Advertisements

ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 49 — Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

001

Αυτήν την εβδομάδα, το νέο Μίκυ Μάους μάς προτείνει να πάμε στο θέατρο. Πάμε να δούμε τι μας άλλο επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία η μαγεία τού θεάτρου, σε σενάριο Enrico Faccini και σχέδιο Andrea Freccero.

Η Νταίζυ έχει μανία με το θέατρο, οπότε ο Ντόναλντ, για να την εντυπωσιάσει, αποφασίζει να πάρει μαθήματα υποκριτικής και να ανεβάσει μία παράσταση, να της την κάνει δώρο. Όμως, τα μαθήματα είναι ακριβά, και η εναλλακτική τού να πάρει μαθήματα απ’ τον Φέθρυ αποκλείεται από χέρι. Τελικά θα βρεθεί ένας σκηνοθέτης, που θα προσφερθεί να τον διδάξει αφιλοκερδώς. Ποιος είναι, όμως, αυτός ο σκηνοθέτης. Μήπως έιναι ο Φέθρυ μεταμφιεσμένος; Μήπως είναι κάποιος άλλος; Θα καταφέρει ο Ντόναλντ να κάνει την παράσταση, ή θα του την χαλάσει ο Μπαντάνα, ο «σκληρός» τής γειτονιάς, με τη συμμορία του, που έχουν πάρει στο ψιλό τον Ντόναλντ;

Πλακατζίδικη ιστορία, με τις εξωφρενικές ασκήσεις, που βάζει τον Ντόναλντ να κάνει ο σκηνοθέτης. Όμορφη υπόθεση, με τον Ντόναλντ να διαπνέεται από ευγενή κίνητρα, για αλλαγή. Μέχρι ακόμα και η Νταίζυ, παρά μία στιγμή ζήλειας, δεν είναι η μέγαιρα, που είναι συνήθως. Όσο για το τέλος, αυτό είναι εντελώς σουρεαλιστικό. Μην προσπαθήσετε να καταλάβετε τι έγινε. Απλώς αφήστε τον εαυτό σας να γελάσει.

Το σχέδιο ξεκινά στο συλ των ιστοριών τού μυστικού πράκτορα Ντόναλντ Ντακ, κάτι που επιτείνεται από το ότι η ιστορία ξεκινά στο θέατρο, όπου ο Ντόναλντ φορά κοστούμι. Στη συνέχεια, όμως, κάπως ξεφεύγει, με παραμορφωμένους χαρακτήρες και εκφράσεις. Από την άλλη, υπάρχει ένα υπέροχο ολοσέλιδο καρέ στη σελίδα 31, με εμπνευσμένη χρήση τού μαύρου.

Συνολικά θα βάλουμε στην ιστορία ένα οκτώ.

045

Ακολουθεί η ιστορία η φυτεία πετρελαίου, σε σενάριο Riccardo Pesce και σχέδιο Donald Soffritti.

Η τιμή τού πετρελαίου έχει πάει στα ύψη, οπότε ο Σκρουτζ και ο Ρόμπαξ αναγκάζονται να συμμαχήσουν, για να βρουν κάποια φτηνότερη πηγή καυσίμων. Η λύση αυτή θα βρεθεί στη νήσο Φυτώρια, όπου οι κάτοικοι ζουν σε αρμονία με τη φύση, φτιάχνοντας διάφορα απίθανα φυτά, που καλύπτουν κάθε ανάγκη τους. Θα δώσουν στον Σκρουτζ και τον Ρόμπαξ σπόρους ενός φυτού, που παράγει βενζίνη. Τα φυτά αυτά φαίνεται να είναι η λύση στο πρόβλημα, όμως…

Η ιστορία αυτή θυμίζει έντονα ιστορίες σχεδιασμένες από τον Cavazzano, που διαβάζαμε γύρω στο 1980. Αν ήταν σχεδιασμένη από αυτόν, θα της βάζαμε τουλάχιστον εννέα. Δυστυχως, όμως, δεν είναι, οπότε θα αφαιρέσουμε ένα βαθμό, αφού το σχέδιο αφαιρεί κι αυτό από την ιστορία. Οκτώ και εδώ, λοιπόν.

077

Συνεχίζουμε με την ιστορία ένα σπίτι για όλους, σε σενάριο Valentina Camerini και σχέδιο Giada Perissinotto.

Όταν ο Τζούνιορ… ανατινάζει το σπίτι τής γιαγιάς, τα παιδιά αναγκάζονται να ψάξουν να βρουν ένα μέρος, όπου θα μπορούν να παίζουν ανενόχλητα. Το μέρος αυτό το βρίσκουν στη μορφή ενός ιδανικού δεντρόσπιτου, το οποίο φτιάχνουν ακριβώς όπως το θέλουν. Το αποτέλεσμα είναι τόσο καλό, που ένας ένας κουβαλιώνται όλοι οι συγχωριανοί τους, και τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν τη μία επέκταση μετά την άλλη.

Από την περιγραφή δεν φαίνεται να λέει πολλά η ιστορία, η οποία, όμως, είναι πανέμορφη. Ωραίο και το σχέδιο, ειδικά αν σκεφτούμε ότι αυτές οι ιστορίες συνήθως δεν έχουν και το καλύτερο σχέδιο, οπότε το εννέα θα το βάλουμε.

097

Ακολουθεί η ιστορία ετυμηγορία σε απευθείας μετάδοση, σε σενάριο Roberto Gagnor και σχέδιο Giada Perissinotto.

Οι Λύκοι πηγαίνουν σε ένα τηλεοπτικό στούντιο, για να κλέψουν, αλλά βρίσκονται κατά λάθος στα γυρίσματα κάποιου τηλεπαιχνιδιού με δικαστικό θέμα, κατηγορούμενοι ως κλεφτοκοτάδες. Για να απαλλαγούν από την κατηγορία, λένε ότι αυτοί είναι κλέφτες περιωπής και όχι κλεφτοκοτάδες, περιγράφοντας τη δράση τους. Όμως, την εκπομπή τη βλέπουν και πραγματικοί αστυνομικοί.

Σχέδιο που, αν και δεν είναι κακό, δεν με ενθουσιάζει, για μια σύντομη ιστορία, που είναι λίγο παραπάνω από ένα γκαγκ. Ας της βάλουμε ένα επτά, καθώς είναι η πιο αδύναμη ιστορία τού τεύχους.

103

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία η μαγική ιστορία τού μεγάλου κομήτη, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Paolo Campinoti.

Η γιαγιά Ντακ αφηγείται στα υπόλοιπα παπιά μια ιστορία για μια πριγκίπισσα, που την καταράστηκε μια μάγισσα να μεγαλώνουν τα μαλλιά της, κάθε φορά που περπατούσε, αφήνοντας στο διάβα της ένα ποτάμι από μαλλιά, Όμως, η πριγκίπσσα, αντί να στενοχωρηθεί, είναι ευτυχισμένη, που της συνέβη αυτό, και αρνείται να κόψει τα μαλλιά της, τα οποία, τελικά θα της φέρουν την αληθινή αγάπη.

Πανέμορφη ιστορία, όμορφα σχεδιασμένη, με κάποια μικρά μόνο ψεγάδια, μερικές φορές, στο πώς είναι σχεδιασμένοι οι χαρακτήρες. Εννιάμισι άνετα, και θα με πείτε και αυστηρό, που έκοψα κάτι για το σχέδιο.

075

Στο επόμενο τεύχος θα διαβάσουμε την ιστορία εκεί που τολμούν τα παπιά, σε σενάριο Giorgio Figus και σχέδιο Carlo Limido. Πρόκειται για μια ιστορία τής μυστικής οργάνωσης Π.Α.Π.Ι.

mickey

Άλλη μια εβδομάδα με επιλογή προσφάτων ιστοριών από διάφορα τεύχη τού Topolino, αυτή τη φορά από τα 2012 μέχρι και το 2014, με τον Μίκυ να απουσιάζει για τρίτη κατά σειράν εβδομάδα απ’ το περιοδικό του.

Με εξαίρεση την ιστορία με τους Λύκους, είχαμε ένα πάρα πολύ καλό τεύχος, με δύο πολύ καλές και δύο υπέροχες ιστορίες. Κι άλλο!

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 22 Μαΐου 2015, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 9 Σχόλια.

 1. Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 49.

  Μου αρέσει!

 2. Το πρώτο ολοσέλιδο καρέ της ιστορίας του εξωφύλλου, μου φαίνεται πιο εντυπωσιακό από το ίδιο το εξώφυλλο. Η ιδέα που υιοθετείται στο καρέ αυτό (οι εκφράσεις του Ντόναλντ, η πανοραμική προοπτική κλπ) θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και στο εξώφυλλο.

  Υγ.: Το πρωτότυπο ιταλικό ολοσέλιδο καρέ στην πρώτη σελίδα φαίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό από το ελληνικό, λόγω της πιο ενδιαφέρουσας σύνθεσης γραμματοσειρών στους τίτλους και της εναλλαγής του μεγέθους των γραμμάτων μέσα στις λέξεις. Ασήμαντες λεπτομέρειες μπορεί να πείτε, αλλά που κάνουν μεγάλη διαφορά.

  Υγ.2: Προσέξατε την αλλαγή της θέσης του κωδικού των ιστοριών μεταξύ των ιταλικών εκδόσεων (βλ. σαρώσεις στο inducks) και στα τελευταία τεύχη του ελληνικού Μίκυ Μάους??

  Μου αρέσει!

  • Όπως θα έλεγαν και κάποιοι πολιτικοί, ναι σε όλα!

   Την αλλαγή θέσης του κωδικού δεν την είχα προσέξει. Νομίζω ότι εκεί που τον τοποθέτησαν στο Μίκυ Μάους είναι καλύτερα, καθώς δεν κρύβει καθόλου το σχέδιο. Το ότι φάνηκε το σχέδιο δείχνει να επαληθεύει την υποψία μου, ότι οι ιστορίες έρχονται σε ηλεκτρονική μορφή με τη μορφή στρώσεων, π.χ. μία για το σχέδιο και μία για τα ηχητικά εφέ, ώστε να είναι εύκολη η μετάφρασή τους σε άλλη γλώσσα, αντικαθιστώντας τις σχετικές στρώσεις. Αυτό ίσως εξηγεί και το γιατί προτιμώνται οι καινούργιες ιστορίες, καθώς οι παλιές, που φαντάζομαι ότι είναι διαθέσιμες μόνο σε χάρτινη μορφή, απαιτούν πολύ περισσότερη και ακριβότερη δουλειά, για να μεταφραστούν.

   Μου αρέσει!

   • Εάν ισχύει το πιο πάνω, τότε βλέπω ένα θετικό αλλά και ένα αρνητικό σημείο:

    Θετικό: καλύτερη προσαρμογή των ελληνικών ηχητικών εφέ, διαλόγων, τίτλων κλπ στις ελληνικές εκδόσεις. Με λίγα λόγια, καλύτερη ποιότητα στο περιεχόμενων των ελληνικών τευχών.

    Αρνητικό (και ιδιαίτερα ανησυχητικό): Θα είναι δύσκολο να δούμε επιτέλους παλιές ιστορίες, οι οποίες είναι ακόμα αδημοσίευτες στην Ελλάδα. Υπάρχουν ιστορίες του Σκάρπα, του Κάρπι, του Ντε Βίτα, του Αστερίτι, κλπ που τις περιμένω εδώ και χρόνια και δεν λένε να εμφανιστούνε. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος τρόπος να τις δούμε τελικά στις εκδόσεις της Καθημερινής.

    Μου αρέσει!

    • Έχουμε δύο ενδείξεις που, αν το συμπέρασμα, στο οποίο οδηγούν, είναι σωστό, ίσως να μετριάζουν το πρόβλημα:

     α) Σε μια συνέντευξη, αν δεν απατώμαι του Τερζόπουλου, είχε αναφερθεί ότι του είχαν ζητήσει από το εξωτερικό τον χρωματισμό, που είχε γίνει στην Ελλάδα, για κάποια ιστορία.
     β) Η επιλογή ιστοριών στο Κόμιξ, σε μεγάλο μέρος τής πορείας του, ιδίως στην αρχή, ήταν επιλογή από ιστορίες, που είχαν δημοσιευτεί σε αμερικανικά κόμικς.

     Αυτά φαίνεται να σημαίνουν ότι, έτσι και μια ιστορία ανατυπωθεί με σύγχρονα μέσα, το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής της επεξεργασίας είναι διαθέσιμο σε όλους όσοι έχουν άδεια δημοσίευσης κόμικς τής Ντίσνεϋ. Έτσι, τουλάχιστον από Σκάρπα είμαστε καλυμμένοι, καθώς τα άπαντά του κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην Ιταλία. Αν γίνει το ίδιο και με τους υπόλοιπους Ιταλούς δημιουργούς, θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη επιλογή.

     Μου αρέσει!

     • Ας ελπίσουμε ότι οι Συντάκτες της Καθημερινής θα σκεφτούν να δημοσιεύσουν στο Κόμιξ κλασσικές ιστορίες του Σκάρπα που δεν είδαμε ακόμα στην Ελλάδα.

      Μου αρέσει!

 3. Η ιστορία με τον Τζούνιορ Ντακ του προηγούμενου τεύχους και της Γιαγιάς Ντακ σε αυτό, τους αξίζει ένα ολοστρόγγυλο 10!!! θα θεωρήσω το εννιάμισι…τσιγκουνιά!

  Μου αρέσει!

 4. Να καταθέσω και εγώ την άποψη μου για το τεύχος, του οποίου την ανάγνωση ολοκλήρωσα μόλις προ ολίγου, με καθυστέρηση δηλαδή 2 ημερών από την αγορά του… Είναι κάτι που δεν μου αρέσει, όμως θα πρέπει να ζήσω μ’ αυτό, έπειτα από την αλλαγή πλεύσης στα επαγγελματικά, που πλέον περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον ελεύθερό μου χρόνο.

  Εκτός από την ιστορία με τους Λύκους, δεν μπορώ να πω ότι βρήκα ψεγάδια ικανά να με απογοητεύσουν. Κάτι που αν θυμάστε είχε συμβεί στο προηγούμενο τεύχος και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Δεν ξέρω τι συμβαίνει τελικά και τα τεύχη με τις μέτριες ιστορίες πέφτουν στην δική μου παρουσίαση της Παρασκευής! Να υποψιαστώ δόλο της έκδοσης; 🙂

  Συμφωνώ με τον Κρίτωνα στην επιμέρους βαθμολογία των ιστοριών, εκτός από αυτήν της γιαγιάς Ντακ, στην οποία θα δώσω ένα 10αρι με όλη μου την καρδιά! Και στον Τζούνιορ κάτω από 9 δεν πάει. Τέλειες και οι δύο ιστορίες. Ας ελπίσουμε και το επόμενο τεύχος να κινηθεί σε τέτοια υψηλά επίπεδα και να μην χρειαστεί πάλι να διαβάζω συνοδεία χασμουρητών (όχι τίποτα άλλο, αλλά κινδυνεύω να καταπιώ και καμιά καραμέλα αχλάδι και να μου κάτσει στο λαιμό!)…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: