Advertisements

ΚΟΜΙΞ WIKI ΤΕΥΧΟΣ 7—ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΣΟΔΕΣ… ΤΟ ΧΑΟΣ!

ΚΟΜΙΞ Wiki - Ηλεκτρονικό περιοδικό Τεύχος #7 - Page 1

Με ένα μήνα καθυστέρηση, σε σχέση με την αρχικά ανακοινωμένη ημερομηνία, κυκλοφόρησε σήμερα το έβδομο τεύχος τού ηλεκτρονικού περιοδικού τής Κόμιξ Wiki. Πάμε να του ρίξουμε μια ματιά.

ΚΟΜΙΞ Wiki - Ηλεκτρονικό περιοδικό Τεύχος #7 - Page 4

Το τεύχος αρχίζει με τα Κόμιξ News.

ΚΟΜΙΞ Wiki - Ηλεκτρονικό περιοδικό Τεύχος #7 - Page 7

Ακολουθεί η βασική ιστορία τού τεύχους, με τίτλο από κάτι σόδες… το χάος, σε σενάριο και σχέδιο Angel.tze.

ΚΟΜΙΞ Wiki - Ηλεκτρονικό περιοδικό Τεύχος #7 - Page 35

Συνεχίζουμε με το έβδομο μέρος τής ιστορίας το πετράδι τού Που Γι, σε σενάριο και σχέδιο JimR, που την αρχή της είχαμε διαβάσει πριν δύο τεύχη. Δεδομένου ότι πρόθεση του δημιουργού ήταν να αντιστοιχεί ένα μέρος σε μία σελίδα, και ότι αυτόν τον μήνα δημοσιεύτηκαν δύο σελίδες, ίσως να διαβάσαμε και το όγδοο μέρος.

ΚΟΜΙΞ Wiki - Ηλεκτρονικό περιοδικό Τεύχος #7 - Page 37

Οι δύο αυτές σελίδες τελειώνουν με τον Σκρουτζ και τον Ντόναλντ να έχουν βρει μια κρυπτογραφημένη επιγραφή, την οποία, αν κατάλαβα καλά, καλούμαστε να αποκρυπτογραφήσουμε.

Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται να πρόκειται για κώδικα αντικατάστασης, οπότε, για να αποκρυπτογραφήσουμε το μήνυμα, θα πρέπει να βρούμε σε ποιο γράμμα αντιστοιχεί το κάθε ένα από τα σύμβολα.

Αν κατάλαβα καλά από το σημείωμα τού JimR, ο οποίος, ελλείψει χρόνου, αποφάσισε να σταματήσει να σχεδιάζει για την Κόμιξ Wiki, η ιστορία σταματά κάπου εδώ, οπότε δεν θα μάθουμε τι συνέβη στη συνέχεια.

ΚΟΜΙΞ Wiki - Ηλεκτρονικό περιοδικό Τεύχος #7 - Page 40

Ακολουθούν μια άτιτλη, μονοσέλιδη ιστορία τού Johnny12575,

ΚΟΜΙΞ Wiki - Ηλεκτρονικό περιοδικό Τεύχος #7 - Page 42

τα νέα τής Κόμιξ Wiki

ΚΟΜΙΞ Wiki - Ηλεκτρονικό περιοδικό Τεύχος #7 - Page 43

και δυο σελίδες με fan art, απ’ όπου, περιέργως, δεν ξεχωρίζει αυτή με το έργο του Σωτήρη Γιουβανόπουλου, όπως τις προηγούμενες φορές, αλλά το σχέδιο του Γιώργου Βραχλιώτη, με τον Ντόναλντ να κάθεται στον υπολογιστή του. Η σελίδα, που είναι αφιερωμένη στον Σωτήρη Γιουβανόπουλο, πρέπει να δείχνει μια φλουταρισμένη και πιξελιασμένη φωτογραφία, με το μισό θέμα εκτός κάδρου, από ένα πίνακα που κοσμεί κάποιον τοίχο. Ο πίνακας πρέπει να είναι πολύ ωραίος, αλλά η φωτογραφία τον αδικεί.

ΚΟΜΙΞ Wiki - Ηλεκτρονικό περιοδικό Τεύχος #7 - Page 47

Το τεύχος κλείνει με δύο στριπ σχεδιασμένα από τον Al Taliaferro, ένα σε σενάριο Bob Karp και ένα σε σενάριο Homer Brightman.

———

Το τεύχος δεν μου άρεσε. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβω τους λόγους και να γίνω ακόμα πιο δυσάρεστος.

Θα κάνω μονάχα μία παρατήρηση. Διάβασα στα συνοδευτικά άρθρα για διάφορα μεγαλόπνοα projects των δημιουργών. Εύχομαι στα παιδιά να καταφέρουν να τα ολοκληρώσουν, ώστε να έχουν την… ευχαρίστηση να διαβάσουν τη γκρίνια μου στη σχετική παρουσίαση, όταν δημοσιευτούν. Επειδή, όμως, η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει, όταν κάνεις άλλα σχέδια, θα πρότεινα τέτοια σχέδια να μην ανακοινώνονται προτού να έχουν ολοκληρωθεί. Με τη δεύτερη ιστορία τού περιοδικού να διακόπτεται ημιτελής, είναι προφανές ότι το τι φιλοδοξούμε να κάνουμε και το τι τελικά κάνουμε, δεν ταυτίζονται πάντα. Καλύτερα να έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις, βλέποντας μια νέα ιστορία, που ήρθε φαινομενικά από το πουθενά, αλλά ξέρουμε ότι θα την διαβάσουμε ολόκληρη, παρά να απογοητευόμαστε, βλέποντας ιστορίες να κόβονται στη μέση ή να ανακοινώνονται, αλλά να μη δημοσιεύονται ποτέ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 13 Ιουλίου 2015, in Arts, Comics, Comics Covers, Comics Stories, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Απόψεις, Αποκλειστικότητες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Παρουσιάσεις, Παρουσίαση: Κόμιξ Wiki, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 17 Σχόλια.

 1. Θα ήθελα μια πιο αναλυτική κριτική. Δεν είναι σαν τις προηγούμενες στις οποίες είχαμε κάτι να διαβάσουμε! Θέλω να μάθω τι ήταν αυτό που δεν σου άρεσε ώστε να γνωρίζω για την επόμενη φορά… 🙂

  Μου αρέσει!

 2. Συμφωνώ με τον angeltze. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως γίνεις επαναλαμβανόμενος. Έχουμε ξαναπεί ότι οι κριτικές σου (και οποιουδήποτε άλλου) είναι καλοδεχούμενες προκειμένου να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να βελτιωνόμαστε συνεχώς.

  Μου αρέσει!

 3. Λοιπόν, φίλε μου Κρίτωνα, έχω μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπό σου για την αξιόλογη δουλειά που κάνεις, το ίδιο και για τα υπόλοιπα μέλη που συμβάλλουν!

  Όσον αφορά την τωρινή, διότι δεν έχω διαβάσει τις τελευταίες κριτικές σου για το περιοδικό, έχω να πω ότι αποτελεί δυσφήμιση παρά κριτική του τεύχους, διότι όχι μόνο κριτική δεν κάνεις, εκφράζεις άκρως υποκειμενικά τη γνώμη σου, αλλά λείπει και μια πλήρης και ουσιώδης επιχειρηματολογία για ολόκληρο το τεύχος. Εγώ απλά είδα μια σύντομη περιγραφή και ένα σχόλιο.

  Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είσαι επαγγελματίας κριτής και το σέβομαι αυτό, αλλά πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη που εμπεριέχει μιας τόσο δημοφιλής και σημαντική ιστοσελίδα και να πράττεις γνωρίζοντας ότι διαβάζουν την ιστοσελίδα πολλά άτομα από όλη την Ελλάδα!

  Κλείνοντας, το συγκεκριμένο άρθρο είναι μια προσβλητική δυσφήμιση έναντι του περιοδικού και του κόπου που καταβάλλουν τα παιδιά για να παρέχουν δωρεάν ένα περιοδικό με τους δημοφιλείς ήρωες που αγαπήσαμε όλοι από όταν ήμασταν παιδιά. Προσωπικά, αν πιστεύεις ακόμα ότι έπραξες σωστά, θα εισηγηθώ στον ΚΟΜΙΞ να μεταβιβάσει σε άλλον την κριτική του περιοδικού. Ευχαριστώ.

  Φιλικά,
  Χρήστος

  Μου αρέσει!

  • Διάβασε τις προηγούμενες κριτικές, που ομολογείς ότι δεν έχεις διαβάσει, και μετάφερε τα σχόλια από εκεί εδώ. Πραγματικά δεν έχω κάτι περισσότερο να πω, και το καλύτερο που μπορούσα να κάνω ήταν μια στεγνή παρουσίαση, ιδίως όταν ξέρω ότι οι δημιουργοί ενοχλήθηκαν που δεν είχα μόνο επαίνους γι αυτούς. Με το να επαναλάβω τα επικριτικά σχόλια, απλώς θα γινόμουν κακός. Θα μπορούσα, βέβαια, να αγνοήσω τελείως το περιοδικό, κάτι που ήταν η πρώτη μου αντίδραση σήμερα, αλλά πιστεύω ότι ακόμα έχει πράγματα να προσφέρει. Το ότι ο Κώστας, που έχει το γενικό πρόσταγμα, αποφάσισε να το κάνει διμηνιαίο, θα δώσει την ευκαιρία στους δημιουργούς να δουλέψουν περισσότερο τις ιστορίες τους, πράγμα που πιστεύω ότι θα επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό μου.

   Το ότι το συγκεκριμένο τεύχος δεν μου άρεσε, δεν αποτελεί δυσφήμηση, αλλά την άποψή μου. Αν το έχεις διαβάσει και σου άρεσε, χαίρομαι γι’ αυτό και δεν θα προσπαθήσω να σε μεταπείσω. Αν, πάλι, δεν το διάβασες, διάβασέ το και σχημάτισε τη δική σου γνώμη, καλή ή κακή, αντί να βασίζεσαι στη δική μου. Στο κάτω κάτω, αν τα γούστα μας διαφέρουν, θεώρησε το ότι το τεύχος δεν μου άρεσε ως σύσταση να το διαβάσεις!

   Μην προσπαθείς, όμως, να με κάνεις να αλλάξω άποψη με επιχειρήματα του τύπου «μα είναι η μόνη ελληνική προσπάθεια σ’ αυτόν τον χώρο», «μα είναι ερασιτέχνες», «μα είναι μικροί», «μα έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούν». Όπως κάποιοι ανέφεραν στα σχόλια προηγουμένων παρουσιάσεων, κρίνω τις ιστορίες με τα ίδια κριτήρια, με τα οποία κρίνω τις επαγγελματικές ιστορίες, οπότε καλές βαθμολογίες βάζω μόνον όταν κάτι μ’ αρέσει. Στον συγκεκριμένο τίτλο αυτό συμβαίνει κυρίως με το σενάριο, μια και όσον αφορά στο σχέδιο, οι ίδιοι οι δημιουργοί γράφουν σχεδόν σε κάθε τεύχος για τα προβλήματά του.

   Μου αρέσει!

  • Ας μην αδικούμε τον αρθρογράφο εξ’αιτίας μιας μόνο κριτικής. Δουλεύω στο περιοδικό από το 2ο τεύχος, και όταν παρατήρησα (εντελώς τυχαία) ότι υπάρχει κάποιος που ξοδεύει χρόνο για να κάνει κριτική στο περιοδικό μας, και μάλιστα μην βάζοντάς μας σε ειδική κατηγορία επειδή είμαστε ερασιτέχνες, ένιωσα αφάνταστη χαρά. Με το να παίρνουν το περιοδικό στα σοβαρά, νιώθω ότι δικαιώνεται ο κόπος που κάνουμε όλοι μας κάθε μήνα. Έχω διαβάσει όλες τις κριτικές του Κρίτωνα και (παρότι είχα κάποιες ενστάσεις στη γνώμη του για το σχέδιο του JimR), τις βρήκα απόλυτα αντικειμενικές. Και πρέπει να έχουμε και κατά νου, ότι στα τελευταία τεύχη, εξ’αιτίας πολλών αναποδιών που μας έτυχαν, ίσως να απογοητεύσαμε πολλούς αναγνώστες, δημοσιεύοντας τεύχη πολύ πιο κάτω των δυνατοτήτων μας και είναι λογικό να φαίνεται αυτό και στις κριτικές. Και αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να δίνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Και για να καταλήξω κάπου, θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να κρίνουμε τον άνθρωπο εξ’αιτίας μιας μόνο ατελής κριτικής (ενώ όλες οι υπόλοιπες ήταν απόλυτα αντικειμενικές και σωστές κατά τη γνώμη μου). Τέλος πάντων, αυτή είναι η άποψή μου, δεν μιλάω εκ’ μέρους του ΚΟΜΙΞ και δεν ξέρω τι έχει να πει πάνω στο θέμα.

   Μου αρέσει!

   • στα τελευταία τεύχη, εξ’αιτίας πολλών αναποδιών που μας έτυχαν, ίσως να απογοητεύσαμε πολλούς αναγνώστες, δημοσιεύοντας τεύχη πολύ πιο κάτω των δυνατοτήτων μας

    Αυτό ακριβώς!

    Τηρώ στάση αναμονής για το επόμενο τεύχος.

    Μου αρέσει!

 4. Προσωπικά δε μου αρέσουν οι κριτικές σου για το περιοδικό, αλλά σέβομαι τις απόψεις σου όταν τις επιχειρηματολογείς και τις αναλύεις πλήρως! Δε δικαιολογήθηκα με τον τρόπο που παραθέτεις, αλλά σου έδειξα ότι είναι καλό να τα παίρνεις υπόψιν αυτά. Τέλος, μιλάω για τη συγκεκριμένη κριτική η οποία δεν πληρεί τις προϋποθέσεις μιας σωστά δομημένης και ολοκληρωμένης κριτικής για τους λόγους που αναγράφω παραπάνω και επειδή το άρθρο σου αυτό θα το διαβάσει αρκετός κόσμος φαντάζομαι, αποτελεί εμμέσως (και να μην το θέλεις) δυσφήμιση του κόπου των παιδιών! Αυτά έχω να πω!

  Φιλικά,
  Χρήστος

  Μου αρέσει!

  • Φαντάζομαι ότι οι κριτικές, που σου αρέσουν, θα είναι αυτές όπου έχουν μόνον θετικά σχόλια. Τέτοιες δεν κάνουμε εδώ, αλλά λέμε με ειλικρίνεια τη γνώμη μας, καλή ή κακή. Αυτή, βέβαια, δεν αποτελεί θέσφατο, οπότε δεν υποχρεώνεται κανένας να συμφωνήσει, αλλά ούτε έχει και το δικαίωμα να μας απαγορεύσει να την εκφράσουμε.

   Η συγκεκριμένη δημοσίευση δεν είναι καν κριτική, βέβαια. Είναι απλώς μια παρουσίαση των περιεχομένων, όπως κάνω και σε άλλους τίτλους.

   Έχω στείλει κατ’ ιδίαν αρκετές παρατηρήσεις στον Άγγελο, μια και τις ζήτησε. Αν τις δημοσίευα εδώ, είμαι βέβαιος ότι θα με κατηγορούσατε για προσωπική επίθεση ή τίποτε χειρότερο.

   Μου αρέσει!

   • Η αλήθεια είναι ότι οι παρουσιάσεις (και τι έγινε που δεν είναι κριτική) πρέπει να παρουσιάζουν και τα θετικά και τα αρνητικά, ακόμα κι αν υπάρχει έστω μια ελάχιστη θετική λεπτομέρεια! Στο συγκεκριμένο άρθρο βλέπω ότι σχολιάζεις μόνο αρνητικά και προσπαθείς να δικαιολογήσεις μόνο αυτά. Μου φαίνεται δύσκολο να μη βρήκες κάτι καλό, έστω την ιστορία του παιδιού με τον Σκρουτζ (που φέρνει πολύ σε Μπαρκς)! Είναι δεκτό να μη σου άρεσε, αλλά εγώ προσωπικά θα το πάρω ως τρολάρισμα, να το πω ξεκάθαρα!

    Ας παρουσιάζονται και οι θετικές λεπτομέρειες, όσο μικρές κι αν είναι, καλό είναι να παρουσιάζονται για να έχει μια εποπτεία ο αναγνώστης πάνω κάτω τι είναι πιο καλό και τι πιο κακό σ’ αυτό το τεύχος…

    Βέβαια, το ότι λες με ειλικρίνεια τη γνώμη σου είναι λογικό κι έτσι πρέπει να γίνεται, αφού η παρουσίαση δική σου είναι, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη της ορθής επιχειρηματολογίας (που διαφέρει από τους απλούς σχολιασμούς) και της ως κάποιου ορίου αντικειμενικότητας.

    Δηλαδή η παρουσίαση αποτελεί διαφήμιση των προσωπικών παρατηρήσεων, όπως το καταλαβαίνω. Πάντως, κρίμα.

    Από ότι καταλαβαίνω από αυτά που μου είπες και από όσα έχω διαβάσει εδώ, λείπει λίγη αντικειμενικότητα στις παρουσιάσεις, κάτι αρνητικότατο κατά τη γνώμη, διότι αν έκανα εγώ την παρουσίαση π.χ. θα ήταν τελείως διαφορετική. Χάνουν την αξιοπιστία τους οι παρουσιάσεις με άλλα λόγια. Αναιρείς δια ροπάλου και χωρίς επιχειρήματα τις αντίθετες απ’ τις δικές σου απόψεις.

    Αλλά οκ. Η μόνη λύση είναι να μη διαβάζω τις παρουσιάσεις σου που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να αποπλανήσουν κάποιον που δεν έχει ακουστά το περιοδικό (μιλώντας κυρίως για τη συγκεκριμένη παρουσίαση, γιατί οι πρώτες που είχα διαβάσει είχαν επιχειρήματα).

    Φιλικά,
    Χρήστος

    Μου αρέσει!

    • Επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται για κριτική, αλλά για παρουσίαση: αυτές είναι οι ιστορίες και τίποτε άλλο. Εμένα δεν μου άρεσαν, και το επαναλαμβάνω. Αν τώρα εσύ εκλαμβάνεις τη διαφωνία με την άποψή σου ως έλλειψη αντικειμενικότητας και τρολάρισμα, και τη συμφωνία με τις απόψεις σου ως αντικειμενικότητα, τι να πω; Η άποψή μου σαφώς και είναι υποκειμενική (τι άλλο θα μπορούσε να είναι, άλλωστε), αλλά, όπως είπα, δεν είναι θέσφατο και δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να συμφωνήσει.

     Προσωπικά, επειδή εμφανίζεσαι για πρώτη φορά στα σχόλια και είσαι έτσι επιθετικός, τείνω να πιστέψω ότι εσύ τρολάρεις. (Άκου «διαφήμιση των προσωπικών παρατηρήσεων»! Να δούμε τι άλλο θα δουν τα μάτια μου. Τι να διαφημίσω και σε ποιον;)

     Μετά από συζήτηση με τον Άγγελο, κοίταξα πιο προσεκτικά το σχέδιο της μονοσέλιδης ιστορίας με τον Σκρουτζ. Σε πολλά σημεία, το πρόσωπο τού Σκρουτζ θυμίζει, όντως, Μπαρκς, με εκφράσεις που κάπου τις έχω ξαναδεί. Φόρος τιμής με επαναχρησιμοποίηση εικόνων τού Μπαρκς; Έγραψα σε προηγούμενη παρουσίαση ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναγράφεται, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Τίποτε χειρότερο; Δεν μπορώ να ξέρω, Θα ήταν καλύτερα να είχα κρατήσει το στόμα μου κλειστό; Σίγουρα ναι.

     Απ’ όλη τη σημερινή βαβούρα κρατάω το ότι μάλλον θέλετε να βλέπετε αναλυτικά σχόλια σ’ αυτές τις παρουσιάσεις. Θα δούμε, μια και αν δεν δω κάποια βελτίωση στο επόμενο τεύχος, μάλλον θα πάψω να ασχολούμαι με το περιοδικό, οπότε οι παρουσιάσεις απλώς θα σταματήσουν.

     Μέχρι τότε, θα είχε ενδιαφέρον να διαβάζαμε μια κριτική τού τεύχους από κάποιον απ’ όσους συμμετείχαν σ’ αυτή τη συζήτηση, ιδίως αν έχει κάποια καλά σημεία να επισημάνει, και να την ενσωματώσουμε επώνυμα στο κείμενο της παρουσιάσεως. Όπως λέει και ο λόρδος Κίτσενερ, στη στήλη δεξιά, το Comics Trades σάς θέλει για συντάκτες!

     Πέρα από την παράθεση τέτοιων κριτικών, νομίζω ότι κάπου εδώ πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση, που δεν οδηγεί πουθενά, εκτός κι αν θέλει ο Άγγελος να έχει τον τελευταίο λόγο. Απ’ τη μεριά μου δεν πρόκειται ούτε να συνεχίσω, αλλά ούτε και να λογοκρίνω.

     Μου αρέσει!

 5. Κούτουκα συμφωνώ με αυτό που λες (το παραπάνω ποστ αναφέρεται στον Κρίτωνα), αλλά εγώ αναφέρομαι και το δήλωσα, στη συγκεκριμένη κριτική, αυτό το συγκεκριμένο άρθρο, για τους λόγους που γεάφω παραπάνω.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: