να θυμίσω ότι το Tex Colori #4 κυκλοφόρησε στην Ιταλία τον Νοέμβριο του ’13.

MISTER NO & OI ALLOI 4 BACK COVER ct

Στα θετικά που βρίσκω και σε αυτό το τεύχος και που αποτελούν χαρακτηριστικά της έκδοσης, είναι η σειρά που ακολουθείται στην έκδοση των ιστοριών του Μίστερ Νο, η χρήση των αυθεντικών εξωφύλλων, η εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο χρώμα, αλλά και οι 176 σελίδες, βεβαίως-βεβαίως! Πρόσημο θετικό, συνεπώς. Το επόμενο τεύχος θα το διαβάσουμε σε κλίμα εορτών (σχετικά, καθώς θα κυκλοφορήσει αρχές Δεκεμβρίου).

Τις παρουσιάσεις των τευχών αυτών μπορείτε να τις βρίσκετε συγκεντρωμένες εδώ.

Για το Comics Trades 2015–2016

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 10 Οκτωβρίου 2015, in Arts, Bonelli, Comics, Comics & Crosswords Publications Ε.Ε., Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, CT Exclusive, Culture, Dylan Dog, Fumetti, Gallieno Ferri, Greek Comics, Greek Magazines, Guido Martina, Italian Comics, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αναμνήσεις, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Comics & Crosswords, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίστερ Νο, Ντύλαν Ντόγκ, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Παρουσίαση: Ο Μίστερ Νο & οι άλλοι, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τέξ, Tex and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: