Mister No και οι… άλλοι Τεύχος 1

MISTER NO & OI ALLOI 1 COVER CT

Ο πρόλογος της παρουσίασης, που θα διαβάσετε πιο κάτω, να σας πω ότι γράφτηκε 6, 7, 8 φoρές, κι εγώ δε θυμάμαι πόσες, μέχρι να πάρει την τελική του μορφή, κρατώντας στοιχεία απ’ όλες τις προηγούμενες. Η δυσκολία είχε να κάνει με την περιγραφή των συναισθημάτων περισσότερο, παρά με την επιλογή των κατάλληλων φράσεων-λέξεων. Κι αυτό γιατί, όπως και ο Ζαγκόρ, έτσι και ο Μίστερ Νο εξακολουθεί μέχρι σήμερα να με γοητεύει με τα σενάριά του, όπως έχει και τη δύναμη να με ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, περισσότερο από κάθε άλλο ήρωα εκείνων των περιοδικών, που διάβαζα κάποτε.

MISTER NO & OI ALLOI 1 INSIDE 1 CT
Αν με ρωτούσατε πριν 1–1,5 χρόνο, πόσες είναι οι πιθανότητες να επιστρέψουν τα εικονογραφημένα στα ελληνικά περίπτερα (με νέες κυκλοφορίες ή επανακυκλοφορίες παλαιότερων τίτλων) θα απαντούσα δίχως δισταγμό ότι είναι ελάχιστες. Βλέπετε, σε έναν κόσμο που σαν ζητούμενο κυριαρχεί η ταχύτητα (στο γύρισμα της σελίδας, της εικόνας, της ζωής) και στην οποία βασικό ρόλο παίζει η τεχνολογία, που αντικαθιστά σε πολλές περιπτώσεις τη φαντασία ή της προσφέρει «έτοιμη τροφή», οι χάρτινοι ήρωες χάνουν τη μάχη της συμβατότητας. Αυτός είναι ο ένας λόγος. Ο άλλος έχει να κάνει αποκλειστικά με τη δική μας ζοφερή πραγματικότητα, την ελληνική. Με τον κρίκο της διάδοχης κατάστασης στις εκδόσεις κόμικς να έχει σπάσει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, τα προβλήματα, που έχουν αλλοιώσει τις αγαπημένες συνήθειες και τις μικρές απολαύσεις όλων, να έχουν σκεπάσει την καθημερινότητα με έναν μανδύα απαισιοδοξίας, η επιστροφή εκείνων των ηρώων, που αγκάλιασαν κάποτε οι συμπατριώτες μας αναγνώστες, φάνταζε στα μάτια μου σαν ουτοπία. Κι όμως, η στιγμιαία λήθη, που μπορούν να προσφέρουν οι περιπέτειες στα χάρτινα μονοπάτια της φαντασίας, η δυνατότητα να ξεχάσει κανείς και να ξεχαστεί έστω για λίγο, θα μπορούσε να είναι μια λύση.

MISTER N0 58 COVER ITALYDYLAN DOG COLOR FEST 1 COVER TEX COLORI 4 COVER
Πριν ένα χρόνο είχαμε το πρώτο déjà vu. Ο Μπλεκ, ο Ζαγκόρ, ο Λοχαγός Μάρκ, ο Ρόυ Ρέης, ο Τομ επέστρεψαν σε εκείνο το νοσταλγικό εγχείρημα του κ. Λεωκράτη Ανεμοδουρά, που λειτούργησε και λειτουργεί σαν μια σύνδεση με το παρελθόν για πολλούς από εμάς. Το κοινό αγκάλιασε την προσπάθεια. Σήμερα (πριν δύο ημέρες για την ακρίβεια) κρατώντας στα χέρια το «Μίστερ Νο & οι άλλοι…», το καινούργιο περιοδικό του εκδότη, έχω την αίσθηση ότι το «ταξίδι» έχει να μας προσφέρει πολλές ακόμη συγκινήσεις. Τελικά οι εικόνες εκείνων των ηρώων, που μεγαλώσαμε μαζί τους, αυτών που ξύπνησαν μέσα μας την αγάπη για την περιπέτεια, αντέχουν ακόμη στα τερτίπια του χρόνου, δεν είπαν ακόμη την τελευταία τους λέξη. Όπως αναφέρεται και στο εξώφυλλο του τεύχους, «η ιστορία συνεχίζεται…» Μια από τις σημαντικότερες οικογένειες εκδοτών στη χώρα μας συνεχίζει να επενδύει στα εικονογραφημένα, με τον κ. Λ. Ανεμοδουρά να έχει πάρει πια τη σκυτάλη. Του εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη. Χρειαζόμαστε τέτοια φρεσκάδα και μεράκι.

MISTER NO & OI ALLOI 1 INSIDE 10 CTMISTER NO & OI ALLOI 1 INSIDE 4 CT MISTER NO & OI ALLOI 1 INSIDE 7 CT
Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει αυτό το πρώτο τεύχος στις 172 σελίδες του, ξεκινώντας με τα στοιχεία που αφορούν στην έκδοση. Το περιοδικό είναι διμηνιαίο (τουλάχιστον αρχικά) με εξ ολοκλήρου έγχρωμες σελίδες και κόστος 4,5 ευρώ. Φιλοξενεί τις περιπέτειες τριών Bonelliani (χαρακτήρων που γεννήθηκαν μέσα από την σπουδαία Ιταλική εκδοτική του κ. Bonelli). Του Mister No, του Dylan Dog και του Tex. Ο πρώτος είχε σταματήσει την δεύτερή του παρουσία στη χώρα μας (η πρώτη ήταν σε 10 μόλις τεύχη το 1976) στο τεύχος 56, τον Γενάρη του 1990. Ο Dylan Dog πέρασε από την Μαμούθ Κόμικς το 1999, με μια καθυστέρηση 13 χρόνων από την πρώτη Ιταλική του εμφάνιση. Αρίθμησε μόλις 8 τεύχη, όπως και ο Martin Mystere, του οποίου εξέδωσε τις περιπέτειες ταυτόχρονα η Μαμούθ. Ο Tex είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση για τις Ελληνικές εκδόσεις κόμικς. Αρχικά εμφανίστηκε το 1970 από τις εκδόσεις Νέος Παρνασσός με 36 τεύχη. Εκτός από κάποιες βινιέτες από τις σελίδες του, που εμφανίστηκαν κατά διαστήματα στον Μικρό Καουμπόυ, στη δεκαετία του ’80 εμφανίστηκε σε δύο περιοδικά. Στο βραχύβιο ΡΟΚΥ και στο ΡΟΝΤΕΟ του κ. Γιώργου Ανεμοδουρά, όπου και παρέμεινε για 118 εβδομάδες. Και οι τρεις ήρωες, που συναντώνται στις σελίδες του «Μίστερ Νο & οι άλλοι», έχουν μια πολύ επιτυχημένη πορεία στην Ιταλία και φανατικό αναγνωστικό κοινό.

MISTER NO & OI ALLOI 1 INSIDE 2 CT MISTER NO & OI ALLOI 1 INSIDE 3 CT
Ο ασυμβίβαστος πιλότος, που τραβάει σαν μαγνήτης τους μπελάδες (όπως και το αλκοόλ) καταλαμβάνει τις 102 από τις συνολικά 172 σελίδες του περιοδικού, με το πρώτο μέρος της ιστορίας «Κατηγορία δολοφονίας». Ένα δυνατό, κινηματογραφικού τύπου σενάριο, που κρατάει αμείωτο ως την τελευταία σελίδα το ενδιαφέρον του αναγνώστη, με ένταση και πλοκή. Ο Μίστερ Νο ξεκινά την τρίτη του περίοδο έκδοσης από τον κ. Ανεμοδουρά στην Ελλάδα, μπαίνοντας αδίκως στη φυλακή. Κι όχι μια οποιαδήποτε, αλλά στο Απροάγκουε, γνωστό κολαστήριο σε όλη τη Λατινική Αμερική για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων. Το σενάριο είναι του Alfredo Castelli και η εικονογράφηση του Franco Bignotti, ενώ το εξώφυλλο έχει κάνει όπως πάντα ο αειθαλής Gallieno Feri, πολύ μεγάλο ζωντανό κεφάλαιο της ιστορίας των Ιταλικών κόμικς. Η γραμμή του Bignotti είναι σαφώς (να μην πω και σφόδρα) επηρεασμένη από αυτήν του Ferri, αρχικού σχεδιαστή του τίτλου. Θα σας θυμίσει έντονα Ζαγκόρ, με την έμφαση στη λεπτομέρεια, την κίνηση και τον ρεαλισμό. Ο Μίστερ Νο, βλέπετε, ανήκει στην κατηγορία εκείνη των χάρτινων ηρώων, που «τσαλακώνονται» για τα καλά στις περιπέτειες τους. Η ιστορία δημοσιεύτηκε στα τεύχη 57 και 58 της Ιταλικής έκδοσης. Τίτλος του επεισοδίου “Accuza di omicidio” («κατηγορία δολοφονίας» ή «κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία», σε ελεύθερη μετάφραση). Ημερομηνία κυκλοφορίας του τεύχους στην Ιταλία, Ιανουάριος του 1980.

MISTER NO & OI ALLOI 1 INSIDE 5 CT MISTER NO & OI ALLOI 1 INSIDE 6 CT
Ο ντετέκτιβ του ανεξήγητου με το χαρακτηριστικό κόκκινο πουκάμισο και το μαύρο σακάκι, ο Dylan Dog, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο περιοδικό με μια ιστορία από το πρώτο τεύχος του Ιταλικού Color Fest. Ένα περιοδικό που κυκλοφόρησε το 2007, περιλαμβάνοντας ολιγοσέλιδες ιστορίες και, με καθαρά επετειακό χαρακτήρα (έγχρωμες σελίδες). Το Dylan in Wonderland είναι μια δουλειά των Giovanni Gualdoni (σενάριο), και Bruno Βrindisi (σκίτσο) σε χρωματισμό από το Studio Tenderini. Μια νέα οπτική πάνω στην αρχική ιδέα, με ανανεωτικές τάσεις, που στην ουσία μας μεταφέρει στη «χώρα του ποτέ», την θρυλική Neverland του Πήτερ Παν, διασκευασμένη έξοχα για τις ανάγκες της ιστορίας. Τα σκίτσα είναι θαυμάσια!

MISTER NO & OI ALLOI 1 INSIDE 8 CT MISTER NO & OI ALLOI 1 INSIDE 9 CT
Και ο Tex, ο ρέηντζερ με τις ινδιάνικες καταβολές, μας έρχεται με μια ιστορία από επετειακό, έγχρωμο τεύχος. Πρόκειται για το L’uomo sbagliato, από το τέταρτο τεύχος του Ιταλικού Color Tex (Νοέμβριος 2013) σε σενάριο Tito Faraci και σκίτσα Giampero Casertano. Το τεύχος περιλάμβανε ακόμη τρεις ιστορίες. Τις Un covo di belve, L’ultimo della lista και La valle sacra. Όσοι έχουν συνηθίσει στην κλασσική γραμμή του Aurellio Galleppini θα ξαφνιαστούν κάπως, καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Ο Tex είναι καλοσχεδιασμένος, αλλά με μοντέρνο τρόπο. Θα έλεγα ότι είναι ακόμη πιο ελκυστικός στα μάτια του αναγνώστη και πιο κοντά στην σύγχρονη οπτική κόμικς. Κάτι που πιστεύω θα αρέσει και στους νεότερους Έλληνες αναγνώστες. Έξυπνη η ιδέα του κ. Ανεμοδουρά, καθώς με αυτό τον τρόπο επαναλανσάρει τον ήρωα στη σημερινή του μορφή.

MISTER NO & OI ALLOI 1 BACK COVER CT
Στα τεχνικά, η άποψή μου είναι πως το τεύχος είναι πολύ κοντά στον χαρακτηρισμό ως άρτιο. Δεν υπάρχουν περιττές, ανούσιες σελίδες ύλης, η μακέτα του εξωφύλλου είναι εξαιρετική, καλή και η ιδέα της αυθεντικής Ιταλικής γραμματοσειράς. Έχει γίνει επίσης καλή δουλειά και στον χρωματισμό, όπως και στο lettering. Η comic sans, ως γραμματοσειρά, θα φορεθεί πολύ, προβλέπω. Το δίχως άλλο το περιοδικό έχει προσεχθεί πολύ, και η εξήγηση ίσως να βρίσκεται στο κείμενο της εισαγωγής του εκδότη. Έχει σαφώς περιθώρια βελτίωσης, αλλά αλίμονο αν στο πρώτο κιόλας τεύχος στεκόμασταν σε αυτό. Το σημαντικό είναι το πρώτο του βήμα, που έγινε κατ’ εμέ με επιτυχία. Όλα τα άλλα θα διορθωθούν συν τω χρόνω, αφού καλή διάθεση φαίνεται να υπάρχει και να περισσεύει. Μου είναι αδύνατον να δώσω αυστηρότερη βαθμολογία από 9,5! Συγχαρητήρια στους συντελεστές και καλή δύναμη, εύχομαι!  Το επόμενο τεύχος θα βρίσκεται στα σημεία πώλησης τον Ιούνιο. Παρεμπιπτόντως, αν έγραφα το τελευταίο μου πόνημα μετά την κυκλοφορία και αυτού του περιοδικού, ενδεχομένως ένας τίτλος όπως το «Στιγμές που ζουν για πάντα στα καρέ» να ταίριαζε περισσότερο!

Η παρουσίαση έγινε μετ’ εμποδίων και με μπόλικο άγχος, αφού η τουριστική κίνηση στο νησί αυτές τις μέρες είναι αυξημένη, όπως ίσως γνωρίζετε.

HAPPY EASTER 5

Επί τη ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους ολόψυχα Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση! Να έχουμε υγεία και ανθρωπιά!

Τις παρουσιάσεις των τευχών αυτών μπορείτε να τις βρίσκετε συγκεντρωμένες εδώ.

Για το Comics Trades 2014–2015

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 12 Απριλίου 2015, in Arts, Bonelli, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, Dylan Dog, Gallieno Ferri, Greek Comics, Greek Magazines, Italian Comics, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Comics & Crosswords, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίστερ Νο, Μικρές Απολαύσεις, Ντύλαν Ντόγκ, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Παραλειπόμενα, Παρουσίαση: Ο Μίστερ Νο & οι άλλοι, Πολιτισμός, Ροντέο, Σκίτσο, Τέχνες, Τέξ, Mister No, Tex Willer and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

 1. Καλώς τα και αυτά!

  Μου αρέσει!

 2. Καλησπέρα Γιώργο
  Χαρη στο άρθρο σου ενημερώθηκα για την νέα έκδοση και μπόρεσα και το αγόρασα.
  Αλλοιώς θα περνούσε απαρατήρητο. Ένα μόνο τεύχος είχε ο περιπτεράς και αυτό το είχε σχεδόν κρυμμένο (χαντακωμένο).
  Πολύ ωραίο περιοδικό. Και έχει και TEX.

  Μου αρέσει!

  • Στέλιο, παρατηρήθηκε σε πολλές πόλεις το φαινόμενο που ανέφερες. Ίσως όμως να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα της διανομής. Αν επαναληφθεί, νομίζω πως πρέπει να ενημερωθεί η έκδοση. Η αλήθεια είναι ότι τα πρακτορεία διανομής τύπου πέφτουν εδώ και 6-7 μήνες σε «κενά αέρος», αφήνοντας εκτεθιμένους τόσο τους αναγνώστες, όσο και τους εκδότες. Γενικώς στους ρυθμούς που κινείται η χώρα τελευταία(18 μέρες συστημένο από Αθήνα μέσω ΕΛΤΑ, παρατεταμένη χειμερία νάρκη σε όλες τις ΔΕΚΟ και τους δήμους, τρελές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις θέσεις, ειδικά στα νοσοκομεία, αποσύνθεση της αστυνομίας, κλπ), έχω την αίσθηση ότι ζω στην Μπουργκίνα Φάσο του ’65-68…

   Μου αρέσει!

 3. Πολύ ωραία το έθεσες Γιώργο.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: