ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ ΤΕΥΧΟΣ 21

NEW BLEK 21 COVER CT

Με ένα χορταστικό και άκρως περιπετειώδες τεύχος, συνεχίζεται η νέα περίοδος της έκδοσης του Μπλεκ. Το περιεχόμενό του είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένας φίλος των κόμικς, για να συνοδεύσει τις ημέρες των διακοπών του. Εξαιρετική επιλογή ιστοριών, σε μια έκδοση που διαρκώς βελτιώνεται και ανεβάζει ψηλά τον πήχη των αναγνωστικών απαιτήσεων. Θεωρώ το συγκεκριμένο—21ο—τεύχος μέσα στα 2–3 καλύτερα, μέχρι στιγμής.

BIG BLEK 60 (NOVEMBER 1975) COVER CT

NEW BLEK 21 INSIDE 1 CT

Αρχή με τον “ξανθό γίγαντα” στην περιπέτεια “Το απόρθητο φρούριο”, που μας έρχεται από το Δεκέμβρη του 1976 (Μεγάλος Μπλεκ 60). Εκείνη η περίοδος έκδοσης του Μεγάλου Μπλεκ—1974/1976—είναι η αγαπημένη μου προσωπικά, καθώς με πέτυχε ηλικιακά στα χρόνια της προ-εφηβείας. Τα τεύχη εκείνης της διετίας λειτούργησαν με μια έννοια συλλεκτική, έστω και πρόωρα σχετικά (η μανία ακολούθησε μια δεκαετία αργότερα), αφού με παρακίνησαν να βρω και προγενέστερά τους. Τότε ήταν εύκολο σχετικά να τα βρει κανείς (υπήρχαν πολλά βιβλιοπωλεία, που πωλούσαν κόμικς, αλλά και καταστήματα μεταχειρισμένων περιοδικών). Με το πέρασμα όμως των χρόνων, όλοι οι δρόμοι άρχισαν να οδηγούν στο Μοναστηράκι… Το σενάριο της ιστορίας, που περιλαμβάνει σ’ αυτό του το τεύχος ο Νέος Μπλεκ, είναι πολύ καλό. Αν κάπου υστερεί, είναι στο σκίτσο και λιγάκι στον χρωματισμό. Με δένει όμως με όμορφες μνήμες, και δεν μπορώ να δώσω βαθμολογία μικρότερη από 8,5.

NEW BLEK 21 INSIDE 2 CT

Ωραίος ο “τετρακοσάρης”, που συνεχίζει κι αυτός και οι πρωταγωνιστές του να ψάχνουν ηθική μέσα στο άπειρο της αλλοτρίωσης των ιδανικών, κόντρα στους λούμπεν “αυθεντικούς” μιας σαθρής κοινωνίας. Κώστα, φίλε, “γράφεις”, όταν σχεδιάζεις γυναικείους χαρακτήρες! Δεν το ψάχνεις λιγάκι, μήπως και σου βγει ο Manara από μέσα σου;! Όσο για το σενάριο του Νίκου Νικολαΐδη, να πω ότι είναι τόσο ρεαλιστικά ενσωματωμένο στον μικρόκοσμο της διαφθοράς, που βγάζει μια ποιοτική ένταση και αρκετά οικεία σε πολλούς από τους αναγνώστες. Εύγε και στους δύο. Η αλήθεια σας, παιδιά, αντικατοπτρίζει το καθημερινό μαρτύριο αρκετών εξ ημών, να ξέρετε.

NEW BLEK 21 INSIDE 3 CT

Συνεχίζουμε με το τρίτο και τελευταίο μέρος της περιπέτειας του Ζαγκόρ «τα φαντάσματα του κάπτεν Φίσλεγκ» (“Il fantasmi del capitano Fishleg” θυμίζω, από το Zagor Colori #2 του Φεβρουαρίου 2013). Τα γνωστά στοιχεία, που παρεμβάλλονται ενίοτε στις ιστορίες του “πνεύματος με το τσεκούρι”—μυστικισμός & ματαφυσικό, δηλώνουν «παρών» και εδώ. Το χρώμα δίνει άλλη διάσταση στην ακυκλοφόρητη αυτή ιστορία του ήρωα στη χώρα μας. Το σκίτσο του Walter Venturi, με τα έξοχα χαρακτηριστικά των προσώπων και τη σωστή χρήση της σκιάς, είναι ένα ακόμη θετικό, που έρχεται να προστεθεί στο καλοδουλεμένο σενάριο των Moreno Burattini – Jacopo Rauch. Το αποκορύφωμα της ξεχωριστής αυτής περιπέτειας είναι αυτό ακριβώς, που ζητά ο αναγνώστης. Πολλή δράση στο τρίτο αυτό μέρος και αποκαλύψεις… 9,5 γιατί απλά είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο πολλών ιστοριών του Ζαγκόρ, που διαβάσαμε στα Ελληνικά μέχρι σήμερα. Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η επόμενη ιστορία, που θα επιλέξουν, αν και μου περνάει κάτι από το νου… Αν είναι αυτή, που σκέφτομαι, είναι καταπληκτική και, επιτέλους, θα την διαβάσω έγχρωμη, καθώς το Ιταλικό τεύχος, από όπου την διάβασα, ήταν το ασπρόμαυρο. Επίσης, θα μου δώσει την ευκαιρία να τσεκάρω τα Ιταλικά μου!

NEW BLEK 21 INSIDE 4 CT

Φινάλε με τρίτο μέρος και για την “εκδίκηση του Ρα”, με πρωταγωνιστή τον υπέρ-αρχαιολόγο και λάτρη των χαμένων μυστικών-πολιτισμών, Martin Mystère. Ο μεγάλος του αντίπαλος Σερκέι Ορλώφ θα χάσει την πρώτη μεταξύ τους παρτίδα (όχι εύκολα πάντως…) ενώ ταυτόχρονα θα ξυπνήσουν αρχαία Αιγυπτιακά φαντάσματα, με πολύ άγριες διαθέσεις… Θυμίζω και εδώ, πως η ιστορία είναι μια δημιουργία των Alfredo Castelli (σενάριο) και Giancarlo Alessandrini (σκίτσα). Κυκλοφόρησε στην Ιταλία τον Μάιο του 1982. Έξοχο το σενάριο του Castelli. Δεν “πνίγει” την αφήγησή του με πολλές, κουραστικές εξηγήσεις. Δίνει έμφαση στη δράση και το μυστήριο. Οι γωνίες (σήμα κατατεθέν) του Alessandrini, είναι απολαυστικές! 9,5 και εδώ.

NEW BLEK 21 INSIDE 5 CT

Τα δύο ποδοσφαιρικά (“Τερματοφύλακας γιατρός” & “Ρόυ Ρέης”) κλείνουν την ύλη και αυτού του τεύχους, αποτελώντας ένα επίλογο κατ’ απαίτηση πολλών αναγνωστών. Επειδή και τα δύο αναγνώσματα είναι αγαπημένα, σκέφτομαι αν θα ήταν καλό ως ιδέα να συμπεριληφθούν ολοκληρωμένα—μελλοντικά βέβαια—σε μια ξεχωριστή έκδοση (τόμο), ώστε να τα έχουμε και σε τέτοια μορφή, αφού και την δεκαετία του ’70 και τώρα τα διαβάζουμε σε συνέχειες. 8,5 και για τα δύο.

NEW BLEK 21 INSIDE 6 CT

Δύο αξιόλογες κινήσεις από πλευράς έκδοσης συμπεριλαμβάνονται στο 21ο τεύχος του Νέου Μπλεκ. Η μια δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν όλα μαζί τα 20 πρώτα τεύχη του περιοδικού, σε προνομιακή τιμή και δώρο τα ταχυδρομικά, ενώ η δεύτερη είναι το δισέλιδο επικοινωνίας των αναγνωστών, που φιλοξενεί τις απόψεις τους. Σημαντικό και αυτό, δίχως άλλο. Ο Νέος Μπλεκ κατάφερε να δημιουργήσει κοινό, να “χτίσει” σχέση εμπιστοσύνης μαζί του και να αφουγκράζεται τις επιθυμίες για νέες προσθήκες. Αν νομίζετε ότι είναι κάτι εύκολο, ρίξτε μια ματιά σε ανάλογα εγχειρήματα κόμικς του εξωτερικού… Συνέπεια και συνέχεια. Δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν την προσπάθεια αυτή. Δύο λέξεις που στο λεξιλόγιο μας τείνουν να εκλείψουν… Γι’ αυτό, αλλά και για την άρτια εικόνα, που παρουσίασε το συγκεκριμένο τεύχος, να δώσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Όταν κάτι δεν με ικανοποιεί, ασκώ και θα ασκώ πάντα αυστηρή κριτική. Όμως, όταν έχω να κάνω με μια τέτοια δουλειά, τόσο προσεγμένη, δεν μπορώ παρά να απονείμω τα εύσημα.

NEW BLEK 21 BACK COVER CT

Να είστε καλά. Καλό καλοκαίρι! Ραντεβού τον Σεπτέμβρη με το τεύχος 22.

Τις παρουσιάσεις των τόμων αυτών μπορείτε να τις βρίσκετε συγκεντρωμένες εδώ.

Για το Comics Trades 2014–2015

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 15 Αυγούστου 2015, in Arts, Bonelli, Comics, Comics & Crosswords Publications Ε.Ε., Comics & Football, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, CT Exclusive, Culture, Gallieno Ferri, Greek Comics, Greek Magazines, Guido Nollitta, Il Grande Blek, Italian Comics, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αναμνήσεις, Ανεμοδουράς, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Comics & Crosswords, Ενημέρωση, Ζαγκόρ, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Μπλέκ, Μεγάλος Μπλέκ, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Νέος Μπλέκ, Παρουσίαση: Νέος Μπλέκ, Ποδόσφαιρο & Κόμικς, Πολιτισμός, Ρόυ Ρέης, Τέχνες, Zagor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: