Advertisements

ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 65 — ΔΥΟ ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΙΑΚ

001

Κυκλοφόρησε το τεύχος 65 τού Μίκυ Μάους, με τον Ντόναλντ και τον Φέθρυ να έχουν τα κακά και τα μαύρα τους τα χάλια στο εξώφυλλο, πιθανόν από το πολύ γάλα από γιακ, που ήπιανε. (Και όταν μιλάμε για γάλα, λεμονάδα, κλπ. στο σύμπαν τής Ντίσνεϋ, ξέρουμε τι εννοούμε!) Πάμε να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

007

Το τεύχος ξεκινά την ιστορία νταντάδες για γιακ, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Stefano Intini.

Κανονικά, σήμερα ήταν η σειρά τού Γιώργου, να κάνει την παρουσίαση, αλλά, λόγω φόρτου εργασίας, θα την κάνω εγώ. Κρίμα, διότι θα είχε κάμποσα κοσμητικά επίθετα, για να λούσει με αυτά τους δημιουργούς αυτής τής ιστορίας.

Σχέδιο χάλια και υπόθεση που συνοψίζεται από τα λόγια που λένε τα ζώα τού Τζιμ του Τρομερού στο τελευταίο καρέ τής ιστορίας: «Ένας τύπος που ρίχνει χοντρό αλάτι και οι άλλοι τρέχουν; Και είναι αστείο αυτό;» Τα ζώα τού Τζιμ (και δη ο γάιδαρος) κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτές τις ιστορίες. Εμάς, που μας τις σερβίρουν, μας έχουν για χειρότερους από ζώα (και δη γαϊδάρους);

033

Ακολουθεί η ιστορία το μεγάλο δίλημμα, σε σενάριο Vito Stabile και σχέδιο Roberto Marini.

Τα ανιψάκια τού Ντόναλντ κέρδισαν μια διάκριση από τη λέσχη των μικρών Εξερευνητών για τη φιλαλήθειά τους, και όλη η οικογένεια μαζεύτηκε για να το γιορτάσει, κάνοντας δώρα στα παιδιά. Ανοίγοντας τα δώρα, τα παιδιά λένε με ενθουσιασμό πόσο τους αρέσουν, μέχρι που θ’ ανοίξουν το δώρο τής γιαγιάς Ντακ, που είναι τρία πουλόβερ. Να της πουν ψέμματα, ότι δήθεν τους αρέσουν τα πουλόβερ, για να μη τη στενοχωρήσουν ή να μεταναστέψουν στον βόρειο πόλο, όπου εκεί θα τους είναι χρήσιμα τα πουλόβερ;

Σχέδιο καλό προς μέτριο και ενδιαφέρουσα υπόθεση, που διδάσκει ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα άσπρα ή μαύρα. (Τα παιδιά δεν καταλήγουν κάπου, καθώς η ιστορία παρακάμπτει το πρόβλημα με εύθυμο τρόπο.) Για ιστορία που μπήκε για να γεμίσει τις σελίδες (έχει μόνο έξι σελίδες, και το τεύχος δεν έχει σπαζοκεφαλιές, ανέκδοτα ή άλλα άσχετα πράγματα) ήταν αναπάντεχα καλή, οπότε θα της βάλουμε επτά με επτάμισι.

041

069

Συνεχίζουμε με την ιστορία η μυστηριώδης υπόθεση Άμπερσον, μια ιστορία σε δύο μέρη, που τα διαβάζουμε αμφότερα στο ίδιο τεύχος, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Alessia Martusciello.

Ο Μίκυ και ο Γκούφυ πηγαίνουν στο… Απαπούλκο (ένα μέρος χωρίς παπιά, φαντάζομαι· ό,τι πρέπει για μια ιστορία 58 σελίδων με τον Μίκυ) για να συναντήσουν τον φίλο τους τον συγγραφέα Τεντ Άμπερσον. Όμως, ο Τεντ είναι άφαντος εδώ και δύο μέρες. Να έπεσε θύμα απαγωγής, ή έχει η εξαφάνισή του σχέση με το βιβλίο για τη μαγεία στην αρχαία Ελλάδα, που μελετούσε για το νέο του μυθιστόρημα;

Επιτέλους κάποιοι Ιταλοί αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με τον Μίκυ. Από αυτό και μόνο ήδη έχουμε βάλει μερικούς βαθμούς. Η ιστορία ξεκινάει σαν μια τυπική ιστορία με τον Μίκυ, αλλά στη συνέχεια εξελίσσεται σε κάτι που θα μπορούσε να ήταν ιστορία με τον Ιντιάνα Τζόουνς. Οι 58 σελίδες, που αναφέραμε, δίνουν στο σενάριο την ευκαιρία να εξελιχθεί ομαλά, με τη μετάβαση από το ένα είδος περιπέτειας στο άλλο να γίνεται σταδιακά και πετυχημένα, οπότε θα προσθέσουμε κι άλλους βαθμούς γι’ αυτό. Είναι και το ελληνικό στοιχείο, που προσθέτει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς, οπότε θα βάλουμε κι’ άλλους βαθμούς. Όμως, θα πρέπει να κόψουμε κάτι για το σχέδιο. Αν και γενικά είναι καλό, ο Γκούφυ είναι κακοσχεδιασμένος, και με τα χαλαρά ρούχα, με τα οποία τον έντυσε ο σχεδιαστής, είναι σχεδόν αγνώριστος, ενώ η όψη τού Τζιμ Άμπερσον, είναι μάλλον αποκρουστική. Ένα ξεγυρισμένο οκτώ θα το βάλουμε, πάντως, στην ιστορία.

101

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία το τελευταίο σεντούκι, σε σενάριο Vito Stabile και σχέδιο Donald Soffritti.

Ο Σκρουτζ έχει μαζέψει τα 99 από τα 100 σεντούκια με τους θησαυρούς, που είναι σημειωμένοι σε έναν χάρτη. Αν και θέλει πολύ να ολοκληρώσει τη συλλογή, του είναι αδύνατον να εντοπίσει το τελευταίο σεντούκι, μέχρι που μια συνάντηση με τη Ντόρις Ντακ θα του δείξει το δρόμο. Ξεκινούν να βρουν τον θησαυρό αυτό, σε μια περιπέτεια που αγγίζει τα όρια της φαντασίας. Το τέλος, αν και ο σεναριογράφος μάς έχει προϊδεάσει από την αρχή, είναι απροσδόκητο και θα σας αφήσει με ένα γλυκό χαμόγελο και ίσως και με ένα γλυκό δάκρυ. Το σχέδιο είναι μάλλον μέτριο προ άσχημο. Επίσης είναι και άσχετο με αυτό τής πρώτης σελίδας, οπότε μην κρίνετε από αυτό. Παρά το σχέδιο, άλλο ένα οκτάρι θα το βάλουμε.

Η Ντόρις Ντακ, αν και έχει ξαναεμφανιστεί στην Ελλάδα με αυτό το όνομα, είναι περισσότερο γνωστή (στο βαθμό που είναι γνωστή, μια και στην Ελλάδα έχουν δημοσιευτεί μόλις άλλες 18 ιστορίες της) ως Παπερέτα, από το ιταλικό Paperetta Ye Ye. Η Ντόρις/Παπερέτα είναι δημιούργημα του Romano Scarpa και υποτίθεται ότι είναι εγγονή τής Γκόλντυ, κάτι που αναφέρεται στη σημερινή ιστορία, νομίζω για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και, βέβαια, αν είναι εγγονή τής Γκόλντυ, γεννάται αμέσως το εύλογο ερώτημα, ποιους είχε παππούδες. Η ιστορία τού Σκρουτζ και της Γκόλντυ ίσως να είναι ακατάλληλη δι’ ανηλίκους!

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε τις ακόλουθες ιστορίες:

mickey

Τρεις ιστορίες από το Topolino 3065, που κυκλοφόρησε στις 26 Αυγούστου 2014, συμπληρωμένες από μια ακόμη πιο πρόσφατη, που κυκλοφόρησε φέτος τον Απρίλιο.

Νομίζω ότι καλό σχέδιο δεν πρόκειται να ξαναδούμε στο Μίκυ Μάους, οπότε ας κρίνουμε το τεύχος με βάση τις τρεις ιστορίες του. (Τι θα πει τέσσερις; ΚΑΤΣΕ ΚΑΤΩ, ΤΟΤΟ!) Ήταν όλες τους πολύ καλές. Κρίμα, μόνο, που το τεύχος είχε μονάχα 90 σελίδες. (ΚΑΤΣΕ ΚΑΤΩ, ΕΙΠΑ!) Θα μπορούσε άνετα να χωρούσε άλλη μία ιστορία και να είχαμε τέσσερις, στις 132 σελίδες, που έχουν συνήθως τα τεύχη τού περιοδικού. (ΤΟΤΟ, ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΡΦΩΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΟΔΙ!) Πάντως, και με μόνο τρεις ιστορίες, ήταν ένα πολύ καλό τεύχος, ιδίως αν σκεφτεί κανείς το ότι είχαμε καιρό να διαβάσουμε μια μεγάλη περιπέτεια με τον Μίκυ. (Είπες τίποτα, Τοτό; Όχι; Μπράβο, καλό παιδί!) Οκτώ, συνολικά, για το τεύχος.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 11 Σεπτεμβρίου 2015, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 65.

    Μου αρέσει!

  2. Επικός σχολιασμός και σωστή κρίση για άλλη μια φορά. Αναμένουμε και κριτική του Γιώργου για την πρώτη ιστορία. :D.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: