ΝΕΟΣ ΜΠΛΕΚ ΤΕΥΧΟΣ 18

BLEK NEW 18 COVER CTΝέος Μπλεκ τεύχος 18 και αυτό το μήνα στα περίπτερα, πάντα με μια μικρή καθυστέρηση στην επαρχία. Αυτά, όμως, τα λέμε κάθε φορά, οπότε ας περάσουμε στην παρουσίαση του τεύχους. Δεν έχει νόημα να θίγουμε μειονεκτήματα κατ’ επανάληψη, από την στιγμή που η έκδοση δεν δείχνει διατεθειμένη να τα αλλάξει. Προσωπικά δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο αυτό, γι’ αυτό και οι παρουσιάσεις εφ’ εξής θα είναι λακωνικότερες. Για εσάς δεν ξέρω, αλλά ευχαρίστως να το συζητήσουμε, αν και εφόσον το επιθυμείτε.

BIG BLEK 29 (APRIL 1973) COVER CT BLEK NEW 18 INSIDE 1 CT
Ο «Ιβάν ο Μογγόλος» είναι μια ιστορία, που είχαμε διαβάσει τον Απρίλη του ’73, στον Μεγάλο Μπλεκ υπ’ αριθμόν 29. Καλό σενάριο, καλός χρωματισμός, σκίτσο μέτριο. Το τέλος της ιστορίας θα το διαβάσουμε τον επόμενο μήνα. Βαθμολογία 7 (κυρίως για το σενάριο).

BLEK NEW 18 INSIDE 2 CT
Ο «Τετρακοσάρης» περνάει κατευθείαν σε βαθμολογία, αφού έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το θέμα, που διαπραγματεύεται και τον τρόπο με τον οποίο το θίγει. 9 και ξανά μπράβο στα παιδιά.

BIG BLEK 25 (DECEMBER 1972) COVER ct BLEK NEW 18 INSIDE 3 CT BLEK NEW 18 INSIDE 4 CT
Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η ιστορία του Ζαγκόρ με τον μασκοφόρο απαγωγέα, ο οποίος συλλαμβάνεται πάραυτα και με επεισοδιακό τρόπο από το «πνεύμα με το τσεκούρι». Ακολουθεί το «απόσπασμα φάντασμα», μια μικρή αυτοτελής ιστορία που πρέπει εκτός του σκίτσου να έχει επιμεληθεί και το σενάριο της ο φίλτατος κ. Ferri. Την είχαμε διαβάσει αρχικά στο τεύχος 25 του Μεγάλου Μπλεκ (Δεκέμβρης 1972). Βαθμολογία 8 και για τις δύο ιστορίες.

BLEK NEW 18 INSIDE 5 CT
Δεύτερο και τελευταίο μέρος της πρώτης περιπέτειας του Martin Mystere που διαβάζουμε ξανά στη χώρα μας («οι άνδρες με τα μαύρα). Ωραία ατμόσφαιρα μυστηρίου, το οποίο ξεδιπλώνεται και προχωρά σε αποκαλύψεις και εκπλήξεις. Ο χρωματισμός είναι εξαιρετικός, και να το επισημάνω αυτό. Κάτω από 9 δε μου πάει το χέρι να δώσω.

BLEK NEW 18 INSIDE 6 CT
Το τεύχος κλείνει με Ρόυ Ρέης σε μια επτασέλιδη δόση και πάντα σε συνέχειες. 8 εδώ και τα απονέμω παρεμπιπτόντως τα εύσημα στην έκδοση για τις δύο αυτές της πρωτοβουλίες (Martin Mystere και νέες ακυκλοφόρητες ιστορίες του Ρόυ Ρέης).

BLEK NEW 18 BACK COVER CT
Τον επόμενο μήνα θα έχουμε το τεύχος 19 για παρουσίαση. Αυτό εδώ, πάντως, ήταν ένα κλικ κατώτερο του προηγούμενου, όχι όμως σε βαθμό που να προβληματίζει ή να βγάζει αρνητική εικόνα.

Τις παρουσιάσεις των τόμων αυτών μπορείτε να τις βρίσκετε συγκεντρωμένες εδώ.

Για το Comics Trades 2014–2015

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 21 Μαΐου 2015, in Bonelli, Comics, Comics & Crosswords Publications Ε.Ε., Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, Esse Gesse, Gallieno Ferri, Greek Comics, Greek Magazines, Guido Nollitta, Il Grande Blek, Italian Comics, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Εργασίες Κοινότητας, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Comics & Crosswords, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Ζαγκόρ, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Μπλέκ, Μάρτιν Μίστερε, Μεγάλος Μπλέκ, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Νέος Μπλέκ, Παρουσίαση: Νέος Μπλέκ, Πολιτισμός, Ρόυ Ρέης, Σκίτσο, Τέχνες, Τέλος Εποχής, Martin Mystere, Zagor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 Σχόλια.

 1. Ευχαριστούμε Γιωργο που συνεχίζεις τις παρουσιάσεις του Νέου Μπλεκ!

  Πιστεύω πως η έκδοση του Νέου Μπλεκ έχει βρει σιγά – σιγά το δρόμο της. Αν και όταν διάβασα πως ο Μάρτιν Μύστερι θα αντικαταστήσει τον Λοχαγό Μαρκ είχα τις ενστάσεις μου και τις αμφιβολίες μου, δύσκολα θα μπορούσα να έχω κάνει μεγαλύτερο λάθος! Ο Μάρτιν Μύστερ είναι εξαιρετικός και λυπάμαι που δεν είχα διαβάσει μέχρι τώρα την βραχύβια έκδοση της Μαμούθ.

  Οι νέες αδημοσίευτες ιστορίες του Ρόυ Ρέης είναι έτη φωτός καλύτερες από αυτές που αναδημοσιεύοταν από την έκδοση του Ζαγκόρ και κλείνουν ιδανικά θεωρώ κάθε τεύχος. Για τον Τετρακοσάρη τι να πούμε; Είναι μία πολύ αξιόλογη σειρά και ελπίζω μόλις ολοκληρωθεί να την δούμε σαν μία αυτόνομη και ολοκληρωμένη έκδοση.

  Τέλος, μην ξεχνάμε ότι μας δίνεται η ευκαιρία σε κάθε τεύχος να απολαύσουμε ιστορίες του Μπλεκ και του Ζαγκόρ που προέρχονται από τα Μεγάλα Μπλεκ που είναι μία πολύ δυσεύρετη και ακριβή σειρά.

  Ήθελα να σε ρωτήσω σε ποιο τεύχος του Μεγάλου Μπλεκ συναντάμε την ιστορία του Ζαγκόρ με τίτλο «Καταδίκη εις Θάνατον» που διαβάσαμε στα τεύχη 11 – 12 του Νέου Μπλεκ και σε ποιο τεύχος του Νέου Μπλεκ σταματάνε οι ιστορίες του Ζαγκόρ, αν λάβουμε υπ’όψιν όπως είχες αναφέρει ότι αρχίζουν στο τεύχος 10;

  Συνοψίζοντας λοιπόν, έχουμε μία πολύ καλή έκδοση με αξιόλογο περιεχόμενο (σε όσους τουλάχιστον αρέσουν αυτοί οι ήρωες) έχοντας ως μειονέκτημα λίγο την ποιότητα της (χαρτί, εσωτερικό φύλλο).

  Υ.Γ: Αν και είμαι από επαρχία δεν έχω συναντήσει θέμα διανομής εκτός από το συγκεκριμένο τεύχος που είχε να κυκλοφορήσει Παρασκευή 15 Μαϊου αλλά επειδή είχαν απεργία οι διανομείς κυκλοφόρησε Δευτέρα στην Αθήνα και Τρίτη στην επαρχία.

  Μου αρέσει!

  • Καλησπερίζω, Κωνσταντίνε, κύριοι.

   Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Αναφορικά με τα όσα εντοπίζω ως κακώς κείμενα στην έκδοση του Νέου Μπλεκ, να συνοψίσω επιτρέψτε μου για όσους δεν έχουν διαβάσει παλαιότερες κριτικές μου.

   Κατ’ αρχάς το θέμα της μικρής όπως την αποκαλώ, καθυστέρησης στην επαρχία, είναι υπαρκτό. Εκτός, κι αν δεχθούμε ότι λαμβάνει χώρα μόνον στην Κέρκυρα… Προσωπικά δεν έχω δει ούτε μια φορά τεύχος του Νέου Μπλεκ στις 15 κανενός μήνα, στα σημεία πώλησης. Έρχεται μεταξύ 17 και 19 κάθε φορά. Και δεν αναφέρομαι στην περίπτωση αυτού του τεύχους, του οποίου η διανομή καθυστέρησε λόγω της γνωστής απεργίας. Μιλώντας δε με φίλους και σε άλλες πόλεις εκτός Αθηνών, παρατηρώ ότι συμβαίνει και εκεί κάτι παρόμοιο.

   Πάμε τώρα στα «μειονεκτήματα», όπως τα χαρακτήρισα. Οι μακέτες εφόσον δεν απευθύνονται σε Σλοβένους, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να εικονίζονται Σλοβένικα στα καρέ του εξωφύλλου. Επίσης, οι επιλογές των εξωφύλλων δεν είναι και οι καλύτερες. Οι παλαιότεροι αναγνώστες θα θυμάστε ίσως την αρνητική κριτική που δεχόταν η έκδοση του Συλλεκτικού Μπλεκ, όταν είχε αρχίσει να δημοσιεύει τέτοιου τύπου εξώφυλλα. Έπειτα, αν σκεφτείτε ότι το περιοδικό δημοσιεύει παλιές ιστορίες του Μπλεκ, ποιος ο λόγος να φιλοξενεί εξώφυλλα νέων; Τι εξυπηρετεί κάτι τέτοιο; Δε σας βγάζει μια αντίθεση;

   Αντίθεση που πρέπει σίγουρα – μαζί και απορία – να σας γεννάει το γεγονός του μη χρωματισμού των ιστοριών του Ζαγκόρ, που πλέον δείχνει αν μη τι άλλο ως παρατονία. Και να σημειώσουμε εδώ, πως στον εν λόγω ήρωα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η έκδοση του περιοδικού.

   Τέλος, δεν θα έλεγα ότι με βρίσκουν ακριβώς σύμφωνο οι σελίδες ποικίλης ύλης, να τις αποκαλέσω έτσι, που συμπληρώνουν την ύλη του περιοδικού. Θα προτιμούσα 2-3-4 σελίδες επιπλέον από τον «τετρακοσάρη». Βέβαια αυτό είναι υποκειμενικό και καθαρά προσωπική διαπίστωση.

   Θα χαρώ να συζητήσω μαζί σας τις όποιες διαφωνίες έχετε στα πιο πάνω συμπεράσματα μου.

   Μου αρέσει!

 2. Σύμφωνα μ’ αυτό το άρθρο τού Γιώργου, η καταδίκη εις θάνατον δημοσιεύτηκε στο τεύχος 12 του Μεγάλου Μπλεκ, το Νοέμβριο τού 1971.

  Αν η παραπάνω καταγραφή είναι πλήρης, η τελευταία ιστορία τού Ζαγκόρ, που δημοσιεύτηκε στον Μεγάλο Μπλεκ, ήταν το τέλος τής συνωμοσίας, στο τεύχος 51, το Φεβρουάριο του 1975.

  Μου αρέσει!

  • Σε ευχαριστώ πολύ Kriton για τις πληροφορίες!!

   Κάτι παραπάνω από πλήρης η καταγραφή της Λίστας Κυκλοφορίας του Μεγάλου Μπλεκ!

   Μου αρέσει!

  • Χαίρετε, σύντροφοι κομικσοφαγάνες.

   Δυστυχώς(ή και ευτυχώς θα έλεγα), η τουριστική σεζόν μπήκε πλέον, με αποτέλεσμα να εμφανίζομαι σε άτακτα χρονικά διαστήματα και να συμμετέχω ετεροχρονισμένα στον σχολιασμό.

   Κρίτων, σε ευχαριστώ πολύ που απάντησες εξ εμού! Γενικά το ευχαριστώ είναι μια λέξη που δεν μπορεί να εκφράσει την ευγνωμσύνη μου προς το πρόσωπο σου και του Βασίλειου, αφού χωρίς την βοήθεια σας θα είχαμε υποστολή αρθρογραφίας!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: