Advertisements

ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 53 — ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ

001

Πέρσι, στις 20 Ιουνίου, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος τού νέου Μίκυ Μάους. 19 Ιουνίου σήμερα, οπότε, με το σημερινό τεύχος, το περιοδικό κλείνει ένα χρόνο ζωής. Να τα εκατοστίσει!

Κατά τα άλλα, η μάχη στον ωκεανό συνεχίζεται. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

006

Το τεύχος ξεκινά με ένα άρθρο τής Mara Ghinelli με τίτλο παράξενες συναντήσεις στα κύματα, που συνοψίζει το προηγούμενο μέρος τής σειράς μάχη στον ωκεανό, που διαβάσαμε την περασμένη εβδομάδα.

007

Ακολουθεί το τρίτο μέρος τής σειράς, που έχει τίτλο ντρακάρ & υποβρύχια, σε σενάριο Alessandro Sisti και σχέδιο Marco Mazzarello.

Ψάχνοντας να βρει αυτόν που προμηθεύει τους εγκληματίες με προηγμένα όπλα, βασισμένα στις εφευρέσεις τού Κύρου, ο Φάντομ Ντακ θα συναντήσει ένα σωρό πλοία από το παρελθόν: ένα πλοίο με Βίκινγκς, ένα γερμανικό(;) υποβρύχιο του αυτοκρατορικού ναυτικού από την εποχή τού πολέμου με την Πινγκλανδία, Ρωμαϊκά και Καρχηδονιακά πλοία, αλλά και ένα υπερωκεάνειο, στο οποίο επιβαίνουν κάποιοι γνωστοί μας από άλλη ιστορία, οι οποίοι κάνουν μια πολύ σύντομη εμφάνιση. Στο τέλος θα συναντήσει και έναν ψαρά, ο οποίος είναι, μεταμφιεσμένος, αυτός που βρίσκεται από πίσω από την υπόθεση και θα παρασύρει τον Φάντομ Ντακ στο πλοίο του, όπου θα αποκαλυφθεί, απειλώντας τον Φάντομ Ντακ με δυο γιγαντιαία αντίγραφα του Γλόμπου!

Η αγωνία, για το τι θα συμβεί, παραμένει αμείωτη, προσθέτοντας και νέα ερωτηματικά, σχετικά με την προέλευση των παλιών πλοίων. Το εννιάρι στο σενάριο παραμένει, παρά το σχέδιο, που έχει χαλαρώσει και δεν είναι τόσο καλό.

036-037

Στη συνέχεια έχουμε ένα δισέλιδο άρθρο με τίτλο πλωτή πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, σε σενάριο και σχέδιο Blasco Pisapia, με θέμα την πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου «Στάτφορντ Άλφα».

039

Συνεχίζουμε με την ιστορία το πείραμα χωρίς φυλακή, σε σενάριο Alberto Savini και σχέδιο Marco Palazzi.

Ο δήμαρχος αναθέτει στον Κύρο να φιλοξενήσει τους Λύκους στο σπίτι του και να τους βρει δουλειά, στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος. Οι Λύκοι θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν, αλλά το παιχνίδι είναι στημένο εις βάρος τους. Από ποιον; Εύκολο να το μαντέψετε. Γιατί; Ίσως όχι και τόσο.

Καλό. μοντέρνο σχέδιο, για μια ιστορία που, χωρίς να μπορείς να την πεις πρωτότυπη, έχει τις ανατροπές της, που της δίνουν ενδιαφέρον. Θα βάλουμε γύρω στο επτάμισι με οκτώ.

061

Ακολουθεί η ιστορία η γκάιντα των προγόνων, σε σενάριο Giorgio Figus και σχέδιο Valerio Held. (Από τον πρωτότυπο τίτλο μαθαίνουμε ότι η γκάιντα στα Ιταλικά λέγεται cornamusa, από την οποία παράγεται η δική μας… καραμούζα. Η καραμούζα των προγόνων, λοιπόν!)

Ο Σκρουτζ δέχεται μια κλήση για βοήθεια από ένα συγγενή του στη Σκωτία, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το εργοστάσιο αναψυκτικών του, αν δεν βρει τον παλιό τίτλο ιδιοκτησίας, που είχε δοθεί στην οικογένειά του. (Αμάν πια, αυτή η αντικατάσταση των οινοπνευματωδών με γκαζόζες, στα κόμικς τής Ντίσνεϋ. Ουίσκι φτιάχνουν στα Χάιλαντς και όχι γκαζόζες!) Τα παπιά θα ψάξουν μέσα σε χαλάσματα και υπόγεια περάσματα και, με λίγη υπερφυσική βοήθεια, θα τα καταφέρουν.

Το σχέδιο είναι γενικά καλό, αλλά με περιορισμένη παλέτα εκφράσεων στα παπιά, όχι πάντα επιτυχημένων. Η ιστορία είναι καλή, αλλά η γκάιντα τού τίτλου κάπου περισσεύει. Η ύπαρξή της μας αποκαλύπτεται κάπως ξεκάρφωτα, ενώ εισάγεται μια μάλλον τεχνητή περιπλοκή στην υπόθεση, μόνο και μόνο για να χρησιμεύσει κάπου η γκάιντα, σαν από μηχανής θεός. Τέλος πάντων, αφού είπαμε ότι η ιστορία είναι καλή, το οκτώ θα το βάλουμε.

Νομίζω ότι εντόπισα και κάποια προβλήματα στη μετάφραση. Το βασικό είναι η αναφορά του Σκρουτζ στη «γενιά τους», έναν όρο που δεν βγάζει νόημα, όπως χρησιμοποιείται στην ιστορία. Από τα συμφραζόμενα, συμπεραίνω ότι προσπαθεί να αποδώσει τον όρο «clan», ο οποίος στο Κόμιξ είχε αποδοθεί ως «φατρία», όρος που χρησιμοποιείται και στην ίδια την ιστορία από ένα σημείο και μετά. Να πρόκειται για μετάφραση από επιτροπή, όπου άλλος μετέφρασε το πρώτο μισό τής ιστορίας και άλλος το δεύτερο;

Το δεύτερο πρόβλημα είναι το βιβλίο Ντακνομικόν, το οποίο συμβουλεύεται ο Σκρουτζ. Χωρίς να έχω διαβάσει Λάβκραφτ, δεν δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την αναφορά στο Νεκρονομικόν. Είτε όμως αντιλαμβανόμαστε την αναφορά είτε όχι, δεν θα ήταν καλύτερα να είχε αποδοθεί ως το πιο ευκολοπρόφερτο Παπιονομικόν, το οποίο θα απέδιδε μια χαρά το Papernomicon, όπως φαντάζομαι ότι θα ήταν ο πρωτότυπος ιταλικός τίτλος τού βιβλίου;

091

Συνεχίζουμε με την ιστορία οι διακοπές τού Μπίλλυ, σε σενάριο Alberto Savini και σχέδιο Nicolino Picone.

Ο Πασχάλης και ο Φέθρυ πηγαίνουν τον τράγο Μπίλλυ για… διακοπές. Το ξενοδοχείο, όπου πηγαίνουν, δέχεται μεν κατοικίδια, αλλά μόνο αν είναι γάτες, σκύλοι ή καναρίνια, οπότε δεν τους δέχεται. Θ’ αλλάξουν, όμως γνώμη, όταν ο Μπίλλυ εμποδίσει δυο κλέφτες να ρημάξουν το ξενοδοχείο.

Το σχέδιο δεν μ’ άρεσε, και η ιστορία δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο, οπότε θα της βάλουμε μόνο έξι με εξήμισι.

105

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία το σκοτεινό κάστρο, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Alessandro Gottardo.

Η Νταίζυ, μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής σπιτιών, πηγαίνει για διακοπές σε έναν πύργο με 366 δωμάτια, ένα για κάθε μέρα του χρόνου, συν ένα ακόμα, που είναι πάντα κλειστό. Η ζωή εκεί θα μπορούσε να ήταν υπέροχη, αν όλοι όσοι ζούσαν στον πύργο και στην ευρύτερη περιοχή δεν ήταν αιχμάλωτοι των παραδόσεων, που καθιστούν τη ζωή τους ανιαρή. Η Νταίζυ, όμως, θα αναλάβει να διορθώσει την κατάσταση, φτιάχνοντας νέες παραδόσεις, με αποκορύφωμα το άνοιγμα του τριακοσιοστού εξηκοστού έκτου δωματίου και την αποκάλυψη του όμορφου μυστικού που έκρυβε.

Σχέδιο καλό, αν κι εδώ έχουμε περιορισμένη παλέτα εκφράσεων, για μια όμορφη ιστορία, που σε αφήνει με ένα γλυκό χαμόγελο στο στόμα, όπως οι ιστορίες τού Τζούνιορ. Ξέρω ότι σε πολλούς δεν θα αρέσει καθόλου αυτή η ιστορία, αλλά εγώ κάτω από εννέα δεν μπορώ να της βάλω. Δεν το περίμενα από ιστορία με τη Νταίζυ, αλλά θα έλεγα ότι ήταν η καλύτερη ιστορία τού τεύχους!

mickey

Σ’ αυτό το σημείο έχουμε συνηθίσει να βάζουμε τη διαφήμιση του επομένου τεύχους. Θα πρότεινα να μην κοιτάξετε το εξώφυλλο, προτού διαβάσετε το τρίτο μέρος τής ιστορίας.

mickey

038

Στο επόμενο τεύχος θα διαβάσουμε το τέταρτο και τελευταίο μέρος τής ιστορίας μάχη στον ωκεανό, που έχει τίτλο πρόσωπο με πρόσωπο, πάντα σε σενάριο Alessandro Sisti και σχέδιο Marco Mazzarello.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε κυρίως ιστορίες από το Topolino 3008, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2013. Όπως έχουμε πια συνηθίσει, το τεύχος είναι τίγκα στις ιστορίες, χωρίς καθόλου χώρο για μονοσέλιδες ιστορίες, αξιοπερίεργα, ανέκδοτα ή… τον Μίκυ Μάους. Θυμίστε μου, μονάχα: γιατί το περιοδικό έχει το όνομά του;

Με εξαίρεση την ιστορία με τον Μπίλλυ, που μπήκε για να συμπληρώσει τον αριθμό των σελίδων (και πολύ καλά έκανε, αντικαθιστώντας σπαζοκεφαλιές και τα τοιαύτα) είχαμε ένα τεύχος της τάξεως του οκτώ με εννέα.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 19 Ιουνίου 2015, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 53.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: