Advertisements

ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 15 — ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

001

Κυκλοφόρησε το καινούργιο τεύχος τού νέου Ντόναλντ, με τον Ντόναλντ να προσπαθεί να καταλάβει τι καθρέφτης είναι αυτός πίσω του, ο οποίος, αντί να καθρεφτίζει τα οπίσθιά του, που είναι στραμμένα προς το μέρος τού καθρέφτη, καθρεφτίζει την άλλη μεριά, που δεν είναι ορατή από τον καθρέφτη.

Όπως πάντα, ρίξαμε το πρωί μια ματιά στα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

005

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία οι κυνηγοί τής χαμένης αιώρας, σε σενάριο Carol McGreal και Pat McGreal και σε σχέδιο Flemming Andersen.

Από μια αποθήκη του Σκρουτζ, κάποιοι κλέβουν ένα κιβώτιο, που περιείχε την αιώρα του Χαμουραμπί, μια αιώρα, που είχαν κατασκευάσει οι μάγοι τού Βαβυλώνιου βασιλιά, η οποία έδινε σε όποιον ξάπλωνε πάνω της γνώση και σοφία. Ο Σκρουτζ και ο Ντόναλντ ακολουθούν τα ίχνη του κλέφτη, για να τον εντοπίσουν και να πάρουν πίσω την αιώρα.

Το σχέδιο είναι μέτριο, αλλά η ιστορία είναι μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια, και ο ελληνικός τίτλος (ο πρωτότυπος ήταν, κάπως πεζά, η χαμένη αιώρα τού Χμουραμπί) μεταφέρει κάπως την ατμόσφαιρα τής ιστορίας, που έχει κάτι από Ιντιάνα Τζόουνς. Εκεί που μας τα χαλάει λιγάκι είναι στο τέλος. Εκεί που περίμενες ότι ο Ντόναλντ, έχοντας ξαπλώσει στην αιώρα (σιγά, που θα του γλύτωνε) θα αποκτούσε γνώση και σοφία και θα έδινε αυτός τη λύση, τελικά η λύση δόθηκε με τρόπο μαγικό. Ακριβώς όπως και στους κυνηγούς τής χαμένης κιβωτού, θα μου πείτε, βέβαια. Συνολικά θα βάλουμε στην ιστορία ένα επτά με επτάμισι.

039

Ακολουθεί η ιστορία το πιο γελοίο παπί τού κόσμου σε 3D, σε σενάριο Riccardo Secchi και σχέδιο Flemming Andersen.

Ο Σκρουτζ, που του αρέσουν οι βιογραφικές ταινίες, οι οποίες όμως δεν γυρίζονται πια, αποφασίζει να γυρίσει μία εκείνος. Ως θέμα επιλέγει… τον εαυτό του. Έλα, όμως, που όταν ήταν στο Κλοντάικ, είχε πουλήσει τα δικαιώματα για ταινία με τη βιογραφία του σε έναν πρωτοπόρο κινηματογραφιστή, του οποίου η εταιρεία είχε απορροφηθεί από την εταιρεία του Ρόμπαξ! Έτσι, ο Ρόμπαξ αποφασίζει να γυρίσει αυτός την ταινία, για να γελοιοποιήσει τον Σκρουτζ και να βελτιώσει τη δική του εικόνα. Ο Σκρουτζ κλέβει το σενάριο και γυρίζει τη δική του εκδοχή τής ταινίας, με τους ρόλους του Σκρουτζ και του Ρόμπαξ αντεστραμμένους, με σκοπό να αντικαταστήσει την ταινία στην πρεμιέρα με τη δική του. Τελικά στην πρεμιέρα θα γίνει ένα μπάχαλο, με τους θεατές να βλέπουν πότε τη μία ταινία και πότε την άλλη, με μάλλον αναμενόμενα καλλιτεχνικά αποτελέσματα.

Πάλι μέτριο σχέδιο, για μια ιστορία που γράφτηκε για την πλάκα τής υποθέσεως. Διαβάζεται ευχάριστα, αλλά δεν αφήνει κάτι. Όσο για το 3D τού τίτλου, σε κάποια φάση βλέπεις απλώς το κοινό, που παρακολουθεί την ταινία, να φοράνε όλοι τους γυαλιά. Και να έλειπε από τον τίτλο, δεν θα άλλαζε κάτι. Εξήμισι με επτά εδώ.

073

Συνεχίζουμε με την ιστορία σαΐνι κατά τύχη, σε σενάριο Per Hedman και σχέδιο Flemming Andersen.

Ο Ντόναλντ πήρε δίπλωμα ιδιωτικού ντετέκτιβ δι’ αλληλογραφίας και έχει ανοίξει δικό του γραφείο. Οι πρώτες υποθέσεις, που του τυχαίνουν είναι οι περισσότερες ασήμαντες, οπότε εστιάζει στη μία, που του φαίνεται σημαντική. Αγνοώντας ίχνη δεξιά και αριστερά, θα βοηθήσει κατά τύχην την αστυνομία, χωρίς να καταλαβαίνει πώς, να διαλευκάνει διάφορες άλλες υποθέσεις και στο τέλος, πάλι χωρίς να καταλάβει πώς, θα διαλευκανθούν και οι δικές του.

Το σχέδιο είναι μέτριο προς καλό, αλλά αυτό, που είναι ενδιαφέρον και πρωτότυπο, είναι η υπόθεση. Η ιστορία είναι χωρισμένη σε ενότητες, και στο τέλος κάθε μίας καλούμαστε να απαντήσουμε σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τα διάφορα ίχνη για τις διάφορες υποθέσεις, που υπήρχαν διάσπαρτα, καθώς και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα με βάση αυτά τα ίχνη. Με άλλα λόγια, καλούμαστε να προσέχουμε στο μάθημα, διότι στο τέλος έχει διαγώνισμα! Και είναι δύσκολο το μάθημα, καθώς πρέπει να το διαβάσουμε και να το ξαναδιαβάσουμε, αν θέλουμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολες, όμως με λίγη επιμονή απαντιούνται. Επτάμισι με οκτώ, όχι μόνο λόγω τής πρωτοτυπίας, αλλά και διότι η ίδια η ιστορία ήταν αρκετά καλή.

103

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία υδάτινος κόσμος, σε σενάριο Stefan Petrucha και σχέδιο Antoni Bancells Pujadas.

Ο Σκρουτζ και ο Ντόναλντ πηγαίνουν σε μία θαλάσσια πλατφόρμα παραγωγής γεωθερμικής ενεργείας, για να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα, που έχουν παρουσιαστεί. Τα προβλήματα αποδεικνύεται ότι οφείλονταν σε σαμποτάζ, που είχαν κάνει τα δελφίνια, τα οποία είχαν την πόλη τους στον πυθμένα, και η οποία τροφοδοτείτο από την ίδια πηγή γεωθερμικής ενεργείας, που αξιοποιούσε η πλατφόρμα τού Σκρουτζ. Μπαίνουν λοιπόν σε ένα υποβρύχιο και πηγαίνουν στην πόλη των δελφινιών. Αρχικά θα συλληφθούν αιχμάλωτοι από τον βασιλιά των δελφινιών, ο οποίος σκοπεύει να κατακτήσει την ξηρά, αλλά τελικά ο Σκρουτζ θα καταφέρει να επικρατήσει με την εξυπνάδα του, προς αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών.

Το σχέδιο είναι αρκετά καλό, αν και όλα αυτά τα δελφίνια, με τα οποία είναι γεμάτα τα περισσότερα καρέ τής ιστορίας, μου φαίνονται πολύ παράταιρα για ιστορία με κόμικς τής Ντίσνεϋ. Και η υπόθεση μάλλον καλή ήτανε, αλλά εκείνα τα δελφίνια με χάλασαν. Φαντάζομαι ότι αυτή η ιστορία είναι από εκείνες που είτε σου αρέσουν είτε δεν σου αρέσουν, χωρίς ενδιάμεσες βαθμίδες, οπότε θα βάλω ένα ενδιάμεσο επτάμισι. Προσθαφαιρέστε βαθμούς ανάλογα με τα γούστα σας.

Το υποβρύχιο, με το οποίο κατεβαίνουν τα παπιά στην πόλη των δελφινιών, είναι φτυστό το κίτρινο υποβρύχιο των Beatles, από την ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων. Χωρίς να γίνεται ρητή αναφορά, υπάρχουν έμμεσες αναφορές, που επιβεβαιώνουν τις υποψίες όσων αναγνωρίσουν το σκάφος!

101

Όπως συχνά συμβαίνει στους μηνιαίους τίτλους τής Καθημερινής, βλέπουμε και τι θα διαβάσουμε στο μεθεπόμενο τεύχος τού Μίκυ Μάους, το οποίο θα περιέχει τις ακόλουθες ιστορίες:

102

Το επόμενο τεύχος… απογειώνεται την Τρίτη 6 Οκτωβρίου.

Donald

Τέσσερις δανέζικες ιστορίες γι’ αυτό το τεύχος, με την προσοχή μας να τραβά σε πρώτο ξεφύλλισμα το σαΐνι κατά τύχη, με τις ερωτήσεις στο τέλος κάθε ενότητας και η οποία αποδείχθηκε, μετά την ανάγνωση, ότι όντως ήταν η πιο ενδιαφέρουσα του τεύχους. Το τεύχος άφησε γενικά καλή εντύπωση, οπότε ένα επτά, τουλάχιστον, το παίρνει άνετα.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 8 Σεπτεμβρίου 2015, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Καθημερινής, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Ντόναλντ, Παρουσίαση: Ντόναλντ, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Ντόναλντ 15.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: